Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Vedem că suntem deja în plină campanie electorală” Partea I (VIDEO)


Igor Dodon: „Nu am avut discuţii cu Vladimir Plahotniuc. Vorbesc uneori la telefon cu domnii Candu şi Filip”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:53:10 0:00

Preşedintele Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu amplu Europei Libere, în care a vorbit între altele despre votul mixt, „statul capturat”, şi protestele Partidului Socialiştilor.

Europa Liberă: În studioul Europei Libere de la Chișinău, domnul Igor Dodon, președintele Republicii Moldova. Ne întâlnim după patru luni, căci am mai avut o discuție în primăvară, dar acum e un alt prilej – se împlinesc nouă luni de când ați depus jurământul, ați fost învestit în cea mai înaltă funcție în stat. Domnule Dodon, să reîmprospătăm memoria – ați spus în acea zi că: „Lăsăm ambițiile personale, geopolitice, haideți să coborâm de pe baricade, să mergem înainte, pentru a asigura un viitor țării”. Şi ați promis că veți face tot posibilul ca societatea, ca cetățenii să fie mai uniți, doar că, după nouă luni, constatarea multor cetățeni ai Republicii Moldova e că țara rămâne dezbinată, că societatea e scindată, iar această dezbinare vine de la politicieni și unii așa și gândesc că, pe de o parte, Dvs. rămâneți fidel segmentului care v-a votat, iar pe de altă parte, ceilalți creează o a doua parte, și tot pe baricade rămân cetățenii. De ce?

Igor Dodon: „Cea mai mare problemă a noastră, a Republicii Moldova, a moldovenilor, a cetățenilor în acești 26 de ani și această dezbinare este că încercăm să găsim viitorul țării noastre și beneficiul țării noastre, și binele în afara țării, mai puțin ne gândim la ceea ce este pe interior.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:42:34 0:00
Link direct


Europa Liberă: De ce nu se schimbă această paradigmă?

Igor Dodon: „Vina este a tuturor. Și a noastră tot. Și eu recunosc acest lucru. În primul rând, este a politicienilor care încearcă să joace cartea geopolitică. Eu am venit cu un mesaj pe data de 27 august, la 26 de ani de independență, cu un mesaj pentru toți politicienii și pentru societatea moldovenească. Vine timpul, nu vreau să spun că a venit, pentru că vedem că suntem deja în plină campanie electorală. Vine timpul pentru care noi toți trebuie să ne gândim – și politicienii de stânga, și de dreapta, și președintele țării, care trebuie să fie mai sus decât partidele politice.”

Europa Liberă: Ați reușit să fiți mai sus decât partidele politice?

Igor Dodon: „Vine timpul să lăsăm geopolitica într-o parte. Da, suntem diferiți – sunt cei care cred în Uniunea Euroasiatică, sunt cei care cred în integrarea europeană; dacă noi tot timpul o să avem atitudini unul față de altul în funcție de care sunt viziunile politice ale unui partid sau ale altui, noi niciodată n-o să facem regulă în țară. Opinia mea și mesajul meu este următorul: Partidele politice, care-și fac campaniile lor electorale, să și le facă în continuare, dar se finalizează alegerile, trebuie de tras linia și de văzut ce ne unește pe noi toți – cei de stânga, cei de dreapta, cei care vor în Uniunea Europeană, cei care vor în Uniunea Euroasiatică, ce ne unește pe toți? Pe toți ne unește faptul că vrem binele acestei țări și, vă spun foarte sincer, în continuare acest mesaj din numele președintelui Republicii Moldova va fi amplificat.

Uitați-vă ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în Germania, de exemplu. Până la aceste alegeri, stânga și dreapta găseau limbaj comun în interesele țării. Și acest lucru este important ca lumea și, în primul rând, politicienii să înțeleagă și să meargă la un compromis în interesele Republicii Moldova. Nu trebuie create majorități parlamentare pro-Europa sau pro-Rusia, sau pro-Uniunea Europeană, sau pro-Uniunea Eurasiatică, trebuie de creat majorități parlamentare, de dorit, constituționale pentru Moldova.”

Europa Liberă: De nouă luni de zile, în societatea moldavă se discută mai degrabă despre prietenia sau dușmănia dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. Și cu asta trăiesc cetățenii Republicii Moldova. Dvs. cunoașteți mai bine ca mine situația; merg și eu în fiecare săptămână în teritoriu și cetățenii sunt atât de politizați și atât de mult se focusează doar pe ideile acestea: Cine e stăpân în Republica Moldova – Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc? Credeți că e o situație normală?

Igor Dodon: „Cetățenii Republicii Moldova, după ce au ales președintele prin vot direct, au și anumite așteptări: că președintele țării, așa cum a primit mandatul poporului, va reuși să rezolve anumite lucruri pe care să le simtă fiecare cetățean. Președintele țării în această perioadă a venit cu unele inițiative, cu succese pe plan extern – este vorba de creșterea de exporturi și vedem că în Federația Rusă au crescut esențial; este vorba de rezolvarea problemelor migranților, dar pe intern…”

Europa Liberă: Uniunea Europeană arată că cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe piața comunitară la export…

În aceste zile au avut loc proteste ale Partidului Socialiștilor, care au ieșit cu inițiativa să trecem la stat prezidențial, pentru că oamenii și în marea majoritate, vreau să vă spun, că au fost și sondaje – 70 la sută, 75 sunt pentru stat prezidențial ...

Igor Dodon: „Bine, dacă doriți să vorbim despre exporturi – producția vitivinicolă a crescut de două ori, strugurii de trei sau patru ori, strugurii de masă – de 19 ori, adică au fost creșteri – fructele ș.a.m.d., legumele de opt ori. Și oamenii le simt. Întrebați-i pe oameni când mergeți în sate și vă vor spune cred că deschis că anul acesta au unde vinde producția la un preț destul de bun. Mai bine ca anul trecut.”

Europa Liberă: Deși mai deplâng situația că nu au piață de desfacere…

Igor Dodon: „Mai sunt probleme, evident că nu se rezolvă toate odată, dar, comparativ cu anul precedent, situația este mai bună.”

Europa Liberă: Dar revenim la această preocupare a cetățeanului – cine e stăpânul Moldovei Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc?

Igor Dodon: „Situația este mai bună. Și acum când președintele țării, așa cum a promis cetățenilor, vine cu unele inițiative în ceea ce ține de politica internă – „legea miliardului”, de exemplu, alte inițiative, care așa cum cetățenii au dat votul de încredere pentru anumite speranțe, așteptări, ce face Vlad Plahotniuc împreună cu majoritatea parlamentară și cu Guvernul? Blochează aceste inițiative. De aceea și apare această discuție: Cine – președintele țării sau Executivul, sau Parlamentul? Anume din aceste considerente a și apărut necesitatea… În aceste zile au avut loc proteste ale Partidului Socialiștilor, care au ieșit cu inițiativa să trecem la stat prezidențial, pentru că oamenii și în marea majoritate, vreau să vă spun, că au fost și sondaje – 70 la sută, 75 sunt pentru stat prezidențial. Ce va fi mai departe cu această inițiativă? Dacă vreți, discutăm.”

Europa Liberă: Discutăm, dar nu ne-am lămurit, totuși: Ce se întâmplă în relația Igor Dodon - Vladimir Plahotniuc?

Igor Dodon: „Această luptă… Se blochează toate inițiativele președintelui. În afară de faptul că au exclus din competențele care erau legale, constituționale și pe care le-a avut domnul Timofti până la intrarea în funcție a domnului Dodon, ei au exclus competențele – SIS-ul, Serviciul de Protecție și Pază ș.a.m.d. –, ei merg pe aceeași abordare.”

Europa Liberă: Dar dvs. în doi ați căzut de acord asupra unui scenariu că unul încearcă să ducă Moldova către Est și altul către Vest, și fiecare își face interesele?

Igor Dodon: „Eu nu am avut discuții cu dl Plahotniuc, eu discut cu instituțiile. Da, noi avem, uneori, unele consultări la telefon. Cel mai des cu dl Filip, prim-ministrul, și cu dl Candu, spicherul Parlamentului. Și atât. În ceea ce ține de discuții cu liderii de partid, este liderul partidului, dna Greceanîi, dacă ar dori, las’ să discute între partide. Da, eu nu exclud că la o anumită etapă eu voi veni cu un apel către toate partidele – parlamentare, extraparlamentare – și, probabil, acest moment se apropie. În timpul cel mai apropiat, ținând cont de dinamica evenimentelor, să ne așezăm și să discutăm ce facem mai departe.”

Europa Liberă: Când s-a votat pentru sistemul electoral mixt, ați avut o discuție, ca să conveniți câte voturi vor fi și dacă această reformă trebuie făcută la momentul dat?

Nu încercați să găsiți careva scenarii diabolice în implementarea sistemului mixt. Sistemul mixt a fost lansat de către președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, pe data de 18 decembrie 2011...

Igor Dodon: „Aceasta a fost o inițiativă lansată de președintele Republicii Moldova. Ca și concept ea a fost preluată de fracțiunea socialiștilor, care a înregistrat un proiect de inițiativă legislativă, care a fost votat. Mai mult nimic. În Parlament discuții asupra proiectului cum să fie în lectura a doua, în special…”

Europa Liberă: Dar de ce au coincis interesele socialiștilor și cu cele ale democraților?

Igor Dodon: „Sunt total diferite, comparativ cu acele proiecte care au fost inițiate de Partidul Democrat în acest an. Și știți, ei au mers cu uninominalul. Și sunt diferite pe unele aspecte conceptuale de ceea ce a promovat anterior Partidul Democrat, pentru că în acest proiect care a fost votat și care deja este lege, este doar un tur; ceea ce nu era în proiectul anterior al PD-ului; este vorba de mandate reale pentru cei din Transnistria, ceea ce nu era anterior; este vorba de mandate pentru diasporă, care nu erau anterior. De aceea, conceptual, pe anumite componente, este total diferit.”

Europa Liberă: Dar când vă referiți la mandate pentru cei din stânga Nistrului, cum vedeți acest lucru, pentru că spicherul Andrian Candu a spus foarte categoric că pe moment este greu de spus că cei din stânga Nistrului vor ajunge în Parlamentul de la Chișinău?

Igor Dodon: „Nu am auzit ce a spus dl președinte al Parlamentului. Știu că a spus-o anterior, când promova uninominalul, însă în proiectul final, pe care l-a votat și dl Candu, este indicat expres că cei din stânga Nistrului vor fi reprezentați în următorul Parlament, conform…”

Europa Liberă: În 2018 vor fi deputați și din stânga Nistrului?

Igor Dodon: „În anul 2018 vor fi reprezentați. Din informațiile pe care le cunosc din cadrul comisiei care acum se ocupă cu stabilirea circumscripțiilor, este vorba de circa 230 de mii de cetățeni cu drept de vot. De-ai noștri, moldoveni, care permanent locuiesc în stânga Nistrului, în Transnistria, în regiunea transnistreană. Ei au dreptul de vot. Acești 230 de mii de cetățeni trebuie să-și aleagă reprezentantul. Vor vota pentru unul care are domiciliul în satul cutare sau cutare, ei vor decide, dar noi trebuie să le oferim această posibilitate.”

Europa Liberă: Dar admiteți că ar putea să fie un candidat venit din altă parte, nu neapărat stabilit în stânga Nistrului?

Igor Dodon: „Există procedura foarte clară cum ei se înregistrează, este prevăzută conceptual la nivel de lege, va fi detaliată în regulamentele care vor fi aprobate, inclusiv de Guvernul care a aprobat comisia respectivă și de către CEC.”

Europa Liberă: Și ideea precum că socialiștii și nemijlocit președintele Igor Dodon îi va aduce în Parlament într-un număr mai mare pe democrați are dreptul la viață?

Igor Dodon: „Nu încercați să căutați…”

Europa Liberă: Eu nu încerc, citesc, analizez, constat și eu din ceea ce văd în…

Igor Dodon: „Nu Dumneavoastră, eu mă refer la concetățeni. Nu încercați să găsiți careva scenarii diabolice în implementarea sistemului mixt. Sistemul mixt a fost lansat de către președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, pe data de 18 decembrie 2011. A fost inclus ca abordare în programul politic al Partidului Socialiștilor în 2014 și acum a fost implementat. De aceea, aici nu văd absolut nici o întrebare, nici o problemă.”

Europa Liberă: Deci, nici această idee că aduceți mai mulți deputați de pe listele PD cu acest sistem electoral mixt în Parlament?

Igor Dodon: „Eu cred că pe Partidul Socialiștilor, însă nu vreau să vorbesc din punctul de vedere al Partidului Socialiștilor. Pe Partidului Socialiștilor mai puțin îl interesează din ce partide vor veni; îi interesează ei să obțină un scor bun și vor obține, inclusiv în baza acestui sistem. Pe președintele Republicii Moldova, pe mine mă interesează ca să fie reprezentați toți cetățenii, din toate regiunile, inclusiv din Transnistria, inclusiv din diasporă. Aceasta este preocuparea mea.”

Europa Liberă: Domnul Dodon, și dacă socialiștii vin cu multe mandate în Parlament, și dacă democrații au și ei multe mandate și ajung în legislatura următoare în Parlament, s-ar putea să fie creată și o coaliție majoritară?

Să lăsăm Bucureștiul, Moscova, Washingtonul, Bruxelles-ul și să ne ocupăm de problemele oamenilor – de drumuri, de salarii, de școli, de grădinițe. Și noi acest lucru putem să-l facem. Putem să luăm ceva bun de la ruși. Putem să luăm ceva bani de la europeni ...

Igor Dodon: „Eu cred că noi nu trebuie să vorbim acum de coaliție majoritară între cineva. Toate sondajele arată că Partidul Socialiștilor ar putea să preia majoritatea parlamentară și singur. De aceea, să vorbim acum că va fi așa sau altfel, este prematur. Eu, în calitate de președinte al Republicii Moldova, țin cont de ceea ce am menționat de la începutul interviului nostru de astăzi. Aș pleda pentru o majoritate constituțională, unde să fie și dreapta – așa cum îs ei, proeuropeni –, și stânga, pentru ca să încercăm să facem ceva pentru Republica Moldova, cum am spus, fără mesaje geopolitice. Eu, în calitate de președinte, consider că aceasta ar fi cel mai corect.

Să lăsăm Bucureștiul, Moscova, Washingtonul, Bruxelles-ul și să ne ocupăm de problemele oamenilor – de drumuri, de salarii, de școli, de grădinițe. Și noi acest lucru putem să-l facem. Putem să luăm ceva bun de la ruși – ne trebuie piață de desfacere, care a început acum să se deschidă, grație înțelegerilor pe care le-am avut cu dl Putin, trebuie să facem acest lucru. Putem să luăm ceva bani de la europeni pentru infrastructură, pentru drumuri? Haideți și-om face acest lucru.

Eu sunt pentru o astfel de abordare, pentru că atunci cetățeanul simplu va simți că ceva s-a schimbat la el concret. Și Republica Moldova este o țară atât de mică. Pentru a face regulă, pentru ca oamenii să simtă ceva, acești două milioane și ceva de oameni câți au mai rămas în țară, pentru a schimba lucrurile, nu trebuie foarte mult timp. Trebuie doar o abordare pro-Republica Moldova și trebuie de muncit.”

Europa Liberă: Igor Dodon rămâne, deocamdată, președintele unui stat capturat?

Igor Dodon: „Atât timp cât toate instituțiile de stat, cu excepția Președinției, sunt în mâinile unui partid, care prin metode foarte dubioase a obținut majoritatea parlamentară… Așa-i, eu vorbeam recent cu un ambasador al unui stat, nu spun care, că nu este corect, și el reconfirma ceea ce spuneam și eu anul trecut: Această majoritate parlamentară este legală, din punctul de vedere al Constituției, dar este nelegitimă. Legitimitatea majorității parlamentare și a Guvernului este foarte joasă. De aceea, în aceste condiții, evident că rămâne un stat care are probleme foarte mari în ceea ce ține de funcționarea instituțiilor statului.”

Europa Liberă: Și care e implicarea Dvs. nemijlocită pentru a debloca această situație?

Igor Dodon: „Noi avem două soluții. Una – să venim cu diferite inițiative cu care venim, și să blocăm unele procese care sunt dubioase și contrare intereselor țării, și noi venim cu acest lucru. Noi am blocat mai multe inițiative de-ale lor, dar suntem la nivel de prevederi constituționale limitați în ceea ce ține de blocarea până la infinit. De exemplu, cu acest legi care au fost votate recent, aceste cinci legi. Da, eu am avut argumente și le-am întors Parlamentului, însă Parlamentul le-a revotat. Acum s-au adresat Academia de Științe, academicienii: „Dl Dodon, nu promulgați”. Eu o să am o întrevedere cu ei săptămâna viitoare. Constituția…”

Europa Liberă: Dar Dvs. trebuie să respectați Constituția?

Igor Dodon: „Asta și vă spun. Constituția obligă președintele țării să promulge legile care au fost votate în a doua lectură.”

Europa Liberă: Da, exact.

Igor Dodon: „Și ele vor fi promulgate. Da, președintele țării, dacă nu este de acord cu legea X, Y, oricare dintre ele, se adresează la Curtea Constituțională, pentru a spune că sunt anticonstituționale. Și eu voi respecta Constituția. De aceea, în ceea ce ține de promulgarea legilor, aici poziția este foarte clară, da, dacă sunt unele conceptuale, care eu nu pot fi categoric de acord, care consider că sunt contrare Constituției, dar acestea nu sunt legi economice, sunt unele legi conceptuale, atunci eu pot să-mi asum riscul să nu le promulg nici a doua oară cu riscurile politice respective, pe care trebuie să mi le asum. Însă, dacă vorbim de aceste legi acum, că vom discuta și cu sindicatele, și cu academicienii vor fi cel mai probabil promulgate și mai departe – adresarea de la președintele țării la Curtea Constituțională, să verificăm constituționalitatea.

Va fi primul precedent, cel mai probabil. Și un precedent foarte urât. Primul precedent pentru 26 de ani de independență, când un ministru ar putea să fie numit ministru nu prin decret, dar prin decizia Curții Constituționale...

Situația este diferită în ceea ce ține de ministrul Apărării, pentru că Constituția nu prevede că președintele este obligat a doua oară, este o interpretare a Curții Constituționale. Eu când am depus jurământul, pe data de 23 decembrie 2016, am și jurat pe Constituție, dar nu pe interpretările pe care le face mai departe Curtea Constituțională, în funcție de situație.”

Europa Liberă: Și cum deblocați situația la Ministerul Apărării?

Igor Dodon: „Mingea este pe terenul Guvernului și al Curții Constituționale. Să-și asume decizia. Va fi primul precedent, cel mai probabil. Și un precedent foarte urât. Primul precedent pentru 26 de ani de independență, când un ministru ar putea să fie numit ministru nu prin decret, dar prin decizia Curții Constituționale. Și este o greșeală. Vreau să văd cum vor depăși prevederile constituționale în ceea ce ține de depunerea jurământului. Înțelegeți care este problema în această situație?”

Europa Liberă: Dar dacă vă lipsește și de statutul de comandant suprem?

Igor Dodon: „Înțelegeți care este problema în toate aceste discuții, dispute, bătălii politice? Și eu am venit cu acest mesaj către democrați. Poate să le placă sau nu președintele țării. Am în vedere persoana concretă, poate mie să-mi placă sau nu Filip sau Candu, dar eu trebuie să respect instituțiile de stat. Sunt instituții cu prevederi clare, constituționale, legale – instituția prezidențială, instituția guvernamentală, instituția parlamentară. Atunci când nu-ți place de persoana care este în funcție și încerci să demolezi instituția – acest lucru se întâmplă acum – acest lucru nu duce la bine, pentru că se creează precedente care distorsionează întreg sistemul pe care se ține Republica Moldova. De aceea, în această situație să vedem cum o să procedeze cei din majoritatea parlamentară. Dar revin la prima întrebare: Ce facem noi? Și eu am spus că sunt două soluții. Prima – încercăm să intervenim, venim cu inițiative legislative. Și noi facem acest lucru. Vedeți că-s o mulțime de inițiative care au fost lansate. Sau a doua – lumea să iasă în stradă. Atunci e destabilizare, se ajunge la revoluție ș.a.m.d. Eu sunt categoric împotriva acestui scenariu.”

Europa Liberă: Deci, veți semna sau nu decretul privind numirea dlui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării?

Igor Dodon: „Nu, acest decret nu va fi semnat.”

Europa Liberă: Insistați să propuneți Dvs. o candidatură sau cum vedeți un deznodământ?

Igor Dodon: „Noi am propus o candidatură profesionistă. Guvernul ar fi bine acum sau să accepte această candidatură, sau să revină la discuții și să încercăm să depistăm o candidatură profesionistă, care ar conveni Guvernului. Eu nu vreau să plasez încolo persoanele președintelui. Eu vreau ca în fruntea Ministerului Apărării să fie profesioniști militari. Lăsați să propună o candidatură pe care noi o s-o numim. Nimic mai mult.”

Europa Liberă: Pentru că în presă citesc foarte mult despre o eventuală idee a PD să propună funcția de premier dlui Plahotniuc, în eventualitatea că el este promovat în această funcție de prim-ministru, semnați decretul?

Igor Dodon: „A câta oară mă întrebați acest lucru? Am menționat și mai menționez încă o dată că, în cazul dacă acest prim-ministru care este acum, Filip, pleacă din funcție înainte de termen, nicio altă candidatură nu va fi numită. Și eu voi face tot posibilul să ajungem la alegeri parlamentare anticipate. Și aici nu se schimbă nimic.”

Europa Liberă: Asta ați promis de când ați venit în funcția de președinte și se pare că s-au epuizat toate pârghiile.

Igor Dodon: „În caz dacă pleacă din funcție… Păi, n-a avut președintele nici când a intrat în funcție pârghiile de a-l trimite pe Filip în demisie. Nu au fost astfel de pârghii, pentru că asta ține de Parlament. Însă ați spus că în caz dacă eventual apare situația… În caz dacă va fi o astfel de situație, eu promit că vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Nu mai e cazul să vorbim cred că despre anticipate, pentru că a rămas puțin timp până la alegerile ordinare parlamentare.

Igor Dodon: „Pentru noi rămâne un obiectiv alegerile parlamentare anticipate, rămâne un obiectiv și el poate fi atins.”

Europa Liberă: Cum?

Igor Dodon: „În funcție de care va fi situația în următoarele luni – vom ajunge sau nu la o criză politică cu oamenii în stradă și multe, multe alte lucruri. Dacă da…”

Europa Liberă: Dar se poate ajunge la o criză politică?

Igor Dodon: „Se poate, se poate ajunge; sunt premise, sunt premise.”

Europa Liberă: Și cine o s-o provoace?

Igor Dodon: „O să vedem care o să fie acțiunile din partea majorității parlamentare. Dacă vor bloca în continuare președintele și credeți-mă, o bună parte a societății deja este gata să iasă masiv în stradă. Eu nu vreau să ajungem la destabilizare, dar, dacă vor provoca oamenii, să-și asume atunci consecințele.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, Dvs., când ați candidat pentru funcția supremă în stat, vă era foarte clar că Moldova este un stat cu regim parlamentar. De ce vreți să schimbați regulile jocului în timpul jocului?

Igor Dodon: „Noi nu vrem să schimbăm în timpul jocului. Vă referiți la ideea de stat prezidențial?”

Europa Liberă: Exact. Pentru că Dvs. promiteți să colectați cel puțin 70 la sută din semnăturile cetățenilor cu drept de vot pentru această, de fapt ce e – o consultare cu poporul, e un referendum, ce vreți să faceți din asta?

Igor Dodon: „În primul rând, acest lucru îl promite Partidul Socialiștilor. Haideți să divizăm instituția prezidențială de Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ați promis o rezoluție de convocare a Marii Adunări Naționale?

Sunt ferm convins că se va acumula un milion de semnături, cel puțin, pentru stat prezidențial. Cel mai probabil, vor fi modificate platforma și programul politic al Partidului Socialiștilor și aceasta va fi ideea de bază sau una din ideile de bază pentru următoarea campanie electorală din anul viitor...

Igor Dodon: „Și dacă ați observat, în aceste nouă luni, eu n-am organizat nicio conferință de presă în oficiul Partidul Socialiștilor, comparativ cu alții. De aceea, eu nu vorbesc în numele Partidului Socialiștilor. Există partid, există conducerea partidului care poate veni cu detalii, însă la întrebarea Dvs. – noi nu ne punem ca scop schimbarea regulilor în timpul jocului. Noi am propus un referendum consultativ cu unele subiecte pe care poporul le cere de la președinte. Această majoritate parlamentară a anulat referendumul. Noi am venit cu unele inițiative de îmbunătățire a calității vieții la pensionari, la salariați; în domeniul economic foarte bune inițiative, care sunt apreciate de sectorul real al economiei, de agenții economici, guvernarea din nou ne blochează. Atunci este logic ca oamenii să se întrebe: dar noi am votat pentru președinte, noi am dat votul nostru… Păi, haideți să-i dăm și competențe. De aceea, această inițiativă este dictată nu de mine, este dictată de jos, oamenii vor, cetățenii Republicii Moldova…”

Europa Liberă: Și Dvs. nu vreți atribuții mai multe?

Igor Dodon: „Cetățenii Republicii Moldova doresc ca președintele ceva să hotărască. Ce va urma? Cel mai probabil, în timpul apropiat va fi lansată o amplă campanie națională…”

Europa Liberă: E un fel de PR pentru campania electorală?

Igor Dodon: „O campanie națională amplă – se va merge din casă în casă, pentru a afla opinia oamenilor. Oamenii sunt pentru un stat prezidențial sau nu? Evident că, până la alegerile parlamentare, implementarea statului prezidențial în Republica Moldova nu este reală, pentru că pentru aceasta trebuie de modificat Constituția, însă majoritatea parlamentară va bloca modificarea Constituției. De aceea, eu sunt ferm convins că se va acumula un milion de semnături, cel puțin, pentru stat prezidențial. Cel mai probabil, vor fi modificate platforma și programul politic al Partidului Socialiștilor și aceasta va fi ideea de bază sau una din ideile de bază pentru următoarea campanie electorală din anul viitor, pe care, în caz dacă o vor câștiga, o vor implementa în Constituție.”

Europa Liberă: Știți că și democrații au acumulat 800.000 de semnături pentru votul uninominal, și așa au și rămas semnăturile depozitate pe la Parlament undeva?

Igor Dodon: „Asta-i problema lor.”

Europa Liberă: Dar ce veți face Dvs. cu aceste semnături pe care vreți să le colectați?

Igor Dodon: „Știți, pe parcursul ultimilor șase ani de când, bine, mă aduceți iarăși să vorbesc din numele partidului, de când ne-am lansat ca forță politică, am avut mai multe idei, mai multe campanii, însă am demonstrat că consecvent, sistemic, ajungem la obținerea scopului pe care ni l-am pus. Am declarat cu sistemul mixt, care toți credeau că este imposibil, am profitat de o anumită situație în conjunctura politică, și am obținut. Am promis că vom face referendum în Chișinău cu demisia lui Chirtoacă, de mai multe ori am inițiat… Nu credea nimeni. Poftim, referendumul…”

Europa Liberă: Încă deznodământul nu e aproape.

Igor Dodon: „Poftim, referendumul va avea loc. Și vă spun și referitor la acest subiect. O să vedeți, pas cu pas (să nu se supere cineva că le facem publicitate), sistemic, matur politic, o să ajungem la atingerea acestui obiectiv.”

Europa Liberă: Dar o republică parlamentară este considerată, totuși, mai democratică. Dvs. vreți democrație sau autoritarism?

Igor Dodon: „Numai ce ați spus de stat capturat în Republica Moldova. Aceasta este democratic? Dacă este atât de democratic și s-a ajuns la o astfel de situație, oare este corect acest lucru? Categoric, nu poate fi corect. Înseamnă că ceva nu funcționează în această democrație, care se numește democrație, care, conform cărților, parcă ar trebui să funcționeze, dar ajungem la situația când partidul cu 15% la alegeri, Partidul Democrat controlează 56 sau 63 deja cât au ei acolo, oare aceasta o democrație? Oare aceasta nu demonstrează…”

Europa Liberă: Păi, democrația e rea sau politicienii care fac haos în țară poartă vina?

Igor Dodon: „Eu cred că sistemul a permis acest lucru. Înseamnă că trebuie de schimbat conceptual lucrurile.”

Europa Liberă: Dumitru Diacov a declarat Europei Libere că în Republica Moldova tema republicii prezidențiale este răsuflată de mult.

Igor Dodon: „Dumitru Diacov, ca participant activ al evenimentelor de la sfârșitul anilor ’90, când s-a discutat despre republică prezidențială, s-au făcut și unii pași concreți în această direcție, înțelege foarte bine, ca un politician cu experiență, că majoritatea cetățenilor doresc acest lucru și totul depinde de politicienii care se vor ocupa de implementarea acestui concept și acestei idei. Apropo, la acest capitol, eu am avut întrevederi cu câțiva din foștii președinți, pe parcursul ultimelor săptămâni, foști prim-miniștri, și nu doar doamna Greceanîi, eu, la inițiativa lor, cel mai probabil, în timpul cel mai apropiat vom avea o întrevedere cu toți foștii președinți și prim-miniștri, indiferent de opțiunile lor și viziunile geopolitice. Eu am venit deja și vin încă o dată cu acest apel. O să ne întâlnim toți împreună și o să discutăm cum vedem mai departe, ce facem în această situație.

Cei care au fost la începutul creării statalității moderne, istoriei moderne a Republicii Moldova, cu domnul Snegur, care a avut o mulțime de probleme la acea etapă, cu cei care au fost la sfârșitul anilor ’90, inclusiv foști prim-miniștri când erau crizele acelea economice, de aceea, eu cu astfel de abordare, cu astfel de discuție sinceră, deschisă, voi veni, cel mai probabil, în următoarele o săptămână-două și ea va avea loc în incinta Președinției.”

XS
SM
MD
LG