Linkuri accesibilitate

Incidentele dramatice de la Charlottesville în Virginia și administrația Trump


La Charlottesville, Virginia, 12 august 2017.
La Charlottesville, Virginia, 12 august 2017.

Incidentele au fost condamnate de președintele Donald Trump, care s-a pronunțat împotriva „violenței, rasismului și bigotismului”.

În Statele Unite anchetatorii federali spun că au lansat o investigație asupra împrejurărilor care l-au făcut pe un șofer să intre cu mașina într-o mulțime de contrademonstranți împotriva rasismului și extremei-drepte, la Charlottesville, în Virginia.

Mașina a ucis sâmbătă o femeie de 32 de ani și a rănit alți 19 oameni. Poliția spune că șoferul se numește James Alex Fields și are 20 de ani, locuind în statul învecinat Ohio.

Oficialii au mai spus că moartea a doi militari din Virginia în prăbușirea sâmbătă a unui elicopter aflat în misiune de supraveghere a mulțimii. are legătură cu protestele.

Incidentele au fost condamnate de președintele Donald Trump, care s-a pronunțat împotriva „violenței, rasismului și bigotismului”. Încă înaintea incidentului cu mașina, mai mulți democrați proeminenți, activiști civici și unii republicani l-au criticat însă pe Trump pentru că nu a condamnat grupările rasiste adunate la Charlottesville, inclusiv Ku Klux Klan.

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, a declarat după incidente: „Am un singur mesaj pentru toți partizanii supremației albe și pentru toți naziștii veniți la Charlottesville: mergeți acasă. Nimeni nu vă vrea în această mare comunitate. Să vă fie rușine. Vă considerați patrioți, dar numai patrioți nu sunteți”. Guvernatorul, politician democrat, a mai spus că a vorbit de două ori cu președintele Trump, rugându-l să inițieze o mișcare pentru unificare socială.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG