Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „A face promisiuni și spune niște lucruri vădit deplasate este negativ atât pentru R. Moldova cât și pentru socialiști”


Președintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon

Opinii în dialog despre promisiunile președintelui Igor Dodon la Clubul de presă.

Opinii în dialog despre promisiunile făcute de președintele Igor Dodon săptămâna aceasta la o întâlnire anunțată ca fiind cu jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Europa Liberă: Înainte să obțină împuternicirile dorite, Igor Dodon face niște promisiuni în eventualitatea în care le va obține sau va ieși câștigător Partidul Socialist. Nu e prea devreme pentru asemenea promisiuni?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Sigur că e devreme, dar problema este că domnul Dodon recidivează; el a făcut același lucru în ianuarie la Moscova în prezența domnului Putin, și domnul Putin i-a dat peste mână sau l-a tras de mânecă și i-a spus: Tu la început câștigă puterea…

Europa Liberă: „Utrom denighi, vecerom stulia…”?

Igor Boțan: „Da… și apoi vei face promisiuni. A fost o chestie despre care lumea a vorbit și se credea că domnul Dodon a însușit o lecția chiar de la domnul Putin.”

Europa Liberă: De la un președinte mai experimentat?

Igor Boțan: „Chiar foarte experimentat și care știe ce vrea. Și iată că acum putem concluziona că domnul Dodon nu a însușit lecția domnului Putin.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:49 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar sunt lucruri care, după părerea unor observatori, sunt vădit populiste, cum ar revenirea la grafia chirilică. Oare pe cine ar putea să mai impresioneze un asemenea gest?

Igor Boțan: „Eu nu cred că putem vorbi aici de populism; putem vorbi despre un fenomen, eu l-aș numi narcisism. Nu se poate stăpâni. Deci, îl ia gura pe dinainte și, așa cum ați remarcat și Dvs., face promisiuni și spune niște lucruri care sunt vădit deplasate și acest lucru este negativ nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru domnul Dodon și partidul pe care îl avantajează în calitate de agent electoral. Mă refer la Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Dar sunt spuse de un președinte, de un șef de stat care are brevet și a jurat pe Constituție. Și atunci când un șef de stat în apropierea teritoriului transnistrean, ca să le intre în voie, probabil, zice că s-ar putea să revenim la grafia chirilică spre comoditatea celor care o utilizează acum, e de luat în seamă sau nu?

Igor Boțan: „Trebuie să recunoaștem că întrebarea respectivă a fost pusă/ridicată de către jurnaliștii din Transnistria, știind că domnul Dodon a fost prins deja în această capcană la Moscova, atunci când a fost întrebat de către cineva și acolo a promis la început că va umbla la grafia latină a limbii române. De aceea, fiind prins în această capcană, acum nu poate da înapoi. Tocmai acest lucru voiam să-l subliniez – cum domnul Dodon își limitează câmpul de manevră. Dar dacă, totuși, a venit problema despre alfabetul unei limbi, domnul Dodon putea ieși foarte frumos din această capcană, spunând: Da, domnule, noi avem în Republica Moldova Autonomia găgăuză care, tradițional, este pro-rusească și ea a trecut voluntar la alfabetul latin; să încercăm acest experiment, de exemplu, în Găgăuzia, să vedem dacă frații noștri găgăuzi ar dori, de exemplu, să revină la grafia chirilică, pentru că nu au nicio legătură cu o limbă romanică care folosește un alfabet latin.

Europa Liberă: Există și exemplele din spațiul post-sovietic.

Igor Boțan: „Exact. Nu ne referim în cazul dat la Azerbaidjan, dar putem să ne referim la unul din partenerii strategici ai Federației Ruse – Kazahstanul – care a decis trecerea la alfabetul latin, pentru a fi împreună cu lumea turcică, care iată are un lider, cum este Turcia, Erdogan ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Ce alte lucruri vi s-au părut oarecum „deocheate” în ședința de ieri a Clubului de presă, convocat de Igor Dodon?

Igor Boțan: „Domnul Dodon a făcut foarte multe declarații neinspirate, deplasate, dorind, așa cum spuneam, să placă publicului, în special celui transnistrean, pentru că, crede Domnia sa, asta-i aduce puncte. Dimpotrivă, eu cred că asta îi limitează câmpul de manevră și va fi prins în această capcană.”

Europa Liberă: Dacă ar fi însușit lecția lui Voronin, trebuia să țină minte că adepții stângii îl iubesc pe lider necondiționat. Un lider de stânga trebuie să cucerească inimile celor mai aproape de centru. De ce Igor Dodon continuă să cocheteze în continuare cu stânga și îndepărtează centru-dreapta, ca să nu mai vorbim de dreapta?

Igor Boțan: „Pentru că domnul Dodon face exces de zel. Atunci când ratingul Domniei sale, în 2014, era doar de 1%, el a fost singurul politician moldovean care a susținut anexarea Crimeii, lucru pentru care a fost luat în brațe de către elitele cele mai importante din Federația Rusă. Acum, domnul Dodon crede că, intrând în grațiile Kremlinului, ale Moscovei, trebuie să persevereze pe această linie, dar…”

Europa Liberă: O face pe cont propriu sau… teleghidat?

Igor Boțan: „Eu cred că domnul Dodon cunoaște toată istoria care s-a întâmplat cu domnul Voronin și, apropo, domnul Dodon nu are nicio idee originală în privința problemei transnistrene, în privința problemei relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă. Nicio idee originală, el doar repetă ceea ce a încercat să facă Voronin, numai că Voronin, după ce a făcut greșeala din noiembrie 2003 cu Memorandumul Kozak, Voronin a făcut declarații publice, și-a cerut scuze de la cetățenii Republicii Moldova și a spus că am mizat foarte mult pe un partener strategic, dar am înțeles că acest partener strategic nu vrea să ajute Republica Moldova de pe pozițiile și interesele acesteia…”

Europa Liberă: Vă referiți la Rusia?

Igor Boțan: „Da. Și atunci a și… E adevărat, cu un an înainte, a semnat Decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, dar, cel puțin, putem spune că domnul Voronin, totuși, a avut discernământ, a știut care sunt liniile roșii și nu le-a depășit. Domnul Dodon acum vorbește cu atâta lejeritate despre federalizarea Republicii Moldova, schimbarea alfabetului, despre schimbarea vectorului politicii externe – un șir de lucruri foarte-foarte sensibile…”

Europa Liberă: Un coleg de breaslă îmi spunea că a avut senzația că Dodon insistă pe aceste lucruri, știind foarte bine că ele sunt fanteziste. Nu vă pare?

Igor Boțan: „Da. Eu cred că domnul Dodon nu crede că sunt fanteziste, dar eu cred că pericolul pentru domnul Dodon este că, dacă va veni momentul ca să implementeze lucrurile la care se referă acum, va simți cum i s-a îngustat dramatic câmpul de manevră. El, de bunăvoie, intră într-o capcană din care nu va ști cum să iasă. Și acest lucru îl va costa foarte mult pe Domnia sa, dar și pe noi, cetățenii Republicii Moldova.

Am mai văzut declarații ale domnului Dodon care chiar mi se par absolut dezechilibrate în privința atitudinii instituțiilor europene față de sistemul electoral, schimbarea acestuia. El acuză instituțiile europene de imixiune în treburile interne ale Republicii Moldova și spune că acest lucru este inadmisibil. Dar el uită de ce a fost pedepsită Republica Moldova de către Federația Rusă în 2013. Exact pentru că și-a manifestat suveranitatea atunci când a decis, nesilită de nimeni, să semneze Acordul de Asociere. Deci, domnul Dodon acest lucru se preface a-l uita.”

Europa Liberă: Îi va aduce profit politic genul acesta de interveniții? Cum credeți?

Igor Boțan: „Eu cred că, în ceea ce privește eliminarea de pe scena politică a Partidului Comuniștilor și a partidului lui Renato Usatîi, da, această retorică îi aduce câștig de cauză și aceasta este miza domnului Dodon, pentru că altminteri nu ar insista pe menținerea pragului de 6%.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG