Linkuri accesibilitate

Tudor Zbârnea: „Muzeele se transformă încet, încet, în centre culturale”


Interviul dimineții cu directorul Muzeului Naţional de Artă din Republica Moldova

Maşini retro şi motociclete de epocă, reprezentaţii artistice şi o expoziţie cu 180 de picturi din 27 de ţări sunt doar câteva dintre surprizele pregătite în acest an de organizatorii Nopţii europene a muzeelor care va avea loc sâmbătă 20 mai. Mai multe detalii despre programul la care vizitatorii vor avea acces gratuit, aflăm de la directorul Muzeului Naţional de Artă din Republica Moldova, Tudor Zbârnea.

Interviul dimineții: cu Tudor Zbârnea (Muzeul Național de Artă)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:56 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pregătirile pentru „Noaptea Muzeelor” sunt pe ultima sută de metri. Vă rugăm să ne vorbiți, mai întâi, despre istoria și menirea acestui eveniment?

Directorul Tudor Zbarnea
Directorul Tudor Zbarnea

Tudor Zbârnea: „Această sărbătoare începe cu Ziua Internaţională a Muzeelor, marcată la 18 mai şi culminează cu Noaptea Muzeelor, care a fost instituită la iniţiativa Ministrerului culturii al Franţei în 2005. Atunci a avut loc prima ediţie, a fost o încercare şi noi eram sceptici că vom putea atrage pe timp de noapte vizitatori. Din acest motiv am lucrat până la ora 9 seara cu un program special – interferențe ale artei, muzică, ateliere de creaţie, expoziţii. Acum vom avea programe artistice mai dense. Scopul a fost şi este de a atrage o atenţie sporită a iubitorilor de frumos şi de cunoaştere. De aceea am deschis larg uşile pentru vizitători. Rezultatul este vizibil. Avem o creştere a numărului de vizitători după aceste manifestări.”

Europa Liberă: Înţelegem că aveţi un program interesant şi special. Există o colaborare între diferitele muzee în pregătirea acestui eveniment sau fiecare muzeu se pregătește cumva în parte?

Tudor Zbârnea: „Absolut, fiecare muzeu se pregăteşte în parte. Fiecare muzeu pregătește surprize, programe speciale pe care le anunţă cu câteva zile înainte prin comunicate de presă. Am avut acum două zile o conferinţă de presă unde am anunţat ce avem în cadrul programului.

Noi, Muzeul de Artă avem o axă tradiţională: muzică clasică în prim plan în contextul unor expoziţii, de regulă, arta universală şi cea naţională expuse în spaţiile expoziţionale permanente. În acest an, în premieră, în cadrul Muzeului va fi deschisă o mare expoziţie – Bienala Internaţională de Pictură. Este la a cincea ediţie. E o dovadă de ascendenţă a acestei manifestări. Participă 164 de artişti cu peste 180 de creaţii. Este un context contemporan. Ieri când a avut loc inaugurarea şi decernare de premii am avut un public extrem de numeros. Suntem siguri că Bienala se va bucura de interes şi în Noaptea Muzeelor.”

Europa Liberă: Unul dintre scopurile Nopţii Muzeelor ar trebui să fie, probabil, acela ca oamenii să revină apoi, de-a lungul anului la muzeu. Or există părerea că mulți dintre cei care intra în muzeu în această noapte şi se simt foarte bine nu mai revin apoi de-a lungul anului la muzeu.

Tudor Zbârnea: „Suntem conştienţi de faptul că în această noapte muzeele au de fapt un public ocazional. Interesul nostru este de a schimba optica acestui public. Sigur, într-un muzeu nu se cuvine să intrăm aşa la o promenadă ca pe un bulevard. Din aceste considerente încercăm să avem programe diverse şi, în special, să avem programe cu ateliere de creaţie pentru copii, cu jocuri distractive căutând o capodoperă în muzeu, cu tineri care vor picta portrete pentru doritori, programe muzicale pornind de la copii, liceeni, studenţi, diverse cvartete de muzică clasică şi culminând cu artişti profesionişti de la Filarmonică sau de la Sala cu Orgă. Vom avea şi ansamblul de acordeoniști „Corcentino” cu un recital excepţional. Sunt manifestări care atrag un public mai divers.”

Europa Liberă: şi pe care nu-l întâlnești în alte zile, probabil.

Tudor Zbârnea: „Exact. Noi am avut şi avem seri muzeale cu muzică. În ultimele luni avem o foarte bună colaborare cu Sala cu Orgă. O serie de concerte au loc în sala mare a Muzeului. Lumea este deja obişnuită că la Muzeul de Artă se organizează şi alte manifestări decât cele de natură vizuală de pictură, grafică, sculptură şi alte genuri pe care le promovăm.

Referindu-ne la ideea pe care aţi lansat-o Dvs. şi anume că mulţi dintre cei care vin în Noaptea Muzeelor nu mai revin, există o statistică internaţională care constată că 80 la sută dintre vizitatori sunt pentru prima oară într-un muzeu. Mai grav este că doar 10 la sută vor reveni. Lucrăm în această direcţie şi încercăm să schimbăm optica vizitatorilor, dar şi prestările serviciilor culturale. Muzeele şi-au schimbat oarecum direcţia spre o mai largă diversitate. Muzeele nu mai sunt doar păstrătoare de memorie colectivă în sensul bunurilor pe care le deţin. Ele se transformă încet, încet în centre culturale care oferă servicii mult mai diverse şi atunci numărul vizitatorilor creşte. Această tendinţă se observă şi la muzeele noastre, mă refer la cele trei muzee mari – Muzeul de Artă, cel de Istorie şi Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală.”

Europa Liberă: E şi un soi de concurenţă între aceste muzee?

Tudor Zbârnea: „Câțiva ani în urmă l-am auzit pe unul dintre directori spunând că ar fi o concurenţă. Eu nu cred aşa. Pe parcursul anilor, eu, cel puţin, am promovat o politică de apropiere şi de colaborare colegială între muzee. Sigur că fiecare vrea să vină cu noutăţile sale, dar asta nu este o concurență, este un mod de a ne prezenta cât mai bine ca ceilalţi să preia nivelul ștachetei şi să-l putem ridica în continuu. În ultimii ani, atât nivelul calitativ, cât şi cel al competenței au crescut. În cele trei muzee din câte cunosc şi mă refer, în special, la Muzeul de Artă s-au format nişte echipe de profesionişti care lucrează foarte bine şi cunosc ce au de făcut, ceea ce contează foarte mult.”

Europa Liberă: Omul care merge în această noapte la muzeu, rămâne doar într-un singur muzeu sau încearcă să mai vadă şi alte muzee?

Tudor Zbârnea: „De regulă, majoritatea vizitatorilor merg la cele trei muzee, în special. În ultimii ani şi-a deschis uşile şi Muzeul Municipal din Chişinău, cel din Turnul de Apă de pe strada Mateevici.”

Europa Liberă: Aţi menţionat că numărul vizitatorilor e în creştere de la an la an. Acestei ediţii s-au alăturat mai multe muzee din provincie, acolo, dacă ştiţi, se bucură de acelaşi succes evenimentul?

Tudor Zbârnea: „În ultimii trei-patru ani de când sărbătoarea este patronată de Ministerul Culturii, noi, cele trei muzee mari, am obţinut o susţinere totală din partea ministerului. Primele demersuri au fost făcute către Primăria de a închide, pe durata orelor de vizitare, străzile 31 august şi M. Kogălniceanu pentru a crea un confort pentru vizitatori. Există acel itinerar cu autocarelor pentru cei care nu doresc să facă o promenadă ajung cu autocarul la Muzeul de Etnografie de la celelalte două muzee mari de pe strada 31 august. Itinerarul se extinde. Noi sugerăm în permanență vizitatorilor să urmărească programele muzeelor ca să selecteze ceea ce îşi doresc cu adevărat să vadă pentru că au loc evenimente interesante concomitent în toate cele trei muzee.”

Europa Liberă: Recent, guvernul a aprobat proiectul Legii Muzeelor. Dacă ar fi să ne spuneţi scurt, de ce e nevoie de o asemenea lege şi cum ar urma punerea ei în aplicare să schimbe lucrurile în domeniu?

Tudor Zbârnea: „Am avut o lege a muzeelor. Nu că ar fi fost nefuncţională, dar am avut nevoie de alţi parametri care ar asigura buna funcţionare a muzeelor. Ne referim şi la formele de angajare a conducerii muzeelor, şi la modalităţile de clasare a patrimoniului. Aceasta este un mod de manifestare serioasă şi adecvată din partea Ministerului Culturii. Sigur că şi noi am contribuit la formularea acestei legi, pentru ca muzeele să fie şi mai mult luate în grija statului. E de datoria statului să asigure conservarea şi continuitatea bunurilor pe care le deţin muzeele.”

XS
SM
MD
LG