Linkuri accesibilitate

„Corupția ucide!”. Protest la Kemerovo după moartea a 64 de oameni în incendiul de la mall


„Corupția ucide!” - protest la Kemerovo după uciderea a 64 de oameni în incendiul de la mall
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00

Video

Mii de oameni au demonstrat cerând răspunsuri, demisia autorităților și pedepsirea celor vinovați.

Protestul a început cu câteva sute de oameni, dar a crescut rapid la câteva mii și a coincis cu vizita a președintelui Vladimir Putin, care a promis pedepsirea vinovaților. Protestatarii purtau pancarte pe care se putea citi: „Corupția ucide!”, „Pleacă!” și „Spuneți adevărul!”, pentru că pun la îndoială bilanțul oficial al tragediei. Manifestații au cerut demisia guvernatorului regiunii Kemerovo, Aman Tuleev și o întâlnire cu Putin, care tocmai a câștigat, cu o majoritate covârșitoare, un nou mandat prezidențial de șase ani.

Un protestatar a cerut chiar ca președintele și guvernatorul regiunii „să plătească”, să fie condamnați la închisoare.

Oficial, numărul morților în incendiului de duminică este de 64, numărul răniților s-a ridicat însă la 60, între care 15 spitalizați, informează agenția TASS.

La un centru de criză improvizat de rudele victimelor, a fost afișată o listă cu cei 41 de copii care se numără printre victimele incendiului din mall. Speculațiile că numărul victimelor ar fi mai mare decât recunosc autoritățile au fost amplificate și de informația că o fetiță de 11, care era blocată în cinematograful mall-ului cu două surori, a telefonat în timpul incendiului, ca să-și ia rămas bun.

Imediat după incendiu, pe măsură ce creștea numărul victimelor, Kremlinul s-a limitat să dea o declarație de presă, dar marți dimineață, la Kemerovo, președintele Vladimir Putin a vorbit și el despre „neglijență criminală” , criticând totodată reacția „lentă” a autorităților locale.

„Ce se întâmplă cu țara noastră?”, se întreba retoric Putin într-o intervenție televizată marți. Ne plângem de criza demografică, dar oameni mor din neglijența criminală [a unora]”.

Ulterior, președintele s-a întâlnit cu familiile victimelor și a dat asigurări ferme că „toți cei responsabili vor fi pedepsiți”. Putin a vizitat și câțiva răniți în spital, dar nu s-a dus în piața centrală unde avea loc manifestația de protest a mii de locuitori din Kemerovo.

Într-o înregistrare video a întâlnirii lui Putin cu autoritățile locale, guvernatorul regiunii poate fi auzit spunând că în piața centrală nu ar protesta decât „200 de oameni” și că nu ar fi vorba de familii ale victimelor, „ci unii care fac mereu scandal”.

Potrivit primelor constatări ale anchetei oficiale, incendiul a fost provocat de un scurt circuit, iar numărul mare de victime se datorează ignorării totale a normelor de securitate.

S-a adăugat faptul că ieșirile de incendiu erau blocate, iar ofițerul de serviciu la stația de pompieri ar fi închis alarma atunci când a fost anunțat de izbucnirea focului.

Până acum au fost reținute patru persoane din conducerea firmelor care administrau clădirea și care închiriaseră spațiul unde se crede că a izbucnit focul.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG