Linkuri accesibilitate

Igor Volniţchi: „Juriștii ar trebui să spună în ce măsură acest Guvern mai este legitim după atâtea remanieri”


La Chișinău, deputaţii democraţi cer Curţii Constituționale să-l suspende temporar pe Igor Dodon, după ce şeful statului a refuzat repetat să numească doi noi membri ai Cabinetului de miniştri. Sesizarea a fost depusă, vineri, de Sergiu Sîrbu şi Eugen Nichiforciuc. Comentatorul politic Igor Volniţchi crede că evitarea blocajului instituțional ar putea avea consecințe nefaste.

Analistul IIgor Volniţchi despre remanierile guvernamentale și suspedarea președintelui Igor Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct

Europa Liberă: Președintele Dodon a expediat deja o scrisoare premierului, prin care l-a informat că nu acceptă să numească cei doi candidați la funcțiile de ministru al Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și al Agriculturii și Industriei Alimentare, propuși de PD. Cum ați văzut Dvs. aceste remanieri?

Dna Radu urmează, după toate probabilitățile, să joace un rol important în campania electorală...

Igor Volnițchi: „Poziția președintelui se pare că e una fermă. La un moment dat, dumnealui chiar sugera: „Dacă nu vă place, nu aveți decât să recurgeți din nou la suspendare”. Cred că anume la suspendare se va ajunge, or, în special numirea Silviei Radu este o procedură mult prea complicată pentru președintele Dodon, care e și lider al socialiștilor. Dna Radu urmează, după toate probabilitățile, să joace un rol important în apropiata campanie electorală a alegerilor parlamentare. Probabil numirea dumneaei în funcție are legătură directă cu alegerile parlamentare și președintele, fiind și lider al socialiștilor, înțelege bine acest lucru, de aceea putem intui că va merge până la capăt de această dată, în sensul că preferă mai degrabă o nouă suspendare decât să se implice și să facă un joc favorabil guvernării.”

Europa Liberă: Premierul zicea că ar fi o nouă încălcare a Constituției.

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Igor Volnițchi: „Intrăm deja pe un tărâm mult prea complicat și aici se fac diverse presupuneri. Nu-i exclus că de data aceasta guvernarea ar putea merge mult mai departe decât o simplă suspendare; nu-i exclus că ar putea urma careva solicitări de interpretări a Legii Supreme, în sensul în care să se vadă cum să se procedeze cu președintele, dacă el refuză repetat să promulge anumite legi, să aprobe în funcție anumite candidaturi ale unor miniștri ș.a.m.d.; nu-i exclus că de data asta democrații vor încerca să dea o interpretare mult mai largă acțiunilor președintelui, iar această interpretare va sta la baza unor acțiuni posibil de mare răsunet în Moldova.”

Europa Liberă: Să vă referiți și la legitimitatea actualei garnituri guvernamentale, doar trei miniștri au fost confirmați în Parlament.

Nu-i exclus că de data asta democrații vor încerca să dea o interpretare mult mai largă acțiunilor președintelui...

Igor Volnițchi: „Sigur că aceasta ridică anumite semne de întrebare vizavi de legitimitate, or este clar scris în legislație că atunci când se remaniază, se modifică mai mult de jumătate din componența Guvernului, se cere minimum o procedură formală de reconfirmare în funcție a Cabinetului de miniștri. Sigur că pot fi și alte opinii, precum că această remaniere nu a fost făcută printr-o singură acțiune, ci în cadrul mai multor acțiuni de acest fel și această normă legală, chipurile, nu ar avea aici careva efecte. Sigur că juriștii ar trebui să examineze și să spună în ce măsură acest Guvern mai este legitim după atâtea remanieri, însă, dincolo de aspectul legal, guvernarea transmite un semnal foarte prost pentru sine întregii societăți că în acești doi ani și ceva, din 20 ianuarie 2016 și până în prezent, nu a avut capacitatea de a găsi cele mai bune candidaturi și de fiecare dată, rechemând un ministru, și-a confirmat indirect această incapacitate, a confirmat indirect și ineficiența guvernării în general.”

Europa Liberă: Dar cine acumulează mai mult capital politic în situația asta – guvernarea sau Președinția?

Igor Volnițchi: „Dacă vă referiți la refuzul președintelui de a semna, la această etapă sigur președintele este pe cal alb, însă, dacă vor urma acele acțiuni despre care spuneam eu că ar putea să aibă loc ca urmare a unor eventuale interpretări a Legii Supreme, s-ar putea ca deja președintele să fie cel defavorizat.”

Europa Liberă: S-ar ajunge și la suspendarea lui din funcție?

Igor Volnițchi: „S-ar putea ajunge, însă aici este un...”

Europa Liberă: La un impeachment în Parlament?

Igor Volnițchi: „Da, despre un eventual impeachment s-a discutat și anterior. Spicherul Andrian Candu chiar îi făcea din deget președintelui, spunându-i că el nu are posibilitatea să dizolve Parlamentul, pe când Parlamentul are posibilitatea să-l suspende din funcție. Nu cred că au fost pur și simplu declarații. S-ar putea de revenit la ele, însă repet: aici e un băț cu două capete. Încă nu se știe care ar putea fi efectele. Primul efect ar putea fi, într-adevăr, înlăturarea lui Igor Dodon de la Președinție și poate o parte a societății ar aplauda acest lucru. Mă refer la cei care susțin în special partidele din dreapta pro-europeană, cei care susțin PD-ul, partidul de guvernare, dar s-ar putea să avem și efecte inverse: victimizarea președintelui și consolidarea unei importante părți a electoratului în jurul figurii sale.”

Europa Liberă: Mai ales că dl Dodon a anunțat că ar putea să fie primul pe lista Partidului Socialiștilor în alegerile parlamentare.

Igor Volnițchi: „Asta e. Și aici iarăși cred că se cere o interpretare și presupun că cei de la guvernare, am văzut că și pe cei din dreapta pro-europeană îi interesează aspectul respectiv. Unul din liderii partidelor relevante pentru electoratul pro-european a declarat că se cere o interpretare juridică a acestei intenții a președintelui, pentru că, pe de o parte, președintele se zice că trebuie să fie apolitic și din acest motiv președintele Dodon atunci când a fost învestit în funcție a plecat din funcția de președinte al PSRM-ului, dar pe de altă parte, nu-mi amintesc să fi existat în lege sau să existe în acest moment careva prevederi clare care s-ar referi anume la situația despre care vorbește șeful statului.”

XS
SM
MD
LG