Linkuri accesibilitate

Anatolie Golea: „Țara nu are ambasadori în cele mai importante state membre ale Consiliului de Securitate ONU”


Anatolie Golea și Valentina Ursu
Anatolie Golea și Valentina Ursu

Un interviu cu analistul politic, director executiv al Infotag, despre direcțiile de acțiune ale diplomației moldovene.

Noul an a găsit Republica Moldova în relații bune cu SUA şi mai puțin prietenoase cu Federația Rusă. Care vor fi cele mai importante direcții ale diplomației moldoveneşti şi relația cu Washingtonul şi Kremlinul? Europa Liberă a stat de vorbă cu analistul politic şi jurnalistul Anatolie Golea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:36 0:00
Link direct


Anatolie Golea: „Eu cred că acest comportament al diplomației moldovenești este cel puțin straniu, bizar. Mi se pare bizar să nu ai ambasadori în cele mai importante centre, având mulți ambasadori în Țările Baltice, în Scandinavia, care nu zic că nu sunt importante, dar sunt țări care trebuie să fie prioritare pentru Republica Moldova, și noi manifestăm un fel de neglijență. Nu am avut ambasador un timp destul de îndelungat în Germania, nu avem în Marea Britanie, nu avem în China; am rechemat ambasadorul de la Moscova, pentru consultări. A trecut o lună de zile și nimeni nu știe cu ce s-au soldat aceste consultări. Rusia cu Ucraina când erau în stare de război, și acum sunt, dar au ambasadori; dar atunci când s-a declanșat acest conflict între țări au fost rechemați ambasadorii pentru o săptămână-două. Rechemarea pentru consultări presupune revenire sau…”

Europa Liberă: Președintele Parlamentului a declarat la acest microfon al Europei Libere că e pentru o perioadă nedefinită, pentru că Federația Rusă ar face presiuni asupra Republicii Moldova.

Anatolie Golea: „Este adevărat, dar societatea are dreptul să cunoască cu ce s-au soldat consultările, ce a spus ambasadorul și care este decizia de mai departe, pentru că, și în cazul Federației Ruse, dar și,

Societatea are dreptul să cunoască cu ce s-au soldat consultările...

mai ales, în cazul celorlalte țări sunt niște puteri importante și am zis că mi se pare bizar să nu ai ambasadori timp de câțiva ani la Washington, după care să numești ambasadorul, să-l rechemi peste două-trei luni, să ceri agremeent sunt niște reguli, este o etichetă diplomatică, care nu permite unei țări mici cum e Republica Moldova să ceară de la Statele Unite agremeent pentru alt ambasador la fiecare jumătate de an și nu-ți poți permite să nu ai ambasador.

În toamnă s-a vorbit foarte mult despre acest demers al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite vizavi de retragerea armatei ruse din teritoriul Republicii Moldova. Or, pentru a obține succes, pentru a promova această inițiativă, trebuie să lucrezi nu numai la ONU, ci și în cele mai importante capitale. Noi am văzut că președintele Candu, la care v-ați referit, a fost tocmai la Ankara și a vorbit cu președintele Erdogan, solicitând susținere. Cu cine s-a mai vorbit din alte țări?

Republica Moldova în prezent nu are ambasadori la Washington, în

Țara nu are ambasadori în cele mai importante state membre ale Consiliului de Securitate al ONU...

China, în Marea Britanie, în Kazahstan este ambasadorul de la Moscova, care este rechemat. Or, aceste țări, inclusiv Kazahstanul, în prezent prin rotație, sunt membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Deci, țara nu are ambasadori în cele mai importante țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Noi despre ce vorbim, despre care succes în promovarea politicii externe?”

Europa Liberă: Mulți experți spuneau că are loc un târg între guvernare și președinte, pentru că, ajungând la un compromis, ei își împart inclusiv aceste funcții de ambasador. Credeți în această ipoteză?

Anatolie Golea: „Cu siguranță, cu siguranță. Și eu cred astfel. Chiar m-am uitat zilele acestea, la 1 noiembrie 2017, Guvernul a adoptat decizia de rechemare a câțiva ambasadori. Au trecut două luni jumătate, este a treia lună și nu s-a făcut nicio mișcare în acest sens. Există hotărârile Guvernului, dar nu există decretul președintelui. Cu atât mai mult, după rechemare, semnarea decretului președintelui, care cred că ar accepta să semneze, trebuie să urmeze următorul pas, și nu poate fi făcută o pauză prea lungă – numirea altor ambasadori.

Cred că aici este punctul de discuție, punctul de târg, târg politic. Vă amintiți cum în primăvară au fost numiți cei vreo zece ambasadori prin acest târg dintre președinte și guvernare? Președintele a obținut atunci minimumul necesar, foarte important pentru el – posturile de ambasador la Moscova și la Minsk. Eu nu exclud că ambasadorul Andrei Neguță, rechemat pentru consultări de la Moscova, va reveni în funcție doar atunci când se va încheia această rundă de negocieri între președinte și guvernare, Guvernul spunându-i: „Dle președinte, dacă vreți ca ambasadorul Dvs. Neguță să revină la Moscova, trebuie să semnați niște decrete vizavi de alți ambasadori și vă mai dăm și Dvs. un post-două pe undeva”, nu știu în China sau în altă parte. Dacă nu, atunci nu aș exclude - de ce nu? - să se rezolve schimbarea ambasadorilor prin deciziile Curții Constituționale și suspendarea provizorie a președintelui. Dacă se numesc miniștri și se promulgă legile astfel, de ce nu s-ar numi și ambasadori? Sigur, este aberant, este absurd, dar asta este situația la momentul de față.”

Europa Liberă: Dar ce cred aceste state despre politica externă pe care o promovează Republica Moldova, neavând acești șefi de misiune?

Anatolie Golea: „Aceste state își fac concluziile de rigoare – că Republica Moldova nu are o politică internă decentă, dar nici una externă.”

Europa Liberă: În fruntea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit un nou ministru. Credeți că va rămâne la discreția , la latitudinea lui pe cine să trimită în misiunile diplomatice?

Anatolie Golea: „Dar ce până acum a decis ministerul? Eu mă refer la ultimii doi ani, după alegerile parlamentare, după ce la guvernare a venit

Ministrul Galbur a executat ceea ce a decis Partidul Democrat...

Partidul Democrat. Nu decide ministrul și ministerul; nu ministrul a decis expulzarea diplomaților ruși sau nota de protest a Guvernului Republicii Moldova. Ministrul Galbur a executat ceea ce a decis Partidul Democrat. Și așa va fi și în continuare. Chiar dacă se vorbește că va crește influența vicepremierului Iurie Leancă asupra ministerului, și dl Leancă este influențat de către partidul partener din coaliție. De aceea, deciziile, de fapt, se iau în fiecare marți la ședința conducerii Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Și relația cu Moscova cum o vedeți în continuare?

Anatolie Golea: „Relația cu Moscova rămâne una incertă și ea va rămâne incertă indiferent de rechemarea sau de încheierea consultărilor cu ambasadorul Neguță. Nu decide prea multe nici ambasadorul Neguță și nici președintele Dodon. Noi nu am avut niciodată relații atât de proaste cu Federația Rusă ca în acest an când președinte a fost un președinte care se zice că este pro-rus, chiar dacă el zice că este pro-moldovean. Relația va rămâne incertă pe parcursul anului 2018 cu certitudine, pentru că în Federația Rusă sunt alegeri prezidențiale, care sunt mult mai importante decât Republica Moldova, iar în Republica Moldova ar trebui să aibă loc alegeri parlamentare la sfârșitul anului și Federația Rusă va încerca să influențeze aceste alegeri, dar va aștepta, în funcție de rezultatul alegerilor, să construiască mai departe relațiile cu Republica Moldova.

Se știe, de asemenea, că în luna martie urmează să vină noul ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova – Oleg Vasnețov, care nu a activat niciodată în această zonă, cu excepția Bulgariei. A fost ambasador în Republica Congo, are 65 de ani, este pensionar și deci aceasta spune foarte multe despre atenția Federației Ruse față de relansarea relațiilor cu Republica Moldova. Evident că un astfel de ambasador vine nu cu sarcina de a impulsiona, de a da un nou suflu relațiilor moldo-ruse.”

XS
SM
MD
LG