Linkuri accesibilitate

Nadejda Savcenko: „Puterea ucraineană dorește acum să mă înlăture din politică”


Nadia Savcenko în 2017
Nadia Savcenko în 2017

Un interviu cu deputata ucraineană pusă sub acuzație de procurorul-general de la Kiev.

În Ucraina, comisia parlamentară de resort va examina astăzi cererea procurorului general, Iuri Luțenko, de a-i ridica imunitatea deputatei Nadejda Savcenko. Fosta aviatoare militară, declarată erou național în Ucraina după ce a fost răpită în zona de conflict din estul țării și a petrecut doi ani în detenția Rusiei, este acuzată acum de implicare în pregătirea unui atac terorist la Kiev, asupra Parlamentului, Rada Supremă. Acuzațiile au apărut după ce autoritățile ucrainene au capturat, pe 8 martie, un camion cu arme adus din regiunea controlată de separatiștii pro-ruși din Donbas. Șoferul camionului, Vladimir Ruban, este considerat un om de încredere al politicianului ucrainean pro-rus Victor Medvedciuk, apropiat la rândul său de președintele rus Vladimir Putin. Savcenko și Ruban au colaborat vreme îndelungată în chestiunea schimbului de prizonieri din Donbas. Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere i-a luat un interviu lui Savcenko, întrebând-o, între altele, dacă are în Parlamentul ucrainean suficienți prieteni care s-o apere de cererea de ridicare a imunității:

Nadejda Savcenko: „În Parlament nu are prieteni nimeni. Politicienii nu se împrietenesc între ei, ci se folosesc unul de celălalt. Azi le convine să fie împreună, mâine se vor vinde. Așa încât nu vă pot spune nimic concret despre votul de joi din Rada Supremă. Dar, desigur, puterea ucraineană dorește acum să mă înlăture din politică și nu pot ghici rezultatul care va fi obținut joi”.

Radio Svoboda (Libertatea) în dialog cu deputata Nadejda Savcenko
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:21 0:00
Link direct

Rada Supremă va vota nu o singură dată ci de trei ori, pentru că procurorul-general a formulat trei cereri în privința sa, spune Savcenko:

Nadejda Savcenko: „Pentru cele trei cereri ale procurorului-general vor exista trei decizii ale Radei Supreme: prima va viza ridicarea imunității parlamentare, cea de a doua – intentarea unui dosar penal și posibilitatea judecării mele și cea de a treia va fi despre încuviințarea arestării mele”.

Nadejda Savcenko crede că este o figură incomodă pentru puterea de la Kiev pe care o acuză de corupție, tendințe autoritare și neputința de a face reforme.

Nadejda Savcenko: „Din păcate, toată politica din Ucraina a devenit ridicolă, neserioasă. Poate că este, pe alocuri, și criminală, unii mai și fură, dar înainte de toate este ridicolă. Oamenii nu mai iau în serios nici organele de drept, procuratura și instanțele de judecată, pentru că vedem multe procese care arată ridicol de absurd, probele se vând și se cumpără. Este important să arătăm absurdul situației din Ucraina nu doar puterii, care trebuie să înțeleagă că poporul trebuie respectat, ci să arătăm acest lucru și partenerilor europeni, să vadă că puterea din Ucraina nu e capabilă să conducă statul” ... „Lucrurile pe care le spun eu sunt spuse de oameni în fiecare bucătărie, pe fiecare stradă, și despre Rada Supremă, și despre președinte, și despre procurorul general. Noi, ucrainenii avem sângele fierbinte, ne place libertatea și ieșim mereu pe Maidan, protestăm, luptăm, cerem dreptate. Va fi o tragedie dacă un asemenea popor va fi redus la tăcere. Dacă în discuțiile din bucătărie sau de pe Internet oamenii noștri vor înceta să mai spună puterii: „bine-ar fi să vă aruncăm în aer și să vă terminăm cu rafale de automat”, atunci puterea va învinge poporul și vom semăna cu Rusia. Acest lucru nu trebuie admis”.

Savcenko a fost deja interogată de Serviciul de Securitate al Ucrainei de mai multe ori. Cum comentează captura de arme aduse din Donbas de Vladimir Ruban, aflată la baza acuzațiilor aduse de procurorul-general?

Nadejda Savcenko: „Eu comunic cu foarte mulți militari. Știu că există diferite operațiuni speciale, știu că este nevoie să se aducă de pe partea cealaltă arme ale inamicului pentru diferite diversiuni și investigații. Operațiuni speciale reușite ar exista și mai multe, dacă serviciile speciale ucrainene nu ar lupta între ele... Nu cunosc exact ce operațiuni există, iar dacă aș ști, n-aș divulga secretul militar și de stat. Am spus numai că, teoretic, știu de ce este nevoie să capturezi arme de-ale inamicului”.

Cu alte cuvinte, nu există nicio organizație care ar fi adus armele și plănuia o răscoală armată, a vrut să precizeze Radio Svoboda, poziția Nadejdei Savcenko:

Nadejda Savcenko: „Într-adevăr nu există, cum spuneți, vreo organizație înarmată. Aducerea armelor se explică prin operațiunile speciale și confruntarea între diferite servicii speciale. Dar discuții despre răscoală există și cu cât vor fi mai gălăgioase și mai absurde, cu atât mai bine”.

Pe 15 martie, Nadejda Savcenko s-a pomenit în mijlocul unui scandal, în Rada Supremă, unde s-a răspândit zvonul că ar fi adus, în sala de ședințe, un pistol și trei grenade. Nimeni nu a văzut dacă armele se aflau într-adevăr în geanta sa, dar zvonul a făcut ca mulți deputați să părăsească sala de ședințe. Presa a relatat că Savcenko a fost scoasă cu forța din sală... Câteva zile mai târziu, la o conferință de presă, ea a refuzat să confirme sau să infirme dacă a adus arme în Parlament. Radio Svoboda a întrebat-o dacă e gata să facă dezvăluirea:

Nadejda Savcenko: „Ar trebui să precizăm foarte clar faptele. Eu sunt deputată a poporului Ucrainei și nimeni în Rada Supremă nu mă poate percheziționa pe mine sau lucrurile personale, așa e legea. Am intrat, iar unui vizitator al Radei Supreme i s-a părut că aș fi înarmată. N-am considerat necesar să dezmint sau să încep vreo discuție pe această temă! Respectiv, nimeni n-a văzut vreun pistol sau vreo grenadă. Pur și simplu omul a răspândit rapid panica. Dacă s-au aflat sau nu armele în geantă, voi spune numai la examinarea cu detectorul de minciuni în emisie directă. Pe 15 martie, așadar, au fost închipuiri și presupuneri ... Dar cât de plăcut a fost să vezi reacția sălii Radei Supreme! N-am văzut niciodată în Parlament priviri atât de speriate. Nu le-am văzut atunci când miliția se lupta cu poporul, când se vărsa sânge, nu am văzut asemenea priviri când soseau vești despre orașele atacate în Donbas, despre problemele de pe front. Deputații rămân mereu calmi, cinici și frivoli. Indiferent de veștile primite, vorbesc numai despre propriile preocupări și, când colo, au simțit pentru prima dată că-i paște pericolul personal. Așa de plăcut a fost să afli că oamenii puterii știu că sunt muritori! Cât de speriați erau, cum fugeau din sală ...

Apropo, pe mine nu m-a scos afară cu forța nimeni. În sală, rămăseseră la locurile lor cunoscuții vechi, foștii protestatari de pe Maidan, care nu știu de ce nu s-au speriat, dar au venit la mine și m-au întrebat dacă e serios. Am făcut niște glume și ne-am dus să fumăm. Asta a fost tot. O situație adusă la absurd. Întreaga istorie cu judecata, arestul tot va fi dusă la absurd. Puterea vrea să devină ridicolă, așa că va fi ridicolă. Țării îi este de folos!”.

Grupul parlamentar al președintelui Petro Poroșenko a declarat deja că va susține prin vot toate cererile procuraturii generale în privința Nadejdei Savcenko, inclusiv cea privind arestul. Ce planuri își face deputata în caz de arest?

Nadejda Savcenko: „Dar ce plan poți avea în caz de arest? Am fost deja în închisoare și nu mă sperie nici războiul, nici prizonieratul și nici celula. Cu ce mă mai poate speria puterea noastră?”.

Între timp, spune Savcenko, își va continua eforturile de mediere pentru eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni din captivitatea separatiștilor pro-ruși din regiunile ocupate de ei în Donețk și Luhansk. Ce soluție pentru aplanarea conflictului din estul Ucrainei? „Introducerea trupelor internaționale de pacificatori este un scenariu bun?”, o mai întreabă Radio Svoboda.

Nadejda Savcenko: „Este ineficient și rău pentru Ucraina. Și partenerii noștri occidentali înțeleg asta foarte bine. Pacificatorii nu restabilesc suveranitatea. Introducerea lor, de regulă, fixează o situație deja existentă pe teren, o îngheață pe multă vreme ... Mi-am făcut și eu serviciul într-un contingent de pacificare în Irak și pot spune că, interdicțiile de circulație pe timp de noapte, schimburile de focuri, prezența militarilor străini mai degrabă mențin starea de confruntare, în loc să o aplaneze”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG