Linkuri accesibilitate

Iurie Ciocan: „Parlamentul va ține cont de recomandările tehnice ale Comisiei de la Veneția”


Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Cum au decurs în cadrul Comisiei de la Veneția discuțiile asupra propunerii de modificare a sistemului electoral moldovenesc?

Comisia de la Veneția a criticat proiectul puterii de la Chișinău de schimbare a sistemului de vot din Moldova, spunând că nu se bucură de „consens larg” și că sistemul propus provoacă „îngrijorări semnificative” privind riscul „influențării deputaților de către interesele de afaceri”. Iurie Ciocan, membru al CEC care a făcut parte din delegația moldoveană spune că autorităţile au promis că vor ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:14 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Ciocan, vă aflați la Veneția. Intenția autorităților de le Chişinău de schimbare a sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, din vot pe liste de partid în sistem electoral mixt, este potrivit sau inoportun, așa cum concluzionase anterior experții pentru drepturile omului din cadrul acestei Comisii de la Veneția?

Iurie Ciocan: „În documentul care s-a votat nu se vorbește nimic despre „oportun” sau „inoportun”. Se vine cu un șir de observații de ordin tehnic. Din luarea de cuvânt a reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova eu am înțeles că există o decizie clară de a ține cont și de a ajusta proiectul în conformitate cu recomandările aduse de Comisia de la Veneția. Inclusiv, ceea ce m-a bucurat pe mine, prin scoaterea unor competențe care au fost atribuite CEC-ului în cadrul acestui proiect vizavi de formarea circumscripțiilor, divizarea acestora și așa mai departe. S-a menționat că acest lucru trebuie făcut ori la nivel parlamentar, ori la nivel guvernamental, și nu la CEC.”

Europa Liberă: Deci, CEC nu va mai forma circumscripțiile electorale?

Iurie Ciocan: „Cel puțin aceste recomandări au fost formulate și, după cum am auzit, politicienii noștri au declarat că vor ține cont de aceste recomandări.”

Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală ar putea fi supusă influenței politice atunci când va implementa reforma propusă – aceasta era o părere, citată, parcă, de agenția Reuters.

Iurie Ciocan: „Păreri pot să existe diferite, dar eu cred că totuși nu depinde de o reformă ori alta, depinde de oamenii care lucrează în Comisia Electorală Centrală și de gradul de integritate a acestora – aici trebuie să căutăm influențarea politică. Pentru că un om integru, și eu mă atribui pe mine la asemenea oameni, nu poare fi influențat politic.”

Europa Liberă: Dle Ciocan, credeți că până în toamnă se reușește votarea și în lectura a doua a acestei modificări a legislației electorale?

Iurie Ciocan: „Cu tot respectul, dar nu cunosc atât de bine procedurile parlamentare. Este cert că o asemenea modificare, și acest lucru s-a spus astăzi în cadrul ședinței, trebuie făcută cu cel puțin un an până la alegeri, pentru ca toți actorii implicați să cunoască regulile de joc cu cel puțin un an înainte. Și s-a vorbit despre faptul că Parlamentul va ține cont de recomandările tehnice, respectiv, cred că se vor încadra într-un an până la alegeri. ”

Europa Liberă: S-a discutat cumva și despre găsirea consensului larg în societate? Era și o cerință din partea Comisiei de la Veneția. Cum e văzut acest consens larg în societatea moldovenească?

Iurie Ciocan: „S-a menționat și acest lucru, s-a menționat că se recomandă găsirea unui consens, în sensul modificării legislației. Despre acest lucru s-a vorbit, da.”

Europa Liberă: Despre votul din diasporă cât de mult s-a discutat în cadrul acestei ședințe și cât de principial este ca diasporă să-și exercite acest drept?

Iurie Ciocan: „Nu s-a menționat nimic despre principialitatea sau neprincipialitatea participării la vot a diasporei. Dar în schimb s-a atras atenția – pentru că în proiect se menționează că peste hotarele Republicii Moldova vor fi create circumscripții uninominale - și în proiect se atrage atenția că trebuie descrise procedurile mai clar în lege. Pentru că experții au găsit că astăzi descrierea este una insuficientă. Și, cum am zis, și-au asumat responsabilitatea parlamentarii să revadă și aceste descrieri, în sensul detalierii lor.”

Europa Liberă: Și au mai fost și niște recomandări făcute de Curtea Constituțională după alegerile prezidențiale din toamna anului trecut. Iar despre votul cetățenilor din stânga Nistrului?

Iurie Ciocan: „S-a menționat acest lucru împreună cu discuțiile despre votul în afara țării, spunându-se că trebuie create instrumente și mecanisme clare și bine cunoscute, referitoare la cum se vor organiza alegeri pentru această categorie de cetățeni. Pornind de la faptul că pentru cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul controlat și în interiorul țării, experții Comisiei de la Veneția au recomandat în proiect să fie mai detaliat descris cum vor fi organizate aceste circumscripții, în ce condiții. Și au recomandat să fie ridicată decizia de la Comisia Electorală Centrală către Guvern ori către Parlament – către alți factori de decizie, să nu pună să facă Comisia acest lucru. Și, după cum am spus, s-a agreat acest lucru.”

Europa Liberă: Circumscripțiile trebuie să fie create până la votarea legii sau în timpul acestui exercițiu?

Iurie Ciocan: „Desigur că nu, pentru că circumscripțiile urmează să fie formate în baza legii. În primul rând, decizia este că legea trebuie aprobată anterior, unu la mână. Și este un standard internațional, astăzi la el s-a făcut referire – circumscripțiile trebuie bătute în cuie, fixate, iarăși, cu un an până la alegeri. Se creează un factor de stabilitate. Pentru că și candidații eventuali care vor merge în circumscripții uninominale trebuie să cunoască care sunt hotarele circumscripțiilor, să aibă timp să-și pregătească și campania, și pozițiile în circumscripții și tot așa. Ele prefigurează o claritate, o previzibilitate pentru viitorii candidați.”

Europa Liberă: Când va fi făcut public avizul Comisei de la Veneția?

Iurie Ciocan: „Din practica anterioară putem spune că în următoarele câteva zile – două-trei-patru zile documentul va fi făcut public. Pentru că sunt și acțiuni de redactare finală a acestuia.”

Europa Liberă: Și, iarăși, erau păreri împărțite – autoritățile trebuie să respecte de la A la Z toate recomandările? Pentru că unii europarlamentari de la Bruxelles spuneau că dacă nu se respectă întru totul ceea ce este scris în aviz s-ar putea ca asistența macrofinanciară să întârzie sau să fie sistată?

Iurie Ciocan: „Politicienii, fie că este vorba de un consilier local, fie de un europarlamentar au viziunile lor politice. Mie îmi vine greu să comentez ce a zis un politician. Probabil că a exprimat un punct de-al lui de vedere personal. Eu nu am văzut nicăieri o luare de atitudine oficială, prin aprobarea unui document, a unei rezoluții.”

Europa Liberă: Dvs. aveți o funcție nouă acum și veți fi responsabil de gestionarea asistenței financiare din exterior. Cât de mult contează totuși ca acești bani să ajungă în Republica Moldova?

Iurie Ciocan: „Chiar zilele trecute s-a aprobat alocarea acestor bani și puterea executivă în cadrul Uniunii Europene vede clar că Republica Moldova nu poate fi lăsată în afara ariei de suport a Bruxellesului. Iar politicienii – eu v-am spus, eu nu sunt gata să comentez, pentru că nu întotdeauna logica lor este una foarte clară pentru mine. Nu-mi asum riscul să vin cu asemenea comentarii.”

Europa Liberă: Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale, spunea că vor fi adoptate două opinii foarte importante pentru viitorul democrației din Republica Moldova. Care sunt cele două?

Iurie Ciocan: „Astăzi pe ordinea de zi în cadrul ședinței Comisei de la Veneția au fost, într-adevăr, două chestiuni legate de Republica Moldova – una, ce ține de modificarea Codului Electoral și a doua ce ține de modificarea Constituției la solicitarea președintelui Dodon privind delegarea unor atribuții suplimentare președintelui Republicii Moldova, inclusiv abilitarea președintelui cu dreptul de a dizolva Parlamentul.”

Europa Liberă: Și la ce se referă a doua decizie?

Iurie Ciocan: „A fost o decizie clară că o asemenea prerogativă nu poate fi luată în calcul.”

Europa Liberă: Reveniți optimiști acasă?

Iurie Ciocan: „Eu sunt persoană tehnică, nu e vorba că sunt sau nu optimist. Dar eu sunt satisfăcut de faptul că s-a ajuns la ceea ce vorbea echipa noastră de la Comisia Electorală Centrală de mult timp – că nu este potrivit să fie delegate Comisiei Electorale Centrale acțiuni ce nu sunt specifice organizării alegerilor. Deci, partea politică trebuie să-și facă munca sa și partea tehnică, din echipa căreia vin și eu, trebuie să-și facă munca tehnică.”

Europa Liberă: Acolo e și dl Candu, speakerul Parlamentului. Dumnealui este de acord cu recomandările făcute de Comisia de la Veneția?

Iurie Ciocan: „În luarea de cuvânt, dl președinte al Parlamentului, dl Candu, a menționatăc Republica Moldova va ține cont de recomandările Comisei de la Veneția.”

Europa Liberă: Și se va vota acest sistem electoral mixt?

Iurie Ciocan: „Așa înțeleg că da. Dar nu s-a menționat când. Că m-ați întrebat anterior: „Când?”. Deci, nu s-a vorbit astăzi că va fi votat, dar spre asta merge, din câte văd eu.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că ar putea să fie valabil pentru următoarea legislatură?

Iurie Ciocan: „Evident. Legea intră în vigoare din momentul în care a fost aprobată. Și deoarece în acest proiect de opinie care a fost astăzi aprobat s-a vorbit recomandarea clară să fie modificările toate încheiate cu un an înainte de alegeri, ceea ce înseamnă că efectiv vor fi aplicate în viitoarele alegeri.”

Europa Liberă: Viitoarele, din 2018?

Iurie Ciocan: „Evident. Viitoarele alegeri parlamentare ordinare.”

XS
SM
MD
LG