Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Între condiții și precondiții este un întreg pachet de puncte care trebuie îndeplinite pentru ca banii să vină” (Video)


Europarlamentarul Siegfried Mureșan la Chișinău
Europarlamentarul Siegfried Mureșan la Chișinău

Un interviu cu europarlamentarul Siegfried Mureșan la încheierea vizitei efectuate de delagațiile a două comisii ale Parlamentului European la Chișinău.


Într-un raport dat publicităţii joi, 5 aprilie, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă reamintește că trecerea la sistemul electoral mixt pentru alegerile parlamentare adoptată de puterea moldoveană anul trecut „nu a respectat recomandarea formulată de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei…”, dar nu spune dacă este recomandată sau nu începerea debursării banilor din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis Moldovei. Europarlamentarul roman Siegfried Mureşan, spune că „acest limbaj politicos, diplomatic trebuie înţeles ca atare la Chişinău: nu faceţi nimic în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia pentru că pierdeţi încrederea.” Siegfried Mureşan a făcut declaraţia la capătul unei vizite de evaluare la Chişinău într-un interviu la Europa Liberă în care mai spune că „finanţarea partidelor, votul în diaspora, acces egal la media sunt trei condiţii foarte importante pentru nişte alegeri democratice, corecte şi un sistem pluripartinic”.

Siegfried Mureșan: „În combaterea corupției trebuie făcut mai mult”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:01 0:00

Europa Liberă: În toate documentele cele mai recente ale Uniunii Europene, ale instituțiilor Uniunii Europene care vizează ajutorul macrofinanciar de 100 milioane de euro nu se condiționează în mod clar livrarea acestor bani prin renunțarea la votul mixt adoptat în vara anului trecut în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția. De ce?

Siegfried Mureșan: „Noi, Parlamentul European, și cele 28 de state membre în Consiliul Uniunii Europene am spus următorul lucru: vrem să ajutăm Republica Moldova, vrem să acordăm 100 milioane asistență macro-financiară, vrem ca banii să vină cât mai rapid și pentru asta e nevoie de îndeplinirea unor condiții și precondiții.

La condiții am spus foarte clar: stat de drept, justiție independentă, combaterea corupției, combaterea spălării banilor, fiindcă nu poți să pui o sută de milioane de euro într-o țară dacă știi că spălarea banilor nu e combătută puternic. În plus, am spus între precondiții următorul lucru: pregătirea, organizarea de alegeri democratice, sistem pluripartiinic.
Și ce se înțelege prin asta? Prin asta se înțelege că oricine dorește să fie candidat, să poată fi candidat, să nu fie împiedicat, să nu fie pus sub presiune. Orice cetățean al Republicii Moldova să poată vota neîngrădit indiferent de locul unde trăiește, în Republica Moldova sau în diasporă.

Am văzut la ultimele alegeri prezidențiale ce s-a întâmplat legat de finanțarea transparentă a partidelor politice și săptămâna aceasta membrii ai delegației pe care am condus-o au spus foarte clar: „Este de neînțeles pentru noi cum într-o țară în care venitul mediu pe an al cetățeanului este în jur de 2500 de euro să ai voie prin lege să donezi până la 50-52 de mii de euro la campania unui partid politic.”

Eu vă spun sincer, eu nu aș dona venitul meu pe 20 de ani unui partid într-o campanie electorală și nu știu niciun om cinstit care să facă acest lucru. E clar că e vorba de cumpărarea de favoruri de la politicieni acolo.
Și de aceea colegii au spus foarte clar în întâlnirile avute: „Reduceți acest prag, puneți-l în concordanță cu salariul mediu” și colegii au spus că în statele lor din Uniunea Europeană e 10% din venitul mediu pe an. Atâta donează cetățeanul cinstit unui partid. Ce e mai mult deja e suspect. Și toate donațiile pot fi făcute numai prin transfer bancar, să se știe cine donează, de unde vin banii, unde merg, cu ce scop, nu în plic și nu în cash.

Deci, pe scurt, între condiții și precondiții este un întreg pachet de puncte care trebuie îndeplinite pentru ca banii să vină și acestea au de a face și cu alegerile și sunt legate de recomandările Comisiei de la Veneția, care și-au spus punctul de vedere.

În plus, În orice document politic, chiar și în raportul publicat ieri de către Comisia Europeană, se vorbește negativ despre tentativa de schimbare a sistemului de vot în ciuda recomandării Comisiei de la Veneția. Colegi de-ai mei, membri ai delegației, au spus foarte clar interlocutorilor pe care i-am întâlnit – Guvern, majoritate parlamentară – că așteaptă punerea în acord a legislației cu recomandările Comisiei de la Veneția.”

Europa Liberă: Cetățeanului care, totuși, ar putea avea impresia că Uniunea Europeană s-a împăcat cu această adoptare în intempestiv a unui sistem de vot care nu mulțumește Comisia de la Veneția, ce i-ați spune? Ar putea acest cetățean să presupună, de exemplu, că n-ați vrut să fiți acuzați de faptul că vă implicați în dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și decide sistemul de vot? Același cetățean ar putea presupune, de exemplu, că nu vreți să pedepsiți cetățenii pentru ceea ce fac autoritățile, adică ce le-ați spune acestor cetățeni?

Siegfried Mureșan: „Sunt multe teme importante pe care le-ați abordat acolo. În primul rând, și aici vreau să fiu foarte clar, sistemul de vot de pe urma căruia se vor organiza alegerile în Republica Moldova, acesta este, într-adevăr, decizia suverană a Republicii Moldova.

Sigur că știu și eu că sistemul mixt a fost preferat de 18-20 la sută din membrii Parlamentului: unii au preferat uninominalul, unii proporționalul, dar prea mulți nu au preferat mixtul din prima.

Deci, este o decizie suverană. Singurul lucru pe care noi l-am spus este: „Purtați-vă ca un stat european!”. Și anume, în Europa autoritatea supremă în materie de legislație electorală este Comisia de la Veneția. Noi, Parlamentul European, nu avem a vă spune ce sistem de vot să vă dați. Dar vă rugam să respectați recomandările Comisiei de la Veneția, așa cum este normal în Europa.”

Europa Liberă: Și Comisia a spus, în repetate rânduri, că nu este recomandabilă această schimbare.

Siegfried Mureșan: „Și Comisia și-a spus punctul de vedere și ca atare la cel mai înalt nivel european și președintele Consiliului European, și Comisarul responsabil de politica de vecinătate au spus: „Nu schimbați legislația electorală în ciuda avizului Comisiei de la Veneția”. Aceasta este poziția oficială a UE. Nu am auzit niciun oficial european spunând că trebuie să acceptăm acum această modificare în ciuda recomandărilor.”

Europa Liberă: Dar iată și ultimul raport dat publicității ieri nu vorbește despre renunțarea la sistemul de vot, ci spune să fie asigurat caracterul participativ al procesului electoral. Deci, nu se cere renunțarea.

Siegfried Mureșan: „Aplicați recomandările Comisiei de la Veneția – lucrurile s-au spus în limbaj politicos, diplomatic, așa cum este firesc, fiindcă Republica Moldova și UE sunt parteneri, nu o parte este profesor și alta – elev.

Acest limbaj politicos, diplomatic trebuie înțeles ca atare la Chişinău. Și anume – nu faceți nimic în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția, pentru că pierdeți încrederea. Și după cum am mai spus – sunt

Acest limbaj politicos, diplomatic trebuie înțeles ca atare la Chişinău...

importante și lucrurile concrete, care țin de finanțarea partidelor, votul în diasporă, acces egal, liber la media a tuturor candidaților, transparență în media și o mass media obiectivă care să relateze corect. Acestea sunt foarte importante pentru niște alegeri democratice, corecte, pentru un sistem pluripartiinic în care toată lumeф să fie reprezentată. Și aceste lucruri sunt clare printre condițiile de acordare a asistenței macrofinanciare.

Pentru că ați întrebat înainte de cetățeni. Vrem să acordăm acest sprijin și vrem ca banii să ajungă cât mai rapid. Realitatea este că în afară de această asistență macrofinanciară despre care noi vorbim de un an jumătate, de la nivel european vine sprijin pentru cetățeanul Republicii Moldova în fiecare săptămână.

Cu delegația pe care am condus-o eu am fost săptămâna aceasta la Varnița unde am văzut un spital extins cu fonduri europene. Acolo 12 mii de cetățeni pe an, de pe ambele maluri ale Nistrului, sunt tratați în condiții mai bune datorită acestei investiții europene decât erau tratați înainte. Sunt utilaje care fac analize rapid, pe loc, nu mai trebuie trimise undeva mai departe pentru rezultate. Rapid, pe loc, de încredere. Oamenii sunt mulțumiți datorită sprijinului european.

Am văzut o școală și o grădiniță la Varnița, unde sute de elevi învață în condiții mai bune. Școlile s-au renovat, s-au pus ferestre bune, grădinița e reabilitată termic și școala se va reabilita termic, s-au construit ateliere noi pentru practică și terenuri de sport unde copiii se joacă. Chiar jucau fotbal când am fost acolo acum două zile.

În această dimineață am fost la Inspectoratul general de poliție – o investiție europeană de patru milioane de euro care permite poliției să caute mai bine probe cu privire la bani falși, documente false, diferite arme care sunt folosite la tâlhării, crime și așa mai departe, să evalueze date, să citească probe de pe diferite instrumente electronice care să fie valoroase în justiție după aceea. Încerc să spun că este vorba despre mai multă securitate a cetățeanului ca urmare a investiției europene.

La Cărpineni într-o școală s-a introdus o instalație nouă de încălzire pe biomasă. Ca urmare elevii acum în școală învață la căldură și într-un aer bun. Înainte erau sobe vechi, pe cărbune și lemne, era frig și fum în școală. Acum e mult mai bine, ca urmare a investiției europene.

Deci, în afară de asistența macrofinanciară, bani care trebuie să meargă la Guvern și eu vreau ca acești bani să ajungă cât mai repede, în afară de această asistență de la nivel european vin în fiecare săptămână bani pentru proiecte în desfășurare în toate raioanele. Și aceste proiecte schimbă viața oamenilor la firul ierbii, fac condițiile de școlarizare mai bune, condițiile din spitale mai bune. Drumul principal de la Varnița, din centrul comunei, de asemenea a fost modernizat și lucrurile acestea contează și se întâmplă tot timpul.”

Europa Liberă: Neoficial, unii reprezentanți ai puterii folosesc ca argument atunci când explică de ce nu renunță la votul mixt, chiar dacă au provocat atâta dezamăgire în UE, teza că în caz contrar situația din sondaje s-ar putea realiza la scrutin și atunci forțele pro-rusești ar câștiga alegerile. Cum priviți Dvs. acest argument?

Siegfried Mureșan: „Eu, săptămâna aceasta, am condus o delegație a Comisiei pentru bugete și în toate întâlnirile și în aparițiile publice am încercat să reprezint punctul de vedere al tuturor membrilor delegației, să vorbesc pentru Parlament în ansamblu, nu să fac partizanat politic. Și la fel e și cu recomandările Comisiei de la Veneția, cu legislația electorală.

Cred că e nevoie de sistemul care e cel mai potrivit pentru țară, nu care să avantajeze un actor politic sau altul. Pentru că democrația tocmai asta însemnă – să nu folosești puterea pe care o ai pentru a schimba regulile și legile în propriul tău folos.

Vă spun sincer, pe mine nu mă preocupă foarte mult pe cine avantajează un anumit sistem electoral. Și noi, ca membri ai delegației, săptămâna aceasta vă spun sincer că nu am discutat cu oficialitățile, nici cu opoziția, nici cu societatea civilă aspectul pe cine ar avantaja. Ce am spus este: „Nu modificați abuziv legea, pentru că indiferent pe cine ar avantaja nu este corect”. Dvs. spuneți că Guvernul spune că principalul partid, Partidul Socialiștilor, ar fi fost avantajat pe legea veche. Probabil că și pe legea actuală, pe uninominal, ei fiind cel mai mare partid la alegeri, într-un singur tur ar fi avantajați în circumscripții uninominale.

Au fost membri ai delegației mele care au adus în discuție și s-au interesat cu privire la alegerile în două tururi. Și au spus foarte clar că sunt puține state membre ale Uniunii Europene în care există sistem mixt și în care alegerea este într-un singur tur. De obicei este în două tururi.Dar asta spun – sunt multe sisteme de votare, în multe state europene. Importan t este ca Republica Moldova să-și dea sistemul de votare care corespunde specificităților sale, ținând cont de regiunea transnistreană, ținând cont că o mare parte a populației trăiește în străinătate, diaspora este foarte mare, trebuie să fie reprezentantă și trebuie să poată și vota bine.

Colegi de-ai mei care au fost în delegație, europarlamentari din alte state, au spus foarte clar: „Nu este acceptabil pentru noi ca pe teritoriul țărilor noastre cetățeni europeni, cetățeni ai Republicii Moldova, să se afle la ghișeu în fața secției de vot – la Londra în Marea Britanie; la Paris în Franța; în Spania, în Italia sau la București la noi în România – să fie în fața secției de vot, să se termine buletinele și să nu poată vota. Toate aceste lucruri au fost aduse în discuție de către colegi.”

Europa Liberă: Au existat condiții tehnice pe care le-a ridicat Uniunea Europeană în fața autorităților de la Chişinău, au existat condiționalități politice. Ați vrea să ne explicați foarte exact – pentru că zilele trecute ați spus că trei-patru dintre aceste condiții nu au fost îndeplinite încă – ați vrea să ne spuneți foarte clar: e vorba de condiții tehnice care nu au fost îndeplinite, e vorba de condiționalitatea politică? Care exact sunt aceste restanțe?

Siegfried Mureșan: „Dinspre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a fost dat un mandat foarte clar către Comisia Europeană. Și mandatul spune: „Vrem să dăm 100 de milioane, vrem cât mai rapid și acestea sunt domeniile în care vrem să puneți, la nivel tehnic, condiționalități: combaterea spălării banilor, justiție, combaterea corupției, stat de drept, alegerile bine organizate, democratice, cu sistem pluripartit și așa mai departe.”
După care, Comisia Europeană s-a apucat de treabă: și-a stabilit condiționalitățile la nivel tehnic, zece condiționalități pentru prima tranșă.

Dacă acestea ar fi fost îndeplinite, banii ar fi deja la Chișinău. Și eu nu știu ca banii să fie aici, deci, e foarte clar că aceste zece condiționalități nu sunt încă îndeplinite. Și condiționalitățile se referă, sigur, multe tocmai la reforma justiției. Și acolo nu e suficient să dai o lege, să creezi o instituție, ci instituția trebuie să fie funcțională, trebuie s-o echipezi cu buget, cu personal, să se apuce de treabă, să-și îndeplinească misiunea. Și acolo mai sunt încă lucruri de făcut.

N-am să intru eu în detalii acum, Delegația Comisiei Europene aici, la Chișinău, se ocupă de implementarea acestor aspecte, lucrează cu autoritățile zi de zi. Ei sunt cei mai potriviți a vă adresa lor. La momentul la care ei dau undă verde, spun: „Totul e îndeplinit”, prima tranșă va veni. Eu sper, cât de curând.”

Europa Liberă: Ați vorbit, la fel, foarte mult zilele acestea, dar și în acest platou, despre așteptările pe care le aveți în raport cu ceea ce se va întâmpla la alegeri, cum trebuie să fie organizate aceste alegeri. Ați vorbit despre finanțarea partidelor, deci, așa aș delimita eu două lucruri importante, și votul în diaspora. Ați putea să ne spuneți foarte exact, urmare a acestor recomandări, ce ar trebui să facă autoritățile sau cum ar trebui să procedeze, ce ar trebui să înțeleagă? Să reducă pragul, plafoanele pentru donații, cât se poate de donat în favoarea unui partid, să deschidă mai multe secții de votare peste hotare? Cum vă imaginați?

Siegfried Mureșan: „Exact. Colegii din Parlamentul European, membrii delegației, și-au exprimat puncte de vedere pe aceste teme care ne îngrijorează, autoritățile le-au luat la cunoștință și rămâne de văzut în următoarele săptămâni ce vor face. Și pe dumneavoastră vă încurajez să îi întrebați în săptămânile următoare.

De cealaltă parte, noi am avut multe întâlniri săptămâna aceasta aici: ne-am întâlnit cu Guvernul, cu prim-ministrul și cu mulți miniștri, ne-am întâlnit cu partidele de la guvernare, ne-am întâlnit cu partide din opoziție parlamentară, ne-am întâlnit cu opoziția extra-parlamentară, cu președintele republicii, cu oameni de afaceri, cu societatea civilă și la Chișinău, și în provincie, am fost între oameni. Și avem, cred, acum, o imagine completă, corectă și reală a situației din Republica Moldova cu care ne întoarcem în Parlamentul European.

Practic, după dialogul de săptămâna aceasta în care noi am văzut ce se întâmplă aici, am ascultat, și-au spus punctul de vedere autoritățile, iar colegii mei au ascultat, va trebui, și unii să ne facem temele. Și noi trebuie să monitorizăm, la fel și dumneavoastră, cum va acționa Guvernul în îndeplinirea acestor recomandări, cerințe pe care Parlamentul European le-a spus într-un limbaj foarte clar. Colegi de-ai mei din delegație au spus lucrurile acestea foarte clar.

Noi, de asemenea, luăm această evaluare, această analiză cu noi înapoi la Parlamentul European, o vom transmite colegilor din comisiile din care venim, în diferitele grupuri politice, și vom vedea ce e de făcut în viitor.

La raportul publicat ieri de către Comisia Europeană, Parlamentul va trebui să răspundă, de asemenea, cu o poziție. Și e clar că trebuie făcute lucruri la Chișinău pentru ca Parlamentul să poată avea un raport pozitiv în următoarele luni.

Și una din concluziile cu care plecăm este că oamenii vor spre Europa, vor să-i sprijinim, vom sprijini mai mult. Dar concluzia principală este că trebuie să dăm Uniunii Europene mai multă vizibilitate aici, la fața locului. Toți oamenii pe care i-am întâlnit, care beneficiază de pe urma proiectelor europene, au vorbit bine despre aceste proiecte, spun că proiectele le-au schimbat viața – le încălzesc școlile, copiii se joacă mai bine și în siguranță pe terenul de fotbal, oamenii sunt tratați mai bine într-un spital, drumul în comun e mai bun.

Dar trebuie să fim mai vizibili, trebuie să explicăm oamenilor care e câștigul de pe urma apropierii de Uniunea Europeană. Vom încerca să venim cât mai des aici, și eu însumi.

Am spus oamenilor politici care spun că sunt pro-europeni să apere Uniunea Europeană cu inima întreagă, să fie mult mai convingători în a apăra Uniunea Europeană. Pentru că vedem că suntem victima mai multor știri false, a propagandei din toate părțile, de aceea oamenii politici care spun că sunt pro-europeni trebuie să stea drepți și să fie corecți cu cetățenii, să le spună: „De pe urma apropierii de Europa avem multe beneficii, iată, astea sunt. Și dacă ceva nu se întâmplă înseamnă că ei (autoritățile – n.red.) nu și-au făcut partea lor de obligație și trebuie să și-o facă.”

XS
SM
MD
LG