Linkuri accesibilitate

Ivan Koedjikov: „Nu trebuie să aşteptăm ca încă un miliard de dolari să fie extras din sistemul bancar moldovenesc, trebuie să acţionăm acum”


Ivan Koedjikov
Ivan Koedjikov

UE și CoE vor investi peste 2 milioane de euro în proiecte menite să crească independența instituțiilor de drept.

Uniunea Europeană și Consiliul Europei vor derula în următorii trei ani, prin intermediul proiectului „Combaterea corupţiei prin aplicarea legii şi prevenire”, pe scurt CLEP, vor investi peste două milioane de euro în proiecte menite să crească independenţa instituţiilor de drept din Republica Moldova. Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Generală, Ministerul Finanţelor sau Serviciul Fiscal de Stat, dar şi agenţiile nou formate, printre care cea pentru recuperarea bunurilor infracţionale, sunt instituţiile pe care experţii europeni le vor avea în vizor. Diana Răileanu a stat de vorbă cu Şeful Direcţiei Acțiune contra crimei, din cadrul Consiliului Europei, Ivan Koedjikov:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:54 0:00
Link direct

Ivan Koedjikov: „Vorbim despre un proiect serios, unul care va dura trei ani şi care are un buget de peste 2 milioane de euro. Vom stabili parteneriate cu mai multe instituţii de aici. Ne aşteptăm să fie aplicată cu succes legislaţia din domeniul anticorupţiei, care a fost adoptată în Republica Moldova, şi ne aşteptăm ca agenţiile nou create, dar care nu au început încă să funcţioneze, să devină eficiente şi să coopereze între ele. Într-un final, ne aşteptăm ca nivelul corupţiei în Republica Moldova să scadă. De asemenea, ne propunem prin diverse campanii de informare să-i facem pe cetăţeni să devină mai puţin toleranţi la acte de corupţie. Acest lucru e foarte important.”

Ne aşteptăm să fie aplicată cu succes legislaţia din domeniul anticorupţiei

Europa Liberă: Mai mulţi experţi susţin că Republica Moldova, de fapt, are legi bune, inclusiv cele ce se referă la domeniul prevenirii corupţiei şi spălării banilor. Problema ar fi în politicienii şi funcţionarii publici care nu aplică legea corect. Vă aşteptaţi ca şi această atitudine să se schimbe? Cum vă veţi asigura că efortul depus de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană în aceşti trei ani nu va fi în zadar?

Ivan Koedjikov: „Nu aş fi de acord cu afirmaţia că doar politicienii şi funcţionarii publici sunt responsabili de situaţia privind corupţia. De fapt, corupţia este în strânsă legătură cu firea omului. Nu ştiu dacă se poate afirma că oamenii de rând nu sunt corupţi şi că fenomenul va dispărea în momentul în care vor veni alţi politicieni la putere. Cum am spus, este foarte important ca atitudinea faţă de corupţie să se schimbe, ca oamenii să nu mai spună: „Da, eu sunt împotriva acestui fenomen”, însă când vine momentul să-şi rezolve o problemă, va oferi nestingherit mită. Pe de altă parte, atunci când veţi avea instituţii eficiente care să lupte cu fenomenul corupţiei, vor fi create şi premise pentru ca politicienii şi funcţionarii să nu pretindă la banul public. Un funcţionar care ştie că riscă să fie prins, dacă îmi permiteţi să mă exprim în acest mod, natural, acesta va încerca să nu se implice în acte de corupţie. Acelaşi lucru este valabil şi pentru politicieni.”

Atunci când veţi avea instituţii eficiente care să lupte cu fenomenul corupţiei, vor fi create şi premise pentru ca politicienii şi funcţionarii să nu pretindă la banul public

Europa Liberă: Cu permisiunea Dvs., vă voi contrazice printr-un exemplu. Au fost situaţii când miniştri, pentru acuzaţii de corupţie şi luare de mită de sute de mii de euro, au fost „pedepsiţi” cu ani de închisoare cu suspendare. Pe de altă parte, medici sau profesori ajung după gratii pentru mită de câteva sute de euro. Ca să mă înţelegeţi corect, nu iau apărarea niciunuia dintre ei, însă mi se pare că asistăm la o situaţie incorectă. Cum să convingem oamenii că legea funcționează?

Ivan Koedjikov: „Legea poate fi bună, însă aplicarea acesteia nicidecum nu trebuie să fie selectivă. Cu adevărat, dacă legea este aplicată selectiv, acest lucru subminează încrederea cetăţenilor în justiţie, ceea ce este foarte, foarte rău pentru statul de drept. În cadrul Consiliului Europei pe primul loc este statul de drept şi doar apoi drepturile omului. Asta pentru că fără aplicarea corectă a legii nu se poate vorbi despre respectarea drepturilor omului. Deci, este foarte important ca legea să fie aplicată egal, să nu existe impunitate pentru cei care o încalcă, indiferent dacă persoanele în cauză sunt politicieni, funcţionari sau au legătură cu politicul. Desigur, despre asta mai uşor vorbeşti decât faci, însă au fost multe state care au demonstrat că acest lucru este posibil, inclusiv ţara vecină, România. De ce nu ar fi posibil şi aici?”

Europa Liberă: Relativ recent, Republica Moldova s-a confruntat cu aşa numitul furt al secolului, atunci când peste un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar moldovenesc. Să presupunem că ţara ar fi avut o legislaţie mai bună în domeniul anticorupţiei înainte de dispariţia banilor, credeţi că ar fi fost posibil ca frauda să fie prevenită?

Au fost multe state care au demonstrat că acest lucru este posibil, inclusiv ţara vecină, România. De ce nu ar fi posibil şi aici?

Ivan Koedjikov: „Este dificil să revenim în trecut pentru opinii ipotetice, însă sunt sigur că dacă Moldova ar fi avut legi mai bune în domeniul anticorupţiei şi administraţia publică ar fi fost diferită, acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla. Nu ştiu prea multe detalii din acest caz, însă simplul fapt că mai multe bănci au fost golite de un miliard de dolari, în condiţiile în care PIB-ul ţării este de aproape 7 miliarde, furtul e de neimaginat. Deci, situaţii similare s-au întâmplat în mai multe ţări unde persoane rău intenţionate au luat credite de la bănci în condiţii dubioase, ştiind că nu le vor întoarce. Au împărţit aceşti bani…”

Europa Liberă: …relataţi situaţia care s-a întâmplat în Republica Moldova…

Ivan Koedjikov: „…,băncile au falimentat, iar banii din bănci au dispărut. Desigur, vinovaţii trebuie găsiţi şi traşi la răspundere, însă vă asigur că sistemul în aceste cazuri a funcţionat greşit. Nu cred că în băncile vizate nu exista vreo persoană care nu ştia despre acest lucru, nu a văzut tranzacțiile suspicioase sau nu şi-a pus întrebări în privinţa creditelor neperformante oferite. Deci, dacă sistemul bancar ar fi fost mai solid, dacă persoanele responsabile ar fi reacţionat la timp, vă asigur că situaţia ar fi fost alta.”

Europa Liberă: Proiectul pe care îl dezvoltaţi în Republica Moldova îşi propune să susţină societatea civilă şi presa de investigaţie. Pe de altă parte, până acum au fost realizate foarte multe anchete de calitate, însă au lipsit reacţii pe măsură din partea autorităţilor. Cum se poate schimba această situaţia?

O investigaţie de calitate îşi merită preţul în aur

Ivan Koedjikov: „Desigur, se poate schimba şi sunt sigur de acest lucru. Dacă vă uitaţi cum au evoluat de-a lungul anilor legile anticorupţie la nivel internaţional, acestea de fiecare dată au fost legate de dosare mari de corupţie – Panama Papers este doar un exemplu, iar în trecut erau timpuri când mituirea la nivel internaţional era o practică acceptabilă. Îndemnul proiectului nostru este: „Nu trebuie să aşteptăm ca încă un miliard de dolari să fie extras din sistemul bancar moldovenesc, trebuie să acţionăm acum”. În acest sens jurnalismul de investigaţie este foarte important. Cu cât mai bune sunt anchetele, cu atât şansele că scandalul legat de corupţie nu va trece neobservat sunt mai multe. De asemenea, acest lucru va depinde şi de felul în care vor acţiona instituţiile nou create, a căror menire este să lupte împotriva corupţiei, cum vor coopera. Toate la un loc vor face aproape imposibil ca un caz de corupţie să scape din atenţia procurorilor şi va face imposibil pentru politicieni să nu reacţioneze. Aşa funcţionează lucrurile în alte state. O investigaţie de calitate îşi merită preţul în aur.”

XS
SM
MD
LG