Linkuri accesibilitate

Dumitru Budianschi: „Beneficiile așteptate într-o situație normală sînt pierdute prin întîrzierea punerii în practică a proiectelor de reformă”


Interviul dimineții cu un director de programe de la Central Expert-Grup pe tema ultimei rectificări bugetare votată de Parlamentul de la Chișinău.

Creştere spectaculoasă de venituri la buget de la început de an, anulată însă de nevenirea asistenţei europene. Parlamentul a rectificat bugetul. Concluziile referitoare la ce rezultă din această rectificare, ale lui Dumitru Budianschi, director de programe al centrului Expert Grup, în interviul emisiunii.

Dumitru Budianschi
Dumitru Budianschi

Europa Liberă: Până nu demult autoritățile afirmau sus și tare că este imposibil ca Republica Moldova să nu primească din considerente politice banii Uniunii Europene, guvernanții excludeau că adoptarea unui sistem electoral îi poate împiedica să primească ajutoare externe de le Uniunea Europeană. Până acum câteva săptămâni premierul a fost de aceeași părere, dar ulterior a recunoscut că banii Uniunii Europene nu vor veni, cel puțin, în acest an. Totuși, a spus premierul, încasările sunt atât de mari încât probleme de funcționare statul nu va avea. Cum vi se arată Dvs. această situație?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:04 0:00

Dumitru Budianschi: „Păcat că noi nu putem valorifica acele resurse financiare care sunt acordate de către Uniunea Europeană. Este desigur o pierdere. Aceea că noi avem încasări mai bune este un lucru extraordinar de bun, însă dacă erau și banii de la Uniunea Europeană era și mai bine.”

Europa Liberă: Am să vă întreb acum despre aceste 2,1 miliarde supra-venituri la buget. Pentru Dvs. este absolut clar de unde s-au luat ele?

Dumitru Budianschi: „Da. În primul rând ,cu siguranță se poate de afirmat că aceștia sunt bani reali, deci nu putem spune că este o chestiune de manipulare statistică sau ceva de genul acesta. Care sunt sursele sau care au fost factorii care au condus la aceste creșteri? Factorii primari ar fi sporirea cererii interne, aceasta a dus la sporirea consumului cu circa 4%, această creștere a consumului a venit pe fonul creșterii salariilor de circa 12,3% și de creștere a emitenților cu circa 9,7%. Deci, avem evidente careva venituri suplimentare față de cele care au fost prognozate în perioada când a fost planificat bugetul. Desigur, aceste venituri în final au ajuns în consum, astfel ca s-au acumulat și mai multe impozite. Aceasta ar fi imaginea generală de unde am putea avea mai mulți bani. De asemenea, probabil cele mai mari vin din TVA la import, un plus undeva de 640 de milioane.”

Europa Liberă: Asta înseamnă creșterea importurilor?

Dumitru Budianschi: „Da, asta este legat cu creșterea importurilor.”

Europa Liberă: Asta trebuie să bucure sau, dimpotrivă, să întristeze?

Dumitru Budianschi: „În general creșterea importurilor desigur este bine să fie echilibrată cu creșterea exportului. În cazul acesta, în primele opt luni a anului 2017 vedem că importurile cresc mai repede decât exporturile. Însă, din punct de vedere bugetar, asta este o chestiune care vine cu mai mulți bani în buget. Este o chestiune de interes momentan, și nu de lungă durată.”

Europa Liberă: O concluzie am să vă cer acum, dle Budianschi, ca să fie absolut limpede: este acest surplus de venituri la buget un motiv de laudă pentru Guvern?

Dumitru Budianschi: „Rezultatul este unul bun. Evident că și Guvernul are careva aport aici, în special putem bănui, nu avem dovezi, că și administrarea fiscală a fost mai bună.”

Europa Liberă: De ce ziceți că putem bănui doar asta, de ce nu putem ști cu exactitate și când am putea ști?

Dumitru Budianschi: „Fiindcă din aceste rezultate noi nu putem să scoatem anume cât este pe seama factorului administrării mai bune a impozitelor și taxelor. Noi nu putem separa exact care factor cu cât a contribuit.”

Europa Liberă: Ce, în mod normal, dle Budianschi, adică în situația în care nu ar fi existat problema asta cu nevenirea finanțărilor Uniunii Europene, ce în mod normal se putea face cu acest excedent bugetar de 2,1 miliarde?

Dumitru Budianschi: „Se implementau mai multe proiecte. În special, acei bani care noi nu i-am primit sunt legate de implementare proiectelor din surse externe 1,5 miliarde. În spatele acestor bani, aici sunt doar granturile, mai adăugăm acele vreo două miliarde probabil de împrumuturi care în total însemnau careva proiecte în infrastructură, în proiecte de reforme. Fiecare zi întârziată de implementarea proiectelor ele nu produc acele beneficii care ar fi fost într-o situație normală.”

Europa Liberă: Se amână și anumite cheltuieli, ce ați înțeles Dvs. din rectificarea bugetului?

Dumitru Budianschi: „Rectificarea acum a avut doua scopuri. Primul scop a fost de a acoperi cheltuielile cu salariile, cea mai mare problemă, și al doilea de a reechilibra bugetul după ce nu vom primi acești 1,8 miliarde de la finanțatorii externi - aceasta este, de fapt, principala problemă. Evident dacă mai avem aproximativ două miliarde venituri în plus am utilizat această sursă pentru a compensa aceste două o cheltuială în plus și o pierdere în venituri. Dacă nu era să pierdem banii de la Uniunea Europeană îi alocam tot pe cheltuieli mai mari, înafara de cheltuielile care am vorbit de salarii, poate mai era nevoie de careva urgențe, însă se putea de diminuat și deficitul bugetar.”

Europa Liberă: Am să vă mai pun o întrebare, de această dată este vorba despre reacția PSRM la această rectificare. Socialiștii au spus că se vor tipări mai multe hârtii de valoare și, drept urmare, se va majora datoria internă cu 800 de milioane. La fel, au zis socialiștii, recreditarea economiei se va restrânge cu 1,4 miliarde de lei. Cum vă raportați la astfel de păreri?

Dumitru Budianschi: „Ar fi bine dacă oamenii s-ar determina. Ei sunt împotriva datoriei externe sau sunt pentru datoria externă? Fiindcă în cazul de față, de fapt, noi am micșorat datoria externă ca împrumuturile externe cu aproximativ cu 2,1 miliarde, de fapt, ei criticau cândva înainte că noi ne împrumutăm foarte mult în extern, iată visul de a diminua această cifră s-a împlinit prin această rectificare. Însă, e adevărat dacă nu ne împrumutăm la extern unde este mai ieftin, ne împrumutăm pe intern unde e mai scump. Așa că tot aceea ce ține de împrumutul pe intern că e mai scump sunt de acord 100%, de asemenea este o situație în care recreditarea va suferi iarăși, fiindcă recreditările de regulă se iau din surse externe, diminuând împrumuturile externe diminuăm, de fapt, și recreditarea, asta este situația.”

Europa Liberă: O misiune de experți ai FMI sunt într-o evaluare acum la Chișinău, dle Budianschi… Până își anunță ei concluziile, versiunea Dvs. care este, cum ar putea arată concluziile FMI după această evaluare?

Dumitru Budianschi: „Eu bănuiesc că evaluarea nu foarte mult o să se atingă de subiectele rectificării bugetare. Cu părere de rău noi nu cunoaștem, negocierile se duc cu ușa închisă, nu putem spune mai mult decât atâta, nu avem informații, care va fi rezultatul. Eu bănuiesc că va fi unul pozitiv, fiindcă întotdeauna s-a găsit o formă prin care un consens să spunem așa, prin care lucrurile nu s-au blocat. Sper foarte mult să nu să se ajungă la un blocaj.”

Europa Liberă: Înțeleg de la Dvs. că probleme legate de echilibrele economice şi financiare nu credeți că vor exista?

Dumitru Budianschi: „Noi înainte avem un an electoral înainte și este posibil. Da de ce noi nu avem bugetul pentru anul 2018 până în prezent? Eu bănuiesc că nu-l avem din cauza că s-a așteptat Fondului Monetar, după ce misiunea Fondului Monetar va veni, va face o evaluare, atunci noi putem merge mai departe probabil cu bugetul. În legea bugetului, ținând cont de faptul că este un an electoral, nu este exclus că sunt anumite încercări care ar veni să ridice nivelul de cheltuieli în anul 2018, astfel încât să avem un context favorabil electoral. Aceasta ar fi o temă de negociere. De asemenea, probabil noi avem reforma Guvernului, avem nevoie să majorăm salariile în continuare la funcționarii publici, avem reforma de salarizare, e reforma salarizării bugetarilor care este chiar foarte necesară pentru Moldova. Nu știm la ce sume s-a ajuns acolo, posibil și aceasta să fie un subiect de negociere.”

XS
SM
MD
LG