Linkuri accesibilitate

Socialiştii şi tradiția sovietică de a marca ziua de 1 Mai (FOTO/ VIDEO)


În fruntea coloanei: preşedinte Igor Dodon, candidatul socialiştilor la Primăria Chişinău, Ion Ceban, şi lidera PSRM, Zinaida Grecianîi
În fruntea coloanei: preşedinte Igor Dodon, candidatul socialiştilor la Primăria Chişinău, Ion Ceban, şi lidera PSRM, Zinaida Grecianîi

Comuniştii au difuzat un comunicat de presă în care se spune, între altele, că în Moldova sărbătoarea sovietică de 1 Mai şi-a pierdut din conotația politică.

Cum au marcat ziua muncii socialiștii la Chișinău.

Manifestația socialiștilor a început, la fel ca anul trecut, cu două marșuri. Prima coloană, în frunte cu lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, şi candidatul socialiştilor la Primăria Chişinău Ion Ceban, a pornit de la Circ. A doua s-a adunat la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Socialiştii şi tradiția sovietică de a marca ziua de 1 Mai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct


Pe lângă lozinci dedicate Zilei Muncii („Mir, Trud, Mai!”, „Socialiștii, muncă progres, „Pace, muncă, mai!”), participanții la marș erau mobilizați să scandeze în favoarea republicii prezidențiale.

Cele două colane s-au intersectat în preajma monumentului lui Ştefan cel Mare, unde au fost întâmpinate de şeful statului Igor Dodon.

Manifestația pe care socialiștii au numit-o „Pentru o guvernare responsabilă și echitate socială” s-a încheiat cu un miting în preajma parlamentului.

Mitingul a purtat un caracter politic mai curând, decât social semănând cu un soi de acțiune pre-electorală. Fruntașii PSRM şi preşedintele Igor Dodon au vorbit despre lupta cu guvernarea „euro-unionistă”, despre alegerile locale din Chişinău şi Bălţi şi cele parlamentare din toamnă pe care vor să le câştige. Lidera socialiştilor Zinaida Greceanîi a amintit despre cele peste un milion şi jumătate de semnături pe care le-ar fi adunat PSRM în favoarea regimului prezidențial de guvernare:

„Mir, Trud, Mai!”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00

„Am mers la fiecare cetățean, am ajuns la inima fiecărui. Cetăţenii au semnat înseamnă că ei vor alege la alegerile parlamentare o nouă ţară, o nouă schimbare. Primul pas pentru această schimbare este republică prezidențială.”

Igor Dodon a amintit că tradiția sovietică de a marca ziua de 1 Mai a fost reînviată, în urmă cu şapte ani, anume de el şi PSRM. El şi-a motivat participarea la manifestaţia formaţiunii pe care formal ar fi părăsit-o când a ajuns şef de stat:

„Presa mă întreba ce caut aici din moment ce nu sunt membru de partid. Le-am răspuns că eu sunt socialist, sunt cu oamenii. Împreună cu Dvs. am reușit unele victorii. Am eliberat președinția de unioniști. Anul 2018 este anul nostru. Nimic şi nimeni nu ne va împiedica să învingem în acest an. Tovarăşi, anul acesta e singura noastră şansă să eliberăm ţara de bandiţii de la guvernare. Peste câteva săptămâni vom câştiga alegerile din Chişinău şi Bălţi. La finele anului vom câștiga în întreagă ţară.”

Şeful statului a recunoscut în faţa presei că oamenii au fost aduşi organizat la marș, transportul fiind achitat de PSRM.

După Dodon, la microfon s-au perindat candidaţii socialiştilor la funcţia de primar al Chişinăului şi Bălţiului, Ion Ceban şi Alexandr Usatîi, folosind şi ei platforma, inclusiv pentru a-şi face publicitate electorală.

PSRM e singura formaţiune din Moldova care a marcat Ziua Muncii prin marş. În anii precedenți, socialiștii își disputau ziua de 1 mai cu Partidul Comuniștilor, din care mulți dintre actualii socialişti, inclusiv președintele Igor Dodon, s-au desprins după 2011.

Comuniştii au difuzat un comunicat de presă în care se spune, între altele, că în Moldova sărbătoarea sovietică de 1 Mai şi-a pierdut din conotația politică şi că este marcată în ultimii ani prin „petreceri în aer liber, evadări la munte sau la mare”.

Liderii altor formaţiuni au transmis prin reţele de socializare mesaje de 1 Mai. Bunăoară, liderul PPDA Andrei Năstase, care candidează la alegerile locale din Chişinău, a felicitat „oamenii muncii oneste”. Iar liderul PUN Anatol Şalaru a criticat marşul socialist spunând că „1 Mai în Republica Moldova nu este ziua celor care muncesc, ci ziua celor care îi mint și înșeală pe cei care muncesc”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG