Linkuri accesibilitate

Indexul toleranței față de migranți: studiu Gallup


Harta indexului toleranței față de migranți, Gallup, 2018
Harta indexului toleranței față de migranți, Gallup, 2018

Islanda s-a situat cel mai sus, Macedonia cel mai jos.

Institutul specializat pe studii de statistică și sondaje Gallup a publicat un studiu despre felul în care e perceput valul de migranți și azilanți care a ajuns în Europa din 2015 încoace, dar și percepția migranților în alte țări din lume.

Studiul se bazează pe trei întrebări simple la care cei intervievați au trebuit să li se răspundă dacă situația descrisă este bună sau rea. E vorba de imigranții care trăiesc în țara celor intervievați; dacă ar dori un imigrant ca vecin; sau dacă ar fi de acord ca un imigrant să le intre în familie prin căsătorie.

Punctajul maximum ar fi de 9 puncte (răspuns pozitiv la toate cele trei întrebări) sau de zero puncte (răspuns negativ la toate cele trei întrebări).

Pe această scară, Islanda s-a situat cel mai sus, cu 8,26, aproape de pragul maxim al toleranței, iar Macedonia cel mai jos, cu 1,47.

Țările cele mai puțin tolerante se situează astfel în Europa de est și de sud. Nouă (9) din cele zece (10) țări cele mai puțin tolerante sunt foste comuniste sau se situează în Balcani, precum Grecia, pe ruta migranților spre ceea ce ei consideră ar fi pentru ei oaza de fericire și prosperitate a Germaniei și țărilor nordice.

Printre țările cele mai puțin tolerante se mai numără Israelul și Rusia.

În mod aparent surprinzător când avem în vedere discursul politic, România și Polonia se arată a fi mai tolerante cu refugiații decât majoritatea țărilor est-europene, dar asta poate fi pur și simplu pentru că refugiații le evită sau nu ajung până aolo.

În schimb, în topul toleranței se numără, imediat după Islanda, Noua Zeelandă, Canada și… Rwanda, țara africană care în urmă cu două decenii a trecut printr-un genocid și a cunoscut oroarea deplasării a mase de refugiați.

Studiul analizează și caracteristicile psihologice ale migrației. Astfel, în țările cu un înalt indice al toleranței, imigranții ajung să aibă o viziune mai optimistă asupra vieții decât localnicii.

În schimb, așa cum era previzibil, în țările cu un indice de toleranță coborât migranții ajung în general optimiști, însă acel optimism se erodează pe măsură ce se îngustează perspectivele de viitor.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG