Linkuri accesibilitate

Incidentul din strâmtoarea Kerci văzut de presa rusă și cea ucraineană (VIDEO)


Rusia a sechestrat vase ucrainene într-o confruntare navală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Rusia a sechestrat duminică vase ucrainene într-o confruntare navală în Marea Neagră.

În timp ce presa rusă vorbește despre un „incident provocat de Ucraina”, presa ucraineană vorbește despre „o nouă agresiune militară a Rusiei”.

Ucraina a cerut eliberarea marinarilor și navelor sale și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei după incidentul de duminică în Marea Neagră, unde forțele navale ruse au deschis focul și au sechestrat trei vase ucrainene și 23 de marinari. Rusia a abordat navele ucrainene, inclusiv două nave militare și un remorcher, acuzându-le de încălcarea apelor sale teritoriale. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a confirmat că a deschis focul asupra vaselor ucrainene, acuzându-le de încălcarea frontierei sale.​ Cum acoperă presa din Ucraina și cea din Rusia incidentul de duminică?

Incidentului din strâmtoarea Kerci văzut de presa rusă și cea ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:39 0:00
Link direct


Conflictul maritim dintre Rusia și Ucraina a fost subiectul principal în presa din cele două țări. Optica în care sunt tratate evenimentele este însă total diferită. În timp ce presa rusă vorbește despre un „incident provocat de Ucraina”, presa ucraineană vorbește despre „o nouă agresiune militară a Rusiei”.

Presa rusă nu califică evoluțiile din strâmtoarea Kerci altfel decât „incident”, de care s-ar face vinovată exclusiv Ucraina, care ar fi organizat o provocare. Toate publicațiile și agențiile de știri reproduc viziunea Moscovei formulată în declarațiile Ministerului de Externe și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Portalul Vesti.ru citează aceste declarații, potrivit cărora „vasele militare ucrainene ar fi încălcat grosolan regulile trecerii pașnice prin strâmtoarea Kerci”, iar Kievul ar fi „planificat și pregătit provocarea” scopul căreia ar fi „escaladarea tensiunilor din regiune, încercarea de a amplifica sancțiunile împotriva Rusiei și deturnarea atenției opiniei publice de la probleme interne ale Ucrainei”. Purtătoarea de cuvânt a externelor ruse, Maria Zaharova, a vorbit chiar despre „metode banditești aplicate de Kiev”.

Ziarul Kommersant scrie la fel că incidentul este o provocare periculoasă din partea Kievului și o invazie în apele teritoriale ale Rusiei. Publicația citează declarația lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, care a spus că în opinia Kremlinului introducerea legii marțiale în Ucraina nu este altceva decât „o intrigă electorală”. „Rezolvarea unor probleme electorale fluturând cu drapelul războiului este o metodă incorectă și periculoasă”, a declarat Peskov.

Iar ministrul adjunct de externe de la Moscova, Dmitri Karasin, a sugerat într-un interviu pentru Ria Novosti că situația din strâmtoarea Kerci și Marea Azov ar fi fost generată de interesele partenerilor occidentali ai Kievului, care folosesc Ucraina pentru a provoca tensiuni și ulterior a impune noi sancțiuni internaționale Rusiei. „Activitatea de provocator a Ucrainei poate genera rezultate rapide necesare pentru un scandal internațional. În plus, pe acest fundal, președintelui ucrainean Petro Poroșenko îi este mai ușor să-și desfășoare campania electorală”, a spus Karasin.

Agenția de știri Interfax relatează că rubla rusească și-a accentuat căderea față de euro și dolar pe fundalul evenimentelor din strâmtoarea Kerci. Asta, în timp ce alte valute își fortifică pozițiile față de dolar.

Rubla rusească și-a accentuat căderea față de euro și dolar pe fundalul evenimentelor din strâmtoarea Kerci.
Interfax

Experții consultați de agenție spun că participanții Bursei de la Moscova așteaptă reacțiile internaționale care vor urma după ședința extraordinară a Consiliului de securitate ONU, convocată pentru luni seara la cererea Rusiei și Ucrainei.

Rossiiskaia Gazeta susține că Poroșenko are nevoie de legea marțială pentru a „raporta în fața curatorilor occidentali noi acțiuni agresive ale Moscovei” și a aduce astfel în Marea Azov forțe militare ale partenerilor din NATO, creând astfel tensiuni în apropierea imediată a frontierelor rusești și un nou „focar fierbinte în spațiul post-sovietic”. Iar pe plan intern, susține publicația, Poroșenko obține prin legea marțială care va fi în vigoare 60 de zile atribuții ample și interdicția se a fi organizate alegeri și campanii electorale. Ori, campania electorală pentru alegerile prezidențiale ar fi urmat să înceapă în Ucraina în câteva săptămâni, notează Rossiiskaia Gazeta.

Jurnalistul Alexei Venediktov
Jurnalistul Alexei Venediktov

Iar cunoscutul jurnalist de la postul de radio Eho Moskvî, Alexei Venediktov, scrie că beneficiarii crizei din strâmtoarea Kerci sunt în egală măsură cei doi comandanți supremi – Vladimir Putin și Petro Poroșenko.

„Dacă Vladimir Putin, pe fundalul ratingului său în scădere, trebuie să coalizeze poporul în jurul amenințării „agresiunii din partea vecinului”, în spatele căruia stau „cotropitorii occidentali” – o tactică care a fost testată încă de pe timpurile conflictului cu Estonia și Georgia, atunci introducerea legii marțiale în Ucraina ar trebui să anuleze alegerile prezidențiale, în care Poroșenko nu ar fi ieșit nici măcar în turul doi, cedând Iuliei Timoșenko și lui Iuri Boiko”, scrie Alexei Venediktov de la Eho Moskvî.

Protest în fața amabasadei ruse de la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Presa din Ucraina, la rândul său, citează declarația externelor de la Kiev, dar și pe cea a președintelui Poroșenko, care au cerut Rusiei să-i elibereze pe militarii ucraineni și navele capturate.

Aceasta relatează despre protestele care au loc în fața ambasadei Federaţiei Ruse la Kiev, unde a fost incendiat un automobil cu numere diplomatice rusești, iar protestatarii au aprins cauciucuri, fumigene și focuri de artificii în preajma ambasadei. Proteste au loc și în alte orașe ucrainene.

Speakerul Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubii, a declarat pe pagina sa de Facebook că acțiunile Rusiei sunt o încălcare a convenției ONU privind dreptul maritim. „Lumea a văzut dovada agresiunii militare rusești, fapt care a devenit incontestabil. Toată lumea a văzut video-ul unde vasele militare rusești le atacă pe cele ucrainene. Este o evidență că frontul agresiunii rusești s-a extins și acum a ajuns la Marea Azov și Marea Neagră”, a subliniat Andrei Parubii, speakerul Radei Supreme de la Kiev, citat de presa ucraineană.

XS
SM
MD
LG