Linkuri accesibilitate

Corneliu Ciurea: „Problema este politică, Moldova ar semnala că părăsește spațiul ce se află sub influența Rusiei”


La summitul CSI din 2002, președinții Voronin și Putin...
La summitul CSI din 2002, președinții Voronin și Putin...

Interviul dimineții cu analistul politic de la Chișinău despre inițiativa liberalilor de retragere a Moldovei din CSI.

Cinci deputați ai Partidului Liberal, în frunte cu liderul formațiunii, Mihai Ghimpu, au depus în Parlament un proiect pentru ieșirea R. Moldova din Comunitatea Statelor Independente. Potrivit inițiatorilor legislației, Comunitatea Statelor Independente este o organizație nefuncțională, controlată de Rusia care rezolvă problemele doar în favoarea sa, iar calitatea de membru în CSI contravine aspirațiilor de integrare europeană pe care puterea de la Chișinău le vrea înscrise în Constituție. Ne vom întreba, la acest început de zi şi de săptămână, împreună cu invitatul nostru matinal, analistul politic Corneliu Ciurea, ce şanse să treacă de votul Parlamentului are noua iniţiativă liberală.

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

Interviul dimineții: Corneliu Ciurea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:27 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Ciurea, liberalii propun Parlamentului, majorităţii parlamentare să denunţe acordul cu CSI. Ei spun că ar fi o organizație nefuncțională, că este controlată de Rusia, că rezolvă problemele doar în favoarea Rusiei, iar calitatea de membru în CSI ar contraveni aspirațiilor de integrare europeană pe care puterea de la Chișinău le vrea înscrise în Constituție. Un purtător de cuvânt al PD a invalidat deja acest ultim argument, a spus că calitatea de membru în CSI nu împiedică Moldova să se apropie de Uniunea Europeană. Cum priviţi, însă Dvs. această iniţiativă şi aceste motive invocate de autori?

Corneliu Ciurea: „Le tratez cu foarte multă seriozitate, pentru că, dacă privim lucrurile în plan regional, trebuie să admitem faptul că Republica Moldova este una din cele trei țări din Parteneriatul Estic care au o relație avansată cu Occidentul și toate aceste trei state – mă refer la Ucraina, Georgia și Republica Moldova – pun problema sub o formă sau alta a ieșirii din CSI.

Georgia nu mai este parte a acestei structuri, deși rămâne parte a unor aranjamente bilaterale în cadrul acestei regiuni controlate de Rusia; Ucraina în repetate rânduri a pus această problemă, dar încă este considerată stat asociat la CSI și Republica Moldova cu o anumită întârziere, deși în alte contexte și ea a pus această problemă, vine cu această inițiativă. Deci, va fi examinată cu multă seriozitate, întrucât aceste trei state, inclusiv Republica Moldova, vor să iasă dintr-un spațiu considerat de vecinătatea apropiată controlat de către Federația Rusă.”

Europa Liberă: În Parlament, dle Ciurea, au existat mai multe inițiative similare în trecut. Niciodată, însă, nu a existat o majoritate care să voteze pentru denunțarea acordului cu CSI. Cum credeţi că ar putea răspunde democraţii, ceilalţi membri ai coaliţiei acum, iată, după ce știm că prin martie anul trecut au boicotat anumite evenimente din cadrul CSI. E adevărat, din alte motive. Atunci, majoritatea invoca un tratament abuziv la care sunt supuşi demnitarii şi funcţionarii moldoveni și în această lumină nu le recomandau să meargă, dar cum credeți că ar putea privi acum?

Corneliu Ciurea: „Eu cred că pentru prima dată au apărut premise reale ca această decizie să fie aprobată de către Parlament. Asta nu înseamnă că în PD există o claritate cu privire la felul în care se va vota în cazul în care va fi pusă problema ieșirii din CSI, dar cred că, în anumite condiții, PD-ul ar putea să susțină o asemenea inițiativă.”

Europa Liberă: Chiar dacă electoral ar putea profita liberalii din asta?

Corneliu Ciurea: „Electoral ar putea să profite cei care promovează o abordare pro-occidentală în Republica Moldova și PD-ul ar putea să profite și electoral dintr-o asemenea decizie în cazul în care se va decide că PD-ul merge în continuare cu fermitate pe acest vector, dar eu cred că poate fi și un profit politic, întrucât decizia nu intră definitiv în vigoare imediat. Deci, va fi o perioadă de un an, o perioadă de tranziție de ieșire din CSI și pe perioada acestui an, bine, o asemenea decizie mai poate fi revizuită. Din această cauză, PD-ul poate să susțină în prima instanță o asemenea abordare pentru ca, ulterior, să-și lase spațiu pentru negociere cu partidele de altă orientare politică și cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dacă liberalii nu veneau cu această inițiativă, credeți că democrații ar fi făcut acest lucru?

Corneliu Ciurea: „Eu cred că este firesc ca liberalii să vină cu o asemenea decizie, cu o asemenea inițiativă, întrucât liberalii sunt totuși un partid anti-rus ca abordare politică sau, mai bine zis, un partid…”

Europa Liberă: Da, dar vă întrebam despre democrați.

Corneliu Ciurea: „Da, da, da. Exact. PD-ul sigur că are anumite dificultăți în a formula o poziție anti-rusească, dar, în lumina ultimelor evenimente și problemelor pe care le are Chișinăul cu Moscova, o asemenea abordare politică este din ce în ce mai vizibilă. Cred că totuși pentru PL este mai firesc să vină cu asemenea inițiative și este mai ușor pentru PD să susțină o asemenea decizie politică fără ca să vină cu asemenea inițiativă.”

Europa Liberă: Se aud anumite dificultăți pe linie. Sper foarte mult să putem continua și încheia această discuție. Președintele Igor Dodon, dle Ciurea, a declarat că speră că Parlamentul nu va aproba inițiativa, ba chiar s-a declarat încrezător că propunerea, chiar dacă va fi aprobată, nu va deveni realitate, pentru că între timp vor avea loc alegeri și, așa cum speră Igor Dodon, acestea vor fi câștigate de socialiști. „Moldova ar risca mult. Avem acorduri cu CSI, în Rusia lucrează circa 600 de mii de moldoveni”, a spus Igor Dodon. Dvs. cum vă uitați la aceste argumente?

Corneliu Ciurea: „Este firesc ca socialiștii să fie împotrivă și evident că vor vota împotriva unei asemenea decizii, dar eu nu

Ieșirea din CSI nu înseamnă neapărat ieșirea din acordurile semnate de către R. Moldova...

cred că Republica Moldova va avea de pierdut foarte mult. Ieșirea din CSI nu înseamnă neapărat ieșirea din acordurile semnate de către Republica Moldova. Toate aceste relații, după cum…”

Europa Liberă: Doar nu credeți că Rusia va păstra acele acorduri legate de alte lucruri economice și așa dacă Moldova face gestul acesta?

Corneliu Ciurea: „Nu. Aceste acorduri pot fi semnate deja pe bază bilaterală sau reconfirmate cu toate celelalte state din spațiul CSI. Nu știm care va fi voința politică a Rusiei, vor dori ei să reconfirme aceste acorduri, să le semneze cu Republica Moldova sau nu, dar Moldova va putea semna aceste acorduri cu celelalte state și nu cred că vor exista mari probleme.

Problema este, înainte de toate, cea politică. Prin acest gest,

Moldova ar semnala că părăsește din ce în ce mai mult spațiul care se află sub influența politică a Rusiei ...

Republica Moldova ar semnala că părăsește din ce în ce mai mult spațiul care se află sub influența politică a Rusiei și, evident, socialiștii sunt împotrivă. Chiar dacă socialiștii spun că vor relații la fel de bune cu Uniunea Europeană și cu Rusia, totuși este foarte clar că ei acordă prioritate relației cu Rusia. Și acest gest de a se opune ieșirii Republicii Moldova din CSI demonstrează că ei sunt nu foarte echilibrați în abordările lor geopolitice.”

Europa Liberă: Până la urmă, dle Ciurea, cine și ce ar avea de câștigat dacă o asemenea inițiativă devine, așa cum spuneți Dvs., un punct foarte serios de pe agenda parlamentară?

Corneliu Ciurea: „Câștigurile nu vor veni imediat. Din această cauză, Partidul Democrat, după cum am spus, poate să susțină această inițiativă în prima instanță, după care să mai existe negocieri cu diverse părți, pentru că ieșirea din CSI nu va intra în vigoare imediat. Totuși, este foarte clar că partide precum Partidul Liberal vor avea de câștigat de pe urma unei asemenea inițiative , prin acest gest se reconfirmă identitatea lor pro-occidentală, socialiștii vor avea de pierdut și Partidul Democrat ar putea să câștige în cazul în care va lua în calcul toate consecințele și va acționa strategic în cazul vizat. Lupta este geopolitică, după cum am spus, și câștigătorii și perdanții pot fi identificați foarte ușor. Tabăra pro-occidentală câștigă, cea pro-estică pierde în cazul în care intră în vigoare această decizie.”

Europa Liberă: S-au vehiculat la un moment dat zvonuri din direcția președintelui că inițiativa de fapt s-ar pregăti în cadrul majorității parlamentare. Cât de serioase vi se par aceste zvonuri?

Corneliu Ciurea: „Eu cred că această decizie, dacă nu a fost pregătită, cel puțin nu este respinsă de către membrii majorității parlamentare.”

Europa Liberă: Dar coordonată între autori și membrii coaliției poate fi?

Corneliu Ciurea: „Eu cred că, înainte de toate, această inițiativă vine dintr-un demers sincer al PL-ului, pentru că este în mod clar favorabilă acestui partid, dar putem admite existența unei coincidențe, confluențe de interese. Interesele PL în promovarea acestei inițiative ar putea să coincidă la un moment dat și cu interesele majorității parlamentare. Acest lucru nu-l putem exclude și din această cauză nu pot exclude o posibilă negociere prealabilă a acestui subiect de către mai multe partide, nu doar de către PL.”

Europa Liberă: Lucrurile vor fi, firește, tranșate în Parlament. Vom trăi și vom vedea. Dle Ciurea, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a fi cu noi în această dimineață.

XS
SM
MD
LG