Linkuri accesibilitate

Dumitru Budianschi: „Impozitarea averilor de lux este extrem de necesară pentru Republica Moldova”


Moldova -- Protest against higher taxes for electricity in front of house of Vladimir Plahotniuc, politician and businessman, Chisinau, 27 July 2015
Moldova -- Protest against higher taxes for electricity in front of house of Vladimir Plahotniuc, politician and businessman, Chisinau, 27 July 2015

De vorbă cu directorul de programe de la Centrul analitic Expert-Grup despre noua politică fiscală și vamală aprobată de guvern pentru 2018.

Guvernul de la Chișinău a aprobat în această săptămână noua politică fiscală și vamală pentru anul 2018, document care urmează să ajungă în parlament. Ministerul finanțelor notează că noile prevederi legislative vor asigura un mediu economic stabil, prielnic pentru dezvoltarea afacerilor. Despre perspectivele pe care le oferă noille măsuri fiscale și propunerile care vor aduce venituri suplimentare la buget, o discuție cu Dumitru Budianschi, director de programe în cadrul Centrului analitic independent Expert-Grup.

Europa Liberă: Ministerul Finanțelor anunță că politica fiscală și vamală pentru anul 2018 stabilește reguli clare de impozitare bazate pe echitate și simplitate fiscală, care urmează să asigure stimularea mediului investițional în Republica Moldova. Ce propuneri ați remarcat Dvs. în acest sens, să zicem, de natură să sporească interesul investitorilor ca să înceapă o afacere în Republica Moldova?

Dumitru Budianschi: „În mod direct, așa să spunem, un salt calitativ eu nu văd în acest proiect de lege, însă câteva elemente care, totuși, lămuresc lucrurile a ceea ce ține, de exemplu, de documentele confirmative pentru a beneficia de scutirea de TVA vor fi elaborate de către Guvern și asta, probabil, va simplifica procedurile, fiindcă asta este o chestiune destul de presantă pentru agenții economici. De asemenea, sunt unele elemente privind înregistrarea corecțiilor, privind facturile fiscale în perioada în care acestea au fost primite.

Pe mai multe chestiuni se vede tendința de a clarifica lucrurile, însă, în același timp, noi, totuși, continuăm această formă de a încerca să sporim veniturile la buget prin modificarea modului de deducere, și chestiunea aceasta cu deducerile de cheltuieli în fiecare an o s-o găsim. Aceasta nu ajută la stabilirea unui mediu clar.”

Europa Liberă: Despre documentul care trasează noi măsuri de impozitare și taxare pentru anul viitor, autoritățile spun, ați menționat și Dvs., că va duce la creșterea încasărilor la Bugetul de stat. Pe seama cui se va face acest lucru?

Dumitru Budianschi: „Este evident că pe seama contribuabililor. Sunt câteva măsuri care vin să sporească cumva încasările. Cele mai importante sunt legate de accize, probabil, unde se prevede majorarea accizelor la țigări și la combustibil; majorarea accizelor la țigări este o chestiune asumată deja de mulți ani și tot nu se apropia chiar și la acțiuni, să spunem așa, cumva se observa o tergiversare a acestui proces.”

Europa Liberă: Dar în acest an?

Dumitru Budianschi: „În final, în acest an vedem că atitudinea s-a modificat, de exemplu, la țigări să fie impozitate la fel – și țigările cu filtru, și țigările fără filtru. De asemenea, veniturile din accizele la combustibil au fost majorate, sunt câteva prevederi, din punctul meu de vedere, destul de semnificative, din cauză că o să atingă o categorie destul de mare de persoane și mă refer aici la majorarea de la trei la sută la cinci la sută a cotei impozitului pe venit a persoanelor care livrează agenților economici producție agricolă. Aici se așteaptă o creștere de 50 de milioane de lei, însă impactul pentru persoanele care sunt implicate în acest proces va fi destul de mare.”

Europa Liberă: Vor plăti mai mult statului?

Dumitru Budianschi: „Vor plăti mai mult, însă noi trebuie să încercăm să mergem tot mai mult spre unificarea regimului de impozitare, fiindcă nu trebuie să ne ducem foarte departe ca să vedem că pe lângă aceste vânzări care sunt unele naturale, să spunem așa, mai sunt și vânzări organizate, pentru ca să se optimizeze puțin taxele. Deci, din acest punct de vedere, o apropiere a acestei cote de cota standard, probabil este o tendință bună, mai onestă va fi între agenții economici.”

Europa Liberă: Domnule Budianschi, există impozitul pe avere, introdus în 2016, numit și „impozit de lux”. A dat rezultate această măsură, ca acum să se propună extinderea impozitului și pentru automobile cu o valoare mai mare de 1,5 milioane de lei?

Dumitru Budianschi: „Din punctul meu de vedere, impozitarea averilor de lux pentru Republica Moldova este extrem de necesară. Deci, un astfel de impozit probabil va continua foarte mult timp să se dezvolte, să se perfecționeze, însă este bine să ținem cont de faptul că nu mergem sub această umbrelă a impozitului pe avere, să se transforme, de fapt, într-un impozit ordinar. Și acest lucru depinde foarte mult de plafonul care este aici stipulat.

În anul 2018 se îmbunătățește administrarea acestui impozit prin faptul că se exclude criteriul la impozitare de 120 m2, adică se exclude criteriul de suprafață și se lasă doar criteriul valoric pe imobile și se introduce încă un element nou: autoturismul. Din punctul meu de vedere, și imobilele, și autoturismele, după o anumită valoare, putem să le considerăm că sunt de lux.”

Europa Liberă: Dar cine evaluează, pentru că nu este un secret că de multe ori casele sunt înregistrate la un cost mai mic decât cel care este efectiv, la fel se întâmplă și cu mașinile?

Dumitru Budianschi: „În cazul de față, referitor la imobile, lucrurile sunt mai simple din cauză că există proceduri deja consacrate care ne pot arăta care este prețul imobilului. Aici putem lua aceste evaluări care sunt făcute de „Cadastru”, putem veni cu unele îmbunătățiri la acest mecanism. Eu cred că aici se va mai lucra, pentru ca imobilele să poată fi evaluate la prețul de piață, însă aici cu adevărat, Dvs. aveți dreptate, mai este de lucru. Deci, pentru a avea această certitudine că cineva n-o să se ascundă sub evaluări mai joase decât cele reale. Probabil nu se înregistrează suprafața totală și de aici atunci când se face evaluarea și evaluarea iese mai joasă, însă chiar și în condițiile actuale deja sunt destul de multe imobile care se încadrează în acest articol.”

Europa Liberă: Tot începând de anul viitor, vor fi anulate facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free. Asta înseamnă că vor activa ca niște magazine obișnuite sau cum se va întâmpla?

Dumitru Budianschi: „Am așa un sentiment că tare mare progres la punctul acesta nu prea o să avem. Din ce cauză? Fiindcă aici este stipulat foarte clar că da, se anulează, însă se mențin acele care există până la termenul expirării licenței. Acum, noi nu știm până când acei care au la ziua de astăzi aceste magazine până când sunt aceste licențe.

Cadrul legal din Republica Moldova protejează cetățenii împotriva abuzurilor prin cadrul legal, adică aceea ce i-a fost cândva oferit printr-un mecanism legal nu poate fi anulat acum. Este o chestiune bună, necesară, însă în ce măsură ea va avea efecte imediate, e greu de spus. Este necesară o deschidere, Ministerul Finanțelor să ne spună care sunt, de fapt, aceste termene în care licențele vor expira.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG