Linkuri accesibilitate

Aventurile lui Ilan Şor în politică. Episodul alegerile parlamentare


Ilan Şor în vizită la Parlamentul European. Strasbourg, 6.10.2017
Ilan Şor în vizită la Parlamentul European. Strasbourg, 6.10.2017

Primarul de Orhei spune că vrea să se revină la colhozuri şi a vorbit despre „renașterea satului moldovenesc”.

Primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat anul trecut în primă instanță pentru implicare în frauda bancară, a prezentat astăzi programul economic al formațiunii pe care o conduce. El a insistat că acțiunea poartă un caracter informativ și nu ar avea legătură cu apropiatele alegeri parlamentare, chiar dacă a făcut promisiuni cu tentă electorală. Între altele, Ilan Șor a vorbit despre „renașterea satului moldovenesc” și crearea așa-numitor colhozuri moderne pentru redresarea economiei Republicii Moldova.

Ilan Șor a devenit primar de Orhei în iunie 2015, pe timpul când figura în calitate de învinuit în dosarul băncilor devalizate. Mai mulți lideri de opinie comentau atunci că prin dorința de a obține fotoliul de primar al municipiului Orhei, Șor încerca să-și îmbunătățească reputația pătată de implicarea în frauda bancară.

La scurt timp după preluarea mandatului, Ilan Șor a lansat un șir de proiecte sociale, a îmbunătățit infrastructura localității și a dotat cu utilaj modern primăria orașului. Un recent studiu al IDIS „Viitorul” arată că administrația municipiul Orhei este lideră la capitolul achiziții publice. Doar în acest an au fost planificate procurări în valoare de 25 de milioane de lei.

Problema constă în faptul că aceste achiziții se fac cu multiple abateri de la norma legală, explică experții de la IDIS „Viitorul” care aduc și exemple: în ultimii ani municipalitatea contractează una și aceeași companie pentru serviciile de întreținere a spațiilor verzi. Situația este similară și în cazul contractului pentru servicii de preparare și distribuire a hranei pentru copii, cu valoare de aproape șapte milioane de lei.

Ce cred locuitorii din Orhei despre darurile pe care le oferă cu generozitate Ilan Șor?

„Eu îmi închipui că din miliardul acela care a fost furat... el este judecat, condamnat, dar umblă liber, face ce vrea.”

Deseori se spune că Șor face multe în Orhei, face, dar din banii noștri pe care i-a furat...

„Deseori se spune că Șor face multe în Orhei, face, dar din banii noștri pe care i-a furat. Oamenii spun: "Da i-a furat, dar ceva face în Orhei", însă nu se gândesc că copiii lor, nepoții lor trebuie să plătească miliardul pe care l-a furat Șor și compania”.

„Eu am 12 cumnați, 40 de nepoți, pe toți îi pun să voteze pe Ilan Șor, el e foarte bun om, maladeț băiatul”.

„Dl Șor se străduie, dar e dirijat de sus, de dl Plahotniuc, păi ei sunt împreună”.

„Eu, de exemplu, niciodată în viață nu aș fi acceptat-o! Asta-i o rușine.”

Partidele de opoziție, dar și organizațiile neguvernamentale preocupate de lupta împotriva corupției s-au arătat sceptice față de tergiversarea în justiție a procesului în care este implicat Ilan Șor, dar și modul în care acesta este lăsat să adune capital politic.

Luna trecută, Curtea de Apel Cahul a amânat din nou, până în decembrie, ședința de judecată în dosarul ce-l vizează pe primarul de Orhei, condamnat anterior la șapte ani și șase luni de închisoare pentru rolul jucat în „furtul miliardului”. Acest termen, au observat mai mulți analiști politici, i-ar permite să se înscrie în cursa electorală pentru apropiatele alegeri parlamentare.

Fostul membru al Comisiei Electorale Centrale Nicolae Gîrbu constată că, legal, Ilan Șor nu poate fi oprit să se implice în politică și nici să candideze în scrutinul din februarie anul viitor:

„Problema constă în altceva. Noi în prezent ne confruntăm cu o corupție de morală, de bun simț. Persoanele care au admis și admit încălcări flagrante, dacă vorbim de primarul de Orhei, astfel de persoane, cu părere de rău, găsesc îndrăzneala ca să-și înainteze candidatura sau lansează unele partide. Noi ne-am pomenit într-un final cu niște persoane care se pretind a fi lideri, dar sunt, de fapt, niște corupți. Cea mai mare problemă a Republicii Moldova, înainte de corupție, o reprezintă integritatea funcționarului public și, în general, integritatea celor care pretind ca să se ocupe cu politica sau pretind la unele funcții înalte în stat. Asemenea persoane trebuie pedepsite prin vot.”

Comentatorii care urmăresc ascensiunea primarului de Orhei afirmă că aceasta nu ar fi posibilă fără girul partidului de guvernământ ...

Comentatorii politici care urmăresc ascensiunea primarului de Orhei, sunt de părere că aceasta nu ar fi posibilă fără girul partidului de guvernământ. Și asta pentru că Ilan Șor ar avea priză la cea mai săracă pătură socială și ar avea șanse să acceadă în Parlament, prin urmare, ar garanta Partidului Democrat, indirect, câteva fotolii de deputat.

Până în prezent, fruntașii formațiunii ce reprezintă cel mai numeros grup politic în legislativ au evitat să comenteze activitatea politică a lui Ilan Șor, iar în ce privește dosarul acestuia, au insistat, în special președintele Parlamentului Andrian Candu, că ar trebui să se aștepte pronunțarea unei sentințe definitive.

Previous Next

XS
SM
MD
LG