Linkuri accesibilitate

Anatol Țăranu: „În așteptarea unui proiect unificator care ar permite ca la alegerile parlamentare din anul 2018 să fie repetat fenomenul Maia Sandu”


Interviul dimineții cu istoricul și analistul de la Chișinău despre obiectivele noii MIșcări Civice Europene.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău s-a anunțat constituirea Mișcării Civice Europene. Inițiată de un grup de personalități, între care semnatari ai Declarației de Independență, oameni aflați în avangarda a ceea ce a rămas în istorie ca Mișcarea de Eliberare Națională, în anii '90, noua inițiativă este îndreptată spre salvgardarea cursului european al Republicii Moldova la viitoarele alegeri parlamentare. Vom vedea cum își propune noua mișcare să realizeze acest lucru în convorbirea cu unul dintre inițiatorii acesteia – istoricul, diplomatul și analistul politic Anatol Țăranu.

Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, constituirea unei noi mișcări – Mișcarea Civică Europeană - a fost anunțată la sfârșitul săptămânii trecute. Sunteți unul dintre inițiatorii acestei noi mișcări, alături de alte cunoscute personalități care consideră că doar o solidarizare profundă a formațiunilor proeuropene la viitoarele alegeri parlamentare ar putea salva parcursul european al Republicii Moldova. Dacă ar fi să concretizați un pic, ce misiune își propune noua mișcare?

Anatol Țăranu: „Analiza ultimilor sondaje sociologice - acum este vorba de sondaje sociologice care s-au desfășurat pe parcursul unui an și jumătate - demonstrează faptul că partidele pro-europene, autentic pro-europene, nu au șanse să câștige alegerile din anul 2018 în varianta sau în ipostaza actuală. Chiar și alianțe reduse, mici ale acestor partide politice nu garantează succesul. Iar un grup impunător de personalități din Republica Moldova cu merite în ceea ce se numește mișcarea de eliberare și renaștere națională, fiind profund îngrijorați de această starea de lucruri, iar perspectiva pierderii cursului european al Republicii Moldova și a pierderii realizărilor mișcării de eliberare și renaștere națională sunt atât de evidente că acest lucru ne-a făcut să venim cu această inițiativă, pentru a consolida partida pro-europeană din Republica Moldova în perspectiva câștigării alegerilor din anul 2018.”

Europa Liberă: Când se spune că este în pericol tot ce s-a reușit în anii '90, ce se are în vedere?

Anatol Țăranu: „Se are în vedere schimbarea cursului pro-european al Republicii Moldova, reîntoarcerea pe făgașul integrării în structurile eurasiatice, în structurile de unde noi am plecat la începutul anilor '90 eliberându-ne de acea dominație colonială în care am fost pe parcurs de două secole practic. Această perspectivă este foarte reală și ea se datorează faptului că în Republica Moldova forțele eurasiatice, care sunt reprezentate în primul rând de Partidul Socialiștilor, de președintele Dodon au șanse foarte serioase să câștige alegerile din anul 2018 și să deturneze cursul de dezvoltare al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum, prin ce metode mișcare respectivă ar putea contribui al „facilitarea organizării unui front electoral comun al forțelor politice în susținerea vectorului european al Republicii Moldova”?

Anatol Țăranu: „Reieșind din faptul că în anul 2016 la alegerile prezidențiale reprezentantul și candidatul partidei pro-europene Maia Sandu, care în virtutea anumitor circumstanțe nu a avut o campanie electorală consistentă, nu a avut suficiente resurse financiare pentru a organiza o campanie bună, nu a avut un acces larg la ceea ce se numește mass-media, dar chiar în aceste condiții extrem de dificile Maia Sandu înregistrează un rezultat extrem de bun - 48 la sută. Pentru noi este absolut evident că partida pro-europeană, care în aceste condiții vitrege a votat atât de solidar pentru Maia Sandu - este în așteptarea unui proiect unificator care ar permite ca la alegerile parlamentare din anul 2018 să fie repetat fenomenul Maia Sandu.”

Europa Liberă: Și în ce constă acest proiect unificator?

Anatol Țăranu: „Repet, fenomenul Maia Sandu poate fi repetat în cazul dacă vom avea un proiect unificator care ar permite tuturor simpatizanților și susținătorilor cursului european al Republicii Moldova să nu-și disperseze votul, ci să voteze într-un singur punct, să se concentreze pe un singur punct. Acest punct noi îl numim Lista Națională unde trebuie să se regăsească candidați ai forului legislativ din Republica Moldova cu integritate și cu meritocrație care vor fi aleși după principiul integrității și meritocrație.

Eu cred că partida pro-europeană, și noi suntem convinși inițiatorii acestei mișcări, că partida pro-europeană este capabilă să genereze o asemenea listă de oameni care practic vor ieși pe o filă nouă în istoria politică a Republicii Moldova. Șansele că o asemenea listă poate să câștige alegerile este foarte mare, fiindcă spre deosebire de partida eurasiatică care nu poate să meargă în alegeri consolidate, ea se va fragmenta, iar nouă dacă o să ne reușească, acum vorbesc despre partida pro-europeană generică din Republica Moldova, va ieși cu o listă unică succesul este ca și garantat.”

Europa Liberă: Dar la modul practic ce o să faceți? O să-i așezați pe toți la o masă de discuții? Sau cum vă propuneți să-i sprijiniți, să-i ajutați?

Anatol Țăranu: „Manifestul care a fost lansat de Mișcarea Civică răspunde la aceste întrebări. Mișcarea Civică trebuie să se prefacă într-o platformă de dezbatere unde toate partidele politice de orientarea proeuropeană sau majoritatea covârșitoare a acestor partide vor fi capabile să-și unească eforturile și să emane o asemenea Listă Națională. Asta nu înseamnă că platforma pe care o generează mișcarea încearcă să substituie partidele politice, mai degrabă noi venim în susținerea partidelor politice de orientarea proeuropeană și încercăm să facilităm misiunea lor de unificare și de elaborare a poziției comune în alegerile din anul 2018.”

Europa Liberă: Se vor face așadar eforturi pentru constituirea unui Bloc Electoral comun indiferent cum s-a subliniat, de opțiunile forțelor politice „euro-stataliste, unioniste, antioligarhice”. Să se înțeleagă că se mizează simplificând un pic pe prezența în acest front comun deopotrivă și a forțelor „oligarhice”, de exemplu, și a celor „antioligarhice”?

Anatol Țăranu: „Nu, nu este posibil ca forțele oligarhice să fie prezente în acest în acest Bloc Electoral presupus.”

Europa Liberă: Se presupune că aceste forțe arborează de asemenea drapelul pro-european.Anatol Țăranu: „Oamenii care au citit atent manifestul nu au putut să nu observe că acolo se conține un șir de poziții care practic exclud posibilitatea apartenenții forței oligarhice la un asemenea bloc. De exemplu, acolo se vorbește despre blamarea de către Mișcare a reformei electorale care a dus la crearea votului mixt. Dacă partidele din Parlament care se proclamă proeuropene

Mișcarea Civică Europeană din Republica Moldova este predestinată în exclusivitate necesității mobilizării forțelor autentic pro-europene ...

sunt gată să adere la o platformă care blamează votul pe care ei l-au dacă în Parlament, atunci trebuie să recunoaștem că aceste partide se debarasează de practicile sale oligarhice, ceea ce este puțin de crezut.

Mișcarea Civică Europeană din Republica Moldova este predestinată în exclusivitate necesității mobilizării forțelor autentic pro-europene care are ca scop nu pur și simplu păstrarea cursului european al Republicii Mo9ldova, fiindcă pentru noi reformele europene înseamnă, inclusiv dezmembrarea, dezasamblarea sistemului oligarhic care există în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Să revenim la ideea de bază. Totuși, dle Țăranu, tentative de unificare a forțelor atașate vectorului european s-au mai făcut. Nu întotdeauna, însă, îngăduitor vorbind, experiența unificărilor în trecut a adus fericirea. De ce credeți că acum s-ar putea întâmpla?

Anatol Țăranu: „Printre semnatarii manifestului Mișcării Civice Europene din Republica Moldova sunt aproape că în exclusivitate oameni cu o experiență bogată, oameni deja cu o vârstă anumită care ne permite să credem că autoritatea noastră va fi una determinantă în ceea ce privește atitudinea partidelor politice proeuropene față de această inițiativă – asta este unul la mână.

Pe de altă parte 26 de ani existența statului democratic Republica Moldova, chiar dacă această democrație este una știrbită, este una incipientă nu au trecut totuși în zădar. În Republica Moldova s-a creat ceea ce se numește societatea civilă. Iată prin această manifestarea a Mișcării Europene Civice noi venim să demonstrăm că societatea civică din Republica Moldova este una aptă să inițieze proiecte capabile să propulseze Republica Moldova pe calea reformelor europene și capabilă să dea o lecție de conduită partidelor politice care din păcate, nu au fost la nivelul cuvenit pe parcursul acestor 26 de ani.”

Europa Liberă: Și, cum ați vedea rezultatul ideal, țelul final?

Anatol Țăranu: „Eu cred că în caz dacă această inițiativă a Mișcării Civice Europene din Republica Moldova va avea sorți de izbândă, aceasta se va finaliza cu câștigarea alegerilor din anul 2018 de către Lista Națională a proeuropenilor, ceea ce ar însemna că în Republica Moldova va fi dezasamblat regimul oligarhic, vor fi scoase toate stavilele pentru dezvoltarea rapidă a Republicii Moldova pe calea reformelor europene, aceasta va duce la îmbunătățirea substanțială într-un termen relativ scurt a nivelului de viață din Republica Moldova, se vor crea noi locuri de muncă, se va întoarce o parte considerabilă a emigranților noștri de peste hotare acasă, fiindcă aici vor fi create locuri de muncă.

În așa condiții, Republica Moldova are toate șansele în termen record să se propulseze printre țările europene, noi vom părăsi locul rușinos pe care îl avem astăzi în topul țărilor europene ca cea mai săracă țară.”

Europa Liberă: PLDM a salutat deja inițierea mișcării? Au mai fost mesaje din partea altor formațiuni, mai ales că există și inițiativa de organizare a unui referendum constituțional de anulare a sistemului electoral mixt. În aceste condiții, există până acum alţi susținători ai inițierii acestei mișcări?

Anatol Țăranu: „Noi deja ne găsim în contact cu mai multe ONG-uri din Republica Moldova, dar și cu partide politice, majoritatea dintre ele au răspuns pozitiv la apelul nostru. Eu cred că în timpul apropiat vor fi făcute și declarațiile respective despre aderarea la Mișcarea Europeană Civică din Republica Moldova de către o serie de formațiuni politice proeuropene, dar și de reprezentanți ai societății civile.

Noi avem nevoie să creăm o stare de spirit în Republica Moldova în societatea moldovenească, o stare de spirit victorioasă pentru alegerile din anul 2018. Din acest punct de vedere, noi vom depune toate eforturile ca această listă unică, Listă Națională să devină un proiect viabil, un proiect fezabil și să câștigăm alegerile din anul 2018 și să garantăm ireversibilitatea cursului european pentru Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG