Linkuri accesibilitate

Patricia Pușchilă: „Cu siguranță se dorește descurajarea societății civile”


Emblema Greenpeace.
Emblema Greenpeace.

Interviu cu directoarea executivă Greenpeace România despre o controversată inițiativă legislativă adoptată tacit de Senatul de la București.

Senatul României a adoptat în 20 noiembrie un proiect de lege care prevede schimbări în privința funcționării organizațiilor neguvernamentale. Printre noutățile cele mai criticate de societatea civilă se numără obligativitatea de a raporta mai des la fisc – de două ori pe an – și de a-i identifica pe toți cei care donează bani, chiar și sume mărunte. Radio Europa Liberă a stat de vorbă despre impactul unor asemenea schimbări, dacă ele vor intra în vigoare, cu directoarea executivă a organizației de protecție a mediului Greenpeace România, Patricia Pușchilă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:00 0:00
Link direct

Patricia Pușchilă: „Pentru noi ar însemna odată foarte multă muncă în plus pentru Departamentul contabil și pentru toți care sunt implicați în zona financiară a fundației sau a asociației și în plus ceea ce ne deranjează foarte tare este un abuz, pentru că se dorește să se descurajeze comportamentul filantropic al cetățenilor. În condițiile în care există o lege a confidențialității datelor, o lege la care și România trebuie să adere, și noi ca entități românești trebuie să o respectăm, noi trebuie să protejăm identitatea donatorilor noștri. Ce ne deranjează de asemenea foarte tare este, cel puțin vorbesc acum de cazul Greenpeace România, care este o fundație care de la începuturile ei nu a acceptat niciodată bani de la companii, bani de la guverne; noi nu accesăm fonduri europene, nu accesăm fonduri guvernamentale. Singurul mod în care noi ne finanțăm proiectele este cel al donațiilor individuale. Asta înseamnă că numai persoanele fizice donează către Greenpeace, și nu numai în România, ci către Greenpeace oriunde în lume. Și de asemenea mai avem fonduri de la fundații care au aceleași scopuri și țeluri cu ale noastre. Deci, practic, încercând să… fiind obligați prin lege, dacă aceasta va fi adoptată în final, pentru că deocamdată a fost doar o adoptare tacită, fiind obligați, deci, să publicăm lista fiecărei persoane care donează prin SMS sau poate prin varianta de doi la sută din impozitul pe salariu, practic, oamenii aceștia nu ne vor mai ajuta. E adevărat, senatorii care au inițiat acest proiect au revenit, după protestele societății civile, au revenit și au spus că vor face o modificare în lege, astfel încât cei care donează prin SMS și prin sistemul acesta de doi la sută din impozitul pe salariu să-și păstreze confidențialitatea. Dar dacă nu e asta, este altceva, cu siguranță se dorește descurajarea societății civile.”

Europa Liberă: Cum funcționează în prezent legile astea ale transparenței în ce faceți voi ca organizație neguvernamentală? Donațiile în valoare mai mare, dacă nu mă înșel. E corect?

Patricia Pușchilă: „Așa este. Transparența este totală în cazul Greenpeace România și sunt sigură, pentru că știu din sistemul acesta de societate civilă că sunt și alte multe ONG-uri ca și noi care respectă acest principiu al transparenței. Noi publicăm anual rapoarte; rapoarte atât de activitate, cât și rapoarte financiare, în care spunem de unde ne vin banii, în ce proporție și pe ce-i cheltuim. Deci, nu este ca și cum acum inventăm roata și, brusc, de unde eram foarte ascunși și primeam bani și făceam ce voiam noi cu banii, brusc acum ne vedem nevoiți să ne declarăm activitatea și modul în care cheltuim banii. Noi oricum o facem. Și o facem anual, așa cum o facem de 10 ani de la înființarea Greenpeace România și așa cum se întâmplă în toate sediile noastre, în toate birourile din toată lumea.”

Europa Liberă: În legea nouă există vreun fel de tendință de discriminare pe criteriul organizație străină, organizație autohtonă sau acest aspect nu apare în acest efort al senatorilor?

Patricia Pușchilă: „Deocamdată, deocamdată nu apare această specificație, dar suntem îngrijorați, pentru că în țări din jurul nostru au apărut astfel de discuții, conform cărora guvernanții spun că orice ban care vine din afara țării, donat către o fundație, trebuie să fie declarat, iar acea fundație să se declare și să existe pe o listă a fundațiilor care primesc donații din afara țării. Este o discriminare, nu mai suntem pe vremea comunismului în care vorbeam de agenturile străine. Atâta timp cât fiecare organizație își declară fondurile, finanțările și de asemenea și modul în care își face cheltuielile și își desfășoară campaniile și activitățile, este absolut normal să fim într-o societate democratică, în care să nu existe astfel de discriminări.”

Europa Liberă: În România au fost în ultimele luni, au fost inițiative de restrângere a libertăților civice, dar au fost și proteste foarte mari și au fost decizii anulate până la urmă de guvernanți. Credeți că și de data asta societatea civilă va învinge?

Patricia Pușchilă: „Ce știu sigur este că societatea civilă se activează și societatea civilă se unește, pentru că, indiferent de aria în care activăm, dacă nu suntem uniți, e clar că ni se va pune pumnul în gură. De exemplu, în cazul acestei modificări a Legii 26/2000, care vorbește despre organizarea unei fundații, în acest caz sunt foarte multe organizații nonguvernamentale, care au aderat la această poziție la care am fost și noi, Fundația Greenpeace România, am fost semnatari. Și aici vorbim de fundații din toate domeniile – că vorbim de drepturile omului, că vorbim de sănătate, de protecția copilului, de sănătate mentală –, toată lumea s-a unit, pentru că altfel, de unii singuri, nu vom face față. Noi nu facem politică, suntem apolitici și nu vorbim acum de PSD sau de un alt partid. Indiferent care va fi partidul la guvernare, dar va veni cu niște legi și niște propuneri de limitare a activității ONG-urilor, noi ne vom opune, pentru că n-are legătură cu politica, are legătură cu ceea ce trebuie să facem. Am fi foarte fericiți dacă de mâine n-am mai avea de lucru – mediul ar fi protejat, copiii nu s-ar duce hămesiți la culcare, dacă sistemul de sănătate ar fi cel care trebuie. Dar atâta timp cât statul nu-și face treaba, dacă noi renunțăm, înseamnă că suntem o societate cu mult mai săracă. Deci, nu ne permitem să renunțăm.”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG