Linkuri accesibilitate

Andrian Candu: „O să continuăm să promovăm schimbarea sistemului electoral”


Andrian Candu
Andrian Candu

Președintele Parlamentului de la Chișinău: declarații la întoarcerea de la Bruxelles.

Comisarul european pentru vecinătate, Johannes Hahn, a declarat după discuțiile de la Bruxelles cu premierul Pavel Filip că „opinia Comisiei de la Veneția” privind preconizata schimbare a sistemului electoral în R. Moldova trebuie „urmată în totalitate, în literă și spirit”. Hahn a mai declarat că împărtășește opinia Comisiei și anume că „trecerea la sistemul electoral mixt este o schimbare fundamentala care ar putea reprezenta un risc pentru democrație si domnia legii in contextul politic actual din R.Moldova”. Referitor la recomandările Comisiei de la Veneția, speacherul Andrian Candu a reafirmat că de toate se va ține cont în lectura a doua.

Europa Liberă: După două zile de aflare la Bruxelles, după atâtea discuții pe care le-ați avut cu demnitarii din capitala Belgiei, să vă întreb, există un răspuns clar: purcedeți sau nu la reforma electorală?

Andrian Candu: „Dar niciodată nu s-a pus problema în disponibilitatea noastră în ceea ce ține de schimbarea sistemului electoral sau nu. Noi am fost deschiși și sinceri și acum trei luni de zile, și suntem și astăzi. Și, așa cum am menționat, noi o să continuăm să promovăm schimbarea sistemului electoral, deoarece, pe de o parte, este o promisiune electorală, pe de altă parte, este o susținere în societate, majoritatea din societate își dorește această schimbare. Și, trei, face parte și din strategia noastră, a Partidului Democrat, ce ține de reformarea clasei politice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:21 0:00
Link direct

Respectiv, noi vom schimba sistemul electoral. Iar aici, la Bruxelles, nu am avut discuții doar pe subiectul schimbării sistemului electoral. Dar dacă să ne referim la el, am vorbit cu partenerii din diferite grupuri politice despre faptul că, în primul rând, ne angajăm să respectăm recomandările Comisiei de la Veneția și să luăm în considerare majoritatea recomandărilor propuse de Comisia de la Veneția, și în acest fel să schimbăm și să asigurăm sistemul să funcționeze, încât să respectăm regulile democrației.”

Europa Liberă: Haideți să vedem despre aceste îngrijorări pe care le regăsim și în avizul Comisiei de la Veneția. Care sunt mai greu de îndeplinit: croirea circumscripțiilor, participarea la vot a celor din stânga Nistrului, exercitarea dreptului de vot a celor din diasporă. Care sunt cele mai vulnerabile?

Andrian Candu: „Nu, nici astea nu sunt atât de complicate, deoarece discuțiile le-am început pe subiectele tehnice chiar deja de la Veneția. Cu experții Comisiei de la Veneția și cu membrii Comisiei de la Veneția săptămâna trecută am avut deja discuții în privința unor soluții pe chestiunile care au fost invocate de experți.

Și crearea circumscripțiilor electorale cu criterii clare și mai puțin politizate, și votul în diasporă și reprezentarea diasporei și votul în Transnistria și reprezentarea populației care locuiește în Transnistria, chiar și promovarea doamnelor, femeilor în politică și alte subiecte – ele sunt toate realizabile, într-o măsură sau alta. Noi vom depune toate eforturile ca să găsim soluții, soluții pe care deja, unele tehnice, le-am discutat cu ei. Și, în așa fel, să îndeplinim recomandările Comisiei de la Veneția.”

Europa Liberă: CEC se pare că nu va croi el circumscripțiile electorale, pentru că, așa cum ne-a spus și domnul Iurie Ciocan, această responsabilitate și-o asumă guvernarea. Cum, la modul practic, pot fi astăzi făcute aceste circumscripții, ținând cont și de votul minorităților, și de stânga Nistrului? Nu e o problemă complicată ca, într-un timp restrâns, să faceți aceste circumscripții?

Andrian Candu: „Nu. Singura chestiune ce ține de formarea circumscripțiilor este să fie clar criteriile stabilite în lege, să existe un mecanism clar stabilit despre cine le elaborează, ținând cont de acele criterii, și cine le propune, la ce nivel, la ce instituție și ce instituție le aprobă.

Noi avem câteva soluții pentru subiectul legat de formarea circumscripțiilor, o să ne mai consultăm cu specialiștii, ne vom consulta și în societate cu cei care sunt de specialitate, noi vom continua dezbaterile și consultările și pe platforma parlamentară și nu doar, ca să găsim cea mai bună soluție.”

Europa Liberă: Între timp, domnul Dodon a făcut o precizare, spunând că el va insista pe patru condiții pentru ca atât șeful statului, cât și Partidul Socialiștilor să susțină în a doua lectură acest proiect de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. Sunt de respins sau de acceptat aceste patru cerințe pe care le-a enunțat el?

Andrian Candu: „Subiectele ce țin de cele remarcate și Comisia de la Veneția trebuie să rămână pe platforma Parlamentului ca decizie și fără vreo interferență din partea șefului statului.

Da, într-adevăr, se pare că tot mai mult se confirmă faptul că dumnealui a rămas în continuare lider de partid decât președintele tuturor. Dar noi vom lua în considerare ca orice soluție cu care să venim, în primul și în primul rând, să promoveze regulile democrației și nu ambițiile sau interesele unui partid sau altui.”

Europa Liberă: Cu cine veți continua dezbaterile și în ce măsură, totuși, veți ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția când veți vota în a doua lectură proiectul de lege de trecere la acest sistem electoral mixt?

Andrian Candu: „Noi vom ține cont de majoritatea recomandărilor și propunerilor formulate de Comisia de la Veneția și vom căuta soluții la sensibilitățile invocate de Comisia de la Veneția. Iar ce ține de consultări și dezbateri, vom continua și pe platforma parlamentară, și pe platforma extra-parlamentară să discutăm și cu societatea civilă, și cu partidele parlamentare și extra-parlamentare, și cu formatorii de opinie, și cu reprezentanții mediului academic și a minorităților naționale. La dezbaterile pe platforma parlamentară, pe care eu personal le-am moderat, am avut de fiecare dată peste o sută de participanți din diverse categorii ale societății, reprezentanți ai societății.

Sper foarte mult că și opoziția care se opune, mai ales pe stradă, cum e, de exemplu, Maia Sandu cu Partidul PAS sau Platforma DA, să dea curs invitației pe care o fac de fiecare dată și să participe și ei în acele discuții și să vină să-și expună argumentele acolo, în componența acelei expertize, sau unde e cea mai bună expertiză, ca să găsim chiar soluții, de ce nu, de compromis, împreună.”

Europa Liberă: L-am auzit și pe deputatul Vladimir Voronin, cel care a condus timp de opt ani Republica Moldova, el a spus că este categoric împotriva acestei reforme electorale și chiar a spus că ar putea să se ajungă să cheme cetățenii să boicoteze următorul scrutin parlamentar. Ce se întâmplă dacă cei care nu împărtășesc această idee pe care o promovați dumneavoastră, de modificare a sistemului electoral, nu vor ieși să voteze?

Andrian Candu: „Domnul Voronin și Partidul Comuniștilor deja au boicotat și alegerile prezidențiale sau aceasta nu a avut nicio consecință. Este, bineînțeles, un regret când există astfel de expuneri în extreme. Dar, pe de altă parte, chiar înțelegând că nu există un consens deplin în societate, sau, mai bine-zis, consens nu există aproape în nicio chestiune importantă în Republica Moldova, luând în considerare ce polarizare și ce divizare există în societate, totuși trebuie să luăm în considerare regula democrației care presupune opinia majorității.

Dacă majoritatea cetățenilor, dacă majoritatea societății, în general, își dorește această schimbare, iar în Parlament avem un vot cu o majoritate desăvârșită, atunci regula democrației trebuie să funcționeze. Majoritatea ia decizii chiar dacă minoritatea nu este de acord.”

Europa Liberă: Secretarul Comisiei de la Veneția, domnul Markert, a declarat Europei Libere că cea mai importantă problemă de care se vorbește în documentul publicat de Comisia de la Veneția, se spune că experiența ar arăta că în această regiune, unde se află și Republica Moldova, un sistem electoral mixt duce către o influență crescută a importanței banilor în politică.

Andrian Candu: „Dar astăzi, în sistemul proporțional, banul nu este important în politică? Pentru cei cu bani și fără o viziune politică, sau în afara politicii, nu-i costă mai nimic să ajungă pe liste de partid, acolo unde nu sunt cunoscuți de oamenii care votează acea listă. Și luați exemplul acelui personaj care a fost condamnat la mulți ani de pușcărie pentru spălare de bani, cum a ajuns pe listele unui partid și a ajuns deputat pe o perioadă de timp. Și astăzi poți cu bani sau mai puțini bani să influențezi anumite procese ca să ajungi pe liste și să devii deputat.

Însă, atunci când cetățeanul are dreptul să-și aleagă direct și singur deputatul, reprezentantul său în Parlament, atunci când îi vede fața, îi vede chipul și îi știe numele, îl vede prezent în acea comunitate, în acea circumscripție este mult mai simplu pentru cetățean să facă alegerea și este o responsabilitate mult mai mare pentru deputatul care va fi ales.

Indiscutabil, sunt mult mai multe avantaje într-un sistem al circumscripțiilor, chiar și dacă mergem acum pe sistemul mixt, decât în sistemul listelor de partid, cum e astăzi. Iar de la caz la caz, de la țară la țară, lucrurile pot fi diferite, fiindcă fiecare societate vine cu pregătirea sa în dezvoltare, cu mentalitatea sa. Și cu astea nu poți să zici că dacă ceva nu a funcționat în Ucraina sau în Georgia la fel nu va funcționa și cu Republica Moldova.

Republica Moldova trebuie să treacă printr-o încercare și dacă această încercare va fi de succes și noi vom reuși, astfel, să aducem o îmbunătățire și clasei politice, de ce nu?”

Europa Liberă: Și dacă această încercare îi va aduce majoritari pe socialiști la guvernare, atunci o să vă presărați cenușă pe creștet?

Andrian Candu: „Dar dumneavoastră garantați că în actualul sistem, atunci când se votează lista de partid și au avantaje partidele cu un singur lider și care mai mult sunt populare din cauza simbolicii, nu-i avantajează și pe ei actualul sistem?

Noi vorbim despre faptul că îi oferim cetățeanului un drept suplimentar, anume acela de a-și vota direct reprezentantul său în Parlament. Pe de o parte, să-și voteze partidul pe lista de partid cum consideră el, pe de altă parte, să-și voteze reprezentantul său în Parlament.”

Europa Liberă: E devreme să vorbim câte mandate vor reveni, câte fotolii de deputat vor reveni celor din stânga Nistrului, din regiunea transnistreană?

Andrian Candu: „Este devreme, deoarece abia în următoarele două-trei săptămâni, în baza consultărilor și dezbaterilor pe care le vom avea inclusiv și cu experți pe platforma parlamentară sau extra-parlamentară, și anume la soluțiile care deja sunt într-un design avansat, atunci abia vom decide. Bineînțeles, ultimele decizii vor fi în acea lege votate în ultimă lectură.”

Europa Liberă: Domnul Dodon vorbea despre mărirea numărului de circumscripții pentru moldovenii din diasporă, mai ales pentru cei din Rusia. Pe cât de mult vă preocupă și votul din diasporă a celor din Occident?

Andrian Candu: „Pe noi ne preocupă ca toți cetățenii care se află în afara țării și care vor să participe la exercițiul electoral să aibă dreptul să o facă fără restricții, dar în același timp să respectăm drepturile tuturor, ori că e din Est, ori că e din Vest. Iar statul, în același timp, să asigure respectivul drept. Noi cu siguranță trebuie să intervenim prin a îmbunătăți legislația electorală, în așa fel încât problemele identificate în anul 2014 sau în 2016 să fie depășite.”

Europa Liberă: Și tot nu e clar câte mandate vor fi distribuite pentru cei din diasporă?

Andrian Candu: „Lucrul acesta va fi decis de Parlament în lectura finală, dar până atunci încă urmează să fie dezbătut și discutat pe platformele de discutare și dezbatere.”

Europa Liberă: Și, în concluzie, se mai condiționează ajutorul financiar care trebuie să-i fie oferit Republicii Moldova din partea UE de această reformă electorală de modificare a legislației electorale?

Andrian Candu: „Este interpretat greșit că se condiționează pachetul macro-financiar cu schimbarea sau neschimbarea sistemului electoral. Uniunea Europeană ne solicită, în primul rând, să îndeplinim condițiile care fac parte din acel pachet. Sunt 30 de condiții prevăzute de reforme, adică acele trei rate sunt condiționate de câte zece condiții. Iar ce ține de schimbarea sistemului electoral nu este o condiție în respectiva finanțare, ci doar ca să ne comportăm ca un stat care respectăm legea și să fim un stat de drept, și să luăm în considerare opiniile și recomandările Comisiei de la Veneția și a altor experți.”

Europa Liberă: Și când veți vota în a doua lectură acest proiect de trecere la un nou sistem electoral, la cel mixt?

Andrian Candu: „Nu vă pot da acum un calendar, fiindcă totul depinde de dezbaterile care vor avea loc. Trebuie să dezbatem bine, fundamentat, să găsim soluțiile la toate chestiunile invocate inclusiv de Comisia de la Veneția. Și abia atunci când vor fi gata atunci vom vota în a doua lectură.”

XS
SM
MD
LG