Linkuri accesibilitate

Igor Stoica: Principiul Amnesty este independența. Este inadmisibil să i se ceară coordonarea poziției, inclusiv pe dosare concrete


Interviul dimineții cu un coordonator de programe la Amnesty International Moldova.

Asociația Amnesty International Moldova s-a declarat revoltată de ceea ce a numit tentativă a Procuraturii Generale de a o intimida și de a-i descalifica profesional expertizele, privind respectarea drepturilor omului. Într-un comunicat, Amnesty International a apreciat drept „inacceptabil modul în care Procuratura Generală a organizat un eveniment, prin care a mascat o execuție publică, anunțând în agendă o eventuală propunere de fortificare a colaborării dintre Procuratura Generală și Mișcarea Amnesty International”. O convorbire pe această temă cu Igor Stoica, coordonator de programe la Amnesty International Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:46 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, marți Amnesty International Moldova a luat atitudine față de cea ce a considerat că a fost o tentativă de intimidare din partea PG și de influențare a rapoartelor privind drepturile omului. În comunicatul de presă pe care l-ați difuzat cu acest prilej reiese că Procuratura Generală a organizat un eveniment, pe agenda căruia era o propunere de fortificare a colaborării dintre autoritățile și ONG-ul pe care-l reprezentați. De fapt, însă, evenimentul ar fi avut menirea de a „masca o execuție publică”. Ce s-a întâmplat, de fapt, la această întâlnire?

Igor Stoica
Igor Stoica

Igor Stoica: „Întâi de toate este de spus că vineri, serviciul de presă al procuraturii Generale ne-a informat pe noi că se planifică pentru luni o ședință comună la care va fi discutat doar un singur punct și anume acordul de colaborare dintre instituțiile noastre. Nimic altceva. Noi bineînțeles ne-am pregătit, tot managementul Amnesty, ne gândeam despre planurile de discuții, planurile de instruiri, formarea formatorilor, intensificarea acestui acord de colaborare. Nici în gând nu a venit ideea că vor fi discutate careva dosare particulare precum este dosarul Petrenco, că ni se va face reproș pe puncte despre așa numitele erori pe care organizația Amnesty le-ar fi comis în rapoartele sale, inclusiv rapoartele anuale. Nu ne-am gândit că această discuție în fața presei va avea așa o întorsătură, în care nu se va discuta acordul de colaborare propriu-zis, doar el era în agendă. Ci se va discuta pe puncte să zicem dosarul Petrenco. Mai mult ca atât, la un moment dat, tot managementul Procuraturii, domnul Popa care este adjunctul Procurorului General a scos o foaie și a început să citeze chiar pe puncte, părerea lor unde Amnesty a greșit în interpretarea și analiza dosarului Petrenco. Asta a fost marea noastră mirare și nedumerire. Mai mult ca atât, alt procuror a menționat și ne-a citit din raportul nostru anual o frază și a spus că această frază este eronată și în principiu greșită. Noi am fost puși în situația să încercăm să ne explicăm poziția și principiul Amnesty nr.1 care este independența, independența de orice organ de stat în lume, inclusiv și în Republica Moldova. Noi nu am coordonat și nu vom coordona cu nimeni, nici într-o țară, nici un raport, nici un comunicat de presă. Asta este principiul nr.1 a activității Amnesty și bineînțeles în comunicat am subliniat această ideea că este inadmisibil să ceri de la mișcarea Amnesty o oarecare coordonare a poziției a comunicatelor în prealabil pentru a fi expuse ulterior publicului, inclusiv pe dosare concrete.”

Europa Liberă: Din ce credeți că provine această atitudine? Din intenția cu bună știință de a intimida sau din necunoașterea, pur și simplu, a principiilor pe care-și fundamentează activitatea o organizație ca Amnesty International?

Igor Stoica: „Ar trebui această întrebare de dat dumnealor. Însă eu pot să spun că probabil, aceasta vine din dorința de a prezenta RM care are progrese, progrese în justiție etc. eu doar un lucru vreau să spun, elementar și foarte principial – raportul anual Amnesty el se numește „Raport cu privire la situația încălcării drepturilor omului în lume”. Nu se numește „Raport cu privire al situația rezultatelor pozitive și propășire a statelor lumii”. Cu alte cuvinte, dacă într-un stat nu există încălcări ale drepturilor omului, respectiv nu există raport cu privire la încălcarea drepturilor omului. Iar dacă un stat, inclusiv RM există unele încălcări, inclusiv și în dosarul Petrenco, în justiție cu privire la achitarea lui Botnari și Papuc, pe dosarul „7 aprilie”, noi considerăm asta un „failure” – atât a procuraturii, cât și a instanțelor de judecată. Și noi asta subliniem în rapoarte. Noi atenționăm doar cu privire la încălcări. Dacă ele nu sunt, atunci totul e bine și nu există raport.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, domnule Stoica, Procurorul General, Eduard Harunjen, s-a declarat în presă neplăcut surprins de reacția Amnesty International la întâlnirea cu pricina, ba chiar „uimit”, pentru că – spunea domnia sa – întâlnirea s-a terminat pe o notă normală și că nu putea servi ca motiv pentru o „reacție bolnăvicioasă”...

Igor Stoica: „Întâlnirea s-a terminat pe o notă bună, ba mai mult ca atât, ne-am dus la Procuratură doar cu un singur gând, să discutăm despre instruiri, formări, despre planuri ce țin de intensificarea colaborării, am venit cu niște daruri simbolice. Nici în gând nu am avut idee că va trebuie să dăm socoteală cu privire la dosarul Petrenco, cu privire la raportul anual Amnesty, și asta a fost nedumerirea noastră, fiindcă la sfârșitul emisiunii noi încă aveam acea senzație, noi cei trei participanți de la Amnesty, aveam acea senzație că partenerii, fiindcă în numim parteneri pe procurori, partenerii noștri au vrut să ne spună probabil ceva despre colaborare, acordul de colaborare. Cu această senzație noi am și plecat la oficiu, ca mai apoi să vedem reportaj la Publika TV, la Prime în limba rusă și în română, că s-au comis erori și Procuratura a cerut socoteală cu privire la erorile mai nu grave, ceea ce e inadmisibil și revoltător…”

Europa Liberă: În acest context, când și ce cuvânt are de spus procuratura, atunci când are în față rapoarte ce nu-i plac și concluzii care – cum consideră – le discreditează rezultatele activității? „...De vreme ce activitatea noastră este apreciată, ar fi corect să fie aflat și punctul nostru de vedere. Pentru a vorbi de colaborare, trebuie stabilite reguli pentru această colaborare”, a mai spus Procurorul General... Cât de justificată vi se pare un asemenea mod de a pune problema?

Igor Stoica: „Este de notat un lucru: cercetătorii noștri când fac rapoarte ei consultă mai multe surse. Ei consultă inclusiv părerea sau opinia, statistica organelor de stat, inclusiv statistica publicată pe site-ul Procuratura.md. ei consultă părerea avocaților, experților în domeniu. Dar aceasta este e o consultație independentă. Nici într-un caz asta nu e coordonare și aici trebuie de făcut o distincție, Amnesty nu coordonează cu nimeni, cu nicio persoană fizică, juridică, mai ales cu statul, nu coordonează nici un comunicat. Probabil, anume acest aspect nu a fost înțeles corect de către top-managementul Procuraturii Generale.”

Europa Liberă: E greu să nu vezi această situație într-un context mai larg. În comunicatul pe care-l cităm azi se spune între altele că AI vede cele întâmplate în șirul de acțiuni ale autorităților moldovene împotriva ONG-urilor... Trebuie să se înțeleagă astfel că sectorul asociativ se confruntă cu acțiuni coordonate parcă de un singur comandament împotriva sectorului asociativ?

Igor Stoica: „Întocmai, și cu regret în agenda ONG-urilor este o problemă enormă, care se numește proiectul, trei articole propuse într-un proiect draft de lege, cu privire la noua lege a ONG-urilor necomerciale, propus de Ministrul Justiției și acest draft conține o plagiere din legislația lui Viktor Orban din Ungaria, cu privire la măsuri draconice de raportare și de sancționare a ONG-urilor care-și permit să ia granturi din exterior și să aibă careva influențe politice, adică careva tangențe cu privire la electorală, să zicem să se exprime în campania electorală etc. aceste ONG-uri urmează a fi sancționate, inclusiv prin instanța de judecată, până la lichidarea acestora de către Ministerul Justiției în cazul în acre ele nu se vor conforma acestui nou draft de lege. Noi sperăm, toi ONG-iștii din Moldova, sperăm că acest proiect nu va fi votat, că asta este doar o mare eroare a statului care-și propune un asemenea proiect. Tare am spera ca acest lucru să nu fie coordonat, anume să nu fie coordonat, însă avem această senzație clară că este coordonat totuși.”

Europa Liberă: Mai e loc de colaborare cu Procuratura generală în această situație?

Igor Stoica: „Eu personal și organizația noastră suntem ferm convinși că bineînțeles este loc de colaborare, însă nu este loc de coordonare, ci de colaborare. Schimb de informații transparente, de o notă constrictivă, de formare a formatorilor, schimb de experiență. Dacă dumnealor au ceva să ne spună nou și noi bineînțeles să le spunem dumnealor, există acest moment. Însă ce ține de coordonare, Amnesty nu coordonează nici într-un stat din lume cu nimeni. Dacă vă uitați pe site-urile noastre, vedeți că unii reprezentanți Amnesty sunt chiar arestați, inclusiv în Turcia, pentru faptul că nu și-au permis luxul să coordoneze acțiunile sale cu conducerea acestei țări.”

XS
SM
MD
LG