Linkuri accesibilitate

Thomas de Waal: „Este un moment istoric în Armenia, dar sistemul vechi este foarte puternic”


Mii de oameni au comemorat astăzi victimele genocidului armean
Mii de oameni au comemorat astăzi victimele genocidului armean

Interviu cu un cercetător de la Carnegie Europe expert în Caucazul de Sud.

În Armenia, puterea și opoziția au luat astăzi o pauză în confruntarea lor de aproape două săptămâni pentru a comemora victimele a ceea ce se consideră genocidul armean din ultimele zile ale Imperiului Otoman. Ceremonia a avut loc la o zi după ce opoziția a forțat prin proteste de stradă demisia lui Serj Sarkisian din funcția de premier preluată de acesta după ce i-a expirat al doilea mandat de președinte. Mâine, liderul opoziției Nikol Paşinian și premierul interimar Karen Karapetian se întâlnesc pentru a examina pașii care urmează. Thomas de Waal, cercetător la Carnegie Europe, expert care urmărește Caucazul de Sud, spune într-un interviu cu Europa Liberă că există o șansă de înnoire a clasei politice de la Erevan.

Thomas de Waal
Thomas de Waal

Thomas de Waal: „Sincer să fiu, pentru mine evenimentele din Armenia și demisia lui Serj Sarkisian au fost o surpriză. Dar acest lucru demonstrează că în Armenia este o nouă generație, tânără, oameni care nu sunt membri de partid, nu sunt membri ai opoziției și care s-au săturat să vadă aceleași fețe vechi la putere. Și acești oameni sunt gata să-și apere opinia în stradă.

Interviu cu cercetătorul de la Carnegie Europe Thomas de Waal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct


Este un fenomen nou în Armenia, unul foarte progresiv. Nu e o chestiune care are legătură doar cu personalitatea lui Sarkisian. Sarkisian se poate spune chiar că a făcut un pas foarte nobil atunci când și-a prezentat demisia și nu a mers la confruntare.

Aici problema este mai profundă – este o problemă de sistem care are deja 20 de ani. Este vorba despre această elită mică, dar puternică, a Armeniei care a dus la o fuzionare dintre business și politică. Această elită a devenit nucleul Partidului Republican care este acum dominant în parlament. Și eu cred că acum acești oameni, acești parlamentari, acest nucleu al Partidului Republican constituie o piedică mai mare chiar pe calea Armeniei către democrație decât Sarkisian.”

Europa Liberă: Adică sunteți sceptic în ceea ce privește posibilitatea ca lucrurile să se schimbe în Armenia după demisia lui Serj Sarkisian?

Eu aș spune chiar că în Armenia ar fi nevoie acum de alegeri parlamentare. Altfel, e greu de imaginat cum acești oameni s-ar putea organiza în formațiuni politice pentru a câștiga...

Thomas de Waal: „Indiscutabil este un eveniment istoric ceea ce s-a întâmplat în Armenia, faptul că puterea poporului a învins. Dar altceva este că acești oameni nu au o organizație, nu au partid și le va fi foarte greu să reușească. Eu aș spune chiar că în Armenia ar fi nevoie acum de alegeri parlamentare. Altfel, e greu de imaginat cum acești oameni s-ar putea organiza în formațiuni politice pentru a câștiga. Indiscutabil, este un moment istoric ceea ce se întâmplă, dar sistemul vechi este foarte puternic.”

Europa Liberă: Dacă este atât de puternic, de ce credeți că s-a clătinat acum?

Thomas de Waal: „Evident că Serj Sarkisian a greșit prin acțiunile lui din ultima perioadă înainte de demisie. Dar impresia mea a fost că el personal ar fi preferat o variantă în care ar fi rămas în umbră și nu ar fi vrut să revină prim-ministru. Ar fi vrut cred mai degrabă să rămână un fel de părinte din umbră a puterii decât prim-ministru. Dar eu cred că sistemul a vrut mai mult decât el ca Sarkisian să devină prim-ministru.”

Europa Liberă: Odată cu plecarea lui Serj Sarkisian credeți că vor mai exista persoane competente care să gestioneze negocierile pentru soluționarea conflictului din Nagorno-Karabak?

Thomas de Waal: „Evident că sunt oameni în Armenia care se pricep în nuanțele conflictul din Nagorno-Karabah, nu este doar Serj Sarkisian. Deși, indiscutabil, el este omul care știe pe de rost toate aspectele. Dar eu cred că se vor găsi soluții pentru această problemă. Fără negociatori Armenia nu va rămâne. Și mă gândesc că poate că ar fi chiar un plus faptul că de această chestiune se va ocupa un cerc mai larg de persoane, o echipa mai mare. Nu cred că este un fenomen sănătos atunci când doar președinții discută între ei. Este nevoie de un cerc mai mare de persoane care să se ocupe de această chestiune.”

Europa Liberă: Dar nu credeți că astfel negocierile vor începe de la zero?

Thomas de Waal: „Nu, există documente, există experiență, sunt oameni care îi vor reaminti noii puteri, dacă va fi o putere nouă, principiile de bază ale reglementării. Având în vedere că pentru Armenia acesta este problema numărul unu, cred că se va găsi un consens între putere și opoziție.”

XS
SM
MD
LG