Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Dacă Guvernul ar fi mers ambițios pe drumul reformelor, acești bani ar fi fost deja la Chișinău”


Un interviu cu europarlamentarul Partidului Popular European.

La Bruxelles s-au adunat lideri din șase țări – inclusiv R. Moldova - participante la programul UE Parteneriatului Estic, care își ține al cincilea summit. Corespondenții de presă au vrut să afle printre altele ce greutate vor avea evoluțiile politice de la Chișinău, în frunte cu votul mixt, în deblocarea asistenței financiare pentru Moldova. La insistența reporterilor, Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a sugerat că discuțiile pe această temă vor continua, iar alte precizări a adus europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct


Siegfried Mureșan: „Condiționalitățile pentru ca prima tranșă din această sută de milioane de euro să fie eliberată sunt foarte clare – sunt condiționalități tehnice și sunt condiționalități politice. Acestea țin de: statul de drept, combaterea corupției, reformarea Codului Audiovizualului și, mai ales, punerea legislației electorale în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. Aceasta a fost modificată în ciuda avizului Comisiei de la Veneția și atunci, instituțiile Uniunii Europene au spus foarte clar: „În aceste condiții, banii nu pot fi eliberați”. Deci, există condiționalități politice și condiționalități tehnice asumate la cel mai înalt nivel, la nivel european. Și acum, Republica Moldova trebuie să îndeplinească aceste condiționalități, ceea ce comisarul, comisia au anunțat este că, în luna februarie, se va face o evaluare a îndeplinirii acestor condiționalități.

Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan

Dacă Uniunea Europeană va fi pe deplin satisfăcută, atunci se poate trece la efectuarea plății primei tranșe, și acest lucru va fi în prima parte a anului 2018. Dacă aceste condiționalități nu vor fi îndeplinite, atunci nu va exista plata primei tranșe în prima parte a anului 2018. Deci, înțelegerea corectă a mesajului comisarului este: „Se lucrează la evaluarea acestor condiționalități, dacă ele sunt îndeplinite, banii vor veni, dacă nu – nu”. Aceasta este poziția constantă a Uniunii Europene din prima parte a acestui an. Trebuie spus următorul lucru: Această tranșă există în conturile Uniunii Europene și e la dispoziția Republicii Moldova de îndată ce condiționalitățile vor fi îndeplinite.

Această întârziere e cauzată în exclusivitate de neîndeplinirea angajamentelor de către acest Guvern și de către majoritatea din Parlamentul de la Chișinău, care a votat modificarea legislației electorale

Dacă Guvernul ar fi mers ambițios pe drumul reformelor și, mai ales, nu ar fi modificat legislația electorală în ciuda avizului Comisiei de la Veneția, în prima parte a acestui an, acești bani ar fi fost deja la Chișinău astăzi și cetățenii Republicii Moldova s-ar fi putut bucura de ei. Această întârziere e cauzată în exclusivitate de neîndeplinirea angajamentelor de către acest Guvern și de către majoritatea din Parlamentul de la Chișinău, care a votat modificarea legislației electorale. Poziția Uniunii Europene este clară: „Vrem să ajutăm Republica Moldova, vrem să o ținem hotărât pe un curs proeuropean, vrem ca banii să ajungă cât mai repede la cetățenii Republicii Moldova, dar totul depinde de Guvernul de la Chișinău. Prin ceea ce au făcut până acum au întârziat ca acești bani să poată ajunge la oameni”.”

Europa Liberă: Dar azi urmează a fi semnat un memorandum cu premierul Filip. Despre ce este vorba?

Siegfried Mureșan: „Acest memorandum stabilește exact acest cadru – aceste condiționalități tehnice și politice, care trebuie de îndeplinit pentru ca banii să poată fi eliberați, dar nu este nicio garanție a plății primei tranșe. Totul depinde, repet, de îndeplinirea angajamentelor de către Guvernul de la Chișinău. Memorandumul descrie condițiile și pune pe hârtie condițiile pe care în ultimele luni Uniunea Europeană în mod constant le-a prezentat și le-a dorit a fi îndeplinite.”

XS
SM
MD
LG