Linkuri accesibilitate

Nina Țurcanu-Furtună: „Acei oameni pe care îi alegem noi vin tot dintre noi, sunt oglinda noastră”


Nina Țurcanu-Furtună în studioul Europei Libere la Chișinău
Nina Țurcanu-Furtună în studioul Europei Libere la Chișinău

Un interviu cu interpreta de muzică populară revenită din Statele Unite.

Se ştie bine că de la independenţă încoace aproape un milion de moldoveni au migrat în străinătate. Printre cei plecaţi se numără şi invitata emisiunii interpreta de muzica populară, Nina Ţurcanu-Furtună care însă după aproape 20 de ani petrecuți în SUA cu familia s-a întors acasă. Cum a găsit ea Moldova şi cum o vede peste zece ani? De ce sărăcia îi alungă pe moldoveni din ţară şi ce ar trebui să facă parlamentarii pe care îi vom alege în toamnă, aflăm de la Nina Ţurcanu-Furtună în interviul dimineții.

Nina Țurcanu-Furtună
Nina Țurcanu-Furtună

Interviul dimineții: cu Nina Țurcanu-Furtună
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:27 0:00
Link direct

Nina Ţurcanu-Furtună: „E o tristeţe să mergi la ţară să vezi case încuiate, să vezi bătrâni neputincioși şi fără cineva alături. Port această vină eu care nu am fost alături de tata când a plecat în lumea celor drepţi. Cine ştie ce vrea să fie acest lucru.”

Europa Liberă: Dar sărăcia îi alungă pe o bună parte din cei plecaţi?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Bineînțeles că sărăcia pentru că trăim în veacul materiei. Banul ne mână pe toţi undeva. Banul este necesar până în momentul când trece peste ceea ce înseamnă om.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi această goană după material, după ban?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Nu ştiu, s-a vrut, nu s-a vrut, omul caută fericirea pe dinafară, total greșit. Cunosc pe cineva care are bilioane şi nu este un om fericit. Da, înţeleg şi eu la ora actuală simt necesitatea a mai mulţi bani pentru a-mi realiza cântecele şi bagajul acesta mare, imens pe care îl port cu mine şi în caiete şi din cauza acestui ban nu-l pot realiza.”

Europa Liberă: Spuneţi câteva probleme care vi se par că cu ele trăiesc cetăţenii R. Moldova.

Nina Ţurcanu-Furtună: „Doamna Ursu, ar fi multe.”

Europa Liberă: Trei probleme care ar fi?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Cea mai dureroasă este ignoranța. Atunci când nu ştii pe ce lume trăieşti, atunci când nu-ţi ştii drepturile şi îndatoririle ce vrei? Unde mergi? A doua – atunci când crezi că cineva trebuie să-ţi dea. Guvernul, nu ştiu cine trebuie să-ţi dea. Total greşit. Trebuie să cereţi. Trebuie să ştiţi cum să cereţi. A treia problemă ar fi ura. Este o ură în masă. Această ură ne duce la o depresie colectivă. Nu avem cu să dăm înainte într-o depresie colectivă. Este un haos. Dacă mă întrebaţi ce se face şi sus printre aleşii noştri, una la mână trebuie să recunoaştem că noi i-am ales activ sau pasiv stâng acasă. Nemergând la votare e acelaşi lucru şi poate e şi mai urât decât ai mers şi ai votat.”

Europa Liberă: Moldovenii sunt într-un an electoral. Urmează să-şi aleagă iarăşi slugile poporului în toamnă în cadrul scrutinului parlamentar. Cum ar trebui să fie acest deputat? Vă întreb pentru că având această şedere mai lungă peste ocean ați putea să faceţi şi o comparaţie. Există mai multe asemănări sau deosebiri între felul cum un înţelege un deputat să fie în America şi un deputat să fie în R. Moldova?

Nina Ţurcanu-Furtună: „E o diferență de la cer la pământ. În primul rând, americanii din ce partid nu ar face parte sunt americani. Se bălăcesc până în momentul alegerilor şi dincolo sunt cetăţeni. În America dacă eşti bătut la cap şi nu înţelegi de cuvânt, trebuie să înţelegi de lege. E o frică imensă de acea lege într-o ţară unde nimeni nu este neam cu nimeni.”

Europa Liberă: E o frică sau un respect faţă de lege?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Omul cult respectă legea, celui incult îi e frică. Tătuca, Dumnezeu să-l odihnească, spunea că sunt două feluri de oameni, omul care înţelege de cuvânt şi omul care înţelege numai de bâtă. Cel căruia nu-i dai bâta face păcate, că el o vrea.”

Europa Liberă: Cum e înțelese interesul național în SUA şi în R. Moldova?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Demnitatea națională este coloana vertebrală. Este un lucru care nu se pune în discuții, care nu se negociază. Când vom ajunge noi, neamul nostru să ne rupem de la oricine de oriunde şi să ne duce la ai noştri şi să spunem că merg puţin la ei pentru că sunt de-ai noştri, atunci vom fi bine.”

Europa Liberă: Dvs. cum vedeţi o legătură firească între alegător şi politician?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Îmi vine foarte greu să judec pentru că eu vin şi plec. Nu prea îi cunosc bine. O părere însă şi poate fi greşită este că noi aici avem o hărțuială, nu politică. Noi aici avem mai mult un spirit de gașcă. Eu sunt cu acela, cu acela şi cu acela. Mă răfuiesc cu tine şi uităm de ce am venit acolo unde am venit.”

Europa Liberă: în Parlament.

Nina Ţurcanu-Furtună: „Uităm că avem poporul. Uităm că ei ne-au ales. Uităm să discutăm şi să ne gândim un pic la acei oameni chinuiți de la ţară.”

Europa Liberă: Gândul politicianului pentru acest om năpăstuit de la ţară la ce ar trebui să ducă? Să-i facă viaţa mai bună. Să facă o lege bună ca să-i mărească pensia.

Nina Ţurcanu-Furtună: „Pentru acest lucru îi alegem.”

Europa Liberă: Şi de ce dupa asta se ridică o prăpastie între cei aleşi şi care i-au ales?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Omul când vine la putere, se gândește întâi la el. Acum e perioada, acum trebuie să rup, nu am timp să mă gândesc la ei. fac ce ştiu pentru mine.”

Europa Liberă: Dar el ştie că a cerşit votul de la cetățean.

Nina Ţurcanu-Furtună: „Cred că a uitat.”

Europa Liberă: Şi cum ar trebui să-l penalizeze alegătorul?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Oamenii dacă ar şti, dacă ar vrea să ştie de ce i-au ales. Oamenii aleşi de noi au obligație faţă de noi. Atunci când ei nu corespund acelor cerinţe ale noastre, noi ne unim şi venim şi-i cerem, în mod civilizat, cult, legal, dacă am şti acele lucruri.”

Europa Liberă: Aţi vorbit ceva mai devreme despre demnitate. Ceea ce întâlnesc atunci când merg mai departe de Chişinău şi discut cu oamenii din Moldova profundă mulți îmi vorbesc despre umilință. Aşa cum spun ei acceptă umilința pentru că uneori sunt de acord să ia acel pachet de făină, de orez, ulei, detergent, orice pomană electorală de la politician pentru că patru ani nimeni nu îşi va mai aminti de el.

Nina Ţurcanu-Furtună: „Iarăși venim la acea demnitate, coloană vertebrală, la curaj.”

Europa Liberă: Cine e vinovat politicianul sau cetăţeanul?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Alegătorul pentru că nu ştie pe cine alege, nu ştie de ce alege şi se lasă pe seama lui, nu-i cere. Alegătorul nu ştie pe cine alege. Alegătorul care se lasă cumpărat de acel sac de ce o fi acolo, de acei trei lei sau șapte lei la pensie. Alegătorul trebuie cultivat. Aceşti oameni care se duc şi vor să-i convingă pe oameni să-i aleagă au şi obligaţia să-i educe.”

Europa Liberă: Politicienii în campania electorală preferă să găsească un artist, un om de cultură să meargă cu el împreună. După un concert, după un recital el crede că va acumula mai multe voturi. Contează acest lucru?

Nina Țurcanu-Furtună
Nina Țurcanu-Furtună

Nina Ţurcanu-Furtună: „Aoleu! Pentru artist este o posibilitate de a mai câştiga un ban. Știm situația artiștilor. Pentru alegător, iată acum veneam în maxi-taxi şi o femeie mă cuprinde şi mă pupă «Doamne vă văd şi în viaţă». Te bucuri mai ales când ştii că nici la televizor, nici la radio nu l-ai minţit. Când te ia cineva şi te duce acolo la el la ţară omul muncit, chinuit şi sărac sigur că se bucură să te vadă.”

Europa Liberă: Dar artistul poate îl ajută pe politicianul nepotrivit să ajungă în parlament, de exemplu.

Nina Ţurcanu-Furtună: „Aşa este. E un cuţit cu două tăișuri. Vorba este că acei oameni pe care îi alegem noi vin tot dintre noi. Dacă la ora actuală nu ne plac sau ne plac, atunci să fim sinceri cu noi şi să ne dăm seama că aceasta este faţa noastră. Ei sunt oglinda noastră. Cu cât o să-i alegem mai inconștient, cu atât o să trăim cum merităm.”

Europa Liberă: Dar o alegere mai conştientă înseamnă să fii informat, să cunoşti faptele omului …

Nina Ţurcanu-Furtună: „Exact, să-i cunoşti istoria, faptele, activitatea. Să-i cunoşti şi să le pui întrebări atunci când e perioada de pre-alegeri şi să le pui întrebări după.”

Europa Liberă: Faptul că în Parlament unii deputaţi se trec de pe o listă pe alta, ca alegător vă deranjează acest lucru?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Bineînțeles că te deranjează. Masele, dar şi ei înţeleg că ceva nu funcționează. Noi cei care mai citim o carte şi jumătate simțim că ne insultă inteligența cineva. E dureros.”

Europa Liberă: Nina Ţurcanu aseamănă Moldova cu ce?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Eu i-aş zice o inimă mare care are un vas sanguin ce necesită un pic de intervenţie chirurgicală să-l desfunde, să-i scoată acel blocaj.”

Europa Liberă: Cum vedeţi Moldova în următorii zece ani?

Nina Ţurcanu-Furtună: „L-aş ruga pe Dumnezeu să le dea la alor mei cugetul să se unească cu unul care e mai puternic acum şi care vede undeva mai departe de gardul nostru. Nu vom sta pe loc pentru că nu avem cum, pentru că suntem un teren pentru oamenii bogaţi acum. Ţine de noi pe ce poziţie ne punem. Să nu ne fie frică să negociem.”

Europa Liberă: Moldovenii trăiesc cu frică?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Moldovenii trăiesc cu capul plecat.”

Europa Liberă: Ca să nu-l taie sabia sau ca să nu vadă lumina?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Şi aşa şi aşa pentru că marea majoritate e fie ce o fi.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru cei plecaţi din R. Moldova?

Nina Ţurcanu-Furtună: „Ştiu bine ce trăiesc şi ce simt. Dacă le e bine acolo unde le e bine, să fie sănătoşi. Dacă le e dor de casă şi acest dor întrece durerea dorului, întrece binele, regândiți ce faceți.”

XS
SM
MD
LG