Linkuri accesibilitate

Ce împiedică crearea serviciilor necesare pentru integrarea copiilor cu deficiențe mintale?


Imagine generică.
Imagine generică.

La casa internat din Hânceşti în primul trimetru al acestui an doar 9 din 270 de copii au părăsit instituția. Anul trecut numărul acestora a fost de 10.

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului a monitorizat situaţia din casele de internat pentru copii cu deficiențe mintale din Orhei și Hâncești şi a constat mai multe nereguli sistemice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct


Chiar dacă ambele internate oferă copiilor condiții de trai ce pot fi calificate drept bune, totuși lipsa psihologilor este una dintre problemele simptomatice, a menționat autoarea raportului de monitorizare Elena Draghici, consultanta Avocatului Poporului.

„Lipsa unor angajaţi cum ar fi psihologul limitează şi blochează procesul de pregătire a copilului pentru incluziune. Ştiu că lucrul acesta este incomod, dar nu putem face economii pe nişte specialişti care în esenţă stau la baza reabilitării copilului.”

Directoarea casei de tip internat din Hânceşti, Elizaveta Iacob, a promis că începând cu anul viitor în cadrul instituţiei va exista un psiholog. Iată cum a justificat directoarea lipsa acestuia din statele de personal:

„Nu am avut niciodată psiholog, dar când ne-am adresat de la Ministerul Sănătăţii ni s-a spus în felul următor că putem din cadrul didactic pe care îl avem – educatorii – să numim o funcţie de psiholog. Însă luând în consideraţie că pe parcursul anilor pe primul plan a stat bunăstarea, să le facem nişte condiţii de trai, am ales educatorul. Probabil că suntem noi de vină.”

O altă problemă trecută în raport derivă din lipsa de tutela pentru copiii care depășesc vârsta prevăzută de statutul celor două instituții şi ar trebui sa le părăsească. În consecința peste 75 la sută dintre persoanele plasate acolo au atins vârsta majoratului. Iată ce spune Elena Draghici:

„Este necesar ca Ministerul de resort să revadă însăși sistemul de protecţie socială a persoanelor cu dizabilități pentru a le ajuta, pentru a le acorda asistenţa necesară adulţilor şi pentru a evita menţinerea acestora în case internat pentru copii.”

Raportul Avocatului Poporului mai constată că procesul de dezinstituționalizare în ambele internate decurge lent. Bunăoară la casa internat din Hânceşti în primul trimetru al acestui an doar 9 din 270 de copii au părăsit instituția. Anul trecut numărul acestora a fost de 10. Una din cauze este tocmai lipsa serviciilor necesare pentru incluziune, a constatat Dumitru Darea, un alt consultant al avocatului poporului:

„Cu toate că ţi-ar părea că în raioanele Orhei şi Hânceşti unde aceste instituții există şi problema copiilor daţi ar trebui să fie mai sensibilă, nici aceste raioane nu sunt pregătite pentru a primi copiii în familie. Nu au dezvoltate serviciile necesare pentru ca să spunem cu adevărat că acel copil când se va întoarce acasă va primi îngrijire şi asistenţă necesară. Nu este suficient să ne spălăm pe mâini că am acordat acea pensie de dizabilitate sau alocaţie socială. Pentru ei nu este aceasta primordial, ci serviciile care trebuie să fie amplasate efectiv.”

Faptul că familiile nu întotdeauna sunt pregătite psihologic și material să îngrijească un copil cu deficiențe mintale, dar şi lipsa serviciilor le confirmă şi directoarea internatului Elizaveta Iacob:

„Am un nepot autist. Este foarte greu să ai un asemenea copil în familie. De aceea administraţia publică locală trebuie să creeze toate condiţiile. Serviciile trebuie create în sate unde sunt aşa persoane, fie un copil, fie doi, dați-i transport lasă să meargă la centre, dar copilul trebuie să se întoarcă în familie.”

Raportul constată lipsa de evidenţă la nivel de raioane care ar conține date despre toate tipurile de dizabilitate, deşi o astfel de recomandare a fost formulat de avocatului poporului încă în 2014.

Or tocmai lipsa acestor date împiedică crearea serviciilor necesare pentru dezinstituționalizarea şi integrarea în societate a acestor copii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG