Linkuri accesibilitate

Rosian Vasiloi: „Mecanismul care va fi aplicat corespunde tuturor rigorilor legislației internaționale și UE”


La punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc
La punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc

Interviul dimineții cu un expert asociat al IDIS Viitorul.

Fără îndoială vom asista astăzi la o premieră, odată ce premierul Pavel Filip va inaugura în orele după-amiezii, împreună cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, punctul comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene de la Cuciurgan-Pervomaisc - un punct vamal aflat pe o arteră principală de transport a Tiraspolului. Premiera e absolută măcar şi pentru faptul că Ucraina pare mai dispusă ca niciodată să ajute Republica Moldova să-şi restabilească controlul asupra propriei graniţe. Deschiderea fără precedent a Ucrainei este factorul care a mărit de fapt șansele începerii controlului.

Dar cum va ieşi totul în ultimă instanţă? De ce are nevoie Chişinăul de acest control? De ce nu are nevoie Tiraspolul? Cine și cum ar putea profita de controlul comun al frontierei moldo-ucrainene? Întrebări pe care i le vom adresa unui fost demnitar din cadrul poliţiei de frontieră moldoveneşti, fostul şef adjunct al deprtamentului respectiv al MAI, Rosian Vasiloi, acum expert asociat al IDIS Viitorul.

Europa Liberă: Astăzi, dle Vasiloi, va începe controlul comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean de hotar. Deocamdată, vorbim despre un singur punct de trecere, cel de la Cuciurgan-Pervomaisc, dar e situat acest punct pe o arteră principală de transport a Tiraspolului. Primele șase luni controlul va fi parţial, aşa cum s-a anunţat. Poliția de Frontiera își va desfășura activitatea la intrare în Republica Moldova, iar Serviciul Vamal, la ieșire. În planuri, ulterior acest control trebuie să devină deplin şi să fie instituit și la alte 13 puncte de trecere. Ce așteptări aveți de la această acţiune în desfăşurare, în calitatea Dvs. de fost demnitar din cadrul Poliţiei de Frontieră?

Rosian Vasiloi: „În primul rând, unica așteptare din partea mea, ca polițist de frontieră profesionist, este că Republica Moldova reia controlul asupra unui segment foarte important al frontierei de stat, segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, cu lungimea totală de 453,4 km.”

Rosian Vasiloi
Rosian Vasiloi

Europa Liberă: Este o premiera absolută totuşi acest gen de control? Acordul e încă din 1997. O vreme, în șapte puncte de trecere s-a efectuat, parcă, un fel de control comun similar, apoi partea ucraineana a cerut celei moldovenești sa se retragă din acele vămi, nu-i aşa?

Rosian Vasiloi: „Da, este așa. Din anul 1998 pană în noiembrie 2001 Republica Moldova era prezenta în acest punct de trecere, dar nu conform mecanismului care o să fie implementat acum, pentru că atunci nu erau prezenți grănicerii moldoveni, erau prezenți doar vameșii. Și, în mod unilateral, fără consultări prealabile, partea ucraineană a cerut în mod ultimativ atunci ca noi să ne retragem din acele puncte de trecere unde ne desfășuram activitatea pe teritoriul Ucrainei, iar ei s-au retras din punctul de trecere Palanca-Maiaki-Udobnoe pe atunci. Iată că peste șaisprezece ani noi revenim în acest punct de trecere.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:19 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar cum anticipați Dvs., ar putea să se întâmple ceva similar acum?

Rosian Vasiloi: „Relațiile noastre cu Ucraina au trecut mai multe etape de la Ziua Independenței, războiul din Transnistria etc. Care era rolul Ucrainei de atunci noi cu toții îl cunoaștem. Ulterior, cu toată problematica legată de frontiera de stat, de marcarea frontierei de stat, problematica din nordul Republicii Moldova, de la Vâlcea, problematica din sud de la Giurgiulești. Totul depinde de care vor fi relațiile între cele două state, între autoritățile celor două state. Eu sunt optimist după fire, dar ne putem aștepta la anumite surprize și din partea Ucrainei, dar și din partea autorităților noastre. Un simplu exemplu: ce am făcut noi în luna martie cu livrarea energiei electrice în Ucraina și ce am făcut pe 5 iunie? Am preluat livrarea energiei electrice de la Cuciurgan, prin aceasta finanțând separatismul și generalii FSB rusesc care sunt amplasați bine mersi la Tiraspol.”

Europa Liberă: Dle Vasiloi, dar vedem că și acest control comun care trebuia sa înceapă încă pe 31 mai a fost cumva tărăgănat. Ce probleme tehnice şi logistice puteau întinde acest proces, în opinia Dvs.?

Rosian Vasiloi: „Da, într-adevăr noi am fost într-o mică întârziere. Eu acum îl citez pe prim-ministru Pavel Filip. Pentru că scriam chiar pe 31 mai, în dimineața zilei, atunci când ofițerii poliției de frontieră și cei vamali erau gata să intre în punctul de trecere, dar nu a fost să fie. Eu presupun că problema tehnică și problema logistică - asta a fost doar comentariul oficial.

La punctul de frontieră Cuciurgan-Pervomaisc
La punctul de frontieră Cuciurgan-Pervomaisc

Cred că au intervenit între timp mai multe întrebări, și am menționat la începutul interviului despre problematica reluării procurărilor energiei electrice de la Cuciurgan. Eu cred că asta a fost un semnal pentru autoritățile noastre - dragii noștri, determinați-vă ce vă doriți voi totuși? Doriți relații bune cu Ucraina sau nu le doriți? Și ulterior au fost mai multe întrevederi la nivel de conducere a poliției de frontieră cu grănicerii din Ucraina.”

Europa Liberă: Deci, sugeraţi că Ucraina s-a supărat că Chișinăul a reluat cumpărarea curentului de la Cuciurgan şi, probabil, de asta s-au tărăgănat lucrurile?

Rosian Vasiloi: „Eu presupun că a fost o mică doză de supărare.”

Europa Liberă: Tiraspolul, dle Vasiloi, este extrem de critic. Administraţia de acolo spune ca e o ultima etapa de instituire a blocadei Transnistriei. Sună ameninţări. Ce consecinţe întrevedeţi? Ce s-ar putea întâmpla în procesul de negocieri, de exemplu?

Rosian Vasiloi: „Eu aș face o mică rectificare: nu Tiraspolul, ci Kremlinul. Pentru că Tiraspolul este portavocea Kremlinului și noi vedem care sunt declarațiile celor de la Moscova, declarația Dumei de Stat, declarațiile anumitor demnitari din Federația Rusă. Dar haideți să ne

Nu este vorba nici despre o blocadă, pentru că mecanismul care va fi implementat acum corespunde tuturor rigorilor internaționale și în primul rând ale Uniunii Europene.”...

aducem aminte situația anului 2005-2006 după declarația comună a prim-miniștrilor Ucrainei și al Republicii Moldova când a fost instituit sau mai bine zis regularizat traficul de mărfuri peste frontieră de stat moldo-ucraineană în paralel cu misiunea EUBAM. Atunci tot se vorbea despre blocade, tot se vorbea despre intimidări. Federația Rusă, chiar cu sprijinul tacit al Ucrainei, trimitea convoaie umanitare. Nu este vorba nici despre o blocadă sau ceva de genul ăsta, pentru că mecanismul care va fi implementat acum corespunde tuturor rigorilor internaționale și în primul rând ale Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, dle Vasiloi, cei de la Tiraspol spun că rezultate nu vor fi în orice caz, nici pentru economie sau comerț, nici pentru liberă circulație. Dvs. dimpotrivă, spuneți ca se creează premise foarte bune pentru dezvoltarea economică în stânga şi în dreapta Nistrului. De ce credeți asta?

Rosian Vasiloi: „Pentru că dacă vorbim despre partea economică, mecanismul prevede că Serviciul Vamal va efectua toate procedurile numai la export. Dacă pană acum agentul economic din Republica Moldova care își desfășura activitatea în regiunea transnistreană urma să perfecteze toate actele, toate verificările în cel mai apropiat post vamal sau birou vamal care era la Căușeni, acum el nu trebuie să se ducă la Căușeni, el vine direct în punctul de trecere Pervomaisc-Cuciurgan. Bugetul țării nu preia niciun bănuț de la acest agent economic, pentru că toate procedurile se efectuează direct în punctul de trecere.”

La punctul de frontieră Cuciurgan-Pervomaisc
La punctul de frontieră Cuciurgan-Pervomaisc

Europa Liberă: Cei de la Tiraspol mai spun că importatorii şi exportatorii vor avea cheltuieli suplimentare. Câta dreptate au?

Rosian Vasiloi: „Eu din luna februarie încoace am făcut analiză detaliată, am făcut și un comentariu pe toate acele presupuse îngrijorări ale autorităților separatiste de la Tiraspol și am dezmințit clar toate acele pretenţii de ordin economic, de ordinul securității și de ordinul relațiilor inter-umane. Încă o dată, vreau să vă spun că nu este niciun pericol pentru agenții economici din regiunea transnistreană. Este un pericol pentru autoritățile separatiste, pentru că ei își pierd controlul asupra acelor fluxuri ilegale care se întâmplă pe acest segment și ele sunt enorme.”

Europa Liberă: În comentariile Dvs. ați spus inclusiv că scopul este facilitatea traficului legal. Cum va fi facilitat acest trafic legal? Cu alte cuvinte, care sunt beneficiile pentru cetățeni și agenți economici?

Rosian Vasiloi: „Vorbim acum despre agenții economici, pentru că pentru cetățeni Poliția de Frontieră se va implica doar la cerere și am în vedere acum cetățenii străini. Dar dacă vorbim despre agenții economici, am menționat acest lucru: se micșorează cheltuielile de transport, Serviciul Vamal își va organiza activitatea 24/24 în acest punct de trecere, adică o să fie situați permanent, o să fie implementată declararea electronică, ceea ce până acum nu era posibil, și asta va permite micșorarea timpului la procesarea sau la procedurile vamale de efectuare a actelor necesare.

Punctul de fronieră moldo-ucraineană de la Cuciurgan-Pervomaisc
Punctul de fronieră moldo-ucraineană de la Cuciurgan-Pervomaisc

Vor fi două etape de implementare. În prima, la export ulterior și la import nu va fi efectuată procedura de control fitosanitar și veterinar. Autoritățile din dreapta Nistrului își deleagă parțial, să spunem așa, autorităților din regiunea transnistreană să creeze aceste controale fitosanitare și veterinare. Dar să nu uităm că nu doar Republica Moldova este prezentă. Este și Ucraina care își desfășoară activitatea și își securizează anumite riscuri în această privință.”

Europa Liberă: Când credeți că vor fi pregătite lucrurile pentru controlul în regim deplin al fluxului de export-import, al transportului și circulaţiei persoanelor?

Rosian Vasiloi: „Eu cred că în acest punct de trecere va fi cel puțin șase luni. Eu presupun că o să fie și extinsă această perioadă, pentru că sunt anumite riscuri, dar pentru a studia situația în contextul implementării mecanismului controlului comun și în celelalte 24 de puncte de trecere.”

Europa Liberă: Dar ce riscuri ar putea exista, dacă le-ați puncta foarte pe scurt?

Rosian Vasiloi: „În primul rând, să nu uităm că este factorul uman. Sunt polițiști de frontieră ai Republicii Moldova și vameși, deci sunt riscuri corupționale, dar şi riscuri care vin din partea autorităților din Transnistria. Ele pot să închidă acest punct de trecere din partea lor și să treacă activitatea în alte puncte de trecere. Dar aici eu cred că și autoritățile noastre și autoritățile ucrainene au studiat foarte atent, pentru că știm care a fost declarația autorităților din Ucraina cu posibila închidere a traficului pe acest segment și retransmiterea lui pe partea de nord și pe partea de sud a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Am putea vorbi într-un timp previzibil despre o restabilire totală a controlului Chişinăului asupra propriei frontiere?

Rosian Vasiloi: „Eu cred că da, dar asta numai în acel caz când se dorește în primul rând la Chișinău.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG