Linkuri accesibilitate

Constantin Spânu: „Poporul investește resurse în propria apărare, iar acestea trebuie să producă în schimb securitate”


Constantin Spânu
Constantin Spânu

Un interviu cu șeful Direcției Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naţionale de la Bucureşti.

Un interviu realizat la București de corespondenta noastră, cu colonelul Constantin Spânu, șeful Direcției Informare și Relații publice din Ministerul Apărării, pe tema propagandei într-o societate democratică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:43 0:00
Link direct


Europa Liberă: Care e răspunsul dumneavoastră la întrebarea de ce propagandei nu trebuie să-i contrapunem o contra-propagandă?

Constantin Spânu: „Derivă din însăși esența societății democratice. Într-o societate democratică trebuie să fim în permanenţă siguri că echilibrul este păstrat. O societate democratică ţine cont de reguli, de valori şi de norme.

Atunci când vorbim de propagandă, eficienţa propagandei se măsoară în resursele care sunt investite şi în efectul obţinut la ţintă. Într-o societate democratică, o campanie de informare de succes se definește prin atingerea obiectivelor care sunt transparent formulate prin tacticile care sunt la fel de corect și de transparent enumerate și prin acțiunile care se desfășoară la vedere.”

Europa Liberă: Care e soluția, totuși, pe care o propuneți pentru societăți în care jumătate se uită cu un ochi spre Est, jumătate se uită cu un ochi spre Vest. Cea care se uită spre Est îl venerează pe Putin, și așa mai departe. În societatea românească a fost simplu, probabil, să explici cetățenilor că NATO este bun, pentru că aici întotdeauna a existat această simpatie pentru NATO.

Constantin Spânu: „Nu mi-aș putea permite să dau lecții în niciun caz. Ce pot să vă spun despre NATO este că, în primul rând, înainte de a fi o organizație politico-militară, este o comunitate de valori.

Țările și popoarele care sunt în interiorul acestui spațiu euro-atlantic, sunt unite, în primul rând, de aspirațiile comune. Eu cred că de aici trebuie pornit. Valorile care sunt dorite în mod legitim de toți sunt cele care unesc.

Nu mi-aș pune problema cine se uită în ce parte, ci dacă valorile pe care ni le dorim împreună sunt legitime și ne ajută să progresăm. După părerea mea, aceasta este cheia oricărei campanii de informare publică eficientă și oricărei mișcări într-o societate democratică pe care ne dorim s-o instrumentalizăm.”

Europa Liberă: Nu voi descoperi, probabil, nimic, spunându-vă că au existat voci care au zis că Occidentul a pierdut războiul informațional cu Rusia înainte ca acest război să înceapă. E cumva o aluzie la faptul că Occidentul nu este suficient de bine înarmat ca să lupte cu o astfel de provocare? Care e părerea dumneavoastră despre astfel de opinii? Sau poate între timp Occidentul, NATO, Uniunea Europeană, Statele Unite au găsit mijloace prin care să răspundă eficient unor astfel de provocări?

Constantin Spânu
Constantin Spânu

Constantin Spânu: „Sunt convins că, în același timp, există și voci care susțin contrariul și așa și trebuie într-o societate în care dezbaterea este liberă și libertatea de exprimare și libertatea de conștiință sunt garantate.

În ceea ce mă privește ca cetățean al unei țări democratice, nu mi-am pus niciodată problema să gândesc o cale de a combate propaganda, ca să revin la ceea ce ați întrebat la început, intrând, la rândul meu, într-un joc de propagandă.

Nu știu dacă lucrurile pot fi privite într-un joc de sumă-zero, cine învinge și cine pierde, și obligatoriu cine învinge ia totul. Orice societate democratică, și asta o și definește, încurajează dezbaterea și, până la urmă, avansul, mersul înainte este o rezultantă a tuturor valorilor prezente pe piață la acel moment, a tuturor energiilor care sunt puse în joc la acel moment.”

Europa Liberă: Cât de importantă vi se pare transparența instituțiilor publice în acest proces? Pentru că știm cu toții că în acest spațiu deseori ne ciocnim de lipsa de transparență a acestor instituții publice, când instituțiile publice fie că nu știu cum să comunice, fie nu pot, fie nu vor. Cât de importantă vi se pare această componentă? Am avut impresia că aici ați găsit cheia reușită de comunicare cu cetățeanul.

Constantin Spânu: „Sper să o fi găsit. Transparența este esențială, din punctul meu de vedere, ca și specialist în comunicare și ca lider al comunității de informare publică din Armata României.

Transparența asigură, în primul rând, legătura cu acționarii, dacă pot să spun așa, împrumutând un termen din engleză, stay-holders. Până la urmă, ceea ce facem noi ca autoritate publică, ceea ce facem ca instituție militară este legitim atâta vreme cât este și cuantificabil și cu atât mai important cu cât putem să justificăm tot ceea ce facem în mod transparent.

Este foarte simplu. Poporul investește resurse în propria apărare, iar resursele acestea trebuie să producă, la rândul lor, securitate în schimb. De aceea transparența, chiar într-o instituție cum este instituția militară, care, în mod normal, ar fi asimilată unei instituții care lucrează cu secrete și evident că sunt și informații care nu pot fi făcute publice, pentru Armata României transparența este esențială în îndeplinirea obiectivelor de securitate pe care ni le-am propus, obiective care derivă din misiunile constituționale care ne revin.”

XS
SM
MD
LG