Linkuri accesibilitate

Cornel Ciurea: „Colaborarea geopolitică dintre Washington și Chișinău se menține”


Interviul dimineții cu analistul de la Chișinău despre amenințările globale la adresa Moldovei, estimate într-un raport al serviciilor americane de informații.

Republica Moldova este vizată în raportul serviciilor americane de informații audiat marți în cadrul Comisiei pentru Informații din cadrul Senatului Statelor Unite ale Americii. În documentul de 28 de pagini care evaluează amenințările globale la adresa țării, Republica Moldova se regăsește în contextul analizei intențiilor Kremlinului de a-și menține și extinde influența asupra fostelor republici sovietice. Ce putem înțelege din sobra descriere a situației din Republica Moldova făcută în acest raport? Punctul de vedere al analistului politic Cornel Ciurea.

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea

Europa Liberă: Raportul prezentat marți de Dan Coats, directorul comunităţii naţionale de informaţii americane, în cadrul unei audieri în Senat, conține și un paragraf despre Republica Moldova. Îl vom cita aproape în întregime: „Coaliția de guvernământ aparent pro-europeană - dacă nu va fi învinsă la alegerile planificate pentru luna noiembrie - va încerca probabil să reducă influența Rusiei și să mențină o fațadă /aparență a reformelor europene, evitând în același timp schimbările care ar putea să submineze puterea deținută de coaliție. Actuala guvernare a Republicii Moldova probabil va continua să pună în aplicare Acordului de Asociere cu UE, în pofida voinței președintelui pro-rus Igor Dodon, sprijinit de Rusia”. Dvs. cum vedeți această remarcă?

Corneliu Ciurea: „Mi se pare o afirmație moderat euro-optimistă. Sigur, cel mai interesant cuvânt folosit în acest raport este „ostensibly”, care a fost tradus ca „aparent” pro-european, aparent pro-europeană, ceea ce reflectă în mare parte și viziunea americană asupra situației din Republica Moldova. Există o colaborare dintre actuala coaliție și Statele Unite, dar nu există o deplină încredere între aceste două părți, între Chișinău și Washington, din această cauză sunt folosite asemenea noțiuni. Putea fi tradusă un pic altfel, eu mai curând aș traduce ca „la prima vedere” pro-europeană…”

Interviul dimineții: Cornel Ciurea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:22 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar nu există și traducerea „chipurile”?

Corneliu Ciurea: „Chipurile” mi se pare totuși un pic deplasat, dar e bine că ne ocupăm cu asemenea lucruri ca interpretări, de altfel știu că Europa Liberă a mai avut experiența asta de a discuta cu privire la anumite noțiuni englezești pe care le folosesc oficialii. Sigur, putem interpreta diferit, dar oricum cred că concluzia rămâne în vigoare, chiar dacă Washingtonul nu are o încredere deplină în guvernarea actuală, se așteaptă la anumite surprize, totuși colaborarea continuă și afirmația făcută despre o guvernare pro-europeană, care va pune în aplicare în mod real sau nu reforme europene stă în picioare și este validă. Astfel, vedem că în fond în acest raport ideea e: colaborarea geopolitică dintre Washington și Chișinău se păstrează, chiar dacă nu este statuată în mod explicit.”

Europa Liberă: Dvs. aveți o explicație pentru îndoiala pe care o sugerează partenerii occidentali față de sinceritatea atașamentului pro-european al guvernării în ciuda jurămintelor de gardian al orientării europene ale guvernării de la Chișinău?

Corneliu Ciurea: „Eu cred că această îndoială, o ușoară umbră de îndoială se păstrează, pentru că coalițiile posibile post-electorale nu

Această umbră de îndoială se va păstra până în ziua în care coaliția, sperăm noi pro-europeană, va fi pecetluită după alegerile din toamnă...

sunt certe. Chiar unii membri democrați, membri ai PDM, spun că viitoarele coaliții post-electorale sunt posibile atât cu dreapta pro-europeană, dar nu exclud nici o coaliție de altă natură, care ar cuprinde și partidul lui Dodon, cel puțin ele nu sunt excluse din start. Din această cauză, sigur că această umbră de îndoială se păstrează și se va păstra până în ziua în care coaliția, sperăm noi pro-europeană, va fi pecetluită după alegerile din toamnă.”

Europa Liberă: Dvs. sugerați că o astfel de atitudine se explică inclusiv că e vorba de coaliții, care nu ar fi chiar, cum să zic, performante din acest punct de vedere?

Corneliu Ciurea: „Da, asta este prima explicație, înțeleg la ce vă referiți. Aveți în vedere și poate un nu foarte convingător traseu pro-european al actualei guvernări. Eu cred că aici, iarăși, punctele de vedere pot fi diferite, dar consider că criticile opoziției care sunt destul de insistente pe parcursul ultimilor ani, de asemenea, a consolidat o asemenea îndoială în rândul partenerilor noștri occidentali.”

Europa Liberă: Revenim și la criticile opoziției care iată influențează punctul de vedere sau optica partenerilor occidentali… Acum un citat: „…evitând schimbările care ar putea dăună păstrării puterii de către coaliție”. Altfel spus, reforme în spirit european – da, însă doar atât cât asta permite menținerea la putere a guvernării democrate... Măgulitoare această apreciere pentru coaliția coordonată de liderul PDM, domnule Ciurea?

Corneliu Ciurea: „Nici măgulitoare, dar nici supărătoare. Este o afirmație care reflectă o abordare de real politik, de politică pură, de altfel caracteristică de multe ori și Statelor Unite ale Americii. Din această cauză rapoartele întocmite de serviciile de informare americană nu cred că sunt concepute în termeni de idealism politic. Americanii își dau foarte bine seama ce fel de guvernare poate să existe în această

Nu ne aflăm printre îngeri, ne aflăm într-o zonă în care politicienii se războiesc foarte crunt unii cu alții...

parte a lumii, în Ucraina, în Georgia, în Republica Moldova, și din această cauză o spun pe șleau că gradul de liberalism și idealism al guvernărilor din Europa de Est va fi atâta, cât va permite să câștige încrederea celor cu care colaborează și de la care iau bani, am în vedere partenerii occidentali. Dar politica pură, politica dură, va exista și ea în spațiul nostru, pentru că nu ne aflăm printre îngeri, dar ne aflăm într-o zonă în care politicienii se războiesc foarte crunt unii cu alții.”

Europa Liberă: Asemenea rapoarte nu se fac doar pentru scopuri beletristice... Ce urmări ar putea fi pentru RM?

Corneliu Ciurea: „Eu nu cred că există urmări. Acest raport și paragraful dedicat Republicii Moldova este mai curând o constatare care ulterior va produce anumite efecte prin faptul că americanii vor concepe un anume mod de a face politică în regiunea noastră. Eu nu cred că această politică este încă foarte clar stabilită la momentul actual, dar un lucru îl putem degaja din această constatare – americanii, în felul cum descriu lucrurile, ar dori o coaliție pro-Occidentală în Republica Moldova. Cred că cel puțin această abordare este una rezonabilă pentru Statele Unite, știind că va fi urmărită în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ați spus și Dvs, întâmplător sau nu, dar diagnosticul conținut în raport referitor la Republica Moldova pare să reflecte mai curând argumentele opoziției de dreapta și ale organizațiilor neguvernamentale cu care este criticată guvernarea, decât retorica guvernării propriu-zise... Cât de mult credeți că influențează totuși opoziția o asemenea apreciere? Vedem că și ambasadorul Statelor Unite, James Pettit, într-un interviu recent are suficiente critici și destul de punctuale.

Corneliu Ciurea: „Evident că opoziția critică, din punctul de vedere al opoziției pro-europene există motive pentru ca această guvernare să fie abordată în acest fel. Cred totuși că această poziție critică uneori a Statelor Unite se explică prin această lipsă de încredere pe care o sesizăm și în raportul dat, pentru că americanii nu au încredere deplină în guvernarea actuală. Ca și în cazul Ucrainei, ca și în alte state, ei sunt obligați să critice permanent Republica Moldova, folosind critica ca un instrument de control al guvernării actuale.”

Europa Liberă: Așa sunt americanii, mai critici prin natura lor? Sau există totuși anumite motive pentru care aceste critici se mențin și se mențin estul de mult timp.

Corneliu Ciurea: „Eu personal, domnule Canțîr, nu cred că există suficiente motive pentru ca această critică să fie pe larg folosită. După cum am spus, abordarea de real politik în diverse zone ale lumii, care

Cred că americanii au un interes major geopolitic în această regiune...

uneori se construiește pe principiul că „e ticălos, dar e ticălosul nostru”, se aplică și în cazul statelor din regiunea noastră. Cred că americanii au un interes major geopolitic în această regiune și, din această cauză, având în vedere puternice orientări pro-ruse din Republica Moldova, trebuie să țină sub control permanent și să critice pentru a limita acțiunile partidei pro-europene ca ea să nu se orienteze spre un alt pol politic, mă refer la polul rusesc. Astfel explic eu asemenea abordare.”

XS
SM
MD
LG