Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Oligarhii care au apărut în R. Moldova au fost alimentați de proiecte gestionate de serviciile speciale ruse”


Igor Munteanu
Igor Munteanu

Directorul IDIS „Viitorul” despre conferința de securitate de la Tbilisi „World in 2018: Upside Down?” (lumea cu susul în jos).

La Tbilisi s-a încheiat joi o conferinţă de securitate ce a atras multă atenţie şi oaspeţi renumiţi, într-o perioadă în care decidenţii occidentali sunt tot mai îngrijoraţi de calitatea democraţiei în spaţiul ex-sovietic, spaţiu în care Georgia este mai degrabă un lider, iar R. Moldova pare să fi ajuns ţara cea mai problematică. Care este mesajul esenţial al reuniunii legat de viitorul regiunii și ce ar trebui să înţeleagă R. Moldova din acest mesaj – e întrebarea interviului cu directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative sociale (IDIS) „Viitorul”, Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova în SUA, invitat să participe cu un discurs în panelul reuniunii întitulat „Democraţie şi oligarhi”.

Interviu cu Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:31 0:00
Link direct


Igor Munteanu: „Conferința orientată de Institutul McCain în cooperare cu un centru de politici economice din Georgia reprezintă un gest de comemorare a ținutei, curajului și integrității morale a senatorului McCain, care a fost un sprijinitor fervent al occidentalizării Georgiei și al apărării libertăților și drepturilor la un trai decent și a dreptului de alegere în spațiul ex-sovietic și peste hotarele acestui spațiu.

Această conferință a dat tonul pe mai multe teme: securitatea regională și internațională, cooperarea militară și politică, întărirea democrațiilor. Chiar titlul acestei conferințe, „World in 2018: Upside Down?”, vorbește despre faptul că decidenții occidentali și comunitățile interesate de calitatea democrației din spațiul ex-sovietic, din Europa Centrală și din Europa de Est, sunt frământați de ideea - ce urmează după această turbulență geopolitică la care asistăm și în care țări ca Georgia nu sunt doar niște actori nesemnificativi, ci sunt mai degrabă simboluri care construiesc oportunități pentru dezvoltare politică, socială și economică și pentru alte țări din vecinătatea imediată.

Asistentul secretarului de stat american, prezent la conferință, domnul Wess Mitchell, spunea explicit că, de fapt, succesul Georgiei anunță foarte clar că putem infirma declarațiile președintelui rus Vladimir Putin care spunea că niciun fel de model occidental nu poate fi implementat în apropierea hotarelor Federației Ruse. Or, fiecare succes pe care îl creează, îl construiește statul georgian, ca și alte state cu orientare democratică, creează, de fapt, o invitație la succese democratice pentru cetățenii, pentru elitele politice care trebuie să rămână ferme, determinate și care nu trebuie să tranzacționeze drepturile și libertățile cetățenilor.

Oligarhii corupți și viciază regulile de bază ale unei societăți moderne...

Din acest punct de vedere, conferința a fost un simbol de comemorare a faptei și a misiunii morale pe care, până la urmă, a avut-o senatorul McCain, dar și o reiterare a obligațiilor pentru elitele democratice din țările noastre de a continua acest drum, această direcție, de a fi solidare între ele, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, statele baltice.

A participat și președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, care a spus clar că din tot ce este important pentru statul estonian sprijinul Georgiei sau altor țări, Ucraina și Moldova, este o chestiune de obligație morală. În același timp, a spus în felul următor: „Vă așteaptă niște alegeri prezidențiale în Georgia în octombrie. Deci, orice candidat la această înaltă funcție în statul georgian are obligația de a întări coeziunea din societatea georgiană, de a stabili drumul strategic pe care trebuie să-l urmați pentru ca Georgia să devină un stat viabil, occidental și democratic”.

În acest context a apărut și panelul care s-a intitulat „Democrație și oligarhii”. Pentru că acest factor nou care începe să influențeze calitatea luării deciziilor în statele noastre, oligarhii, reprezintă niște paraziți în exercițiul democratic, niște paraziți care captează și absorb energia socială care ar trebui să fie orientată spre creare de bunăstare pentru toți indivizii sau cetățenii unei societăți. Oligarhii corupți și viciază regulile de bază ale unei societăți moderne, absorbind resursele și aruncându-le în scopuri în care sunt doar ei interesați.

Eduard Lucas, unul din importanții jurnaliști de talie mondială, a trecut în revistă eșecurile combaterii acestui fenomen de oligarhie pe plan internațional, atrăgând atenția asupra unor modalități de a fi mai eficienți în diminuarea importanței oligarhilor, dând exemplu Ucrainei și Rusiei.

Oligarhia din R. Moldova a fost generată de al doilea val de oligarhizare, care se asociază cu spălarea banilor rusești...

Din partea mea, eu am încercat să pun problema într-o dimensiune comparativă, spunând despre faptul că oligarhia din Republica Moldova a fost generată, în mod paradoxal, de al doilea val de oligarhizare, care se asociază cu spălarea de bani rusești. Respectiv, oligarhii care au apărut în spațiul Republicii Moldova au fost alimentați de aceste proiecte speciale gestionate de anumite servicii speciale ale Federației Ruse. Și evident că ei au devenit o parte din proiectul mai complex de recâștigare a influenței statului rus asupra vecinătății sale imediate și asupra unor democrații occidentale.

Conferința este foarte importantă, a devenit principalul forum de securitate regională și internațională în Caucaz și cred că a devenit o conferință pe care mulți decidenți și experți internaționali o pun ca prioritate pe agenda lor anuală.”

Europa Liberă: Din discuțiile care s-au purtat la conferință s-au identificat și niște soluții?

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Igor Munteanu: „Sigur, există soluții și împotriva cleptocraților, a regimurilor care sunt întemeiate pe instincte sau comportamente plutocratice, atunci când obiectivul principal important este doar de a acumula bogăția, doar de a o împacheta pe conturi private și doar de a stinge capacitatea statului de a-și apăra cetățenii. Pe plan regional, evident că principalul obiectiv al tuturor acestor țări este ca elitele politice să nu tranzacționeze suveranitate, să nu tranzacționeze niciun element care ar aduce atingere libertăților și drepturilor cetățenești, să nu tranzacționeze interesul național în scopuri efemere.

În același timp, chiar din titlul acestei conferințe, „Upside Down”, adică lumea cu susul în jos, așa s-ar traduce în limba română, arată foarte clar că o parte din povestea pe care încercăm să o repovestim este legată și de anumite ezitări în lumea occidentală, de încercarea unor grupuri de a diminua din fundamentele ordinii occidentale, a instituțiilor pe care le reprezintă - și ale Uniunii Europene, și ale alianței NATO, și ale altor organizații multilaterale care servesc scopului de a crea mai multă prosperitate și stabilitate pe plan internațional. Și din această parte vin anumite slăbiciuni care după asta sunt considerate sau raportate pe agenda unor decidenți locali în calitate de semnal că lumea nu mai este așa cum a fost.

Lumea democratică are nevoie de simboluri, de chezășia sprijinului din partea unor nume importante...

Tocmai din acest motiv numele și comemorarea faptelor, voinței sanatoriului McCain de a apăra personal libertățile și drepturile cetățenești, sunt extrem de importante. Lumea democratică are nevoie de simboluri, are nevoie de chezășia sprijinului din partea unor nume importante, pentru că să reziste contra paraziților despre care spuneam anterior, contra unor grupuri cu interese malefice, care nici nu-și ascund dorința de a răsturna ordinea democratică și de a instala regimuri autoritare sau fundamentaliste nedemocratice.

Putem să ne apărăm doar împreună, alături de aliați, creând noi rețele de aliați sau de alianțe cu Occidentul și construind instituții care să reziste, care să fie reziliente. În această lume tulburată, Georgia, Ucraina, Moldova, statele baltice, Europa Centrală și de Est, trebuie să stea unite, solidare și să aleagă grâul de neghină, să aleagă scopurile adevărate de falsitățile pe care politicienii uneori le aruncă pe agenda publică.”

Europa Liberă: Nu aveți senzația că printre statele pe care le-ați enumerat, Republica Moldova este statul care se descurcă cel mai greu? Instituții publice cad una după alta, recentul caz cu Biroul Migrație și Azil este în acest sens, probabil, relevant. Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova tocmai este văzut de mulți, inclusiv, probabil, de domnia voastră, ca cedări în fața acestui regim cleptocratic sau cedări de suveranitate și de democrație din partea acestui regim cleptocratic.

Igor Munteanu: „Păi, aveți perfectă dreptate. Există o senzație tot mai puternică la nivelul publicului luminat, a unor importante părți a elitelor, că starea de democrației se află sub un asediu din partea acestor grupuri malefice,din partea cleptocraților, din partea celor care folosesc partidele politice ca să-și atingă scopuri private, a celor care încearcă să subordoneze agențiile și structurile de stat pentru ca să obțină mai multe câștiguri în sfera privată. Expulzarea care s-a întâmplat cu profesorii turci de la Liceul Orizont reprezintă o confirmare a celor mai proaste și sumbre așteptări sau a unor constatări față de calitate procesului decizional.

Trebuie să cerem responsabilități și responsabilizare pentru cei care primesc salariu din bugetul public...

Sigur, suntem revoltați, suntem oripilați de felul în care exercită violență puterea de stat, acest regim în această țară, și sigur că singura modalitate de a contracara evoluția sau dezvoltarea acestui model cleptocratic de guvernare este schimbarea lui în viitoarele alegeri și crearea unei intoleranțe generale a cetățenilor luminați și a celor care sunt conștienți de drepturile și libertățile lor, pentru ca acest regim să nu-și poată folosi impunitatea. Trebuie să cerem responsabilități și responsabilizare pentru cei care primesc salariu din bugetul public și să creștem gradul de intoleranță pe plan internațional.

Nu poți să ceri să fii respectat atunci când pe plan intern, în propria țară, acolo unde ai niște funcții administrative, te comporți de parcă ai fi furat aceste funcții, le-ai fi privatizat.

Sunt sigur că acest gen de revoltă și de nemulțumire crescândă față de o asemenea guvernare, plasează în acest moment Republica Moldova pe unul în cele mai proaste locuri în clasamentul Parteneriatului Estic și într-o situație în care nu prea poți să accepți niciun fel de laudă din partea actualului guvern. Este un guvern lipsit de voință, este un guvern furat de principalele atribuții de politică internă pe care ar trebui să le exercite. Dar, ce putem să spunem? Partea pozitivă este că fiecare furtună are un sfârșit și stare de confuzie generală în privința felului în care trebuie să fie exercitată puterea se încheie printr-o alternanță democratică, să sperăm, și printr-o posibilitate de a recrea instituțiile de bază ale statului în scopul funcționării lor normale.

Nu suntem într-o normalitate, suntem într-o imensă imoralitate politică în acest moment. Și Republica Moldova trebuie să-și recupereze instituțiile fundamentale pentru ca să poată fi privită cu respect de partenerii săi externi.”

XS
SM
MD
LG