Linkuri accesibilitate

Nicolae Osmochescu: „O solicitare de competență fundamentală de a dizolva Parlamentul vine în contradicție nu numai cu buchea, dar și cu sensul Constituției”


Prof. univ. Nicolae Osmochescu în studioul Europei Libere
Prof. univ. Nicolae Osmochescu în studioul Europei Libere

Despre referendumul inițiat de președintele Igor Dodon, în dialog cu expertul constituițional de la Chișinău.

Pe tema referendumului consultativ inițiat de președintele Igor Dodon, Radio Europa Liberă a cerut și opinia unui expert în drept constituțional iar corespondenta noastră a stat de vorba cu Nicolae Osmochescu.

Nicolae Osmochescu: „Desigur că este una din atribuțiile președintelui ca el să apeleze la un referendum consultativ. Aviz pozitiv a dat și Comisia Electorală Centrală, și comisiile de specialitate ale Parlamentului, aviz pozitiv privind organizarea și petrecerea referendumului.”

Europa Liberă: Deși Guvernul a spus că nu sunt bani?

Nicolae Osmochescu: „Da, deși Guvernul a spus că nu sunt bani și n-au de unde să aloce nu știu câte milioane acolo…”

Europa Liberă: Aproape 50 de milioane de lei.

Nicolae Osmochescu: „50 de milioane pentru organizarea și petrecerea și atunci, președintele a spus că se vor găsi, din surse extrabugetare, nu știu de unde se vor găsi…” Deci, din punctul de vedere al Constituției, desigur că adresarea la referendum este absolut legală.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:16 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cetățenii vor fi rugați să răspundă dacă susțin abrogarea Legii miliardului.

Nicolae Osmochescu: „Toate problemele ce țin de organizarea financiară a statului, inclusiv legea respectivă…”

Europa Liberă: Care a fost votată de Parlament?

Nicolae Osmochescu: „…care cere abrogarea țin în exclusivitate de două instituții ale statului – Guvernul, care vine cu vine cu analize și cu propuneri concrete, și Parlamentul care legiferează ideile propuse de Guvern. Deci, asta nu este nicidecum o competență a șefului de stat. Șeful de stat poate să-și expună poziția sa în procesul de examinare a problemei fie la ședința de Guvern, fie la ședința de Parlament, la care el are tot dreptul să asiste și să-și expună poziția sa asupra problemei.”

Europa Liberă: O altă problemă pe care vrea s-o ridice domnul Dodon, să o pună în cadrul acestui referendum e să i se acorde președintelui țării competențe necesare pentru dizolvarea Parlamentului. S-a discutat această chestiune și la Comisia de la Veneția și experții de acolo au zis că nu e potrivită această solicitare a președintelui.

Nicolae Osmochescu: „Este absolut lipsită de logică, pentru că în actuala Constituție sunt stipulate două momente expres care îi permit șefului de stat să inițieze procedura de dizolvare a Parlamentului. Și ele sunt stipulate în articolul respectiv care spune: Când este blocată activitatea legislativă a Parlamentului și doi: Când propunerea noului Cabinet de miniștri nu primește votul de încredere din partea Parlamentului. După nu mai puțin de două ori consecutiv în perioada de la start. Ceea ce dorește domnul Dodon să facă, eu nu cunosc așa o

O solicitare de competență fundamentală de a dizolva Parlamentul vine în contradicție nu numai cu buchea, dar și cu sensul Constituției...

practică. Ei fac referință la practica franceză, dar acolo la practica franceză președintele, într-adevăr, poate face chestia asta, dar nu trebuie să uităm că este Parlament bicameral și numai într-un anumit caz el poate face această chestie. Doi: Așa o solicitare de competență fundamentală de a dizolva Parlamentul vine în contradicție nu numai cu buchea, dar și cu sensul Constituției și celui de care este declarat că noi suntem o republică cu sistem parlamentar, nu prezidențial, dar par-la-men-tar.”

Europa Liberă: O altă solicitare a președintelui este cea privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 71.

Nicolae Osmochescu: „Asta e o solicitare destul de logică, în fond și ea este susținută, inclusiv o susțin și partidele care la moment se află la guvernare, dar și partidele extraparlamentare, pentru că din nou – obiectiv, pentru o țară atât de mică ca spațiu, ca teritoriu, ca număr de populație să avem un Parlament format din 101 deputați, asta este o risipă și de potențialul uman, și de potențialul politic, dar, în primul rând, de resursele financiare ale statului.”

Prof. univ. Nicolae Osmochescu
Prof. univ. Nicolae Osmochescu

Europa Liberă: De asemenea, cetățenii vor fi întrebați dacă acceptă introducerea în școli a disciplinei „Istoria Moldovei”?

Nicolae Osmochescu: „Asta nu este atribuția și competența șefului de stat. Este o competență a Ministerului Educației, este un organ central de specialitate care este responsabil de asta. Este clar unde se bate și de ce se bate.”

Europa Liberă: Domnul Osmochescu, ați spus și Dvs.: Dacă se ajunge să se convoace acest plebiscit, va fi un referendum consultativ. El nu are bază juridică, dar unul dintre consilierii prezidențiali a spus că șeful statului este în drept să consulte alegătorii în chestiuni de interes național. Toate aceste probleme au la bază interesul național?

Nicolae Osmochescu: „Două – da.”

Europa Liberă: Reducerea numărului deputaților de la 101 la 71…

Nicolae Osmochescu: „Da, reducerea numărului deputaților…”

Europa Liberă: Și cea de-a doua ar fi?

Nicolae Osmochescu: „Împuterniciri suplimentare. Desigur că este de interes național. Nu de interes național fundamental, nu de interes național primar și originar, dar de un interes național.”

Europa Liberă: Și dacă are puteri doar de a consulta cetățenii, ce se face mai departe? Ce urmează?

Nicolae Osmochescu: „Ce se face mai departe? Mai departe se face referință la rezultatele referendumului că, iată, eu am consultat poporul, am consultat electoratul și electoratul susține aceste idei.”

Europa Liberă: Dar rezultatele referendumului trebuie să fie confirmate în Legislativ?

Nicolae Osmochescu: „Nu. Trebuie să fie numai validitatea sau invaliditatea referendumului confirmată de Comisia Electorală Centrală și de Curtea Constituțională. Dar Legislativul, nu, pentru că el e consultativ, dar el dă un carte blanche șefului de stat, care poate întotdeauna, din punct de vedere etic și moral, să spună că eu am susținerea politică a electoratului. Eu trebuie să promovez această idee.”

Europa Liberă: Între timp, au apărut voci care cheamă lumea să boicoteze referendumul, inclusiv Partidul Comuniștilor, care are o fracțiune în Parlament, a chemat lumea să boicoteze acest plebiscit consultativ din 24 septembrie, inițiat de șeful statului. Dacă tot mai mulți politicieni și alte voci cheamă lumea să nu participe, atunci se irosesc banii, pentru că mai există un precedent?…

Nicolae Osmochescu: „Da, cel din 2010, din septembrie…”

Europa Liberă: …a mai fost organizat un referendum și a fost mică prezența?

Nicolae Osmochescu: „Eu nu cred nici în referendumul care este acum că va avea loc prezența necesară la urne.”

Porf. univ. Nicolae Osmochescu
Porf. univ. Nicolae Osmochescu

Europa Liberă: Care ar putea fi verdictul Curții?

Nicolae Osmochescu: „Și verdictul Curții ar trebui să fie unul - că dorința de a organiza și a petrece un așa referendum este legală. Sunt neconstituționale unele formulări din ceea ce se prezintă la referendum, dat fiind faptul că ele nu țin de competența șefului de stat.”

Europa Liberă: Dar instituția prezidențială mai poate modifica aceste patru chestiuni sau nu?

Nicolae Osmochescu: „Dar de ce nu? Până va fi verdictul final, desigur că.”

Europa Liberă: Verdictul va fi mâine.

Nicolae Osmochescu: „După asta, ei pot liber să modifice.”

Europa Liberă: Și atunci, vine iar cineva cu o sesizare la Curtea Constituțională?

Nicolae Osmochescu: „Și asta nu e exclus. La noi asta e o normă. Se așteaptă până la ultimul moment, ca să intervină din nou cu altă sesizare. Asta-i o formă de joc în ping-pong juridic – până la ultimul moment să aștepți, pe urmă – ai dat lovitura, aștepți ce o să spună adversarul. Desigur că e posibil, dar eu nu cred, încă o dată spun, eu sunt convins, nu știu de ce, intuiția îmi spune că, chiar dacă ajungem în septembrie, prezența la urne va fi mult mai joasă decât este…”

Europa Liberă: Dar care ar trebui să fie prezența la vot?

Nicolae Osmochescu: „50+1, de obicei.”

Europa Liberă: Deci, din 2.800.000 de cetățeni cu drept de vot trebuie să fie asigurată o prezență de 50+1?

Nicolae Osmochescu: „Da, dar din ei 50+1, sigur că, ceea ce nu s-a întâmplat la precedentul referendum care a fost organizat. Atunci cât a fost, 28% numai?”

Europa Liberă: Da, până în 30%.

Nicolae Osmochescu: „Și acela era legislativ, acesta-i consultativ. O să vedem. Eu nici nu sper la multe din actualul referendum și n-o să dea un mare avantaj nici președintelui adresarea la acest referendum are un caracter pur populist, clar populist, numai ca să-și facă un capital politic și să mimeze o activitate furtunoasă în calitate de șef de stat, justificându-și promisiunile preelectorale, înainte de a fi ales ca președinte. Domnul Candu destul de clar s-a exprimat că, domnul președinte, nu uitați și nu ne creați impresia că aveți prea multe prerogative constituționale.”

Europa Liberă: În alt context i s-a reproșat?

Nicolae Osmochescu: „În alt context, dar nu contează care a fost punctul de pornire, dar foarte clar că nu ne creați impresia că aveți prea multe prerogative și i-a dat clar de înțeles că asta trebuie să înțeleagă oricine care are un pic de intuiție politică că, dacă ne impuneți, noi putem modifica și Constituția până în septembrie. Cu 74 de voturi care s-au demonstrat acum, liber…”

Europa Liberă: Nu, că erau și voturile socialiștilor…

Nicolae Osmochescu: „Dar au să se strângă ceilalți pentru a stopa extinderea și escaladarea procesului de atragere a competențelor suplimentare pentru președinte. Dacă se acumulează cele 2/3 de voturi necesare, pornind de la ideea că Republica Moldova este un stat parlamentar, reducem din competențele șefului de stat.”

Europa Liberă: Domnul Dodon, din contra, vrea să facă un stat prezidențial?

Nicolae Osmochescu: „Da, asta-i dorința lui.”

Europa Liberă: Să fie verticala puterii… El a anunțat chiar recent că i-ar plăcea modelul rusesc să fie valabil și pentru Republica Moldova.

Nicolae Osmochescu: „Asta-i dorința lui. În fond și eu sunt și am fost întotdeauna pentru o verticală prezidențială puternică, pentru că într-o perioadă de tranziție, așa cum trecem noi, cum am trecut și cum trecem, toată istoria civilizației, începând de la China antică, Grecia, Egiptul antic, Roma antică, Franța medievală, Germania medievală, Imperiul Rus la sfârșitul secolului XIX-XX…”

Europa Liberă: Acum e secolul XXI, domnul Osmochescu.

Nicolae Osmochescu: „…au trecut printr-un proces de consolidare a puterii și pe urmă se trece la o democratizare, altfel nu-i posibil.”

Europa Liberă: În Republica Moldova, modelele se identifică cu persoanele și atunci este mai greu.

Nicolae Osmochescu: „Iată acesta-i păcatul, acesta-i păcatul că nu ne uităm în perspectivă să vedem ce vrem și ce vrem nu numai astăzi, dar ce vrem ca să fie și peste 10 ani, ce vrem ca să fie și peste 20 de ani, ce vrem ca să fie peste 30 de ani… Ce vrem noi să avem, ce fel de stat? Vrem să avem un stat democratic, înseamnă că trebuie să trecem printr-o perioadă, să spunem așa, de austeritate, și economică, și financiară…”

Europa Liberă: Perioada de tranziție durează de 25 de ani și schimbările vedeți că nu se mai produc, domnule Osmochescu, așa că...

Nicolae Osmochescu: „Nu se produc și-i păcat că nu se produc. Și asta nu-i o dramă, dar e o tragedie pentru noi, pentru toți. Dar din ce cauză nu se produc? Că nimeni nu vrea să meargă la un risc major. Politicienii să spună clar și expres că, uite, noi vrem să facem așa, așa se poate de făcut numai printr-o singură procedură.”

XS
SM
MD
LG