Linkuri accesibilitate

În Germania, politicienii sunt ținta atacurilor extremiștilor înaintea alegerilor europene


Europarlamentarul Matthias Ecke a fost spitalizat după ce a fost atacat de patru tineri cu vederi de dreapta.
Europarlamentarul Matthias Ecke a fost spitalizat după ce a fost atacat de patru tineri cu vederi de dreapta.

Trei politicieni de stânga au fost atacați în ultima săptămână, în Germania, dând semnale îngrijorătoare. Un europarlamentar care lipea afișe de campanie, cu oase faciale sparte. O politiciană a fost scuipată, iar fosta primară a Berlinului lovită din spate într-o bibliotecă. Guvernul spune: Destul!

Primul atac a fost împotriva europarlamentarului social-democrat Matthias Ecke, care lipea afișe electorale la Dresda, în estul Germaniei. În seara de 3 mai, el a fost abordat de un grup de patru adolescenți care au început să-l bată.

Ecke a ajuns la spital, unde a fost operat pentru mai multe fracturi ale pomeților și orbitei.

Potrivit poliției germane, cel puțin unul dintre atacatori a fost influențat de ideologia de extremă dreapta. O investigație a presei germane a găsit conexiuni între trei dintre atacatori și o organizație extremistă.

În aceeași seară, tot în Dresda, același grup de tineri a atacat un tânăr care lipea afișe pentru Partidul Verde, doborându-l la pământ și lovindu-l cu picioarele.

În aceeași săptămână, doi politicieni ai Verzilor au fost atacați în Essen, în urma unui eveniment electoral.

Săptămâna aceasta, tot în Dresda, candidata la alegerile locale din partea Verzilor Yvonne Mosler lipea afișe urmărită de o echipă de filmare. Un grup unde cel puțin o persoană ar fi strigat „Heil Hitler” a abordat-o iar un bărbat a împins-o, în timp ce o femeie a scuipat-o. Deutsche Welle a filmat întreg incidentul.

Franziska Giffey, membră a partidului social-democrat și fostă primară a Berlinului, a fost atacată de la spate într-o bibliotecă. În după-amiaza zilei de marți, un bărbat a lovit-o în ceafă cu un rucsac plin de obiecte dure.

Bărbatul, în vârstă de 74 de ani, a fost reținut de poliția care spune că îi era cunoscut pentru crime motivate de ură. El a fost internat într-un spital psihiatric, miercuri.

Dresda, AfD și extremismul în Germania

Locația atacurilor nu este întâmplătoare. Multe dintre ele au avut loc în regiunile estice, unde este populară Alternativa pentru Germania (AfD), despre care politicienii partidelor mainstream spun că are legături cu grupările neonaziste și că încurajează un mediu politic violent. Partidul de extremă dreapta are șanse să ia locul doi în alegerile europene din iunie, în Germania, potrivit sondajelor de opinie.

Franziska Giffey a fost lovită în ceafă de un bărbat, în timp ce se afla într-o bibliotecă.
Franziska Giffey a fost lovită în ceafă de un bărbat, în timp ce se afla într-o bibliotecă.

Potrivit Deutsche Welle, Dresda (capitala Saxoniei) este singurul mare oraș german care înclină spre dreapta. În 2019 consilierii locali au tras semnalul de alarmă cu privire la problema serioasă pe care ar avea-o orașul cu nazismul. În decembrie, după ani de investigații, serviciile de securitate națională au clasificat filiala saxonă a AfD drept organizație extremistă de dreapta care urmărește obiective anti-constituționale.

Proteste antiviolență

Mii de oameni au ieșit duminică în stradă, la Dresda și Berlin, pentru a protesta împotriva extremismului de dreapta și a violenței politice.

„Violența nu își are locul într-o dezbatere democratică. Oamenii rezonabili i se opun - și ei sunt majoritatea”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. Ministra afacerilor interne, Nancy Faeser, a promis că va întări paza din jurul politicienilor în timpul campaniei.

Drept răspuns la atacurile împotriva politicienilor din mai multe țări europene, dar și pe fondul ascensiunii extremei drepte în întreaga Europă, grupurile care reprezintă aproape jumătate din europarlamentari au cerut un „cordon sanitar” în jurul extremiștilor de dreapta.

Social-democrații, Verzii, Stângiștii și grupul Renew (fostul ALDE) roagă partidele din Europa să nu coopereze cu partidele de extrema dreaptă. Nu a semnat declarația Partidul Popularilor Europeni, cea mai mare grupare din Parlamentul European, de care ține și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Locuitorii Germaniei au protestat în ianuarie și februarie împotriva extremei drepte și împotriva partidului AfD. Protestele au avut loc după ce site-ul de investigații Correctiv a scris despre o ședință secretă în care politcienii de drepta plănuiau deportarea imigranților.
Locuitorii Germaniei au protestat în ianuarie și februarie împotriva extremei drepte și împotriva partidului AfD. Protestele au avut loc după ce site-ul de investigații Correctiv a scris despre o ședință secretă în care politcienii de drepta plănuiau deportarea imigranților.

Potrivit Politico, numărul infracțiunilor motivate politic, inclusiv al atacurilor violente, este în creștere în Germania. În 2023, s-au înregistrat 234 atacuri fizice împotriva politicienilor și a reprezentanților partidelor politice, iar mulți dau vina pe retorica violentă a AfD.

Cu toate acestea, ținta principală au fost politicienii AfD - pe locul doi se află Verzii. Patru din zece primari germani spun că ei înșiși sau apropiații lor au fost insultați, amenințați sau atacați.

Potrivit unui reprezentant regional al Verzilor, în fața sediului partidului se găsesc adesea „bălegar, ouă sparte pe geamuri, geamuri sparte”.

„Oamenii care se gândeau în sinea lor la aceste lucruri, acum le spun cu voce tare”, declară același reprezentant al Verzilor.

Cei din AfD spun însă că nici ei nu au rămas nehărțuiți. Doi parlamentari din partidul anti-imigrație au spus că au fost atacați verbal și fizic joi, în fața parlamentului regional din Stuttgart, unde participau la o ceremonie cu ocazia aniversării a 75 de ani ai Constituției Germaniei.

Cei doi s-au plâns că a fost loviți cu obiecte neidentificate, unul la cap, altul la gât, dar au scăpat nevătămați. Două tinere, despre care parlamentarii de dreapta spun că ar fi fost extremiste de stânga, au fost reținute de poliție.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG