Linkuri accesibilitate

Ana Elżbieta Fotyga: „Asistăm la o politică consecventă de expansiune militară a Rusiei” (VIDEO)


Ana Elżbieta Fotyga: „Asistăm la o politică consecventă de expansiune militară a Rusiei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:06 0:00

Un interviu cu președinta Subcomisiei de Securitate și Apărare a Parlamentului European despre politica de expansiune militară a Rusiei.

Europarlamentara conservatoare poloneză Ana Elzbieta Fotyga, conduce Subcomitetul pentru apărare și securitate din Parlamentul European. A organizat și a participat la mai multe dezbateri despre operațiunile militare ale Rusiei în străinătate, iar la finalul unei asemenea întîlniri i-a acordat un interviu corespondentei noastre la Strasbourg.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:06 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamnă Fotyga, sunteți președinta Subcomitetului pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European și vă ocupați intensiv de activitățile militare ale Rusiei în spațiul ex-sovietic și în bazinul Mării Negre. Ați organizat, de pildă, un eveniment despre militarizarea în Regiunea Mării Negre, și un altul despre companiile militare private rusești care luptă în Siria. Haideți să începem cu primul. Aveți nume ale companiilor private care luptă în Ucraina și Siria?

Anna Elżbieta Fotyga: „Aș vrea să precizez că evenimentul despre regiunea Mării Negre a fost o audiere publică organizată de Subcomitetul pentru securitate și apărare din Parlamentul European, ceea ce înseamnă că a avut și a exprimat poziția Parlamentului European.

Celalalt eveniment menționat de Dvs. a fost un eveniment sponsorizat de mine, și în cadrul evenimentului a fost prezentat un raport pregătit de un think-tank foarte cunoscut. Din punctul meu de vedere, a fost extrem de important să vedem că da, există și nume ale acestor companii, îi sfătuiesc pe toți cei care ne văd sau ne ascultă să caute acest raport pe site-ul guvernului ucrainean. Acest raport este întocmit cu mare meticulozitate. Oferă date exacte, nume. Sigur, noi știm că aceste companii, deși nu par să reprezinte forțele armate ale statului, asta sunt în realitate.

Știm asta de cand s-a declanșat agresiunea armată a Rusiei în Ucraina. Acum avem și probe și putem numi exact ce a fost si este: agresiune armată a Rusiei în Ucraina. Atunci, in 2014, când a avut loc anexarea Crimeii, se spunea că e vorba de oameni care fac ce fac pe cont propriu, oameni care sunt în vacanță. Așa numiții „omuleți verzi”. A fost foarte clar de la început că totul a fost orchestrat de la Kremlin, care a și admis la un moment dat că această acțiune îi poartă semnătura.

Problema este că dacă în Ucraina este clar, noi considerăm că acolo are loc o agresiune extrernă asupra unui stat suveran, în Siria nu este foarte clar. De regulă considerăm că toți cei care se implică în combaterea terorismului o fac din bună credință, dar de multe ori unii o fac doar ca să obțină eticheta de membri ai coaliției împotriva terorismului și cumva să își legitimeze operațiunile.

Există legături între operațiunile Rusiei din Ucraina și cele din Siria. De câte ori Kremlinul încearcă să adopte politici agresive încearcă să ne asigure că este un partener de încredre în alte operațiuni. De aceea sunt foarte sceptică referitor la abordarea dublă (a Occidentului, a UE) față de Rusia. Altfel spus, nu cred că este bine să discutăm cu Rusia separat agresiunea militară din Ucraina și implicarea din Siria, care ar părea pozitivă, dar ar părea, căci eu am mari semne de întrebare acolo.”

Europa Liberă: Referitor la companiile militare private care operează în Ucraina ați precizat că există un raport care poate fi consultat pe site-ul guvernului ucrainian. Dar criticii ar putea spune că este părtinitor, câtă vreme a fost comandat de partea ucrainiană.

Anna Elżbieta Fotyga: „Aș dori să îl citez pe fostul președinte polonez Lech Kaczyński, care a spus că în lumea contemporană dreptatea nu este distribuită în mod egal. Dreptul este de partea celor care luptă pentru dreptate și independenta țări. Cred că aici este clar: Ucraina luptă pentru teritoriul său și pentru independența sa. Așadar, avem obligația de a sta alături de Ucraina.”

Europa Liberă: Deci vorbiți despre companii miliare private ruse care luptă în Ucraina și Siria. Este și statul rus implicat in actionariatul acestor companii?

Anna Elżbieta Fotyga: „Oh, Doamne! Cunoscând operațiunile Kremlinului sau, dacă vreți, felul cum operează sistemul Putin, se știe că acest fel de operațiuni sunt aproape 100% suprevizate de Kremlin. Supervizate, finanțate… O serie de specialiști spun că trimiterea unor experți în Siria a fost, de asemenea, un fel de recompensă pentru operațiunile anterioare din Ucraina.”

Europa Liberă: Legat de militarizarea bazinului Mării Negre, Rusia este și aici principalul actor?

Anna Elżbieta Fotyga: „Da, desigur. La acest eveniment a fost prezent și Ander Fogh Rasmussen, fostul premier danez și fost

Anexarea Crimeii și agreasiunea Rusiei în estul Ucrainei, au schimbat configurația geopolitică a regiunii...

secretar general al NATO, care actualmente este advisor al președintelui ucrainean Petro Poroșenko. A fost o prezentare foarte interesantă a aspectelor de securitate din Ucraina.

Aș spune că anexarea Crimeii și agreasiunea Rusiei în estul Ucrainei, au schimbat configurația geopolitică a regiunii, transformând această regiune într-o mare îngrijorare pentru noi. Regiunea este extrem de dezechilibrată, și sfatul experților este ca NATO să rămână angajată în regiune și să dezvolte operații in regiune chiar cu state care nu sunt membre NATO, cum este cazul Ucrainei.”

Europa Liberă: NATO este foarte angajată în România. Este de ajuns pentru o situație echilibrată în regiune?

Anna Elżbieta Fotyga: „Nu, nu este de ajuns, și de aici sfatul experților să extindem cooperarea și cu alte țări. Aș dori să reamintesc ce s-a întâmplat după anexarea Crimeii, și anume trimiterea de către Rusia acolo a celor mai avansate arme. In Crimeea are loc un proces uriaș de militarizare, iar asta face situația foarte complicată. Dacă privim în sus, pe hartă, vedem Kaliningradul, apoi Crimeea, apoi estul Ucrainei, vedem un arc militar al Rusiei, care ne ingrijorează profund. Situația din regiunea Mării Negre pare că devine din ce în ce mai complicată, si se prefigurează o încercare de extindere către Marea Mediterană. Asistăm la o politică consecventă de expansiune militară a Rusiei.”

Europa Liberă: Doamnă Fotyga, unii experți spun că dacă NATO se va implica mai mult în Crimea, acesta va fi o politică confrontațională.

Anna Elżbieta Fotyga: „Poltica de confruntare pe care o duce Rusia este motivul pentru care am organizat hearingul de care ați amintit Dvs. Toți experții au prezentat o Rusie foarte

Trebuie sa evităm incidente și greșeli, dar trebuie să respingem cu fermitate această extindere...

confrontațională. Nu doar anexarea Crimeii si estul Ucrainei, dar in prezent multitudinea de exercitii militare arata interesul Rusiei de a se extinde mai departe. Trebuie sa evităm incidente și greșeli, dar trebuie să respingem cu fermitate această extindere. Vedem situatia in Marea Baltică, suntem la curent cu toate provocările, cu faptul că avioane survolează spațiul aerian al unor state baltice. Răspunsul statelor membre UE ar trebuie sa fie cam, linsitit, ferm in sensul de a nu fie permisă o astfel de agresiune. Fortele armate aeriene ale NATO nu trebuie sa permita astfel de actiuni. Unele state fac la randul lor provocari, cum este cazul guvernului Moldovei care nu a permis o serie de politicieni rusi sa traverseze spatiul aerian moldovenesc, la bordul unor avioane. Nu așa trebuie procedat.”

XS
SM
MD
LG