Linkuri accesibilitate

Tomáš Boček: „Planul de acțiune urmărește întărirea protecției copiilor refugiați și integrarea lor” (VIDEO)


Un interviu cu reprezentantul Special pentru Migranți și Refugiați al Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Tomáš Boček, reprezentantul Special pentru Migranți și Refugiați al Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut atât statelor europene, cât și Turciei, să asigure condiții minime de trai copiilor din taberele de refugiați. Înaltul a oficial a atras atenția că se referă mai ales la chestiuni elementare de igienă cum ar fi grupuri sanitare separate pentru băieți și fete sau la iluminarea taberelor. Condițiile de promiscuitate în care sunt cazați copii refugiați îi transformă în victime sigure ai abuzurilor sexuale, atrage atenția Boček. Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, Tomáš Boček vorbește despre propunerile sale pentru îmbunătățirea situației copiilor din taberele de refugiați.

Tomáš Boček: „Întărirea protecției copiilor refugiați și integrarea lor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:03 0:00

Europa Liberă: Ați publicat recent un raport tematic privind copiii migranți și refugiați, care schițează și un plan de acțiune pentru perioada următoare. Raportul este bazat pe experiența acumulată de Dvs. în Grecia, FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), Turcia, Franța și Italia. Condițiile în care sunt nevoiți să trăiască refugiații copii în unele țări sunt de promiscuitate…

Tomas Boček
Tomas Boček

Tomáš Boček: „Așa după cum ați spus, raportul este izvorât din propria mea experiență, ce am văzut, ce am simțit, ce am identificat ca provocare pentru acești copii aflați în necaz. Aș începe cu prima problemă cu care se confruntă: lipsa de informare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:08 0:00
Link direct

Așa încât prima provocare este cum să le oferim pe înțelesul lor informația de care au nevoie cu privire la drepturile lor, la etapele pe care trebuie să le parcurgă o dată ajunși aici. Apoi, sistemul de protecție. In multe țări acesti copii nu sunt protejati. Grupurile sanitate sunt la comun, in tabere este intuneric. Dupa trauma drumului, acesti copii trec prin trauma taberelor de refugiati. Apoi, determinarea vârstei, pentru a vedea cine este copil și cine nu. Încarcerarea copiilor este o altă chestiune care ne preocupă. Copiii nu ar trebui băgați la închisoare. Nu este niciodată în interesul lor. Ca atare, trebuie să ne gândim mult mai serios la alternative. Apoi, reunificarea familiilor: un alt subiect important. Integrarea copiilor în societate. Acestea toate reprezintă neajunsuri pe care le-am găsit în țările menționate mai sus în politicile și mecanismele care reglează viața copiilor de migranți și refugiați.”

Europa Liberă: Copiii sunt singuri? Sau în tabere sunt și părinții lor?

Tomáš Boček: „Există și copii cu familiile lor, dar și copii singuri. Mulți. În 2016 doar în Italia s-au înregistrat 25 000 de copii fără părinți din totalul de 185 000 de refugiați. Ceea ce înseamnă că nouă din zece copii care traversează Mediterana sunt neînsoțiți. ”

Europa Liberă: Cum sunt primiți refugiații în Italia. Știu că subiectul este foarte politizat acolo.

Tomáš Boček: „Da, refugiații au devenit un subiect politic, dar nu doar în Italia, ci în întreaga Europă. În Italia însă aș putea spune că am întâlnit o atitudine pozitivă, atât în rândul autorităților cât și al societății civile. Problema însă este capacitatea de administrare, având în vedere numărul foarte mare de refugiați din Italia.

Să luăm de pildă educația: în unele tabere copiii merg la școală, în altele nu. În centrele de primire, mai deloc, căci acestea sunt locuri unde ideea este ca oamenii să stea doar câteva zile. Însă pentru că nu există locuri de cazare suficiente, atunci oamenii rămân în centrele de primire mai mult. Iar aceste centre de primire nu sunt echipate cu ce e necesar pentru o viață normală. Nu se pot ține cursuri pentru copii, de exemplu. ”

Europa Liberă: Care este viitorul acestor copii? Nu pot rămâne mult aici, dar nici în țările lor nu se pot întoarce, căci multi nu mai au familii acolo, și, în plus, războiul continuă.

Tomáš Boček: „Știți, nu este vorba doar de viitorul lor, ci și de viitorul Europei. Vedeți despre ce numere vorbim. De aceea ne preocupă foarte mult chestiunea integrării lor, și, mai ales, cum să îi integrăm în cel mai bun mod. Cum să îi reunim cu familiile lor și cum să îi integrăm în sistemul de învătământ. Căci, așa cum spuneam, nu este vorba doar de viitorul lor, ci și de viitorul nostru. Trebuie să meargă la școală și apoi să își găsească o slujbă, pentru a fi utili societății.”

Europa Liberă: Înțeleg că Turcia le oferă tuturor copiilor refugiați accesul la educație, ceea ce nu se întâmplă în toate statele europene, sau, mai degrabă, ceea ce se întâmplă în puține state europene.

Tomáš Boček: „Când am vizitat eu Turcia, jumătate dintre copiii refugiați aveau locuri asigurate la școală. Numărul total al copiilor refugiați care ar fi trebuit să meargă la școală era de 800 000. Doar jumătate dintre ei au avut în final această oportunitate. ”

Europa Liberă: Care sunt propunerile din planul Dvs. de acțiune?

Tomáš Boček: „Planul de acțiune a fost aprobat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și se întinde pe o perioadă de trei ani, până în 2019. Principalele trei obiective sunt: accesul copiilor la drepturile lor, intărirea protecției lor și integrarea lor. Fiecare obiectiv va fi pus în practică cu o serie de acțiuni care vor fi finanțate de Consiliul Europei și prin contribuții voluntare ale statelor membre ale Consiliului Europei sau alti parteneri internaționali. ”

XS
SM
MD
LG