Linkuri accesibilitate

Igor Dodon menține suspansul în legătură cu rolul său în alegerile din februarie


Președintele Igor Dodon în fruntea coloanei de manifestanți socialiști. 9 mai 2018
Președintele Igor Dodon în fruntea coloanei de manifestanți socialiști. 9 mai 2018

Unii observatori consideră că democrații nu vor admite ca șeful statului să devină cap de listă pentru socialiști.

Igor Dodon a participat astăzi din nou la o şedinţă a activului Partidului Socialiştilor, întrunit pentru trasarea unor strategii de campanie electorală, şi a spus, din nou, că are în plan şi varianta să participe cap de listă a formaţiunii în campania electorală. Cu doar câteva zile în urmă, Partidul Democrat de la guvernare critica, pe lângă partidele opoziţiei, şi PSRM pentru abateri de la regulile electorale, iar unul dintre motive era tocmai faptul că formaţiunea ar beneficia de prea mult sprijin din partea şefului statului. Pe de altă parte, o hotărâre de acum un an a Curţii Constituţionale pare să fi tranşat şi chestiunea participării sau nu a şefului statului la alegeri, în sensul că i-a explicat că o astfel de participare ar fi interzisă. De ce Igor Dodon nu vrea să ţină cont de toate acestea?

Igor Dodon menține suspansul în legătură cu rolul său în alegerile din februarie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct


Explicaţia pe care o găsesc analiştii este exclusiv de natură politică. Asta pentru că, juridic – spun ei - Igor Dodon nu ar avea niciun motiv să spere că poate participa la alegeri, mai ales în calitate de cap de listă a unui partid.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu spune că ceea ce era permis atunci când şeful statului era ales de către parlament este de neadmis lui Igor Dodon, un preşedinte ales prin vot popular:

Nicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu

„Uitaţi-vă la conţinutul jurământul pe care îl depune preşedintele şi o să vedeţi că el jură că va reprezenta interesele naţiunii şi ale poporului, nu ale unui partid. Cel mai simplu e suspendarea din funcţie. Dar în mod serios, dacă e să se respecte principiile nu doar constituţionale, ci şi morale şi etice, ar trebui să-şi depună demisia: şi, poftim, participă unde doreşti, în calitate de cine doreşti şi al câtulea vrei pe listă.”

Anul trecut Curtea Constituţională a explicat că şeful statului trebuie să fie un garant al „neutralității politice”...

Un impediment şi mai puternic e, aşa cum afirmă experţii, o hotărâre de anul trecut a Curţii Constituţionale. Răspunzând atunci plângerii unui socialist, Vlad Batrîncea, că Igor Dodon ar fi fost somat contrar Constituţiei să părăsească PSRM atunci când a urcat în jilţul de şef de stat, Curtea nu doar că a respins pretenţia, ci a şi explicat că şeful statului trebuie să fie un garant al „neutralității politice”. Prin urmare, a mai spus Curtea, „președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nicio formă interesele unui partid politic”.

Şeful statului nu pare să ţină cont nici de această interpretare a Curţii Constituţionale. Astăzi, când a participat din nou la o şedinţă de partid a socialiştilor, Igor Dodon a declarat:

„Ca de obicei, particip şi voi participa la toate şedinţele, atâta timp cât nu începe campania. Dacă începe campania, sunt două scenarii: fie particip şi atunci evident voi fi în campanie electorală în fiecare raion, fie nu particip. Mai aproape de 24 ianuarie vom lua decizi finală – intrăm în campanie sau lăsăm partidele politice să ducă lupta politică, iar preşedintele să se ocupe de agenda sa prezidenţială.”

Presupunerea lui Corneliu Ciurea e că Igor Dodon, cel mai probabil, nu va risca să livreze democraţilor un motiv atât de puternic să-l demită prin impeachment ca cel al participării la alegeri în fruntea listei socialiştilor.

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

„Partidul Socialiştilor ar avea de câştigat, ar fi un fel de locomotivă şi ar trage lista în sus. De aceea, probabil, juriştii socialiştilor au găsit modalităţi de a ocoli această hotărâre a CC sau au identificat modalităţi de interpretare a ei. Dar, probabil, Igor Dodon nu vrea să-şi asume aceste riscuri. Riscurile sunt legate de faptul că dl Dodon deja acţionează de multe ori la limita legii şi e suspendat adesea. (…) Încă o încălcare - mai gravă - ar putea să creeze un context politic în care promovarea unui impeachment ar putea să devină favorabilă PD.”

Se pare că Igor Dodon mai speră pe o înţelegere cu democraţii de la guvernare pe subiectul implicării sale în campania socialiştilor, admit analiştii, de aceea încearcă să lase impresia că decizia îi aparţine, dar că deocamdată nu s-ar fi hotărât. Numai că democraţii ştiu cât de favorabilă politic ar fi pentru socialişti o astfel de decizie, mai spun aceiaşi observatori, prin urmare nu vor admite aşa ceva măcar şi din simplul motiv că asta ar contravine intereselor lor de campanie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG