Linkuri accesibilitate

Andriano Marian: „Nu facem doar muzică, vorbim și despre anumite subiecte sociale prin muzică”


Interviul dimineții: despre proiectul „La La Play” cu fondatorul și dirijorul Orchestrei Naționale de Tineret a R. Moldova.

Prima expediție de muzică clasică începe în Republica Moldova... Muzica clasică va răsuna pe viu în locuri unde, poate, nu a ajuns niciodată...Este vorba de proiectul cu denumirea „La La Play”, proiect conceput de dirijorul Andriano Marian, fondatorul și dirijorul Orchestrei Naționale de Tineret a Republicii Moldova/ Moldovan National Youth Orchestra, interlocutorul nostru.

Europa Liberă: Suntem în pragul primei expediții de muzică clasică realizată în Republica Moldova, un proiect integrat în ediția a 7-a a concertelor de vară susținute de Moldovan National Youth Orchestra (Orchestra Națională de Tineret din Moldova), orchestra pe care o coordonați și o dirijați. „La La Play” este un proiect conceput de Dvs., alături de colegul nostru Adrian Ianovici și Eugen Țarălungă. 15 tineri – nouă muzicieni și cinci jurnaliști - vor traversa 1600 km și vor face auzită muzica clasică – cum s-a spus – acolo unde poate niciodată nu a fost auzită pe viu. Drum lung, concerte în aer liber. Ce vă doriți de fapt de la acest foarte interesant turneu?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:46 0:00
Link direct

Andriano Marian: „Vrem să nu facem doar muzică, ci să vorbim despre anumite subiecte sociale prin muzică, deci, să facem mai mult decât simple concerte.

Dirijorul Andriano Marian
Dirijorul Andriano Marian

Din cele 12 locaţii doar în una s-a făcut auzită muzica clasică. Vrem cu adevărat să facem o expediție, să ne cunoaştem noi pe noi, în primul rând, şi să cunoaştem, descoperim acest plai. Este un mare entuziasm. E un proiect cu multe ecuaţii şi cu siguranţă la final o să avem foarte multe de spus.”

Europa Liberă: O minunată și surprinzătoare, în același timp, idee de a împleti subiectele sociale cu muzica clasică. Ați putea să ne oferiți un exemplu-două privind aceste subiecte sociale pe care doriți să le promovați prin muzică?

Andriano Marian: „Este interesant faptul că la început am avut vreo 200 de repere. La final am rămas cu opt. Este vorba de turismul nevalorificat. E o problemă turismul local, întrucât cetăţenii din Republica Moldova nu călătoresc suficient de mult pe plaiul natal. Un alt subiect ţine de minorităţi şi e vorba de persoane cu dizabilităţi, minorităţi etnice: ucraineni, bulgari, găgăuzi, etnici romi.

Vrem să promovăm potenţialul vitivinicol naţional. Un alt subiect foarte important ţine de promovarea încrederii populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: Veți fi prezenți în 12 locuri. Unde? şi de această dată presimt surprize întrebându-vă.

Andriano Marian: „Începem cu Glodeni. Mergem la Ciuciuleni, la Conacul Leonardi-Buznea. Apoi o să ne îndreptăm spre Bălţi, capitala Nodului. Vom avea aici un concert în aer liber în scuarul teatrului „Vasile Alecsandri”, pentru a oferi muzică clasică tuturor oamenilor, dar și cel mai important pentru a promova toleranța și incluziunea persoanelor cu necesități speciale din Bălți.

Mergem apoi la Briceni, dar e deocamdată o surpriză şi nu vrem să o descoperim decât în ultimul moment. O să mergem ulterior la Şcoala de Box din Grimăncăuți, Briceni. Aici vrem să promovăm educației prin excelență a tinerilor sportivi, a tinerilor talente. Se vor întâlni faţă-n faţă sportivi şi muzicieni. Va fi o experienţă interesantă.”

Europa Liberă: Sper că nu o să boxaţi, chiar.

Andriano Marian: „Noi nu o să boxăm, dar înainte de concert va fi un meci de box, deci o să şi boxeze acolo. După Grimăncăuți o să mergem la Cinişeuţi, Rezina, unde există o comunitate importantă de etnici ucraineni. O să ajungem apoi la Molovata, Dubăsari şi la Penitenciarul nr. 10 din Goian, unde îşi ispășesc pedeapsa tineri minori.

Pe 20 iulie vom fi în satul Alexandru Ioan Cuza din Cahul, unde sunt dintre cele mai performante podgorii, din cele zece din ţară, şi sunt situate în stepa Bugeacului. Vom avea un concert chiar în podgorii de viță de vie. Va fi o atmosferă inedită, o primă experienţă de acest fel pentru noi, muzicienii. Mergem apoi la Cărpineni, Hânceşti, unde există o comunitate importantă de etnici rromi. Pe 22 iulie vom fi la Taraclia, unde locuiesc etnici bulgari, dar și o mare comunitate de găgăuzi. Încheiem expediţia cu un eveniment surpriză care sperăm să fie confirmat azi.”

Europa Liberă: Veți prezenta acum lucrări din perioada barocă, a clasicismului vienez sau lucrări contemporane. Aveți deja o experiență impresionantă deja de a susține concerte în aer liber, poate în cele mai neașteptate locuri. V-ați pus vreodată problema legată de faptul că publicul, în special în zonele rurale, este deseori inocent, ca să spunem așa, în fața muzicii clasice?

Andriano Marian: „Înţeleg bine că înseamnă asta. Când ajungeam în afara Chişinăului aveam mari aşteptări că o să reuşim să captăm multă lume, dar nu a fost chiar așa. Muzica clasică e un gen de artă care cere timp pentru asimilare, răbdare şi intelect. Suntem foarte conştienţi că nu toţi oamenii vor lăcrima, să spunem aşa. De aceea, am selectat minuțios repertoriul.

O să avem nu doar muzică clasică, ci şi contemporană de diferite genuri, cum ar fi jazz. Special pentru acest proiect am pregătit şi muzică mai specială, etnică, de exemplu, ucraineană. La Cărpineni vom interpreta imnul rromani. O să avem chestii foarte specifice. Noi facem muzică clasică, dar încercăm să ne adaptăm situaţiei. Ne-am propus să aducem muzică, inclusiv clasică care cheamă.”

Europa Liberă: Experiența Dvs., experiența provenită din concertele susținute acolo unde nimeni nici nu se așteaptă să vadă un dirijor, vă permite să observați vreo schimbare în ceea ce ține de sensibilitatea societății față de muzica clasică?

Andriano Marian: „În locurile unde nu s-a mai auzit muzică clasică, apariţia noastră, sigur, că e o mare noutate pentru mulţi oameni. Acest lucru se citeşte pe feţele lor. Trebuie de mai lucrat în această direcţie, trebuie de promovat muzica bună, muzica de calitate. Una din probleme este ce ascultă societatea noastră. De aceea noi, artiştii trebuie să echilibrăm balanţa şi să educăm simţul estetic.”

Europa Liberă: Ați spus la un moment dat că, așa cum simțiți, „avem şanse să ocupăm un loc important între statele cu orchestre simfonice bune”. Simțiți în continuare asta? Sau poate sunteți mai sceptic din cauza atitudinii față de muzică?

Andriano Marian: „Acum la „La la Play” avem un ansamblu de orchestră. Atunci mă refeream la aspectul global. La acest subiect sper să mai avem un interviu în august când o să cântăm la Berlin. Oricum rămân optimist. Mă bucură că în aceste locaţii pe care am mers să le inspectăm am găsit oameni foarte deschişi, care te cuceresc şi te motivează să faci asemenea evenimente. Oamenii sunt foarte entuziasmați şi foarte curioşi să vină, să asculte muzică. Bănuiesc că deşi ei nu au ascultat poate aşa gen de muzică, sunt totuşi interesaţi, curioşi să o descopere şi mă refer inclusiv la autorităţile locale. Asta este foarte important faptul că oamenii sunt curioşi. Ce impresii vor avea şi cât de mult o să le placă e o altă întrebare. Sunt însă optimist, dar şi realist pentru că noi nu avem o tradiţie a muzicii academice. Suntem o ţară cu tradiţii folclorice foarte aprofundate şi trebuie să diseminăm această muzică.”

XS
SM
MD
LG