Linkuri accesibilitate

Dodon și Krasnoselski au convenit să ceară sprijin financiar „partenerilor de dezvoltare”  


Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Holercani
Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Holercani

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit a doua oară în trei luni cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski

La reședința prezidențială de la Holercani, pe malul drept al Nistrului, a avut loc astăzi o nouă întâlnire între președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski – a doua, după cea de la Bender-Tighina, de la începutul anului curent.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

Președintele Dodon anunță că a convenit cu liderul de la Tiraspol ca săptămâna viitoare să fie inițiate discuțiile pentru stabilirea unui mecanism, astfel încât fermierii din raionul Dubăsari să aibă acces la terenurile lor de după traseul Râbnița -Tiraspol.

Acest subiect se află de mult timp pe agenda negocierilor în formatul 5+2, însă niciodată nu s-a ajuns la un compromis. Tiraspolul insista ca agricultorii să-și ia în arendă propriile terenuri, Chișinăul nu a acceptat însă ca pretinsa administrație transnistreană să perceapă taxe suplimentare de la proprietarii celor 6 mii de hectare de pământ.

Anterior, a existat și o înțelegere între negociatori, ca administrației de la Dubăsari să i se ofere atribuții sporite, pentru a intermedia accesul fermierilor la terenuri, lucru care nu a mai fost aplicat.

Igor Dodon a mai spus că discuțiile vor continua la nivelul grupurilor de experți, pentru a găsi soluții la măsurile incluse în pachetul promovat de instituția prezidențială:

„Sperăm ca în decurs de o lună, pentru marea majoritate dintre ele să fie gata soluția pe masă pentru a fi implementate. Sunt unele mai dificile, cum ar fi recunoașterea numerelor de înmatriculare pentru automobilele din stânga Nistrului, și aici avem un anumit progres, telefonia fixă, mobilă.”

În cadrul întrevederii a fost abordat și subiectul legat de introducerea la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan a unor controale comune ale grănicerilor ucraineni și polițiștilor de frontieră moldoveni. Potrivit lui Igor Dodon, experți din cadrul aparatului președintelui vor face o evaluare pentru a vedea dacă, așa cum spune Krasnoselski, controlul moldo-ucrainean la acest punct va afecta agenții economici din regiunea transnistreană:

„Și dacă este necesar să luăm unele decizii, ca agenții economici, persoanele fizice să nu aibă de suferit, astfel de decizii noi vom propune, inclusiv inițiative legislative, dacă va fi necesar.”

Potrivit unui comunicat de presă al liderului din stânga Nistrului, sunt considerate productive discuțiile în domeniul telecomunicațiilor și transportului feroviar. Reprezentanții Tiraspolului anunță că după întâlnirea din 4 ianuarie, a fost încetată urmărirea penală în cazul a 10 cetățeni moldoveni. Se precizează, de asemenea, că Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au convenit să ceară sprijinul partenerilor externi pentru a putea realiza împreună proiecte de infrastructură, și anume reabilitarea drumurilor Chișinău-Dubăsari și Chișinău-Tiraspol-Odessa.

Președintele Igor Dodon a precizat că subiectele de pe agenda întâlnirii de azi au fost discutate și cu premierul Pavel Filip, inclusiv în cadrul platformei de dialog pe subiectul transnistrean din care fac parte reprezentanți ai guvernului, parlamentului, președinției și vicepremierul pentru reintegrare, George Balan. Deocamdată însă, nici o altă autoritate nu s-a expus asupra pachetului de măsuri promovat de președinție.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG