Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „O țară fără dreptate nu-i o țară democratică”


Monica Macovei
Monica Macovei

Europarlamentara română despre actualele provocări ale UE în vecinătatea Rusiei și restanțele guvernării moldovene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: Stimată Monica Macovei, suntem în ajunul summitului Parteneriatului Estic. Atunci când s-a creat acest design, Bruxellesul și-a propus prosperitate și stabilitate în imediata vecinătate a Uniunii Europene. Au trecut cinci ani. Populația Republicii Moldova crede că situația a degradat. Cine și ce vină poartă?

Monica Macovei: „Tranșantă întrebare cu vinovățiile astea. Eu pun lucrurile în balanță. Sigur că sunt vinovați. Și, în primul rând, sunt politicienii vinovați care fură și oamenii care aleg și care nu înțeleg că politicienii care fură nu iubesc nici țara, nici pe ei. Și ca atare, n-o să-i ducă pe un drum bun. E foarte simplu.”

Europa Liberă: Dar e și greșeala Bruxelles-ului că a susținut inclusiv acea guvernare? Acea și această guvernare?

Monica Macovei: „Pe acea a susținut-o mult mai mult. Vă amintesc că aproape zilnic erau comisari sau miniștri, sau președinți, sau premieri din alte state-membre acolo. Moldova era cu coroniță, s-au scos vizele, s-a semnat Acordul de Asociere, Tratatul de Liber Schimb este cel mai favorabil unei țări vreodată, care a făcut un astfel de Acord de Liber Schimb. În cazul Moldovei, deci, favorabil Moldovei. De exemplu, dacă vreți, importați din Uniunea Europeană produse, dacă nu vreți, nu importați și aveți dreptul să exportați cât vreți. Deci, exact invers decât se face în propaganda rusească. Da? Acum, dacă lași din brațe total o țară care înțelegem că este la cumpănă încă între Rusia și democrație și Uniunea Europeană și, practic, atunci e bine s-o ajuți ca să treacă hopul și să intre în curtea Uniunii Europene. Sigur că numai un Guvern în care să ai încredere, mai ales că Guvernul anterior sau guvernele anterioare s-au ocupat de legislație, s-au ocupat de legislație și acum urma implementarea, care este cea mai importantă și exact în perioada asta a implementării, când oamenii văd efectele legilor, inclusiv prosperitate, inclusiv justiție ș.a.m.d., acum este un Guvern care e plin de corupție, care face numiri foarte dubioase și, dacă ne gândim la procurorul general și care cred că nu-și dorește, adică, sunt sigură că nu-și dorește curățarea justiției de judecătorii și procurorii care sunt prieteni cu politicienii, pot fi și o corupție morală, dacă poți să fii prieten cu X, sau chiar fizică, că unii sunt foarte bogați.”

Europa Liberă: Sloganul Uniunii Europene era „Mai mult pentru mai mult”, „Mai multă asistență pentru mai multe reforme”, iar scuza guvernării de la Chișinău e de fiecare dată că nu reușesc reformele, pentru că mâna Moscovei e de vină.

Monica Macovei: „Da, dar Guvernul de la Chișinău nu este să fie la mâna Moscovei, adică lucrurile sunt mult mai complicate decât așa, la prima vedere. Din toată experiența mea de viață, și experiența cu Republica Moldova este că aproape nimic nu e ce pare a fi, totdeauna în spate este altceva. Deci, trebuie să ai încredere în tot ce spune Plahotniuc, crezi tot ce spune Plahotniuc, tot ce le-a spus americanilor, tot ce le-ar spune celor din Uniunea Europeană? Eu, una, nu cred. Cine crede, asta este. Dar, pe de altă parte, nu poți s-o lași total din brațe, pentru că poate mai e o șansă, poate fi un moment de șansă, de noroc, în care țara să fie recuperată, pentru că interesul Uniunii Europene este să lărgească sfera de democrație.”

Europa Liberă: Când guvernarea de la Chișinău spune Bruxelles-ului că face reforme, inclusiv reforma în justiție, cum o vedeți Dvs. această reformă? Cât de independentă e justiția moldoveană?

Monica Macovei: „Din câte știu, nu este și nu se face nicio reformă. Și sunt oameni acolo, pe urmă este și Consiliul Superior al Magistraturii, care promovează judecători și procurori și care practic promovează oameni, cum să zic, ai sistemului rău, nu-i promovează pe cei mai profesioniști, independenți și curați. Trebuie să facă o selecție înainte de a da toată puterea Consiliului Superior al Magistraturii. Adică, se face o selecție a judecătorilor și procurorilor și după asta zice „luați puterea și conduceți-vă”, fiindcă ei nu se vor schimba singuri niciodată. Deci, o categorie profesională, judecători și procurori în Moldova, care nu au fost triați niciodată, după plecarea din comunism, dezlipirea de Uniunea Sovietică, judecători și procurori nu au fost triați pe integritate, pe sinceritate, pe putere, căci trebuie să fii un om puternic, să reziști la presiuni, pe profesionalism, pe independență și după aia, după ce-i triezi și-i alegi și spui că ăștia sunt, apoi îi pregătești. Și pentru asta sunt bani suficienți în Uniunea Europeană. Or, asta nu s-a făcut. Și atunci s-a dat puterea sau Consiliul Superior al Magistraturii a dat puterea acestei categorii de judecători și procurori care nu s-au reformat niciodată și care a zis „mulțumesc frumos”, „mulțumesc frumos, că mă pui pe mine să mă reformez, păi, nu mă reformez, eu nu vreau să-mi schimb obiceiurile, rețelele de corupție ș.a.m.d.” Poate sunt unu, doi, trei, cinci, zece, nu știu câți oameni vor fi care vor cu adevărat justiție independentă, vor să facă investigații. Nu-i văd. Să iasă în față. Să-și ia orice risc. A reface justiția, da, este un risc foarte mare pe care ți-l iei, pentru că politicienii țin foarte mult să continue să fure și să nu fie judecați, condamnați, investigați niciodată. Acesta este scopul lor și atunci pentru asta fac orice. Deci, tu dacă te apuci să faci asta ca judecător sau procuror, îți iei un risc. Dar, pentru Dumnezeu, trebuie cineva să-și ia riscuri pentru aceste schimbări. Dacă nu-ți iei risc și nu ai un obiectiv mare, uitați-vă în lume că toate schimbările care s-au făcut importante, schimbările mari pleacă de la un om întotdeauna, cum a fost Martin Luther King sau nu știu. E totdeauna unul. În Guvernul în care eu am fost ministru de Justiție, nimeni nu voia reforma justiției. Da, dar eu voiam, și eram ministru, aveam putere. Și atunci am făcut.”

Europa Liberă: Dar poate avansa Republica Moldova pe calea integrării europene fără o justiție reformată?

Monica Macovei: „Nu, nu poate!”

Europa Liberă: Și nici bunăstare în casa cetățeanului nu poate fi adusă?

Monica Macovei: „Nu. Într-o țară în care nu e dreptate făcută de justiție, o țară fără dreptate nu-i o țară democratică și nu-i o țară în care oamenii să fie mulțumiți și fericiți, pentru că injustiția și nedreptatea se simt în fiecare clipă, îți fac viața un coșmar. „Dar de ce acela fură și uite în ce lux trăiește și nu pățește nimic și eu nu am din ce mânca?”… Injustiția asta aduce o nefericire permanentă și îndreptățită. Deci, problema este pentru cei din Republica Moldova, în primul rând, nu pentru Uniunea Europeană. Deci, oamenii de acolo, ca și românii, ca și toate celelalte populații, vor ei să vadă justiția, vor să vadă politicieni care fură la închisoare, vor să vadă judecătorii și procurorii corupți la închisoare. Și sigur să li se confiște averile, evident, nu numai închisoare.”

Europa Liberă: Să vă întreb: Cum poate crește rolul și importanța Uniunii Europene în Republica Moldova? De ce vă pun această întrebare? Pentru că sondajele arată că aproape 50:50 simpatiile respondenților se împart când e vorba: încotro, Moldova – mai aproape de UE sau mai aproape de Rusia?

Monica Macovei: „Acum nu e rău 50:50. Putea fi mai rău față de ceea ce s-a întâmplat. Trebuie să continuăm cu experiențele pozitive și trebuie să le explicăm oamenilor ce programe au dat rezultate din banii europeni, pentru că sunt programe care au dat rezultate pe partea economică – s-au făcut ferme, s-au făcut diverse afaceri… Trebuie să explicăm asta.”

Europa Liberă: Infrastructura…

Monica Macovei: „…infrastructura, și în paralel trebuie să contracarăm propaganda rusească. Trebuie să știți că există o unitate, la Serviciul de Acțiuni Externe al Uniunii Europene este o unitate pentru contracararea propagandei rusești în toate statele în care ea se face – în Moldova, la fel avem propagandă rusească falsă și în România; în Țările Baltice – nu, pentru că ei au fost deștepți și nu le-au dat nici licență de televiziuni, nici licență de radio, nici nimic și urmăresc foarte atent. Și plus sunt cetățenii care nu mai vor să audă de Uniunea Sovietică, de Rusia, căci e același lucru pentru ei. Bine, dar aici e vorba și de oameni. Oamenii asta și cer autorităților să facă și autoritățile din Țările Baltice asta fac.”

Europa Liberă: Trebuie să ajungă acele 100 de milioane de euro în Republica Moldova, asistența din partea UE?

Monica Macovei: „Până când nu pornesc cu adevărat niște pași care să fie credibili pe reforma justiției, adică, și acum nu mă refer la legi, mă refer la oameni – să nu-ți pui prieteni, să nu pui oameni cu suspiciuni în spate, să nu pui oameni care au acționat împotriva populației în anumite momente istorice ș.a.m.d., să nu pui corupți, să nu pui oameni cu averi mari, pentru că nu le poți face în sala de judecător, să fim serioși, sau de procuror. Eu numai așa le-aș da, pentru că altfel – unde se duc, în ce se duc? Altfel se umplu iar de bani și stau și râd de noi: „Uite-i și pe proștii ăștia, bine că ne-au mai dat niște bani…” Deja au suspendat partea pe justiție. Și acum eu vă spun, mi se pare foarte corect, vreau să văd că procurorul general este independent, vreau să văd că lucrează Agenția Națională de Integritate, vreau să văd câteva anchete și câteva soluții definitive. Dar nu vorbesc de nea Ion, vorbesc de politicieni și de oligarhi. Și atunci, vin cu banii. Deci, asta este. Și noi am intrat în Uniunea Europeană după ce au văzut dosare concrete. Adică, nu mai merge pe vorbe, pe oameni. Dar de ce-i cutare acolo procuror-șef, dar de ce acela e procuror general, dar de ce acela e procuror anticorupție sau de ce la agenția aia îi pus cutare? Deci, întrebări foarte concrete am avut de la Comisie. Și când am pus oameni OK, pur și simplu, i-au verificat și ei. Adică, n-a fost suficient să le spunem noi că sunt OK.”

Europa Liberă: Ce trebuie să se întâmple la summitul Parteneriatului Estic?

Monica Macovei: „Să se spună toate aceste lucruri în față, pentru că, dacă continuăm să spunem că o să aibă un viitor, indiferent de ce fac, sau că hai să fim mai blânzi și toleranți și hai să-i luăm… adică, trebuie să spui lucrurile în față, pentru că asta o faci nu pentru politicieni, că ei le știu; ei știu că mint, ei știu că fură, ci o faci pentru oameni. Atunci oamenii au și încredere mai mare în Uniunea Europeană – „Uite, mă, oamenii știu ce se întâmplă în țara noastră” – și le pun condiții. „Poate că așa o să meargă, așa ne schimbă și nouă viața, așa o să avem și noi blidele pline”. Eu pentru oameni aș face asta. Sinceritatea acestor instituții care vor să ajute Republica Moldova și s-o ia pe drumul european, pentru că am mai spus și astăzi: „Democrația până la acest moment este starea de dezvoltare sau de existență a unei societăți, care asigură cel mai mult libertatea individuală, fericirea omului și bunăstarea omului”. Poate peste niște mulți ani va fi alta, deocamdată, este asta.”

XS
SM
MD
LG