Linkuri accesibilitate

Mihai Curagău: „Pentru generația tânără, regele Mihai este un model demn de urmat”


Mihai Curagău în studioul Europei Libere
Mihai Curagău în studioul Europei Libere

Un dialog despre percepția și amintirea suveranului român cu unul din primii tineri moldoveni care au beneficiat de o bursă de studii de merit din partea Casei Regale.

Potrivit unui anunț al familiei regale din România, demnitarii din R. Moldova vor prezenta ultimul omagiu fostului suveran român, Mihai I, împreună cu demnitarii români, nu cu demnitarii străini acreditați la București. Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, în Elveția, iar trupul său neînsuflețit va fi depus miercuri, 13 decembrie, la Castelul Peleș din Sinaia. Pe 14 si 15 decembrie bucurestenii își vor putea lua rămas bun de la Rege. Va fi înmormîntat sîmbată 16 decembrie la Curtea de Arges, in catedrala Nouă. In România zilele de 14, 15 și 16 decembrie vor fi zile de doliu national.

Mihai Curagău a fost printre primii tineri din R Moldova care a obtinut o bursă regală pentru studenţi. Aceste burse au fost înființate în 2015 şi sunt o continuare a celor lansate de întemeietorul României moderne, Regele Carol I. Mihai Curagău este acum student la Universitatea Academiei de Stiinte a Moldovei și a stat de vorba cu Valentina Ursu despre amintirile lui despre regele Mihai.

Europa Liberă: Voi, generația tânără, ce știți despre regele Mihai, despre perioada în care a trăit regele Mihai?

Mihai Curagău: „Despre regele Mihai știm că este cel mai tânăr rege al României, care a venit la tron la o vârstă foarte fragedă. Vorbim de vârsta de șase ani. Putem să spunem că era un copil care nu a avut copilărie. Când semenii lui se jucau, el conducea o țară întreagă. După moartea bunelului, el este succesor și preia tronul României.”

Europa Liberă: Asta ai citit din cărți? Sau de la bunei? Sau de la cine ai aflat?

Mihai Curagău: „Am citit în perioada când am câștigat bursa care a fost oferită de către Casa Regală, inițiativa venind din partea regelui Mihai. Am fost foarte curios și am citit puțin despre el, m-am documentat, să zicem așa. Și am aflat foarte multe lucruri interesante.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar până a ajunge să fii deținătorul acestei burse de merit din partea Casei Regale ai știut ceva de la bunici, de la străbunici?

Mihai Curagău: „Mai auzeam, printre altele, de la o bunică pe nume Maria, că există o familie regală care, cândva va face o mare unire. Însă acest lucru până în prezent nu s-a realizat.”

Europa Liberă: Cât de mult te-a motivat acea bursă pe care ți-a oferit-o Casa Regală ca să fii cel mai bun dintre cei mai buni?

Mihai Curagău: „Acea bursă pe care mi-a oferit-o Casa Regală nu a fost doar banii care au fost oferiți, a fost un simbol, un imbold de a te dezvolta pe tine însuți, de a crește, de a demonstra că ești cel mai bun și poți mai mult decât atât.”

Europa Liberă: Ați fost la Casa Regală, ați vizitat castelul Peleș - doi tineri ați fost atunci. Ai făcut o excursie în România, pe locurile regale, să zic așa.

Mihai Curagău: „Da, a fost o vizită la Castelul regal, am fost participanții unei ceremonii de înmânare a burselor. Din păcate, regele nu a putut să fie prezent la acea ceremonie, însă distincția am primit-o din partea principesei Margareta și a principelui Radu. A fost o ceremonie solemnă, cu intonarea imnului de stat al Casei Regale și imnul României.

Mihai Curagău
Mihai Curagău

Respectiv, în ziua dată, la castelul regal au fost ceremonii destinate oamenilor care au participat, cumva, la dezvoltarea și promovarea imaginii Casei Regale sau au activat în Casa Regală. Au fost o mulțime de distincții precum Crucea de Aur. Casa Regală, în acea zi, aducea omagii și premii oamenilor de cultură. Au fost mai multe distincții – nu doar pentru cei doi bursieri veniți din Basarabia, dar și pentru alți oameni măreți ai neamului românesc.”

Europa Liberă: Spune-mi ce te-a impresionat acolo?

Mihai Curagău: „M-a impresionat însăși amplasarea castelului. Este amplasat pe un vârf de munte, este un loc foarte pitoresc, cu o priveliște excepțională, în care cred că poți să stai zile întregi și să admiri.”

Europa Liberă: Tinerii au auzit doar din istorie despre monarhie. Acest subiect mai preocupă?

Mihai Curagău: „Pentru generația tânără acest subiect nu este preocupant. Generația tânără crede că peste tot sunt state sau republici. Însă putem să spunem că o mare parte din lume, peste 20 de procente, încă sunt monarhii și este demonstrat că monarhiile, sub conducerea unui monarh perfect, dau roade, statul se dezvoltă. De fapt, monarhia dezvoltă.”

Europa Liberă: Cum ai înțeles tu că el, de fapt, și-a iubit țara, și-a iubit poporul, a făcut sacrificii în numele viitorului României? Pentru că a promovat imaginea României și la Uniunea Europeană, și la Alianța Nord-Atlantică.

Mihai Curagău: „Acest rege, fiind izgonit de puterea sovietică, care domina după perioada celui de al Doilea Război Mondial, fiind exilat din țara sa, lui i s-a retras cetățenia. Fiind rege al propriei țări, să ți se retragă cetățenia, posibil că el nu ar mai fi trebuit să iubească acea țară. Însă el a promovat istoria, cultura și datinile românești la cele mai înalte nivele. Regele Mihai a fost iertător și, când a putut, s-a întors înapoi acasă.

Pentru generația tânără, regele Mihai este un model demn de urmat, care a demonstrat o multitudine de valori care trebuie promovate în continuare.”

XS
SM
MD
LG