Linkuri accesibilitate

Ion Ceban: „Dacă lucrurile nu stau mai prost fără de primar, (...) atunci de ce este nevoie de primar?”


Ion Ceban.
Ion Ceban.

Interviu cu un membru PSRM în Consiliul municipal Chișinău.

Consilierul fracțiunii PSRM în Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban, spune că boicotul anunțat de mai multe partide politice în legătură cu referendumul de revocare a primarului general Dorin Chirtoacă ar fi un spectacol regizat de actuala guvernare și de Partidul Liberal cu scopul protejării edilului suspendat. Potrivit consilierului socialist, toate partidele care au anunțat că vor boicota referendumul din 19 noiembrie sunt complice la păstrarea situației dezastruoase din capitală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:31 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce au de câștigat și ce au de pierdut locuitorii municipiului Chișinău de la organizarea și desfășurarea acestui referendum anti-Chirtoacă?

Ion Ceban: „Un funcționar de stat poate fi pedepsit dacă nu-și îndeplinește funcțiile conform atribuțiilor pe care le are, pe de o parte, pe de altă parte, dacă se face vinovat de unele lucruri care nu sunt chiar bune. De exemplu, furturi, corupție, trafic de influență, ceea ce se întâmplă în cazul dlui Dorin Chirtoacă. Și ar fi un caz unic pentru întreaga Republică Moldova, că acei cetățeni care de fapt l-au votat pot și să-l recheme, dacă nu este în conformitate cu așteptările propriu-zise, cu realizarea instrucțiunilor funcționale.”

Europa Liberă: E un exercițiu dificil – ca Dorin Chirtoacă să fie rechemat din funcția de primar, pentru ar trebui să voteze cel puțin 163.570 de alegători.

Ion Ceban: „163.571 exact, pentru că 163.570 au votat pentru Dorin Chirtoacă, deci plus 1 ar trebui să voteze. Da, ecuația nu este deloc simplă. Ținând cont de faptul că prevederile legale spun că 214.000 de oameni trebuie să iasă de fapt la vot, ca acesta să fie validat, dintre care 163.571, exact cum ați spus Dvs., ar trebui să voteze pentru. Evident e o posibilitate pentru toți să demonstreze că ar putea să existe un caz în asemenea privință și acest lucru ar putea fi utilizat în continuare ca și precedent pentru deputați, pentru funcționari, pentru politicieni, pentru că oamenii nu mai încredere în modul în care cineva nu este de departe, aș spune, conform așteptărilor, obligațiunilor funcționale pe care ar trebui să le realizeze, că ar putea să fie rechemat sau pedepsit, haideți să zicem în felul următor. Haideți să încercăm să spunem că…”

Europa Liberă: Ceea ce se discută cel mai mult acum în societate – prețul, costul acestui referendum, aceste 9 milioane de lei. Ați văzut că Partidul Liberal a și făcut…?

Ion Ceban: „Da, i-am dat și replică, dacă ați observat, Partidului Liberal – cu 9 milioane de lei ei construiesc cinci kilometri de drum. Acum vă spun că sunt niște mincinoși fără precedent. Astăzi am avut o dezbatere cu dl Ion Ciobanu și l-am întrebat: Câte grădinițe ați construit? În ultimul timp, fondul locativ s-a dezvoltat foarte mult, pentru că ați construit blocuri, case și în curți, și pe terenuri, și în spații verzi, în loc să extindeți orașul, dar chiar și acolo unde-i extins orașul – pe Mircea cel Bătrân sau pe Alba Iulia – câte grădinițe noi ați construit? Dar școli? Zero. Dar câte s-au distrus? Zeci, în ultimii câțiva ani. Dar câte stadioane intra-cartier au dispărut? Multe. Dar câte terenuri de joacă și tot așa mai departe. Deci, ideea este foarte simplă – atunci când punem pe cântar cât cheltuim și cu ce cheltuim, foarte mult depinde cu ce comparăm. Pentru că în momentul în care ei au zis că cu 9 milioane de lei ar construi 5 kilometri de drum, eu vreau să-i întreb: Dar cum a ieșit așa că Alecu Russo, care nu este construită din scoarță, cum s-ar construi, de exemplu, o magistrală de viteză mare în Germania, care ar costa un milion de euro, că-i binecunoscut, Strababag-ul a făcut public acest lucru, e binecunoscut că un milion de euro, adică 20 de milioane de lei ar costa un kilometru de drum nou-nouț de calitate germană. Dar în Republica Moldova trei kilometri de drum au costat 126 de milioane de lei. Deci, cum vine asta? Și unde este diferența – este la Gamrețchi în 1500 de metri pătrați? 960 de milioane, doamna Ursu, sunt datoriile așa-numitelor ÎMGFL-uri față de creditori, deci răsplătite la așa-numitul SEL pentru serviciile prestate. Serviciile n-au fost prestate în mare măsură, pentru că știm care este calitatea acestor servicii, iar datorii au fost acumulate, pentru că aceștia își făceau salarii de zeci de mii de lei.”

Europa Liberă: Există Consiliul municipal Chișinău. El trebuie să supravegheze fiecare ban.

Ion Ceban: „Da, există.”

Europa Liberă: Unde-i direcționat, cum se gestionează, de ce se admit încălcări, nereguli, ilegalități?

Ion Ceban: „Păi, da… Corect, corect! Noi suntem 18 din 51. Mă refer acum la fracțiunea Partidului Socialiștilor, acum este validat al 19-lea mandat, după ce Onișcenko, apropo, pe care noi tot l-am dat afară, am zis că trebuie să fie condamnat alături de Dumanschi, de Didencu, de Gamrețchi, de Chirinciuc, de mulți alții. Deși eu cred că Dorin Chirtoacă va ieși la suprafață, eu cred că acesta-i un joc făcut. Dar dacă tot v-ați referit la Consiliul municipal Chișinău, da, facem. Iar în momentul în care strigăm despre faptul că uite ce se întâmplă, uitați-vă că din urma acestei decizii se trag peste 800 de alte decizii; această ședință a tras din urmă 800 de alte decizii, care țin de caracterul funciar. Și în mare măsură toate blocurile care astăzi se construiesc pe terenuri de joacă, în spațiile verzi se trag de acolo, anume de la acea ședință. Și acum în afară de noi, chiar dacă noi am fost împotrivă, nimeni nu mai ascultă oamenii aceștia care vin…”

Europa Liberă: Dar Dvs. vreți să-l pedepsiți pe unul singur?

Ion Ceban: „Păi, da, da, în primul rând, pentru că eu am zis că, dacă aș putea să dizolv Consiliul, aș merge și pe formula asta, pentru că n-au ce căuta acolo 17 hoți liberali, care altceva… iată, astăzi eu l-am întrebat pe Ion Ciobanu, care este președintele fracțiunii: „Dă-mi, te rog, un exemplu, un singur exemplu de o inițiativă socială sau economică pe care a prezentat-o președintele fracțiunii liberale în Consiliul municipal”. Zero! Zero! În Consiliul municipal sunt de fapt 51 de consilieri care reprezintă Legislativul, care nu are competență decât a aproba sau a dezaproba bugetul.”

Europa Liberă: Dar ziceam, fără supravegherea Consiliului municipal Chișinău, nu pot fi banii cheltuiți, irosiți…

Ion Ceban: „Ba da, pot, pot! Și vă spun cum: de ce bugetul este aprobat în luna iunie? Pentru că pentru prima dată astăzi am pus condiția ca… și pe data de 18 deja am avut primele dezbateri… Noi ani la rând, dar în special anul precedent și mai an, am solicitat din luna august; procedura bugetară spune că în luna octombrie trebuie să fie deja prima lectură, în luna noiembrie, cel târziu în decembrie trebuie să fie în ambele lecturi votate taxele locale, deci toată lumea trebuie să știe foarte clar, agentul economic trebuie să știe.”

Europa Liberă: Lucru care nu s-a întâmplat…

Ion Ceban: „De zece ani…”

Europa Liberă: Eu nu țin minte dacă în ultimii ani s-ar fi întâmplat acest lucru.

Ion Ceban: „Dar de ce nu s-a întâmplat? Eu vă explic. Pentru că în luna mai a fost prezentat anul trecut, după lungi insistențe și după ce am demonstrat public că minte Dorin Chirtoacă și a recunoscut Herța că de fapt bugetul nu este gata în lectura a doua, doar abia atunci a fost prezentat Consiliului municipal, după lungi și mari insistențe și video plasat la toate camerele de luat vederi și toate televiziunile din Republica Moldova, unde se spune că „voi mințiți, băieți, deci, voi sunteți de vină, pentru că Executivul vine cu bugetul, iar noi îl solicităm de nouă luni de zile”. În anul 2016, pe 13 iunie a fost publicat pe site bugetul. De ce se face acest lucru? Că prin dispoziție personală, deci nu trebuie să țină cont de 51 de consilieri sau de o viziune pe care singur semnează dispozițiile și repartizează banii unde vrea și cum vrea. Și acest lucru este grav. Mai mult decât atât, mă refer aici la Curtea de Conturi, comisiile de revizie, auditurile ș.a.m.d. la procesul de achiziții publice, gata, în luna iulie când tu vii cu a doua lectură, deja e practic târziu, mai ales pentru construcții capitale, pentru lucruri… că ai de inițiat proceduri și ei fac, au adus trei companii și fac din sursele proprii, din companiile care deja trebuie să câștige. Asta este problema fundamentală. Noi astăzi am pus aceste sarcini ca până la finele lunii decembrie să fie și acest buget… Și ca să punem punct. Știți că a fost aprobată legea aproape doi ani în urmă cu privire la statutul municipiului Chișinău, care îi oferă drepturi regești primarului. Deci, nu trebuie să arăți la Consiliu; primarul are toate competențele, cu excepția de a aproba și a dezaproba bugetul. Noi astăzi, consilierii, iată, când Dvs. spuneți, noi venim cu propuneri, cu planuri, cu strategii, cu strategia pe transport, nu trebuie să facem asta, că noi suntem 51 de consilieri, dintre care 18 suntem la fracțiune și nu avem nici aparat, nimic. Deci, noi venim cu inițiativa, facem dezbateri publice, implicăm societatea civilă, venim cu tot felul de soluții…”

Europa Liberă: Acum ați rămas se pare că singuri, unicii susținători ai acestui referendum anti-Chirtoacă, pentru că partidele care inițial au spus și ele că nu ar fi de acord cu activitatea pe care a desfășurat-o edilul, zic că nu vor participa, vor boicota acest plebiscit?

Ion Ceban: „Haideți să facem în felul următor: noi, referendumul nu este al meu și nici al partidelor politice, noi trebuie să înțelegem un singur lucru, toți trăim într-un oraș, noi nu catalogăm astăzi, din punct de vedere politic, ce se întâmplă în oraș, că nu vine Putin să ne strice trotuarele și nici Trump să ne facă drumurile.”

Europa Liberă: Dar vă întreb, doar socialiștii vor demisia lui Chirtoacă?

Ion Ceban: „Eu sper că oamenii vor da o apreciere pe măsură, iar politicienii nu ar trebui să facă jocul cuiva, pentru că, în mod normal, eu nu înțeleg, de exemplu, poziția Maiei Sandu sau a dlui Andrei Năstase, bine, ăștia cu Partidul Democrat, totu-i clar, cu Plahotniuc au fost în coaliție, acum chiar nu-i înțeleg, pentru că asta înseamnă ca să-l păstrezi pe Dorin Chirtoacă, trebuie să păstrezi statu-quo-ul care este la momentul de față, deci, să păstrezi situația care este de facto, dar asta înseamnă că nu există nicio viziune strategică de dezvoltare a orașului. În zece ani de zile, oare chiar nu putea fi elaborat sau actualizat un Plan general urbanistic?

Europa Liberă: Ce veți face Dvs. dacă eșuează acest referendum, dle Ceban?

Ion Ceban: „O secundă, planurile zonale, mai departe, să nu pui corupți în funcțiile de șef de direcție, să nu admiți corupție, pentru că peste tot unde nu dai, acolo crapă de Doamne ferește, iaca acum când le scoatem la suprafață e chiar strașnic.”

Europa Liberă: Ce atitudine veți avea dacă nu va avea loc acest referendum?

Ion Ceban: „Este alegerea oamenilor.”

Europa Liberă: Dacă acest referendum nu va avea loc pe motiv că lumea nu se va prezenta la vot pe data de 19, el rămâne în funcție?

Ion Ceban: „Eu cred că Dorin Chirtoacă… Păi da, deja urmează să se pronunțe instanța de judecată, dar eu vă spun că eu cred că este o farsă ceea ce se întâmplă și ceea ce i se întâmplă la moment.”

Europa Liberă: De ce credeți că e o farsă?

Ion Ceban: „Deci, noi de doi ani de zile vorbim de proiectul legat de parcaje, de doi ani de zile, pe care tot l-a negat, a zis că socialiștii ne-au pus bețe în roate și tot așa mai departe, cea mai frumoasă companie care nici telefon nu avea acolo, la sediu, ca să înțelegeți…”

Europa Liberă: Dar eu vă întreb, cum își va exercita mandatul mai pe departe Dorin Chirtoacă dacă eșuează referendumul?

Ion Ceban: „Dar cum l-a exercitat și până acum. Vreți să vă întreb ceva? Dar există o diferență între, iată, este Dorin Chirtoacă la lucru și nu-i Dorin Chirtoacă la lucru? Au fost doar câteva aspecte pozitive care s-au întâmplat, am aprobat Regulamentul cu privire la comerț și au dispărut gheretele din parcul central, premierul spune că-i la inițiativa lui, o fi, hai să fie și la inițiativa lui, dar arată altfel… nu, eu vă spun, stați…”

Europa Liberă: Dar vă întreb, cum își va duce la bun sfârșit mandatul dacă nu trece referendumul?

Ion Ceban: „Deci, întrebarea mea este, dacă lucrurile nu stau mai prost fără de primar, care și așa nu umbla la lucru, atunci de ce este nevoie de primar?”

Europa Liberă: Adică vă mulțumește și interimatul pe care îl exercită dl Grozavu?

Ion Ceban: „Dar nu, nu, sigur că nu ne mulțumește, pentru că caracatița este și avem foarte multe activități de boicot.”

Europa Liberă: Cum își va duce la bun sfârșit mandatul de primar Dorin Chirtoacă, în caz că acest referendum nu are loc?

Ion Ceban: „Eu nu aș vrea ca Dorin Chirtoacă să-și ducă… Eu nu pot să presupun, eu cred că o să fie un joc pe care noi o să-l vedem în continuare și iarăși o să cadă zăpada la mijloc de ianuarie și o să ne zâmbească Dorin Chirtoacă, și o să ne spună că nu ne-am pregătit.”

Europa Liberă: Pentru că am înțeles că, cu un an înainte de 2019, nu mai pot să aibă loc referendumuri sau revocări din funcție a primarului?

Ion Ceban: „În mod normal, nu. Nu, așa prevede legea. Da, dar nu e un an de zile, sunt doi, acum.”

Europa Liberă: Păi nu, zic, cu un an înainte, acuma, după acest referendum, alt referendum iarăși nu poate fi organizat mai devreme decât un an de zile?

Ion Ceban: „Cred că e suficient, dacă nu merge acuma, noi deci n-o să insistăm pe variantă, dacă oamenilor le place cum este, nicio problemă, la urma urmei.”

Europa Liberă: Dvs. vreți funcția de primar al Chișinăului?

Ion Ceban: „Noi n-am discutat lista, nici…”

Europa Liberă: Dar au anunțat mai mulți colegi de-ai Dvs. că sunt mai multe candidaturi printre care și Ion Ceban.

Ion Ceban: „Dvs. știți foarte bine cum sunt toate aceste discuții, se discută la partid, după care se înaintează, dar nu avem acum alegeri, eu cred că e irelevant în general să abordăm subiectul acesta.”

Europa Liberă: Da, e un referendum, după care o să decidă următoarele etape.

Ion Ceban: „Haideți să vedem, avem… Să nu punem căruța acum în fața cailor, chiar nu e relevant la moment.”

XS
SM
MD
LG