Linkuri accesibilitate

Mariana Țurcan: „Proiectul 48h Moldovan Film Challenge are ca scop să trezească, să reanimeze cinematografia locală”


Interviul dimineții cu o consultată a unui original proiect de film în curs la Chișinău.

Şapte echipe de cineaşti din Republica Moldova, România şi Ucraina încep de azi o provocare. Au 48 de ore la dispoziţie pentru a crea la Chişinău filme de scurt metraj pe care le vor prezenta duminică publicului larg. Ideea acestui proiect aparţine câtorva asociaţii din domeniu: MOLDOX, Asociaţia pentru dezvoltare creativă şi Milk Film şi este realizată în parteneriat cu Moldova Film şi susţinută financiar de Ambasada SUA la Chişinău. Mai multe aflăm de la consultanta proiectului 48h Moldovan Film Challenge, Mariana Ţurcan.

Mariana Ţurcan: „Proiectul 48h Moldovan Film Challenge are ca scop să trezească, să reanimeze cinematografia locală. Sunt foarte mulţi tineri cineaşti care, din păcate, pleacă din ţară; sunt şi tineri care, poate, filmează doar la nunți, la cumătrii, însă vrem să valorificăm potențialul acestor tineri. În acest proiect tocmai acești tineri care sunt activi în domeniu sunt recrutați. Sunt tineri din România, Ucraina şi din Republica Moldova.

Mariana Țurcan
Mariana Țurcan

Vrem astfel să reanimăm cinematografia locală. O astfel de idee a apărut, chiar dacă e cu rezultate imprevizibile, ca să încurajeze cineaștii să învețe, să facă schimb de experiențe şi până la urmă să creeze un rezultat, un produs care să fie arătat publicului demonstrând astfel că se poate de făcut şi în domeniul cinematografiei lucruri extraordinare.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:43 0:00
Link direct

Europa Liberă: Câți cineaști şi-au anunțat participarea? E vorba doar de cineaști tineri sau şi dintre cei mai cunoscuți?

Mariana Ţurcan: „Le spunem tineri, dar, de fapt, sunt și cineaști cu experiență, sunt cineaști care au făcut mai multe filme, sunt şi dintre cei care se află la început de carieră. Când zicem tineri nu neapărat vorbim despre limite de vârstă. Sunt tineri din România, Moldova și Ucraina. Preponderent sunt din Moldova, pentru că avem cinci echipe.

Ne-a impresionat faptul că pentru cele șapte echipe pe care le-am recrutat am avut 22 de dosare aplicate. Este impresionant când gândești că într-un timp scurt s-a lansat o astfel de idee. Lumea a aplicat urechea, a auzit şi a depus acea motivație să participe.”

Europa Liberă: Înțeleg că a avut loc şi o selecţie. În bază la ce criterii?

Mariana Ţurcan: „Selecţia a fost în două etape pentru că am recrutat echipele şi separat actorii. Echipele sunt formate din maxim șase membri. Un număr mic s-ar părea, pentru ca să faci un film de scurt metraj într-un timp record de doar 48 de ore. Însă ei când şi-au depus dosarele trebuiau să indice cine sunt membri, cum vor împărți responsabilitățile de regizor sau asistent regizor, producător, scenarist, operator, specialist pe lumini, toate fiind administrate de acești șase membri.

48th Moldovan Film Challenge
48th Moldovan Film Challenge

Trebuiau să ne prezinte CV-urile, lucrări pe care le-au realizat anterior şi, nu în ultimul rând, motivația cu care vin în concurs. La fel a fost şi cu actorii. Ei şi-au depus CV-urile, lucrările anterioare şi motivația. Trebuie să spun din start că este un proiect de voluntariat. Fiecare din echipe şi fiecare actor vin cu experiența lor, cu dorința şi cu dedicaţie ca să învețe şi la sfârşit să ia şi un trofeu pentru lucrul pe care îl fac.”

Europa Liberă: Dar cum îi ajutați pe participanți să-şi realizeze filmele? Ce le oferiţi concret, pe lângă faptul că le sugerați o tematică şi le dați un obiect de recuzită ca punct de plecare pentru filmare?

Mariana Ţurcan: „Spuneam că îi lăudăm pentru faptul că deja şi-au prezentat experiența atunci când şi-au depus dosarele. Totuşi, înainte de a începe provocarea, le-am oferit şi un workshop cu un cineast din New York, Daniel Patrick Carbone, care are o experiență largă tocmai în cum să lucrezi într-un spaţiu restrâns, cu echipament de bază, cu un număr mic de oameni, cu resurse mai mici şi să faci un produs de calitate.

Joi, toți participanții au fost la workshop, care a fost unul foarte interesant pentru că s-a prezentat o altă viziune. Mulţi cred că dacă vorbim despre SUA sau despre alte ţări înseamnă că trebuie să meargă milioane, super resurse, pe când Daniel Carbone le-a arătat că şi cu resurse restrânse, dar cu experiență şi dăruință pot fi create filme atunci când ai un mesaj, o idee, atunci când îți pui creativitatea la lucru.”

Europa Liberă: În ce măsură învingătorul unui asemenea concurs poate fi considerat un cineast bun, adevărat?

Mariana Ţurcan: „Cred că ei deja sunt cineaști din momentul în care şi-au prezentat dosarul şi intenția de a participa în proiect. Echipele cu care participă ei nu sunt neapărat echipe formate, care lucrează zi de zi. Am dat sfoară în ţară că, uite, recrutăm echipe şi împărțiți responsabilitățile. Ei singuri şi-au creat echipele. Vă dau un exemplu. Un moldovean care face filme la Los Angeles a venit şi a creat echipă cu cei de pe loc. Cineva din România şi-a făcut echipa acolo. Câţiva de aici, din Moldova, care au lucrat pe diferite proiecte şi-au adunat experiențele, au lăsat din mândria fiecăruia în parte şi au creat o echipă. Le spunem bravo pentru că şi-au creat aceste echipe, au valorificat experiența pe care o au. În al doilea rând, este acest schimb de experiență şi învățatul care are loc aici.

48th Moldovan Film Challenge
48th Moldovan Film Challenge

Cel mai mare merit pe care îl vor avea aceste echipe e că vor face într-un timp record, în premieră pentru Moldova un hackathon, un maraton, în doar 48 de ore, să facă cel puţin un scurt metraj de ficțiune cu actori pe care nici nu-i cunosc, cu recuzita pe care o vor primi prin tragere la sorți. Aceste echipe nici măcar nu ştiu tematica până se dă startul vineri dimineața. Le spun bravo din start pentru că au acceptat să participe la o astfel de provocare. La sfârșit o să-şi poate evalua munca. Îşi vor da unii altora note, un punctaj pentru munca pe care au depus-o în aceste 48 de ore.”

Europa Liberă: Dar nu e şi o chestie ironică la mijloc? Ținând cont de realitățile din lumea cinematografică autohtonă, unde unor cineaşti ani de zile nu le ajung să facă un film. Iată voi le cereți să o facă în doar 48 de ore?

Mariana Ţurcan: „Nici pe departe nu vrem să spunem că dacă ai trecut prin această provocare eşti un cineast cu Oscar în braţe. Vrem să trezim pofta. Vrem să trezim dorința de a contribui la industria cinematografiei din Republica Moldova. Vrem să creăm spaţiu în care aceşti tineri cineaşti să se cunoască între ei. Privind către un rezultat de lungă durată acești cineaști se vor cunoaște între ei, se vor naște multe idei. Noi ştim ce înseamnă timpul. Atunci când ştim că avem mai mult timp la dispoziție, creativitatea noastră undeva se lungește, creăm mâine sau poimâine, pentru că ştim că mai avem timp. Atunci când ai timp restrâns şi resurse pe care le ai asta te face să gândești şi să creezi mai repede. Credem că acest călit va da o experiență şi o dorinţă de a continua mai departe.

Un rezultat pe care îl considerăm foarte bun deja e că acești tineri se cunosc şi, de ce nu, să creăm o reţea în care ei să comunice, să discute şi alte finanțări, posibilități de a arăta filmele la festivaluri internaționale, de a crea aici, acasă, şi nu neapărat peste hotare. Cunoaștem foarte multă lume care pleacă din ţară şi fac lucrări peste hotare. De ce să nu le valorificăm potențialul şi acasă?”

Europa Liberă: Spuneţi că scopul acestui proiect-provocare este „reanimarea și scoaterea din amorțire a cinematografiei locale și crearea unei comunități de viitori cineaști în Republica Moldova”. Nu e o declarație cam exagerată din moment ce există multe voci care spun că cinematografia din Republica Moldova nu se află în amorțire, ci e în comă?

Mariana Ţurcan: „Ştiti, acest proiect, şi trebuia să o spun din start, este realizat de asociații cu experiență în domeniu, e vorba despre Asociaţia MOLDOX, Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă şi Milk Film. Toate lucrările au loc la Moldova Film. Cu sprijinul Ambasadei SUA facem posibil acest lucru. Sunt şi eu acum la Moldova Film, unde simţim acel miros legendar a clădirilor care erau pe timpuri. Vom lucra cu recuzitele de pe loc, avem un sprijin enorm de la specialiștii de aici.

48th Moldovan Film Challenge
48th Moldovan Film Challenge

Cred că faptul că suntem la Moldova Film şi nu într-o altă locaţie, că îi avem printre parteneri şi alte instituţii care profesează în domeniu, vorbește despre faptul că nu suntem tocmai în comă. Dacă cineva crede că suntem în comă, poate că revitalizarea s-ar măsura în acţiuni concrete, mai curând, decât să ne ascundem după fraze goale de genul că avem nevoie de resurse mari. Putem să realizăm ceva atunci când cooperăm, atunci când reușim să unim acei oameni dintr-o industrie să colaboreze, să-şi unifice eforturile. În asta credem noi. Sigur că sunt şi multe alte instituții care lucrează în domeniu. Ne dorim o colaborare pe viitor.

Sigur că ne dorim ca acest proiect - 48h Moldovan Film Challenge – să aibă pe viitor o nouă ediţie. Abia dăm startul. Abia trezim pofta pentru astfel de lucruri şi cred că sunt şi alţii care o fac în felul lor. Noi ne-a propus să o facem într-o formă de maraton de 48 de ore care îşi are începutul vineri dimineața şi se încheie duminică, atunci când echipele vor preda filmele. E un fel de provocare pentru azi, pentru acest week-end. Mai departe vrem să realizăm şi mai multe. E doar un început, cum spuneam. Însăși rezultatele maratonului, faptul că echipele pot să creeze ceva în 48 de ore şi arătam produsele publicului larg este reuşita proiectului la prima sa ediţie.”

Europa Liberă: Filmele vor fi realizate doar la Chişinău sau echipele vor merge şi în provincie?

Mariana Ţurcan: „Vorbim despre un timp record în care echipele trebuie să predea scenariul, să înceapă producția, post producția. De aceea, majoritatea filmărilor au loc aici, la Moldova Film, dar cu ieşiri prin oraş. E prima ediţie şi ne-a concentrat aici, în capitală. De ce nu, şi mersi pentru idei, am putea ieşi şi în alte regiuni. Sunt idei de viitor, sperăm să le realizăm.

Încă un detaliu - echipele când își vor scrie scenariul le vom publica pe toate pe Facebook. Sigur că e vorba de o competiție între echipe, însă vrem ca publicul larg să vadă scenariile, să anticipeze ce filme urmează să vadă. Vrem ca publicul să participe, să încurajeze sau să susţină echipele. E un proces foarte deschis şi interactiv.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG