Linkuri accesibilitate

Alexei Buzuc: „Un sat care a ținut piept separatismului în anul 1992 ar merita măcar un drum normal”


Alexei Buzuc
Alexei Buzuc

Un fermier despre necazurile ce îi dezbină pe oameni la Copanca în apropierea zonei transnistrene.

Copanca, e o localitate aflată sub jurisdictia R. Moldova, fiind situată la 300 m de zona transnistreană, controlată de separatiști. Localnicilor le este teamă că, într-o bună zi, transnistrenii vor acapara abuziv satul. Pentru că in comună, spun ei, totul, de la pământuri pană la consilieri, este controlat «neoficial» de administratia tiraspoleană. Fermierul Alexei Buzuc, fost consiler local, vorbește despre necazurile care îi dezbină pe oameni.

Alexei Buzuc: „Noi, cei din localitatea Copanca, avem tot timpul o stare de alertă. În fiecare zi, dacă treci de câteva ori din sat, trebuie de fiecare dată să prezinți buletinul, pașaportul, percheziție prin transport. Dar deja oamenii s-au deprins și nu mai atrag atenția. În special e dureros faptul că, totuși, sunt niște fleacuri care până în ziua de zi nu s-au rezolvat datorită la șefii, așa-numiți conducători ai noștri. Câte odată chiar ne sufocă. Și de la bun început ridicam întrebările astea însă nu s-a rezolvat nimic, absolut.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:06 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce probleme nu au fost soluționate?

Alexei Buzuc: „Un sat care cândva a luat parte la construcția a trei raioane: Bender, Tiraspol, Slobozia. Acum unicul sat din fostul raion Slobozia suntem în raionul Căușeni, malul Nistrului. Din cele trei sate care au fost în raionul Slobozia, datorită la un grup de băieți care pe urmă s-au unit și au obținut în 1992 statalitatea în satul Copanca. Un sat de 7000, acum în jur de 5000, până în ziua de azi la Centrul raional se deplasează lumea cu un autobuz puturos care vine o dată în zi - pleacă la 7 dimineața și se întoarce la ora 1. S-au ridicat întrebările astea de multe ori și nimic absolut. Pe când din Copanca spre Tiraspol, Tighina la fiecare jumătate de oră circulă rutiera.”

Europa Liberă: Mai vor sătenii să intre în posesia cetățeniei așa-zisei Transnistria?

Alexei Buzuc: „În ultimul timp, ultima lună s-a făcut o campanie, mai ales după alegerile acestea din Transnistria, nu știu din ce motiv, dar cred că au un scop să transnistrizeze Copanca. Pentru că ei stau până în ziua de azi cu Copancăi trecută pe harta lor, a Transnistriei. Și mulți lucrează în privința asta, ca să atragă satul în Transnistria. Același primar, care primește salariul de la statul Republicii Moldova, dar lucrează fățiș pentru Transnistria.

Oamenii stau la rând, primăria eliberează certificat din cartea imobiliară și astăzi cu duzina oamenii pleacă la Slobozia să-și facă cetățenia transnistreană. Vă închipuiți? Păi, de-o rușine… Și îi întrebi – de ce? „Păi transportul îl avem cu Transnistria, drumurile sunt mai bune în Transnistria, noi un drum nu avem normal. Ar fi normal ca un sat care a ținut piept separatismului în anul 1992, să aibă măcar un drum normal. Dar noi un drum nu avem normal. Dar măcar un transport normal. Oamenii plâng – ieri nu era transport în Copanca pentru că s-a stricat. E un autobuz murdar particular, și mai mult nimic.”

Europa Liberă: Șansele reîntregirii celor două maluri ale Nistrului acum cum le vedeți?

Alexei Buzuc: „Eu le văd foarte încete și mai puțin cred în asta. Dacă înainte credeam mai mult, acum din ce în ce mai puțin.”

Europa Liberă: Și de ce ați pierdut încrederea?

Alexei Buzuc
Alexei Buzuc

Alexei Buzuc: „De aceea să le este convenabil la conducerea din Chişinău și din Tiraspol ca să fie situația asta de separare. Lor se vede că le este convenabil, din punctul de vedere al buzunarului lor și așa mai departe.”

Europa Liberă: Acum se discută foarte mult cum să fie aleși deputații în următorul Parlament, cel din 2018. Problema cea mai mare e că dacă va fi modificat sistemul electoral, trebuie să fie create circumscripții inclusiv pentru cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului. Dvs. pentru ce model de alegere a deputaților ați pleda?

Alexei Buzuc: „Acest model noi, mixt pe care îl propun, care la început era uninominal sunt de fapt niște jocuri. În primul rând, oamenii nu-și dau seama, oamenii atât de mult sunt duși în eroare că ei nu-și dau seama. Ei spun că e vorba de deputatul nostru, din teritoriu, dar asta e o chestie neînțeleasă pentru oameni.

Cu atât mai mult dacă vorbim de legea care spune că va participa și partea stângă – niciodată partea stângă nu va lua parte la alegerile noastre. Ei deschis au spus că ei nu văd reîntregirea Republicii Moldova. Și asta va fi doar o farsă politică.”

Europa Liberă: Mai mulți cetățeni de aici, din stânga Nistrului au participat la alegerile prezidențiale.

Alexei Buzuc: „Păi, au participat doar cu scopul de a-l alege pe liderul care astăzi pledează pentru Rusia, asta e clar ca buna ziua la toți. Adică ei dacă ar cazul astăzi să voteze pentru reîntregire, nu vor ieși niciodată, pentru că nu li se va da voie în primul rând.”

Europa Liberă: Cât de mult se pune accent totuși pe apropierea Moldovei de Federaţia Rusă în aceste localități din Zona de securitate?

Alexei Buzuc: „Asta e o tactică în primul rând a Federaţiei Ruse, fățișă, care crede că nu se vede, deși se vede cu ochiul liber. Și este o chestie pusă în timp, ca într-un timp anumit să poată controla cu ajutorul la toate manevrele astea sau schemele politice de amăgeli, proiecte,intrări în Uniunea Vamală, propagandă rusă care tot timpul vine prin televiziune și radioul la noi și face agitație antinațională și împotriva Uniunii Europene. Și populația locală care este atacată de această propagandă nu știe care e situația în Rusia, unde este vai de capul lor și economic și social.”

Europa Liberă: Și, vă întrebam, cum vreți să vă alegeți deputații în Parlamentul Republicii Moldova?

Alexei Buzuc: „Eu cred că în sistemul care a fost, sistemul de partide, sigur. Nu poate fi vorba despre sistemul mixt, pentru că asta e o capcană pusă de politicienii care vor să se mențină în frunte.”

Europa Liberă: Dar dacă se fac circumscripții, Copanca cu cine ar face o circumscripție?

Alexei Buzuc: „Copanca ar face și cu Chițcaniul, care astăzi este în Transnistria. Pentru Copanca în general este o chestie foarte riscantă în privința la cizelarea hotarelor și la reîntregirea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar dacă veți cunoaște deputatul Dvs. poate soluționați mai bine problemele despre care vorbiți?

Alexei Buzuc: „Asta teoretic. Dar practic asta nu poate să fie, pentru că la noi atât de mulți sunt duși în eroare! Oamenii care își dau seama de alegeri mai cred și într-un program concret al formațiunii politice. Dar ce program poate să ține un deputat ales pe circumscripții, dacă el e unul singur, el nu poate crea o coaliție, nu poate face o fracțiune. Asta e imposibil – să lupte cu un monstru care astăzi conduce republica cum îi place. Liderul Partidului Democrat, asta știu toți. Jocurile astea pe care le face și mai departe dorește să le facă cu ajutorul așa-numiților deputați aleși prin vot mixt.”

Europa Liberă: Și Dvs. ce soluție propuneți pentru ca lucrurile să meargă în direcția cea bună în Republica Moldova?

Alexei Buzuc
Alexei Buzuc

Alexei Buzuc: „Eu aș vrea să propun ca să nu cheltuiască bani aiurea cu legea, așa-numita lege, despre alegerea uninominală sau mixtă. Și partidele să-și țină poziția lor pe care o au. Pentru că populația știe programul fiecărui partid, majoritatea o știu. Și ar fi cazul să meargă o concurență politică cinstită în privința asta și atunci alegătorii se vor decide pe care să-l voteze.”

Europa Liberă: Se mai zice că votul este geo-politic. Se votează pentru apropierea Moldovei de Est sau de Vest. Copanca, se pare, e un exemplu firesc care arată că anume votul e unul geo-politic.

Alexei Buzuc: „E am o vorbă – se știe că, cât de mult nu l-ai hrăni pe lup, el tot una se uită la pădure. Dacă azi copăncenii plătesc un leu pe gaz la 300 de metri cub pe timp de iarnă, facilitate oferită din partea Guvernului, ei tot una se uită în partea cealaltă. Totuși, mulți spun că în partea cealaltă e mai bine. În pofida faptului că le fac facilități și la salariu, și pensiile sunt mai mari. Propaganda își face efectul.”

Europa Liberă: Și cât de des la Copanca mai discutați încotro Moldova, încotro Copanca?

Alexei Buzuc: „Mai puțin ai cu cine discuta. Pentru că dacă înainte se mai arată în zonă conducerea raionului, acum nici nu prea vin.”

Europa Liberă: Când a fost ultima oară un deputat în satul Copanca?

Alexei Buzuc: „Asta a fost mai înainte de alegeri, dar, după asta, se uită.”

Europa Liberă: Și când o să vină iar să vă ceară votul, să vă promită că o să vă soluționeze aceste probleme despre care vorbiți? O să credeți, rămâneți tot creduli?

Alexei Buzuc: „O să vină, o să vină. Nu, cred că nu mai credem. Și nu numai eu, dar majoritatea nu mai cred în promisiunile lor.”

Europa Liberă: Și ce preț are votul dumneavoastră?

Alexei Buzuc: „La ultimele alegeri prezidențiale s-a arătat că, în pofida faptului că din fondurile europene s-au făcut reparații la școli, la grădinițe, la apeduct, iluminare, niciun fel de efect. Totuși, toți se uită la Rusia. Îmi pare foarte rău de situația care e creată acum în teritoriu.”

XS
SM
MD
LG