Linkuri accesibilitate

Integrarea europeană a Moldovei, neputincioasă în fața grupărilor oligarhice (Dionis Cenușă/IPN)


„Rezultatele reformelor sunt nesatisfăcătoare. Parlamentul European e îngrijorat de situaţia din R. Moldova” (Ziarul de Gardă).

Istoricul Octavian Ţîcu notează într-un editorial pe cotidianul.md că ceea ce s-a întâmplat la recentele proteste este un sfârșit al sfârșitului. „Cei care l-au sfătuit pe Plahotniuc să scuipe în toți, cu siguranță i-au apropiat sfârșitul. Atât a acrobatului, cât și a acrobațiilor sale”. Ţîcu descrie mai multe inepţii ale actualei guvernări, inclusiv acreditarea minciunii că ţara merge pe calea integrării europene şi că actuala guvernarea este unicul garant al stabilității și securității în țară, imitarea rusofobiei sau isteria anti-românească. „În R. Moldova trebuie să devină clar că unicul raționament de acțiune al acestui regim este supraviețuirea și perpetuarea politică, iar înlăturarea sa nu trebuie să fie doar o preocupare a opoziției anti-oligarhice, dar un efort comun, conjugat și multilateral, care să-l debarce de la putere”, concluzionează Octavian Ţîcu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Politologul Dionis Cenușă notează într-o analiză la agenția de presă IPN că în Moldova, la 27 de ani de independență, statalitatea este bulversată, la fel ca și democrația și integrarea sa în Uniunea Europeană. El consideră că autorităţile au o abordare artificială față de procesul de integrare europeană. „Pe lângă artificialitatea integrării europene pe care încă mizează partidele aflate la guvernare, un alt viciu caracteristic lor este tentativa de a exploata în scopuri politice afilierea cu UE. Acest lucru în mod evident dăunează mersului reformelor”, notează Cenuşă. „Relația cu UE a fost folosită pe larg ca pe o sursă de exploatare a așteptărilor alegătorilor pauperizați și disperați, aflați în căutarea unor soluții importate din exterior, din regiuni guvernate mai eficient... Deocamdată, integrarea europeană din Moldova se arată a fi neputincioasă în fața grupărilor oligarhice, care folosesc apropierea de UE pentru consolidarea influenței asupra procesului de luare a deciziilor politice și în detrimentul maximizării beneficiilor reale și pe termen lung pentru cetățeni”, concluzionează Dionis Cenuşă.

Rezultatele reformelor sunt nesatisfăcătoare. Parlamentul European e îngrijorat de situaţia din R. Moldova”, titrează Ziarul de Gardă într-un articol în care rezumă o dezbatere din legislativ european despre punerea în practică a Acordului de Asociere. Mai mulţi eurodeputaţi au criticat din nou amestecul politiculului în sistemul judecătoresc, anularea alegerilor din Chişinău, schimbarea sistemului electoral, precum și investigarea lentă a fraudei bancare. „Parlamentul European regretă neîndeplinirea condițiilor politice cu privire la standardele democratice din R. Moldova, în particular cu privire la modificările legislației electorale, precum și invalidarea alegerilor locale care au dus la suspendarea acordării asistenței macrofinanciare”, se precizează în ciorna rezoluției.

Alexandru Vakulovski observă într-un editorial pe deschide.md că atât guvernarea democrată, cât și președinția socialistă încearcă să pună bețe în roate Marșului Centenar şi Marii Adunări Centenare, care e programată sâmbătă la Chişinău. Autorul observă că fruntaşii guvernării nu au reacţionat în nici un fel la recenta blocare la vama a activiştilor unionişti care organizează marşul. „Nu-s reacții, înseamnă că îi convine conducerii PD-ului, care e în armonie cu PSRM-ul”. PD-ul și-a îndeplinit o parte din sarcini, acum e rândul PSRM-ului, care vrea proteste anume în PMAN, anume pe 1 septembrie, când va avea loc Marea Adunare Centenară, mai observă Vakulovski. „Binomul Plahotniuc-Dodon, deși în aparență părea o absurditate, devine tot mai articulat când e vorba de mișcări care nu le convin pediștilor și peseremiștilor”, concluzionează Vakulovski precizând că mișcarea unionistă ar fi în creștere şi ar fi singura care nu s-a compromis.

XS
SM
MD
LG