Linkuri accesibilitate

Valentin Crudu: „Bugetele instituțiilor nu au planificate astfel de cheltuieli, se consideră că igiena copilului trebuie să o asigure fiecare părinte”


La o grădiniță în... Georgia, departe de Moldova
La o grădiniță în... Georgia, departe de Moldova

Interviul dimineții cu șeful Direcției învățămînt preuniversitar din Ministerul Educației.

Un protest al părinților cu copii la grădiniță și reacțiile unor oficiali la revendicările acestora au dezvăluit o realitate pe cât de obișnuită, pe atât de ieșită din comun: statul nu permite, juridic, cumpărarea hârtiei igienice pentru grupurile sanitare ale grădinițelor de copii. La anul, spun autoritățile, problema ar putea fi rezolvată.

O convorbire despre obârșia acestei probleme și strategiile de eventuală soluționare ai ei cu Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ preuniversitar la Ministerul Educației.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: Manifestații și revendicări ale părinților cu copii la grădiniță: pentru a se asigura pentru grupurile sanitare ale acestor instituții hârtie igienică și alte igienice necesare pentru asemenea încăperi. Cu acest prilej, publicul larg a aflat că în dotarea copilului adus de acasă la grădiniță trebuie neapărat să fie și un sul de hârtie eventual, deoarece instituțiile respective nu au dreptul juridic să cumpere sau să deconteze acest produs. Cum putea să se ajungă, dle Crudu, la situația în care iată grădinițele de copii că de alte instituții nu mai vorbim, să nu fie prevăzuți în aceste instituții bani pentru procurarea hârtiei igienice și alte igienice ș.a.m.d.?

Valentin Crudu: „Da, aveți dreptate. Ieri, într-adevăr, am avut întâlnirea aceasta cu un grup de părinți în care, în afară de declarația pe care au făcut-o ei, au venit și cu o petiție în scris. Ca urmare a acestei petiții am convocat ieri în ședință factorii de decizie din municipiul Chișinău și am aflat și noi, fiindcă competența respectivă nu ține de politica ministerului, ci a fost delegată autorităților pentru asigurarea inclusiv a pachetului igienic în grădinițe, și am aflat că în bugetul municipiul Chișinău pentru anul 2017 pentru instituțiile de educație timpurie nu sunt prevăzuți bani pentru procurarea hârtiei igienice. Deoarece săpunul lichid sau săpunul solid - acestea sunt în măsura în care au buget pentru toate unitățile, pentru toate cele 130 de instituții preșcolare din Chișinău ceva mai mult de 1 milion de lei au.”

Europa Liberă: Și cum priviți această realitate?

Valentin Crudu: „Urmează să examinăm. Din discuțiile cu șefii direcțiilor de învățământ din sectoarele Chișinăului, inclusiv cu economiștii și contabilii șefi, ei ne-au declarat ieri că niciodată în bugetele instituțiilor ei nu au planificat astfel de cheltuieli, deoarece se considera că igiena copilului, hârtia igienică trebuie să o asigure fiecare părinte separat. Urmează să discutăm, inclusiv pe parcursul săptămânii curente, să vedem care ar fi soluțiile pentru anul bugetar următor cel puțin, deoarece nu este adevărat că nu există articol de finanțare. Există articol de finanțare, ei spun că nu există normative de decontare a hârtiei igienice, astfel de normative nu a fost elaborate în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, înțeleg de aici că Dvs. priviți negativ această situație și în mod normal în aceste instituții ar trebui statul să-și asume aceste cheltuieli?

Valentin Crudu: „Eu nu aș vrea să fiu categoric, deoarece până la urmă noi elaborăm politici care țin de deservire sau de îngrijirea copiilor cum ar fi alimentarea copiilor, somnul copiilor, inclusiv igiena personală a copiilor, căci pentru aceste lucruri în toate timpurile au contribuit în mare parte și părinții.

De aceea acum chiar este un prilej de a medita suplimentar, deoarece Ministerul Educației a elaborat un proiect și pachetul standard de servicii educaționale, unde avem mari discuții acum cu autoritățile în gestiunea cărora se află instituțiile preșcolare anume pe dimensiunea îngrijirea copiilor, deoarece din cuantumul pe care astăzi statul îl eliberează pentru întreținerea copiilor, cel de 12 mii 500 de lei per copil pe an, inclusiv alimentarea copiilor intră în acest cuantum, nu prea se ajung bani pentru îngrijire.

Ca urmare a discuțiilor publice, începând cu data de 26 octombrie şi până în data de 3 noiembrie, noi o să mergem în toate regiunile țării, o să ne întâlnim, inclusiv cu părinții în grupuri separate, cu cadrele didactiec, cu cel de conducere, cu autoritățile şi va trebui să luăm decizii pentru viitor.”

Europa Liberă: Dar o asemenea situație, din simplă curiozitate întreb, dle Crudu, mai există undeva în vreo țară în care, de exemplu, să existe grupuri sanitare, dar să nu fie asigurate în mod obișnuit și să fie pusă această povară pe umerii părinților?

Valentin Crudu: „Dacă vorbim de țările din Europa diferit se ia atitudine față de acest domeniu al educației timpurii. De regulă, pachetul standard de educație este achitat de stat, iar celelalte cheltuieli sunt achitate de părinți, fie cu o anumită participare, fie integral, bunăoară și alimentația părinții o achită și faptul că stau la serviciu mai mult de 6-7 ore în instituțiile preșcolare.

Noi avem o tradiție și nu cred că noi trebuie să intervenim foarte mult. Este necesar și imperios timpului ca noi să avem această discuție și să încercăm cu autoritățile să identificăm soluții – asta se cere de la noi.”

Europa Liberă: Dar, a propos, problema ar putea fi rezolvată abia la anul, când ar urma, cum înțelegem, să fie aprobat un standard minim?

Valentin Crudu: „Orișicum este mai complicat să intervii pe parcurs, mai ales că noi suntem spre final de an bugetar. Să încerci să zici că, uitați-vă, am rezolvat întrebarea e complicat acum. Cel puțin pe parcursul săptămânii curente vor urma discuții la nivelul Chișinăului, ei au făcut și niște calcule aproximative, cât le-ar trebui suplimentar pentru anul bugetar 2018, și nu cred că în anul 2017 se vor identifica surse financiare libere pentru a rezolva această întrebare. Nu trebuie să camuflăm faptul că noi avem probleme. Noi într-adevăr avem probleme financiare și urmează să discutăm suplimentar, cel puțin ca în anul bugetar 2018 această problemă să dispară, dacă nu chiar în totalmente, atunci parțial să dispară.”

Europa Liberă: O altă problemă care are legătură - produsele igienice sunt diferite, știm bine acest lucru, unele chiar sunt periculoase. Cine garantează actualmente că pentru grupurile sanitare sunt achiziționate de părinți produse inofensive pentru copii? Cine își asumă această răspundere?

Valentin Crudu: „Vedeți că orișicum această responsabilitate trebuie partajată și cu părinții în orice situație. Eu nu sunt foarte sigur de faptul că în cazul când instituția va face aceste procurări, fiindcă trebuie să le facă aceste procurări prin permisiunea achiziționării publice a acestor materiale, nu sunt sigur că vor procura produsul cel de mai calitate așa cum se întâmplă de regulă în Republica Moldova.

Eu personal, dacă am convocat această ședință astăzi după masă, m-am documentat referitor și la hârtia igienică care este de diferită

Hârtia igienică pentru copii trebuie să fie certificată de către structurile abilitate statul nostru ?!! ...

calitate, care este de diferit preț și de regulă atunci când faci o achiziție nu întotdeauna se achiziționează produsul cel mai de calitate. Ne cătând la faptul hârtia igienică pentru copii ea trebuie să fie certificată de către structurile abilitate statul nostru. De aceea și aici vă dau dreptate. Pe de o parte, parcă ar fi responsabilitatea instituției, dar să nu uităm totuși că o parte din responsabilitate, ceea ce ține de pachetul igienic personal al fiecărui copil, trebuie să revină și părinților.”

Europa Liberă: Vorbind de responsabilitățile poate chiar politice - grupurilesanitare, de fapt, un fel de a spune pentru ceea ce ar trebui să fie grupuri sanitare, din ce bani se repară, cui îi aparține responsabilitatea menținerii lor în starea obișnuită? Unii oficiali spun că nu s-au reparat cu anii, chiar ieri cineva de la Primărie a spus acest lucru…

Valentin Crudu: „Vreau să vă zic că până la urmă noi deținem informațiile pe care le prezintă azi autoritățile în ceea ce privește întreținerea blocurilor și a infrastructurii. Până la urmă competența aceasta este delegată dânșilor și de aceea eu bănuiesc că responsabilitatea totuși trebuie să și-o asume autoritatea în gestiunea căruia se află fiecare unitate de învățământ. Dacă e să vorbim de Chișinău, atunci pentru anul acesta au fost făcute investiții serioase în marea majorității a unităților de învățământ preșcolar. Dar deoarece nu a fost un program bine gândit la nivelul Chișinăului, inclusiv pe dimensiunea blocurilor sanitare, de aceea s-a făcut ceva timp în urmă haotic de la caz la caz.

Astăzi am înțeles că ei au deja un plan bine stabilit pe fiecare instituție și este iarăși o situație când nu se ajung bani, deoarece anul acesta au investit circa 12 milioane de lei doar în blocurile alimentare în instituțiile preșcolare, au fost schimbate foarte multe echipamente și utilaje pentru prepararea bucatelor. Apoi alte 8 milioane au fost investite în blocurile sanitare, dar necesarul este de peste 30 de milioane și lucrurile acestea se fac gradual. Și, al treilea moment, ceea ce ați menționat Dvs., revine și partea părinților prin diferite asociații, atunci când își ajută instituțiile preșcolare pentru a avea parte de reparații în aceste unități de veceuri, săli de băi etc..”

Europa Liberă: Dacă așa ceva se întâmplă în municipiul Chișinău, ce se întâmplă în zonele rurale?

Valentin Crudu: „În zonele rurale avem altă problemă. Problema care ține de faptul că dacă în localitate nu există apeduct centralizat sau nu există canalizare centralizată, atunci copiii merg la veceuri în curte sau se folosesc de apa care este adusă de către autoritate. S-au făcut investiții în ultima perioadă simțitoare, dar orișicum mai avem nevoie atât timp, cât mai e nevoie de surse financiare pentru ca în fiecare localitate să fie asigurat acest standard minim de calitate a școlii sau a grădiniței prin care să fie deservite cu apa centralizată și cu canalizare centralizată.”

Europa Liberă: Pe final, dle Crudu, foarte pe scurt, pentru că au ieșit niște părinți cu copii de grădiniță ieri în stradă, probabil că ei sunt nemulțumiți. De asta vreau să vă întreb: ce l-ați spune acestor părinți, să se împace cu situația, să protesteze în continuare, au dreptate, nu au dreptate?

Valentin Crudu: „Eu cred că fiind un stat democratic fiecare cetățean al acestei țări este în drept să ia decizii asupra anumitor forme, fie protestează, fie fac anumite petiții. Cert este că eu aș chema părinții copiilor din municipiul Chișinău să mergem la dialog, deoarece nu întotdeauna și nu în fiecare instituție de învățământ există acest dialog pentru a putea fi depășit. De faptul că o să ieșim foarte des și o să protestăm și nu o să avem această înțelegere și de comun acord găsirea soluțiilor eu nu cred că va avea de câștigat copilul. De aceea eu unica ce pot să promit este că noi vom depune efort de comun cu autoritățile astfel ca întrebările de acest gen să fie soluționate.”

XS
SM
MD
LG