Linkuri accesibilitate

Larisa Tomșa: „Statul trebuie să gestioneze infrastructura, să repare drumurile, satul nu trebuie să fie selectat după culorile politice...”


Larisa Tomșa
Larisa Tomșa

Un interviu cu dna primar a comunei Cneazevca despre ce înseamnă astăzi să fi independent politic.

Larisa Tomșa se afla de 7 ani la cârma comunei Cneazevca din raionul Leova, este primar independent, nedorind sa candideze pe listele vreunui partid. Într-un interviu acordat corespondentei Europei Libere, ea spune că nu îi este frică de greutăți când e vorba de soluționarea problemelor din localitate, doar că guvernarea nu consideră administrația locală de importanță națională.

Europa Liberă: Ia ziceți cât e de dulce astăzi pâinea pe care și-o câștigă primarul?

Larisa Tomșa: „Desigur că este dulce; orice pâine este dulce, are puțină sare în ea, are culoare, are volum – asta și este primarul – și sare, și volum, și culoare, și dulcie. De ce nu?...”

Europa Liberă: Și cât e de greu să-ți onorezi promisiunile pe care le faci în campania electorală? E pus în joc doar banul sau și entuziasmul, și capacitatea de a se implica a cetățeanului? Cum e să rezolvi problemele unei comunități?

Larisa Tomșa: „Eu consider că, în primul rând, trebuie să identifici aceste probleme, e important să nu fie multe, să nu fie costisitoare, dar să fie utile pentru cetățeni și totodată vizibile. De ce vizibile? Pentru că cetățeanul nu are când să intre în detalii.”

Europa Liberă: Și le simplificați prin ceea ce se întâmplă în comunitatea Dvs.?

Larisa Tomșa: „Da, da…”

Europa Liberă: Cum le-ați identificat aceste probleme?

Larisa Tomșa: „Cum le-am identificat? Mergând pe jos, pentru că trăiesc în localitate și n-am când s-o părăsesc. Eu nu mă duc peste hotare și să zic: „Uite în Moldova ce-i…”, eu stau în Moldova și rezolv aceste probleme. Eu nu fug de Moldova.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Care sunt trei probleme ale satului Dvs.?

Larisa Tomșa: „Aoleu! Niciodată nu s-a lucrat asupra aspectului satului. Niciodată nu s-a lucrat asupra trotuarelor, frumuseții din natură, aceste flori, copaci decorativi, anume decorativi, niciodată nu s-a lucrat asupra locurilor publice unde poate să vină orice persoană să filmeze, să fotografieze, să stea zece minute cu un copil pe o bancă ori să citească o carte. De aceste momente nu prea avem, dar vreau să spun că au început să apară în satele care-s reușite, unde primarii au al treilea, al patrulea mandat, pentru că ei au făcut ce era mai important și acum pot face și fac ceva frumos.”

Europa Liberă: Asta să înțeleg că în localitatea Dvs. drumurile sunt reparate, practicabile, apa de bună calitate adusă în fiecare gospodărie?

Larisa Tomșa: „Nu, nu, nu, ooo, drumurile… Ce vreau să spun? Din experiența mea, eu zic așa: Este o greșeală foarte mare a Guvernului, a statului că au pus asemenea proiecte complicate, grele pe spatele cetățeanului și pe spatele primarului. El nu este cu studii în domeniu, el este acel care respectă regulile satului, cetățeanul îl respectă, urmărește banul public să nu fie dus ca apa, dar statul trebuie să gestioneze infrastructura, trebuie să fie la nivel de stat reparate drumurile, nu trebuie să fie selectat după culorile politice, dar neapărat după distanță – cu cât mai departe este satul, cu cât este mai în adâncime, cu atât mai dezvoltat trebuie să fie, că la noi tot timpul a fost, este – sper că nu va mai fi – diferență între nord și sud. Asta este o durere mare. Mare, mare!”

Europa Liberă: Chiar atât de mare e contrastul acesta – cum se trăiește la nord și cum se trăiește la sud?

Larisa Tomșa: „Enorm de mare! Enorm!”

Europa Liberă: E mai multă sărăcie la sud?

Larisa Tomșa: „Nu că mai multă, e chiar sărăcie totală – sunt case părăsite, copii nedezvoltați, pentru că nu au Casă de cultură, nu au duhovnicia care le-ar permite să se dezvolte. Sunt, fiecare,

Bisericile nu fac mare treabă în ziua de azi, pentru că și-au pierdut orientarea, au pierdut credința, deja fac și acolo business ...

mă rog, are opinia lui, dar eu zic că și bisericile nu fac mare treabă în ziua de azi, pentru că și-au pierdut orientarea, au pierdut credința, deja fac și acolo business, ceea ce nu este corect. Și eu zic că, totuși, nu sunt filme, programe care ar informa cetățeanul. Populația dorește să iasă într-un local public unde ar învăța cum să privească viața, realitatea, printr-un film din care ar putea culege ce este frumos, ce este bun, dar nu prin… serialele astea rușinoase.”

Europa Liberă: Dvs. lăsați să se înțeleagă că problemele satului nu mai sunt problemele statului, pentru că de la guvernanți, de sus, ar trebui să vină strategii, politici?

Larisa Tomșa: „Vai de mine! Mi se pare că ei îndeobște au uitat de sat. Ei au venit să-și facă businessul, să se promoveze pe ei înșiși și să cheltuiască banul public pe deplasările celea nejustificate. Chiar mă mir: recent, ce căuta doamna Babuc, ministra, peste hotare și de ce face dumneaei numai conace când așa dezastru avem în școli, când așa dezastru avem în grădinițe, când așa dezastru avem în cultură, căci practic nu avem cultură?!”

Europa Liberă: La sat?

Larisa Tomșa: „La sat, da. La nuntă se duce artistul și cântă cu 3.000 de euro, dar în sat pentru concerte, pentru ca populația să inspire cât de puțin – zero.”

Europa Liberă: Optimism?

Larisa Tomșa: „Zero optimism, zero. Da, pe program politic, când merge campania electorală sau care o să avem degrabă, pe 19 noiembrie, acolo se duce și cântă. Dar cui cântă?”

Larisa Tomșa, un primar independent
Larisa Tomșa, un primar independent

Europa Liberă: Nu alegeri, referendum.

Larisa Tomșa: „Referendum, dar sunt și alegeri, pentru că sunt unii primari care și-au depus demisia, pentru că au obosit să lupte cu cineva.”

Europa Liberă: Dvs. ziceți că nu e ușor să gestionezi treburile pe parcursul unui mandat. Și atunci, primarii ce fac – se deznădăjduiesc, nu mai vor să continue să îmbunătățească infrastructura, calitatea vieții în mediul rural?

Larisa Tomșa: „Nu le este ușor nu numai de atâta că nu au școală destulă, dar nu le este ușor și pentru că sunt mereu verificați, mereu controlați nejustificat, pentru că cineva s-a găsit și a scris o plângere, dar nu este motivată, nu este corectă și totodată nu este sprijinit ca primar, nu este o lege care l-ar proteja, pentru că la ziua de azi pot să vină să-și bată joc de un primar și toți o să spună: „D-apoi tu ești autoritate, tu ai știut din start la ce mergi”, dar nimeni nu a zis că primarul trebuie să se ducă la sinucidere.

Noi avem cazuri când primarul s-a culcat seara și dimineața nu s-a mai trezit. Nicăieri în public nu s-a spus despre aceste momente. Primarii n-au spitale, nu au unde-și verifica sănătatea, pentru că ei din 24 în 24 de ore sunt în văzul tuturor și câteodată nici nu au timpul necesar pentru sănătatea proprie.”

Europa Liberă: Dar s-a vorbit ani la rând despre această descentralizare de care aveți nevoie, ca să vă fie mâinile dezlegate?

Larisa Tomșa: „Nuuu, eu consider că va fi o mare greșeală, mai ales cu numărul acela mic de populație cu care am rămas noi la ziua de azi și cetățenii care au rămas, totuși, ei spun așa: „Dacă se vor comasa primăriile, eu și așa n-am văzut primarul, pe urmă, nici atâta n-o să-l mai văd, eu așa n-am avut răspuns, pe urmă, nici atâta n-o să mai am răspuns”. Da, nouă ne pare că este rețea de Internet, că am putea solicita diferite certificate, dar nu este comunicare directă, nu este privire ochi în ochi, măcar prin asemenea gesturi cât de puțin vom purta răspunderea și vom respecta obligațiunea față de cetățeanul care ne-a acordat încrederea. Sigur, niciodată nu l-au vrut toți pe unul, dar după anii de lucru își dau toți seama că acel care a venit cu bune intenții, a reușit.”

Europa Liberă: Dar o reformă a administrației publice locale se cere?

Larisa Tomșa: „Pe alocuri, da, se cere. De ce se cere? Pentru că sunt sate care chiar sunt pe cale de dispariție și sunt sate care au deja o experiență. Deja la ei, practic, s-a făcut tot și ar putea sprijini sate mai mici și astfel ar arăta populației că se poate de lucrat și prin eforturi comune, pentru că orice se face numai în comun, în comunitate, sigur să vină un primar și să spună că, iaca, s-a făcut reforma și noi am avut zece sate, și acum o să avem un sat, sigur că nu va fi succes. Dacă localitatea are cu ce trăi, are încredere în primarul său, eu consider că nu-i neapărat să fie mare, poate să fie și mică, dar să aibă reușite mereu.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ce suport, ce ajutor așteptați de la guvernanți?

Larisa Tomșa: „Pe moment pot să pun doar atât – să coboare de pe cer, să meargă pe pământ și să dea „bună ziua!” și la o bătrânică, pentru că votul ei tot a contat foarte mult ca el să ajungă acolo, sus, a fost adunată și părticica bătrânicăi celeia, dar ei, practic, nu vor.”

Europa Liberă: S-au distanțat atât de mult cei de sus de cei de jos?

Larisa Tomșa: „Foarte mult, foarte mult s-au distanțat. Eu vă spun sincer: am șapte ani de activitate în calitate de primar, dar n-am văzut un deputat în localitate. Asta e realitatea! Un deputat în localitate să vină și să întrebe: „Ce doriți, ce probleme aveți, cu ce putem să vă ajutăm?”, n-am văzut.”

Europa Liberă: Ei vin doar atunci când au nevoie de voturi?

Larisa Tomșa: „Nici atunci nu vin. Ei trimit responsabili…”

Europa Liberă: Exponenții lor?

Larisa Tomșa: „Exponenții lor, da, da. Ei nici atunci nu vin.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?

Larisa Tomșa: „De la ce?”

Europa Liberă: De la mandat, de la stat, de la lume, de la viață?...

Larisa Tomșa: „Să fie mai puțină minciună. Să fie mai protejat cetățeanul și să nu dăm prioritate instituțiilor, justiției, Procuraturii, dar să dăm prioritate, totuși, cetățeanului, factorului uman, ceea ce este foarte scump la noi în țară, pentru că din cauza aceasta și i-am pierdut.”

Europa Liberă: Mai pleacă lumea?

Larisa Tomșa: „Enorm, enorm pleacă.”

Europa Liberă: În căutarea unui trai mai bun merg peste hotare?

Larisa Tomșa: „Desigur!”

Europa Liberă: Și abandonează satul și statul?

Larisa Tomșa: „Și statul, și satul și, uitați-vă, se regăsesc acolo și au succes. De ce acolo au succes, dar aici nu au succes? De ce acolo sunt văzuți și respectați, și onorați, dar aici nu sunt? Pentru că este hoție și minciună! Să ne izbăvim de acestea și o să avem de toate!”

Europa Liberă: Mulțumesc! Cum vă prezint?

Larisa Tomșa: Larisa Tomșa, Cneazeavca, Leova.”

Europa Liberă: Mulțumesc pentru discuție.

XS
SM
MD
LG