Linkuri accesibilitate

Liuba Șevciuc: „RISE Moldova, când publică o anchetă, se bazează doar pe fapte, dovezi , documente, nu pe vorbe” (VIDEO)


Interviul dimineții cu jurnalista RISE Moldova despre ancheta asupra colectării de bani pentru tratamente fictive ale unor copii bolnavi.

RISE Moldova, entitate ce face parte din rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație, a anunțat că va depune o plângere la Procuratură Generală în urma „acțiunilor de intimidare în lanț, presiuni și atac la persoană făcute de reprezentanții „Caritate.md” asupra jurnaliștilor săi. Aceste acțiuni au început când de-abia se anunța prezentarea investigației RISE potrivit căreia, prin intermediul platformei on line Caritate.md, se colectau de la populație sume importante de bani pentru tratamentul minorilor grav bolnavi. Acești minori erau duși ulterior la un spital din Turcia unde medicii ar fi simulat intervențiile chirurgicale. O convorbire la această temă cu jurnalista RISE, Liuba Șevciuc, autoarea investigației.

Europa Liberă: RISE Moldova a anunțat că va depune o plângere la Procuratură Generală în urma „acțiunilor de intimidare în lanț, presiuni și atac la persoană făcute de reprezentanții Caritate.md” asupra jurnaliștilor săi. Revenim imediat și la reacțiile de intimidare și de altă natură cu care v-ați pomenit Dvs., colegii Dvs. Până atunci, dacă ar fi să rezumați cele dezvăluite de echipa pe care ați coordonat-o, cu care ați lucrat – pentru cei care urmează să citească abia poate textul investigației „Bani din caritate” sau să vadă versiunea ei video – ce ați scoate în evidență, în primul rând, doamnă Șevciuc?

Liuba Șevciuc
Liuba Șevciuc

Liuba Șevciuc: „Deci, noi am arătat și altă față a acțiunilor de caritate. Există persoane care susțin că nu le-au fost operați copiii și au adus dovezi în acest sens. Ceea ce spun ei este confirmat de documente, dar și de medicii din Republica Moldova. Mai mult ca atât, există și un dosar penal pentru escrocherie pusă la cale de un grup criminal organizat și oamenii aceștia au relatat detaliat ce li s-a

RISE Moldova, atunci când publică o anchetă, se bazează doar pe fapte, dovezi, documente și nicidecum pe vorbe...

întâmplat, au povestit cum nu li s-au dat actele, cum n-au fost informați și absolut tot parcursul acesta, deci, cum au luat cunoștință cu persoanele de la platforma de caritate și cum au ajuns în Turcia și ce s-a întâmplat după.

RISE Moldova, atunci când publică o anchetă, se bazează doar pe fapte, dovezi, documente și nicidecum pe vorbe, iar în anchetă am prezentat dovezi concrete. Iar dacă e să fac referire la dosarul penal al Procuraturii, atunci în acest dosar este descrisă schema cum acționau ei, și anume: identificau copiii grav bolnavi în Moldova, lansau acțiuni de caritate și adunau sume impunătoare de bani, după care persoanele erau direcționate la o clinică din Turcia și acolo era simulată efectuarea unor intervenții chirurgicale.”

Interviul dimineții: Liuba Șevciuc (RISE Moldova)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:47 0:00
Link direct

Europa Liberă: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis o anchetă. Ancheta este deschisă încă în decembrie 2016. Există vreo explicație de ce durează atât și fără nicio finalitate, ca să zicem așa, în condițiile în care, iată, RISE face dezvăluiri despre fapte parcă greu de contestat?

Liuba Șevciuc: „Dosarul penal a fost deschis pe 15 decembrie 2016, ancheta într-adevăr durează, dar există și niște proceduri pe care procurorii trebuie să le respecte atunci când sunt implicate persoane din mai multe țări – în cazul de față, și Turcia. În astfel de cazuri, sunt formate comisii rogatorii și se colaborează cu organele de anchetă din țara respectivă. Dacă se tărăgănează sau nu, nu cred că eu aș putea da o calificare în acest sens.”

Europa Liberă: Probele care „descifrează afacerea cu bolnavi” obținute de RISE, în ce măsură ar fi suficiente aceste probe pentru a grăbi finalizarea dosarului penal existent deja în această privință sau e mai greu de apreciat?

Liuba Șevciuc: „Noi am prezentat suficiente probe în ceea ce privește cazurile femeilor. Cred că aceste probe sunt pe masa procurorilor sau poate chiar mult mai multe, pentru că ei au posibilitate să efectueze măsuri speciale de investigare. Dacă se va grăbi sau nu ancheta, cred că procurorii ar fi cei care ar trebui să răspundă, dar este un dosar greu, este un dosar sensibil, mai ales că e vorba de copii care suferă de boli grave.”

Europa Liberă: Interceptarea audio prezentată, care sugerează, cel puțin, că actele de caritate sunt concepute ca business de anvergură... Bănuim că, sub acoperirea dreptului de păstrare a surselor, nu ne veți spune cum ați intrat în posesia acestei înregistrări. Totuși, este previzibilă reacția multora care vor spune că înregistrarea ar proveni din structuri ale statului. O întrebare firească: de ce o instituție a statului ar permite asemenea scurgeri de informații sau nu este vorba despre asta?

Liuba Șevciuc: „Aveți dreptate că nu vom divulga sursa. Aceste convorbiri telefonice sunt foarte prețioase pentru ancheta pe care am făcut-o și reprezentanții medicali clar că în aceste înregistrări singuri conturează proiectul de caritate ca pe o afacere și explică. Acolo fiecare își apără interesele lui financiare – vorbesc de comisioane, clienți cât mai bănoși, salarii, publicitate. Noi am prezentat doar câteva fragmente din înregistrări; ele sunt cu mult mai lungi, și vorbim despre câteva înregistrări audio. Iar noi atunci când facem un subiect de interes public, noi decidem să publicăm toate informațiile relevante pe care le obținem și să protejăm sursele care ne ajută cu probe. ”

Europa Liberă: Dar în același context, doamna Șevciuc, vorbind despre insinuările că investigația ar conveni cuiva din umbră, așa cum se poate deduce din mai multe reacții la această investigație, câtă certitudine aveți că, într-adevăr, nimeni nu s-ar fi folosit de buna-credință a jurnaliștilor RISE, ca să canalizeze, de exemplu, în scopuri obscure, mai puțin înțelese, mă rog, de publicul larg, această investigație în direcția în care i-ar conveni, spre exemplu?

Liuba Șevciuc: „RISE Moldova verifică minuțios toate informațiile, iar la acest subiect am lucrat mai multe luni, chiar aproape un an de zile, iar înainte de publicare, trecem printr-o procedură foarte anevoioasă de fact-checking, ceea ce înseamnă că este verificată fiecare probă, adică fiecare propoziție din această anchetă este susținută de o probă, iar multe din ele le-am și publicat și aici este vorba de documente, înregistrări, fapte. Deci, această procedură de fact-checking este una foarte, foarte grea și nu-ți permite să publici ceva, dacă nu este susținut de către o probă.”

Europa Liberă: Deci, fact-checking-ul e verificarea faptelor, propriu-zis, ca să înțeleagă toată lumea?

Liuba Șevciuc: „Da, da, e o verificare a faptelor și noi suntem una dintre puținele redacții din Republica Moldova care au o astfel de procedură.”

Europa Liberă: Acum vorbind despre valul de intimidări și insinuări la care, cum se vede, indiscutabil, cel puțin, pe rețelele de socializare sunteți supusă. Despre ce este vorba și din partea cui vin în primul rând?

Liuba Șevciuc: „Valul de intimidări a început imediat ce am publicat tizer-ul și anunțam că a doua zi urmează să fie publicată o investigație.”

Europa Liberă: Tizer-ul este un fel de anunț sau un rezumat, ca să înțeleagă toată lumea, iarăși, să depășim un pic limbajul jurnalistic.

Liuba Șevciuc: „Da, e un fel de promo și anunțam că a doua zi o să publicăm o investigație și imediat am primit mesaje de intimidare de la reprezentanții fundației de caritate, dar și ai platformei, după aceea poza mea a fost pusă pe platforma lor și beneficiarii, unii dintre beneficiarii lor au fost direcționați către mine. Aceștia au început să-mi telefoneze și-mi spuneau despre cazul copiilor lor, îmi trimiteau poze cu copiii în stare gravă și îmi cereau ajutorul. Aceste acțiuni noi le calificăm ca fiind intimidări și presiune din partea lor. Noi suntem un centru de investigații media și acționăm exclusiv conform Codului Deontologic și condamnăm orice formă de presiune și intimidare a jurnaliștilor.”

Europa Liberă: Sunt și reacții de condamnare sau de altă natură și din partea beneficiarilor acestor servicii, ca să insistăm totuși, adică este vorba și de persoane, părinți, poate eventual care au beneficiat de pe urma ajutorului sau acțiunilor acestei platforme?

Liuba Șevciuc: „Reacții sunt multe. Am văzut ieri zeci sau poate sute de reacții, am primit și zeci de mesaje, apeluri. Deci, părerile sunt împărțite – sunt și „pro”, și „contra”. Eu, personal, n-am reușit să le citesc pe toate.”

Europa Liberă: Dar sunt două cazuri prezentate ce susțin concluziile investigației, dincolo de faptul că există – oficial confirmat – și un dosar penal pornit pe asemenea practici. S-au auzit replici, cel puțin, că ar fi vorba, astfel, de niște excepții față de un imens număr de acte de caritate cu deznodământ fericit... Ce le puteți spune celor care privesc situația sub acest unghi de vedere?

Liuba Șevciuc: „Noi nu negăm că există și cazuri fericite, dar există și cazuri mai puțin fericite pe care le-am prezentat noi în anchetă și oamenii ar trebui să asculte și ce zic aceste mame și să privească și o altă față a acestor acțiuni de caritate. Eu am vorbit atunci când am documentat subiectul cu mai multe mame. De ce dară am prezentat în anchetă doar două? Pentru că e o situație prea sensibilă și unii dintre părinți n-au avut curajul să declare în fața camerelor de luat vederi, să-și spună povestea lor, dar fiecare om are dreptul la părere. Noi am prezentat toate probele adunate, iar oamenii beneficiarilor n-au decât să-și facă propriile concluzii.”

Europa Liberă: Și pe finalul acestei convorbiri, doamnă Șeviuc, ce așteptări aveți, iată, în legătură cu publicarea dezvăluirilor Dvs.?

Liuba Șevciuc: „Să știți că de ieri până astăzi au mai scris părinți care au invocat probleme similare sau de alt gen în ceea ce privește relația lor cu platforma de caritate și spitalul din Turcia. Cu siguranță o să mai apară astfel de mesaje. O să le analizez și o să vedem, dacă e nevoie, poate o să mergem și o să le documentăm, să vedem ce spun și acei părinți. Evident că așteptăm o finalizare a anchetei procurorilor, ca să ajungă dosarul în instanță, pentru că mai departe, dacă e să luăm la modul practic, ține deja de munca procurorilor. Ei să-și facă bine treaba, pentru că ei sunt cei care merg în instanță și aduc învinuiri și cer o sentință. Deja vom urmări și vom vedea cum vor derula lucrurile și reacțiile oamenilor.”

XS
SM
MD
LG