Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: „Relaţia dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă este influențată de echilibrul precar între două centre de putere, guvernul Filip și președintele Dodon”


Comisia de la Veneția se va reuni azi în plen pentru a examina și supune votului proiectul de raport cu privire la modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova. În ajun, analistul politic român Armand Goşu ne-a spus într-un interviu că votul mixt este un fals colac de salvare pentru PD. Ce crede analistul despre parcursul european al Republicii Moldova, dar şi despre relaţia acesteia cu Federaţia Rusă aflaţi în interviul realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre relaţia actuală dintre Chişinău şi Moscova, mai ales după ce au fost expulzați cei cinci diplomați ruși din Moldova?

Armand Goșu
Armand Goșu

Armand Goşu: „Este o situaţie tensionată, dar nu e clar în ce măsură această tensionare a situației este artificială sau una reală. Până la urmă, cred că relaţia dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă este influențată de echilibru precar între aceste două centre de putere şi e vorba de guvernul Filip, în spatele căruia se află Plahotniuc, oligarhul de tristă faimă şi preşedintele Igor Dodon care, de fapt, nu are absolut nici o putere şi care e pus în situaţii penibile de-a dreptul să asiste cum sunt expulzați, el ripostând doar prin postări pe Facebook, pe rețele de socializare.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:30 0:00
Link direct


Europa Liberă: Igor Dodon este primit bine la Moscova. A anunţat că s-ar putea întâlni pentru a cincea oară cu liderul de la Kremlin. Vladimir Putin ştie prea bine că Igor Dodon ca şi şef de stat are prea puţine împuterniciri ca să schimbe vectorul politicii externe. Care e miza Moscovei pe moment?

Armand Goşu: „Miza Moscovei e să arate că nu este izolată pe scena internațională. Igor Dodon este unul dintre foarte puținii, dacă nu singurul președinte din Europa dispus să meargă la Kremlin ori de câte ori îi țârâie telefonul. Or, cum președintele Putin nu găseşte prea mulţi omologi doritori să vină la Kremlin fuguța, îl foloseşte pe Igor Dodon pentru a face poză cu el, pur şi simplu.

Dar nu vă gândiţi nici o secundă că analiştii de politică externă, de securitate de la Kremlin pun mare preţ pe Igor Dodon şi pe capacitatea lui de a livra ceva în favoarea Rusiei, care are mari probleme cu Ucraina. Deci, ar trebui un cap de pod de vreo 1500 de kilometri ca să traversezi Ucraina de la Est către Vest ca să ajungi în Republica Moldova. Or, Rusia are mari probleme în Ucraina. Are mari probleme financiare ca să susţină, să „sponsorizeze” Osetia de Sud, Crimeea, Transnistria. Nu are de unde să mai aibă bani şi pentru Republica Moldova.

De asta e bine să ţină Republica Moldova într-un fel pe dortă e Vest, în același timp prin pionul Dodon dând impresia electoratului rus, opiniei publice din Rusia că președintele Putin a repurtat un mare succes diplomatic împingând la președinție la Chişinău pe pro-rusul Igor Dodon, care de fapt nu are nici o putere.”

Europa Liberă: Credeţi că e în puterea domnului Dodon să soluţioneze o parte din problemele care există în relaţia moldo-rusă, aşa cum a promis el electoratului şi continuă într-un fel să se laude că mergând la Moscova deblochează piața de desfacere, ajută gastarbaiterilor. Se rezolvă ceva din ghemul de probleme în relația bilaterală?

Armand Goşu: „Capacitatea domnului Dodon de a rezolva câteva probleme rămâne destul de ridicată pentru că are o relație destul de bună la Kremlin, iar Kremlinul are interesul să potențeze pe Igor Dodon şi PSRM la Chișinău. Numai că nu sunt foarte multe aceste chestiuni pe care le poate rezolva Igor Dodon datorită contactelor pe care le are el la Kremlin. Fiind puține cred că rezolvarea acestora este păstrată pentru campania electorală, pentru că dacă rezolvi acum problema gastarbaiterilor din Rusia, lumea o să uite când vin alegerile, anul viitor, cel mai probabil. Da, are această capacitate Igor Dodon, dar de ce nu o face Rusia acum, pentru că, spuneam, îşi păstrează aceste cartușe ca să le tragă în campania electorală.”

Europa Liberă: Între timp, au apărut voci care spun că Moscova ar fi interesată să forţeze deznodământul dosarului transnistrean. Să existe această intenție a Kremlinului de a soluționa problema transnistreană?

Armand Goşu: „Dacă Moscova ar obţine o rezolvare a problemei transnistrene în termenii pe care ea îi doreşte, atunci cu siguranţă că ar fi interesată. Numai că, totuşi la Chişinău puterea şubredă sau cum ar fi ea nu-şi permite să meargă concesiile atât de departe încât să accepte rezolvarea crizei transnistrene în termenii pe care şi-i doreşte Moscova.

Cel mai probabil Rusia nu are resurse, ar accepta o rezolvare a crizei transnistrene într-un sens însă dorit de ea. Asta înseamnă - ştim din 2003 cu ocazia discuţiilor de atunci în jurul memorandului Kozak - niște garanții suplimentare că Republica Moldova nu se va mai îndrepta spre Vest, va rămâne într-o zonă neutră, nu va intra niciodată în NATO, în UE şi nu se va uni niciodată cu România sau nici măcar într-o formă de federalizare nu va compune cu România în această zonă. Ceea ce ar livra şi mâine Igor Dodon, numai că el nu e singur de capul lui să facă politică aici.

Doi: odată ce moare această temă a separatismului transnistrean, una din principalele subiecte, teme utilizate de propaganda Kremlinului în acești 25 de ani ca să țină Moldova prizonieră în zona de influență a Rusiei, o să dispară şi Moscova trebuie să inventeze alt subiect, altă temă pentru a ţine în lanţ Moldova ca să nu o ia spre Vest.”

Europa Liberă: Între timp, coordonatorul coaliţiei de guvernare, liderul PD Vlad Plahotniuc a anunţat despre intenția celor de la putere să aprobe o lege care ar interzice propaganda rusească pe teritoriul Republicii Moldova. Dvs. cum aţi văzut această inițiativă legislativă venită din partea PD?

Armand Goşu: „Lucrurile ar trebui nuanțate substanțial. nu e vorba doar de propaganda rusească. Ar putea acest proiect să aibă valențele unui proiect de lege împotriva ONG-urilor, împotriva presei independente, chiar împotriva presei din România sau a opiniilor critice care fie sunt în Chişinău în contact cu alte zone vestice. Mie îmi e teamă că de fapt e un proiect de inspirație rusească menit să strângă, să sugrume şi ultima presă independentă şi ONG-urile care mai sunt aici.”

Europa Liberă: Este limpede că în Parlament ar putea să fie votată în lectura a doua modificarea legislației electorale. Comisia de la Veneţia va anunța verdictul său. Atât liderul PD, Vlad Plahotniuc, cât şi şeful statului, Igor Dodon au zis că indiferent de recomandările Comisiei de la Veneția, în Republica Moldova sistemul electoral va fi reformat. Vă este clar de ce acum şi de ce în mare grabă se purcede la această reformă electorală?

Armand Goşu: „Probabil este o tentativă disperată a PD de a rămâne la putere. Numai că PD fiind un partid care în mod constant, potrivit sondajelor credibile, nu a celor comandate chiar de PD, nu trece pragul electoral. E oribil, e frustrant pentru un om cum e Plahotniuc, care a investit atâția bani în media, care are un raiting negativ de peste 90 la sută, să vadă că partidul lui, care practic controlează în mod ilegitim întreaga viaţă politică din RM, n-ar trece, potrivit sondajelor de opinie, în Parlament. De aceea i-a venit ideea să schimbe legislaţia electorală.”

Europa Liberă: Şi e un colac de salvare pentru PD?

Armand Goşu: „E un fals colac de salvare sau e un colac de salvare pe care a uitat să-l umfle. Un colac de salvare pe care l-au aruncat în apă, dar înainte de a-l arunca celui care se îneacă – PD-ului – l-au şi găurit, l-au şi împuns cu acul în felul acesta se dezumflă. E o iluzie pentru că orice analist care nu face lucruri foarte sofisticate şi orice om care ştie ce se întâmplă în Republica Moldova şi a urmărit evoluţiile de aici în ultimii 25 de ani poate să înţeleagă că nu faci decât să deschizi drumul socialiştilor către putere.

Această modificare legislativă îi va ajuta practic pe socialişti să-şi creeze o majoritate mult mai confortabilă în Parlament. Ce interes are domnul Plahotniuc să-i deschidă larg calea domnului Dodon ca să-şi formeze o majoritate confortabilă în viitorul parlament îmi e foarte neclar, dar ne-a obişnuit domnul Plahotniuc în ultimii ani cu mişcări foarte ample, astfel încât ne putem aştepta la orice. Mâine, poimâine putem afla că începe destituirea președintelui Dodon, să urmărim arestarea lui pentru nu ştiu ce acte de corupţie de acum 14 ani sau cine mai ştie de când. În momentul în care tu controlezi justiţia, procurorul general şi cea mai mare parte din media din Republica Moldova poţi să inventezi orice.”

Europa Liberă: Incredibil ca un partid pro-european cel care este la guvernare PD-ul să deschidă poarta pentru socialiști ca să vină în 2018 la putere.

Armand Goşu: „Ei nu sunt sub nici o formă un partid pro-european. Dacă a făcut cineva mai mult rău ideii pro-europene în Republica Moldova, acesta este PD şi liderul său, Vlad Plahotniuc. Propaganda rusă, Kremlinul nici nu au avut nevoie să consume prea mulţi bani în Republica Moldova pentru că au avut aici cel mai bun aliat al lor, pe Plahotniuc, cel care a reuşit să compromită ideea europeană în Republica Moldova.

Din premiantul clasei Parteneriatului Estic Republica Moldova a devenit un eşec, un repetent al Parteneriatului Estic. Lumea la Bruxelles aproape că s-a plictisit să mai urmărească ce se întâmplă aici, a obosit de atâtea volte şi de atâta manipulare. Or, odată ce a obosit s-ar putea lucrurile să se întoarcă destul de negativ în Republica Moldova şi dacă UE încă mai dă bani pentru a susţine, a ţine în viaţă autoritățile de la Chişinău, s-ar putea într-un timp relativ scurt, un an, doi, să nu mai dea acești bani. Atunci vom vedea totuși cum va putea să supraviețuiască Republica Moldova pentru că nimănui nu-i convine să arunce cu banii contribuabililor europeni într-un sac fără fund, într-o țară coruptă cum e Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cine a vrut să îmbunătățească relaţia dintre Moldova şi Ucraina, Kievul sau Chișinăul? şi cum vedeți Dvs. această relație pe moment?

Armand Goşu: „Kievul a reuşit să-şi atingă câteva obiective pe care le are în relaţia cu Republica Moldova. Din punct de vedere politic, geopolitic, militar, strategic cred că pentru autoritățile de la Kiev s-a pus problema securizării frontierei cu Republica Moldova. Republica Moldova ne fiind un actor de politică externă şi ne venind cu proiecte, ne fiind activă, pur şi simplu, a fost forțată de împrejurări să răspundă pozitiv şi să meargă în siajul proiectului Kievului de a securiza această frontieră din raţiuni de securitate.

Transnistria este într-o zonă extrem de sensibilă, în zona Odesa, iar Kievul şi aliaţii occidentali ai Kievului sunt foarte atenţi la ce se întâmplă în această zonă. De aici probabil şi relativul interes. Cartea pe care a ştiut la un moment dat - în 2015-2016 - să o joace Plahotniuc în relaţia cu Occidentul, mizând pe faptul că teama de Rusia şi dorinţa de a securiza această zonă îi vor lăsa lui mâinile libere ca să abuzeze de-a dreptul de poziţia lui dominantă de pe piaţa politică, se pare că a reușit vreme de câţiva ani, dar nu se ştie dacă va mai reuşi şi în continuare.

Oricum nimeni nu riscă o criză dramatică la frontiera estică a NATO şi a UE. Ne putem aștepta, ne putem imagina scenarii în care nimeni nu-l oprește pe Plahotniuc să falsifice alegerile, o să iasă populația nemulțumită în stradă şi poţi să asişti la o situaţie de-a dreptul revoluţionară la Chişinău. Or, cine are interes ca să lase să evolueze dramatic o astfel de criză. Probabil în anumite cabinete, mă gândesc în primul rând la Berlin, dar şi la structurile europene de la Bruxelles, deja se iau în calcul niște variante, se lucrează la o Moldova post-Plahotniuc.”

Europa Liberă: Importul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan era văzut ca o susţinere financiară din partea Republicii Moldova pentru regimul secesionist din estul ţării. Se încheiase un acord de import de energie din Ucraina, dar la puţin timp a fost reactualizat acordul cu Centrala de la Cuciurgan. E un pas înapoi?

Armand Goşu: „Sunt scheme de a face bani, sunt scheme care duc totuși la consolidarea situaţiei financiare a Transnistriei, care e destul de precară în condițiile în care Moscova nu poate ajuta financiar Transnistria. Doi - aceste scheme produc niște bani pentru niște „băieți deștepți”, de fapt, e un sigur „băiat deștept” aflat la Chişinău. Cel mai probabil suntem în faţa unei scheme de corupție, dar care are două picioare - unele duc în Transnistria, altele duc la Chișinău.”

XS
SM
MD
LG