Linkuri accesibilitate

Ilie Chirtoacă: „Opinia noastră este că există și un alt interes decât interesul securității naționale”


Interviul dimineții cu un consilier juridic al Centrului de Resurse Juridice de la Chișinău.

Mai multe organizații neguvernamentale, cu reputație neîntinată politic în domeniul drepturilor omului, au chemat autoritățile de la Chișinău să ceară președintelui Turciei întoarcerea „tuturor cetățenilor turci scoși ilegal” din Republica Moldova. ONG-urile cer, de asemenea, Procurorului general urmărirea penală a tuturor persoanelor „care au comis infracțiuni” în legătură cu „înlăturarea” – cum se spune în apel – a celor șapte cetățeni turci angajați în rețeaua de licee Orizont. O convorbire pe această temă cu Ilie Chirtoacă, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din R. Moldova.

Interviul dimineții: cu Ilie Chirtoacă (CRJ)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:14 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, mai multe organizații neguvernamentale, inclusiv cea pe care o reprezentați, au solicitat autorităților moldovene să ceară lui Recep Tayyip Erdoğan să dispună întoarcerea cetățenilor turci, angajați ai rețelei de licee Orizont, „scoși ilegal” din R. Moldova. Dvs., care ați avut în îngrijire tehnic-juridic textul acestui apel, puteți să ne oferiți un exemplu dintre cele care îndreptățesc constatarea că persoanele respective au fost „scoase ilegal de pe teritoriul R. Moldova”?

Ilie Chirtoacă: „După cum bine cunoaștem cu toții deja, cu puțin peste o lună în urmă am asistat cu toții la ceva de-a dreptul grotesc. În plină dimineață, șapte persoane care se duceau la muncă sau își duceau copiii la școală, după cum o fac mulți dintre noi, au fost pur și simplu sechestrați de către reprezentanții statului și duși într-o direcție necunoscută. Mai târziu, am aflat că au fost trimiși exact în Turcia, acolo unde se știa din timp că există un mare risc să fie persecutați, lipsiți de libertate și, cel mai probabil, lipsiți de o posibilitate reală de a se apăra.

Autoritățile noastre au fost discrete în comunicare, ba chiar s-au contrazis în declarații. Iar noi, organizațiile care au semnat acest apel, dar și mulți alți oameni care monitorizează îndeaproape cazul profesorilor de la liceul „Orizont” vedem mai multe inconsecvențe. Sunt câteva la număr și anume faptul că pentru început se spunea că existau anumite informații operative care datează de mai bine de 20 de ani. În același timp, avem alte persoane cu funcții înalte în stat care confirmă că nu au existat asemenea informații.

Avem pe de o parte, chipurile, prezența unor dosare penale, în același timp interpelările oficiale ale avocaților pe acest caz spun că nu existau dosare penale, cel puțin, cu privire la cinci din cele șapte persoane. Iar cel mai important lucru care ar determina opinia noastră că există și un alt interes decât interesul securității naționale este faptul că am lipsit efectiv aceste persoane de un drept la apărare.

Chiar dacă exista un pericol sau un risc, cel puțin, autoritățile noastre au avut obligația să acorde persoanelor dreptul de a contesta deciziile autorităților naționale, iar doi la mână, dacă și se decidea că aceștia trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova, rămâne neclar de ce anume în Turcia. Ori autoritățile cunoșteau din timp, ori aceste persoane au depus și cereri de azil, prin care se confirma chiar de către autoritate că există un pericol real de persecuții, dacă aceștia vor fi întorși în Turcia.”

Europa Liberă: O altă cerere a ONG-urilor semnatare este adresată Procurorului general: să înceapă urmărirea penală a celora care „au comis infracțiuni în legătură cu înlăturarea celor șapte cetățeni turci”... De ce este vorba, explicit, de infracțiuni și cine ar putea fi vizat în acest sens?

Ilie Chirtoacă: „În baza informațiilor pe care am reușit să le obținem și care au apărut în spațiul public iarăși vedem mai multe inconsecvențe și o traiectorie neobișnuită a acestui caz. Am văzut că au fost depuse foarte multe eforturi prin care au fost acționate grupuri speciale, persoanele au fost urcate într-un avion charter, de altfel foarte scump, când se știe că există cel puțin două rute Chișinău-Istanbul.

Prin urmare, vedem că a fost o acțiune concertată din partea autorităților, însă până la urmă, nimeni nu ne poate răspunde concret la întrebarea: Prin ce procedură au fost acești oameni scoși din țară? Ori se pare că nu este o extrădare, se pare pe de altă parte că nu este o expulzare și atunci se pare că de fapt s-au comis mai multe abuzuri în acest caz, iar aceste abuzuri trebuie investigate și în cazul în care se dovedesc neapărat persoane, cel mai probabil, să fie atrase la răspundere.

Prin urmare, într-un asemenea caz sensibil și având în vedere operațiunile Serviciul de Informații și Securitate, Procurorul General ar fi acea autoritate care ar avea competența să investigheze sau cel puțin să lanseze anumiți pași, anumite acțiuni pentru a trage la răspundere toate persoanele care au comis aceste presupuse infracțiuni în cazul cetățenilor turci.”

Europa Liberă: Rămâne de văzut dacă dl Erdoğan, proaspătul cavaler al Ordinului Republicii - este distincția de stat supremă a Republicii Moldova - acestui ordin, acordat de omologul său de la Chișinău, va primi și va lua în considerare o asemenea cerere... Dacă nu se va întâmpla nimic în acest sens, pot exista consecințe juridice pentru autoritățile de la Chișinău, eventual provenite din afara R. Moldova pentru ce-au făcut?

Ilie Chirtoacă: „Desigur. În primul rând să ne amintim că există convenții și tratate internaționale de drepturile omului, unele din ele care datează de peste 80 de ani, care spun clar că regimul cetățenilor străini și imposibilitatea de a-i duce în țara în care există riscul de a fi persecutat. Moldova este parte la aceste convenții, există Convenția Europeană și ne așteptăm că în câțiva ani, în cazul în care lucrurile vor rămâne așa, cel mai probabil vom avea și o condamnare a țării noastre la Curtea Europeană, vedem și pe plan internațional că nu ne-am făcut cu siguranță bine în faptul că pur și simplu am dus șapte cetățeni turci acolo unde există un pericol că vor risca poate chiar și cu viața.

De altfel, este un caz simptomatic, care ne vorbește despre degradarea noțiunilor de stat de drept în R. Moldova și despre care cred că comunitatea internațională deja a fost sesizată și, probabil, vor urma și consecințe politice, la nivel internațional. Dar cel mai important este de fapt viața și siguranța, integritatea fizică a cetățenilor. Or, nu știm de fapt ce se va întâmpla cu ei și aici cred că este responsabilitatea Republicii Moldova. Anume autoritățile au luat aceste persoane și le-au trimis în Turcia. Lipsa unei hotărâri judiciare sau a unui control judiciar prin care aceste persoane să se poată apăra, lucru pe care-l credem destul de grav.”

Europa Liberă: S-a vorbit că persoanele respective ar fi prezentat de ani buni pericol pentru securitatea națională... Există vreun răspuns de ce de vreo două decenii acest pericol, dacă a existat, a fost neglijat de cei care ar fi trebuit să reacționeze prompt? De ce s-a copt atât de târziu vigilența?

Ilie Chirtoacă: „Eu nu pot să răspund la această întrebare, dar mă întreb și eu de ce a trecut atâta timp, persoane și rețeaua de licee care există în țară de mai mult de 20 de ani, care este un lucru notoriu că se bucură de succes și activitatea acesteia este apreciată, la un moment dat devine indezirabilă pentru Republica Moldova.

În același timp, pe fundalul politicii externe a Republicii Moldova, vedem această apropiere dintre autoritățile noastre și cele turcești, vedem donații pentru reconstrucția unor edificii publice... De fapt, la nivel internațional vedem că acest lucru s-a mai întâmplat. După cum și expunem în apel, în martie 2018 a avut loc un scenariu similar în Kosovo, în care șase cetățeni turci au fost arestați și extrădați în Turcia, iarăși, pe aceleași motive, cu pretinse legături cu mișcarea imamului Fethullah Gülen. Nu avem la această oră motive să credem că se întâmplă din alte motive. Pentru mine, personal, nu-mi este clar de ce s-a acționat cu atâta rapiditate în acest caz și nu a fost oferit persoanelor un drept la un proces echitabil măcar. Sau în cazul în care prezenta acest risc pentru securitate națională, după cum au spus-o și astăzi, de ce nu au fost investigați în Republica Moldova, ci trimiși în Turcia?”

Europa Liberă: În Apel se cere, de asemenea, „acordarea azilului și a altor măsuri de protecție necesare membrilor familiilor persoanelor „îndepărtate” [...] în special în contextul vizitei președintelui Turciei, Recep Tayyp Erdogan”. De ce? Ar putea să li se întâmple ceva acestor oameni în contextul vizitei respective?

Ilie Chirtoacă: „Din informațiile pe care le-am obținut între timp, după ce cele șapte persoane au fost trimise forța din țară, am aflat că mai multe familii care de fapt se află în situație similară, cetățeni turci, au decis să plece și nu pentru că Republica Moldova nu este un loc în care ar dori să se afle, dar din riscul că ar avea aceeași soartă ca și ceilalți cetățeni turci. Prin urmare, sunt familii care au fost nevoite să plece la rude, în statele din Vest, mai ales ținând cont de declarațiile făcute la tribuna Parlamentului prin care se spunea că mai există persoane sub monitorizare care urmează să plece din țară.

Este important pentru noi să asigurăm că cel puțin familiile celor care au rămas să se bucure de o anumită protecție din partea statului. Este normal acest lucru, mai ales când au fost executate asemenea acțiuni. Mai mult decât atât, ar fi necesare și consiliere psihologică pentru familii, pentru minorii din familiile în care persoane au fost pur și simplu scoase și este important pentru noi, pentru autoritățile Republicii Moldova să asigure anumite acțiuni pozitive prin care să arate că protejează viața și integritatea, securitatea persoanelor, inclusiv cetățenilor străini. Atunci, dacă în 4-5 ani vine o hotărâre de la CEDO acest lucru la fel va fi văzut cu alți ochi.”

XS
SM
MD
LG