Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „Conform Constituției, politica internă și externă este promovată, elaborată de Guvern”


O discuție cu fostul ambasador al Chișinăului pe lângă Consiliul Europei, despre politica externă a Moldovei, atribuțiile prezidențiale, și relațiile cu Iranul.

Cine face politica externă a Republicii Moldova? Plahotniuc? Dodon? Ministrul de Externe? O întrebare la care răspunde Alexei Tulbure, fost ambasador al R. Moldova la ONU și Consiliul Europei.

Europa Liberă: Cine în Republica Moldova astăzi face politica externă a statului?

Alexei Tulbure: „Guvernul, Guvernul o face. Declarațiile acestea care vin din toate părțile că președintele are împuternicirea și-i responsabil de relațiile internaționale nu sunt corecte. Conform Constituției, politica internă și externă este promovată, elaborată de Guvern.

Alexei Tulbure în studioul Europei Libere la Chișinău
Alexei Tulbure în studioul Europei Libere la Chișinău

Președintele are împuterniciri foarte reduse în acest domeniu. Toate aceste eforturi pe care le întreprinde Igor Dodon pot să aibă același rezultat ca și celelalte din alte domenii, dar să se soldeze cu nimic, pentru că, dacă nu-i suportul Guvernului, structurilor executive... Or, președintele nu este șeful Executivului.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:36 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Tulbure, [președintele] vizitează Iranul de două ori, de cinci ori a vizitat Moscova, s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Igor Dodon și-a luat în serios acest mandat de președinte care promovează și politica externă.

Alexei Tulbure: „Faptul că Igor Dodon merge la Moscova, merge în Orientul Apropiat, în Asia vorbește despre un lucru... El, totuși, se află în zona de influență a Kremlinului. Deci, asta-i o zonă de activitate a Kremlinului și el nici nu dorește, nici nu poate ieși din această zonă și este nevoit - dar el, după mine, nu prea suferă, așa urmărindu-l - să acționeze în această zonă a intereselor sporite ale diplomației ruse. Ceea ce pentru Republica Moldova, în actuala situație, e o chestie care nu-i productivă, nu mai spun rușinoasă, pentru că, mă rog, el e suveran să se ducă unde dorește, dar eu nu văd care sunt beneficiile pentru țară în urma acestor vizite.”

Europa Liberă: Igor Dodon anunță că merge în Iran. Este pentru a doua oară când va fi prezent în această țară. Ce legături pot exista între Chișinău și Teheran?

Alexei Tulbure: „Iranul este o cultură, o civilizație foarte veche. Eu, ca istoric, pot să vă povestesc foarte multe despre Iran, însă în ceea ce ține de relațiile bilaterale ale Moldovei cu această țară, eu vă spun sincer, nu știu care pot fi perspectivele unor relații economice, nemaivorbind de cele politice.

Igor Dodon la Teheran, primit de președintele Hassan Rohani
Igor Dodon la Teheran, primit de președintele Hassan Rohani

Bineînțeles, noi trebuie să avem relații bune cu toată lumea, inclusiv cu zona aceasta a globului pământesc, însă mi se pare că axarea domnului președinte pe această zonă este explicată prin altceva – prin faptul că dumnealui nu este agreat, nu este invitat, nu poate contribui la dezvoltarea relațiilor Republicii Moldova cu Europa, de exemplu, cu zona euroatlantică, ceea ce pentru noi ar prezenta un interes mai sporit, pentru că acolo noi putem avea susținere nu numai financiară, dar tehnologică, în primul rând. De acolo vine expertiza pentru mai multe lucruri…”

Europa Liberă: Data trecută când a mers în Teheran și a avut o întrevedere cu șeful statului iranian, domnul Dodon a spus că a vorbit și despre o cooperare în sectorul energetic și chiar el preciza, ținând cont de faptul că Moldova pe ambele maluri ale Nistrului consumă anual până la trei miliarde de metri cubi de gaze, iar Iranul zilnic produce aproape un miliard de metri cubi de gaze.

Alexei Tulbure: „Iranul poate să producă zilnic și trei miliarde de metri cubi de gaze, dar care-i modalitatea de transportare a acestor gaze în Republica Moldova? Au mai fost proiecte foarte multe vociferate în Republica Moldova de alți conducători, însă ele sunt niște lucruri negândite, spontane, sporadice, care nu au suport tehnologic, nu au suport politic, organizațional.”

Europa Liberă: Până se ajunge la proiecte în energie, agricultură, alte domenii, să vedem aspectul politic. Totuși, Iranul e considerat un stat cu regim autoritar; cunoaștem foarte bine relațiile cu alte mari puteri ale lumii, inclusiv cu SUA. De ce a ales Igor Dodon anume Iranul?

Alexei Tulbure: „Iranul e un jucător important în regiune, recent scos de sub sancțiunile internaționale, odată ce s-a ajuns la o înțelegere în domeniul cercetărilor în dezvoltarea atomică. Iranul a fost supus unor sancțiuni internaționale care au fost scoase recent, sub administrația Obama. Acum, noua administrație a Statelor Unite revine la ideea impunerii unor anumite sancțiuni și restricții Iranului.

Noi, cum le place ăstora care sunt la putere să declare, suntem stat suveran, dar trebuie să ținem minte că suntem înscriși într-o logică a relațiilor internaționale; fie noi suntem un subiect responsabil în fața comunității internaționale, subiect al dreptului internațional, fie noi ne facem de cap așa cum dorim. Eu nu văd cum aceste contacte, pentru că primul contact s-a produs atunci când era o competiție la șah acolo.”

Europa Liberă: Atunci, domnul Dodon a fost într-o călătorie în calitate de șef al Federației Naționale de Șah.

Alexei Tulbure: „Așa… Eu nu văd cum o intenție a președintelui Dodon de a dezvolta relațiile cu zona respectivă a globului pot în perspectiva medie sau de lungă durată să aducă niște beneficii pentru Republica Moldova, de atâta că este foarte clar că asta nu se înscrie nici într-o tradiție, să zicem, a relațiilor internaționale ale Moldovei, nici în cele mai vechi, nici în cele mai recente.

La ultima ieșire în fața jurnaliștilor, Igor Dodon declara că, iaca, eu voi asigura investiția; să vedeți că noi o să avem ceva cu Arabia Saudită, o să avem ceva poate și cu Iranul, cu Coreea de Nord… Astea-s niște declarații că Igor Dodon are de gând în continuare să conducă, dacă va ajunge la conducerea țării, că acum el e un fel de „stoi tam, idi siuda” la Plahotniuc. Cea mai bună achiziție a lui Plahotniuc din ultimii ani, pentru că el totalmente îl controlează și o să folosească și ratingul lui Dodon la viitoarele alegeri.

Acum, el declară: Eu voi conduce țara în regim manual! Or, noi vrem să construim o țară unde lucrează legile, unde există o atmosferă prielnică pentru investiții, dar asta-i funcționarea justiției, asta-i stabilitatea legislației, asta-i normalitate la fisc, asta-i relații de parteneriat între stat și business ș.a.m.d. Deci, sarcina unuia ca Dodon sau a unui șef de stat, a unui șef de Guvern e să creeze niște reguli de joc în care toată lumea înțelege cum să procedeze. Și atunci, noi vom avea investiții de oriunde ar veni ele, și aceste investiții vor fi curate, transparente, vor fi eficiente și de lungă durată, pentru că ei vor acționa într-un spațiu funcțional aici, unde domină legea ș.a.m.d. Și noi, toată lumea, vom înțelege de ce a venit investiția din Arabia Saudită sau din Germania,

Asta-i corupție, asta nu seamănă deloc cu investiția. Asta-i corupție curată...

sau din Coreea, sau din Olanda și cum lucrează această investiție, care-i beneficiul pentru țară, pentru oameni, cât plătesc ei la buget ș.a.m.d.

Dar când declară Dodon că eu o să aduc niște băieți… Băieții aceștia, ce - îi repară lui la Condrița casa, îi plătesc odihna? Asta-i corupție, asta nu seamănă deloc cu investiția. Asta-i corupție curată, adică niște chestii netransparente. Dodon folosește poziția sa de șef de stat pentru a promova niște interese opace ș.a.m.d. Nouă așa ceva nu ne trebuie, noi vrem să construim altceva, de aceea asta nu-i interesant, asta e absolut banal și e criminal. Adică, noi asta am văzut, am mâncat, am simțit pe propria spinare.

Noi vrem altceva. Noi vrem reguli de joc și în aceste reguli de joc să apară o industrie moldovenească, să apară producere care este capabilă să exporte, să concureze pe piețele regionale, internaționale. Să producă fluxuri de bani, valuta să vină în țară în mod transparent, deschis. Noi această valută s-o folosim din Bugetul de stat la cheltuieli capitale, dar la noi cheltuieli capitale astea-s – infrastructură, drumuri, grădinițe, școli, spitale ș.a.m.d. Nu că a găsit el niște drugi (prieteni), care pentru imaginea lui au construit un spital sau o grădiniță undeva, dar pentru asta el le-a cedat o parte din economia națională unde aceia se comportă ca niște baroni locali și fură, și fac ce vor. Nu! Așa ceva noi avem acum. Nu vrem așa ceva să mai continue, vrem altceva.”

XS
SM
MD
LG