Linkuri accesibilitate

În regiunea transnistreană se marchează 25 de ani de la începerea misiunii de menținere a păcii


Festivitățile cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii pe Nistru au început de la opt dimineața, cu depuneri de flori la monumentul pacificatorilor ruși de la Tighina, scrie portalul de știri din regiunea transnistreană Novosti PMR.

Pe parcursul zilei, sunt programate demonstrații ale contingentului forțelor pacificatoare la Tiraspol, ziua „ușilor deschise” la unitatea lor militară, expoziții de armament și utilaje, înmânarea unor medalii comemorative, concerte la Râbnița, Tighina și Tiraspol.

La Dubăsari, în Piața Victoriei a avut loc o paradă solemnă a unităților militare și activități în onoarea soldaților pacificatori.

Jurnaliști de la fața locului afirmă că la ceremoniile oficiale de la Tighina s-au adunat aproximativ o sută de persoane.

În mulțime puteau fi văzute pancarte pe care scria: „Noi suntem Rusia”, „Rusia ne apără”.

Au venit și reprezentanți ai ambasadei ruse de la Chișinău în frunte cu Farit Muhametșin.

Iată declarațiile liderului regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski:

„Evenimentele de astăzi au loc în condiții complicate, în condiții de presiune din partea autorităților moldovene asupra regiunii transnistrene și misiunii de pacificare ruse.”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin care a promis să ajungă pentru prima dată în regiunea transnistreană la ceremonii a fost nevoit să facă cale întoarsă, după ce România a închis vineri spațiul aerian pentru avionul de linie în care se afla.

Mesajul său de felicitare către pacificatorii ruși l-a transmis prin intermediul rețelelor de socializare.

„Deja de un sfert de secol păstrați pacea pe Nistru”, a scris Rogozin pe Facebook.

În lipsa lui Rogozin, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a renunțat să participe la festivitățile din regiunea transnistreană, dar a promis că se va întâlni cu liderul regiunii Vadim Krasnoselski peste câteva săptămâni.

Agenția de știri rusă TASS relatează că Rogozin a cerut să se ia măsuri dure față de România și Republica Moldova din cauza eșecului vizitei sale.

„Trucul urât al guvernului român și moldovean trebuie analizat cu atenție. Este nevoie de un răspuns aspru, pe măsură“, a spus Rogozin.

Ministerul rus de externe a mai prezentat o notă de protest guvernului român, în care solicită explicații.

Previous Next

XS
SM
MD
LG